
* Vizita la medic – dacă aveți simptome care vă determină să presupuneți o alergie respiratorie, solicitați un consult și o testare, nu începeți imediat să luați medicamente doar pe baza unei suspiciuni. Și în niciun caz nu vă administrați un preparat antihistaminic înainte de testul prick, deoarece astfel riscați să primiți un rezultat fals.
* Documentația – pacienții cu rinită alergică erau îndemnați altădată să țină un jurnal al simptomelor. În prezent, aceasta se poate face mult mai simplu, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, care vă și furnizează în timp real informații asupra calității aerului din zona dvs., indicându-vă precis concentrația de polen și noxe (ex. BreezoMeter Air Quality, DailyBreath – Asthma& Allergies, Pollen screencode).
* Antihistaminicele – aceste medicamente (prezentate sub formă de tablete, picături oftalmice sau sprayuri) blochează histamina, neurotransmițătorul responsabil pentru senzația de mâncărime și secrețiile nazale abundente. Există o gamă largă, așadar, dacă vi se pare că medicamentul pe care tocmai îl folosiți nu vă ajută prea mult, puteți încerca un altul, bineînțeles cerând în prealabil avizul unui medic.

* Remediile homeopatice – un specialist homeopat vă poate prescrie preparate ca Luffa operculata, Galphimia glauca sau Cardiospermum halicacabum, care au rolul de a reechilibra un sistem imunitar hiperactiv și a activa forțele de autovindecare ale organismului. Pacienții ar trebui să consulte calendarul alergenilor și să ia remediul homeopatic preventiv cu o săptămână înainte de apariția polenului în aer.
* Îngrijirea – persoanelor alergice la polen le fac bine spălăturile nazale cu o soluție salină călduță (două pe zi, dimineața și seara). Dacă se întrebuințează în mod obișnuit un spray, el va acționa mai eficient pe mucoasele curățate. Senzațiile de uscăciune și usturime oculară pot fi eliminate apelând la picături oftalmice cu acid hialuronic. Iar pielea sensibilă, cu tendință alergică, are nevoie de o cremă cu efect calmant, hidratant și reparator (ex. La Roche-Posay „Toleriane Dermallergo”).
* Precauții la domiciliu – filtrele pentru aparatul de aer condiționat (inclusiv cel din mașina personală) vă oferă protecție împotriva polenului. Nu vă aerisiți locuința la prânz, fiindcă atunci concentrația de polen este maximă. Ea scade în cursul nopții, atingând nivelul minim în jurul orei 3. Dacă reacționați alergic la praful din casă, luați măsuri hotărâte de combatere a acarienilor, pulverizându-vă salteaua cu un spray special (ex. ExAller, Dust mite stopper Ecozone, Spray anti-acarieni Sanytol).
* Flora intestinală – în opinia specialiștilor, un microbiom sănătos poate reduce riscul de a dezvolta o alergie, mai ales una cu evoluție severă. Deci, îngrijind bacteriile prietenoase din intestinul nostru, ne influențăm indirect și sistemul imunitar. Le putem asigura un mediu prielnic, prin alimentația bazată preponderent pe legume și fructe, multe fibre, administrarea de pro- și prebiotice, renunțarea la o igienă exagerată.