– A trecut printr-un transplant de rinichi, care era gata să-l coste viața. Acum este un om sănătos. Ne-am gândit că întoarcerea unui bolnav la normalitate este un subiect care ne interesează pe toți –
Carne sau zahăr, pericol egal
– Tudor, să începem cu alimentele. În ultima vreme se spune că sănătatea începe în farfurie, iar prima „lege” e renunțarea la carne. Cum comentezi?

– Cred cu tărie că renunțarea la carne este salvatoare pentru sănătate. Un adult poate trăi foarte bine fără carne, dar nu aș vorbi la capitolul „fără” doar despre carne, ci și despre dulciurile pre-ambalate, despre zahăr și înlocuitorii toxici ai zahărului. În momentul de față, mi-e greu să spun ce este mai periculos, zahărul sau carnea.
– Ce putem obține bun pentru sănătate prin renunțarea totală la carne?
– Regimul vegetarian nu te ferește de orice boală, dar menține sănătatea vaselor de sânge, sănătatea ficatului, colonului, sistemului endocrin și a inimii. Personal, sunt unul dintre foarte puținii lacto-vegetarieni care au ajuns la insuficiență renală, cel mai probabil, din cauza predispoziției genetice. Pe de altă parte, am fost primul pe lista de transplant, fiind considerat un primitor cu un organism într-o condiție foarte bună, ce poate rezista rigorilor intervenției chirurgicale. Și acum, la aproape 50 de ani, după dializă, transplant și cu o medicație extrem de dură, vârsta mea este greu de ghicit, având încă o tinerețe biologică peste medie. Alimentația fără carne ne ferește și de diabet sau cancer, dar consumul frecvent de zahăr este cel puțin la fel de periculos ca și cel de carne.
– Chiar de mâine, „jos carnea” și „jos zahărul”?
– Este versiunea ideală, dar experiența mea de decenii arată că, de cele mai multe ori, renunțarea la alimentele cu care suntem obișnuiți trebuie graduată cumva. Abținerile drastice și bruște, la marea majoritate a oamenilor, durează o perioadă limitată de timp, după care vor reveni la dieta „normală”, adică toxică. Schimbarea bruscă de dietă se aplică celor care deja au o înclinație spre alimentația naturală sau celor care au o voință puternică. În rest, este ideală trecerea gradată spre o dietă în care se consumă doar două porții de carne pe săptămână. În ceea ce priveșete zahărul, cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când se stabilește o singură zi pe săptămână pentru consumul de dulciuri. Evident, în timp, cea mai bună variantă este eliminarea completă a acestor două alimente cu potențial toxic ridicat.
Lactate? Da, dar „ce fel”?

– Lactatele nu sunt nici ele privite cu simpatie. De ce?
– Este un domeniu foarte controversat. Vegetarienii convinși au o multitudine de argumente anti-lactate, și ele vin mai ales din zona asiatică. Adevărul este că diferitele populații tolerează în mod diferit laptele. De exemplu, în sud-estul Asiei, toleranța la lactoză este foarte scăzută, existând efecte adverse la consumul de lapte și produse din lapte. Pe de altă parte, în zonele cu puternică tradiție pastorală, cum este și România, produsele lactate sunt cât se poate de recomandate pentru sănătate. De ce? Pentru că avem genetic construit sistemul digestiv și metabolismul pentru a consuma lactate. Păstoritul este atestat pe teritoriul României de mii de ani, populațiile de aici fiind selectate genetic, natural, pentru acest tip de alimentație. Ca argument suplimentar: zonele rurale cu mulți centenari din România, cum ar fi cea din Munții Vrancei, sunt eminamente axate pe creșterea animalelor pentru lapte, care este aliment de bază al acestor persoane extrem de longevive.
– Totuși, câte lactate este recomandat să consumăm zilnic?
– Dacă nu sunt restricții medicale legate de sănătatea hepatică, renală sau metabolică, nu este foarte important cât consumăm. Mai important este: ce fel de lactate consumăm? Sunt recomandate produsele din laptele obținut în gospodăriile țărănești, unde nu se folosesc nutrețuri concentrate, medicație veterinară de sinteză sau hormoni feminini. Ca alimente-medicament, iaurtul, chefirul sau sana sunt pe primul loc, având un efect bun asupra digestiei și sistemului imunitar. Iar aceste lactate sunt cele mai bune atunci când sunt preparate casnic, din lapte natural.
Exaltarea vegană este periculoasă
– Așadar, nu susții ideea alimentației complet vegetariene, din care sunt excluse lactatele?
– Exaltarea vegetariană sau, cum este acum numită, vegană poate fi chiar periculoasă, mai ales în cazul bebelușilor și copiilor mici. Au existat în multe țări cazuri de bebeluși malnutriți, dintre care unii au și murit, deoarece părinții au crezut că-i pot hrăni cu lapte de soia, migdale sau orez, în locul laptelui obișnuit. Așadar, recomand o hrănire completă, care să asigure nevoile organismului la diferite vârste.
– Dar ouăle? Sunt recomandate ele în alimentație?
– Ouăle sunt cu adevărat indispensabile în alimentație, indiferent dacă vorbim de copii, adolescenți sau adulți. Dacă un adult poate fi sănătos și fără lactate, excluderea completă a ouălor poate crea probleme serioase de sănătate. Aceasta, deoarece organismul are nevoie de aminoacizi esențiali, indispensabili vieții. Ouăle sunt alimentul în care găsim acești nutrienți într-o cantitate și într-o varietate suficientă, dar și în forma cea mai puțin toxică. Este adevărat, acești aminoacizi pot fi găsiți și în polenul de albine, dar consumul în cantități mari al acestui produs apicol este dificil pentru tubul digestiv. Carnea conține și ea aminoacizi, dar are o toxicitate ridicată. Vegetale cum ar fi nucile, soia sau năutul conțin aceste substanțe, dar nu într-o varietate și într-o cantitate suficientă.
– Totuși, cum îți explici că există persoane pur vegetariene, care nu au consumat niciun fel de alimente de origine animală vreme de zeci de ani și care sunt perfect sănătoase?
– Veganii puri, care trăiesc astfel sănătoși zeci de ani, sunt cazuri particulare și destul de rare. Iar în domeniul sănătății, generalizările sunt foarte periculoase. Am cunoscut sihaștri care au trăit zeci de ani, ținând post negru 75% din timp, iar când se hrăneau, o făceau exclusiv vegetarian. Dar nu putem aplica dieta unei ființe spirituale, cu o credință extrem de puternică, la oamenii obișnuiți. Cum spuneam, este total contraindicat un regim vegetarian pur la copii și la adolescenți. E adevărat, pe măsură ce înaintăm în vârstă, putem renunța tot mai mult la lactate și ouă, putându-le consuma și doar o dată pe săptămână. Dar la persoanele angrenate în viața socială, supuse la un anumit efort și cu un stil de viață stresant, consumul de alimente cum ar fi ouăle, polenul de albine și lactatele este necesar.
Fructe, nu sucuri
– Între alimentele sănătoase recomandate insistent se află și fructele. Cum trebuie consumate, ca atare, sau sub formă de sucuri?

– Cele mai bune sunt fructele consumate ca atare, nu sub formă de sucuri. Fructele consumate întregi conțin fibre alimentare ce ajută digestia și tranzitul intestinal. În plus, fructele mâncate ca atare, spre deosebire de sucuri, eliberează zaharurile gradat, nu brusc, prevenind astfel diabetul și creșterea nivelului de trigliceride din sânge.
– De ce sunt totuși recomandate curele cu sucuri de fructe, de atâția medici și terapeuți naturiști?
– Pe o perioadă limitată, curele cu sucuri pot ajuta organismul aflat în convalescență sau într-un proces de eliminare accelerată a produșilor de metabolism. Recomandările consumului de sucuri din vremea părinților medicinii naturiste, cum ar fi Sebastian Kneipp, sunt dintr-o perioadă în care zahărul și produsele pline de amidon erau o raritate. Acum, într-o lume în care abundă produsele cu indice glicemic mare, sucurile de fructe nu sunt o opțiune pe termen mediu și lung.
– Recomanzi legumele crude sau gătite?
– Cu rare excepții, cred că trebuie consumate deopotrivă legumele crude și gătite. Ar fi ideal să consumăm doar crudități, dar sistemul digestiv al celor mai mulți dintre noi nu suportă acest regim. În cazul persoanelor cu colită, gastrită hiperacidă sau sindromul colonului iritabil, cruditățile sunt chiar contraindicate, cel puțin în faza acută a bolii.
– Ce n-ar trebui să lipsească din masa zilnică?
– În primul rând, bucuria de a mânca! Apoi, nu trebuie să lipsească uleiurile presate la rece sau semințele proaspete, dar nici proteinele de calitate, cum ar fi cele din nuci, năut, polen sau ouă. Evident, avem nevoie și de cereale integrale, fie ele sub formă de fulgi, făină integrală sau fierte. În plus, trebuie folosite cu creativitate și inspirație cele câteva zeci de condimente cunoscute la noi. Pentru că hrana, la fel ca și viața, trebuie să aibă gust.