(Prunus spinosa)

Este primul arbust pe care primăvara îl îmbracă în văluri albe, de flori. Razele blânde ale soarelui fac să țâșnească din crenguțele pline de țepi, petale albe și gingașe, încă înainte de apariția frunzelor. Tufele de Porumbar, cu florile lor albe, ca spuma mării, se numără printre cei mai grăbiți și mai grațioși mesageri ai primăverii, o bucurie pentru ochii iubitorilor de natură, care îi recunosc de la mare distanță, în pădurile încă înlemnite de frig. Atrăgător este și mirosul dulce al florilor, amintind de fagurii de miere, o adevărată încântare pentru albine și bondari, care dansează în roiuri în jurul lor culegând polenul dintre petale. Dar magia florilor și mireasma lor răspândită departe, dincolo de liziera pădurilor, dispar repede, împrăștiate de vânt. O iluzie a naturii… Abia atunci plesnesc mugurii, scoțând la iveală capișonul frunzulițelor verzi. Iar toamna se coc și fructele rotunde, albastre-brumării, care seamănă la gust cu prunele, dar sunt bune de mâncat doar după ce a trecut peste ele primul ger.
*
Porumbarul crește în luminișuri, pe pășuni și fânețe, dar mai ales la margine de pădure, urcând adesea până la 1600 de metri. De înmulțirea lui se îngrijesc păsările, care împrăștie sâmburii nedigerați ai fructelor. Într-un sat italian, numit Bra, se petrece o minune. Din anul 1336 încoace, o tufă de Porumbar înflorește an de an în preajma Învierii, în imediata apropiere a unui sanctuar dedicat Sfintei Fecioare. Este un loc căutat de mulți pelerini, care vin să o venereze pe Sfânta Fecioară și să vadă floarea cea minunată care vrea s-o aline de pierderea Fiului ei preaiubit.
Culesul
Florile se culeg cu mâna, cu multă grijă, începând din martie și până la sfârșitul lui aprilie (anul acesta, primăvara fiind mai rece, înfloritul a întârziat). Se pun la uscat în loc umbrit, bine aerisit. Culesul este mai ușor în zilele calde și însorite. Florile de Porumbar se confundă ușor cu cele de păducel, dar atenție: păducelul înflorește abia în mai, iar florile lui apar deodată cu frunzele. La Porumbar, florile ies cu mult înainte. Sunt singure, deci, pe ram.
Fructele de Porumbar se pot culege abia toamna, târziu, după căderea primelor brume, altfel sunt acre și astringente. Dar frigul iernii care se apropie le coace și le îndulcește.
Utilizări casnice
Fructele de Porumbar se pot consuma ca atare, iarna târziu, după ce se coc. Dar ele sunt o materie primă excelentă și pentru marmeladă și gem, pentru sirop, vin, țuică și oțet. Se prepară la fel ca prunele (gen țuică) sau precum coacăzele negre (vin, sirop). Fructele sunt bogate în vitamina C, calciu și magneziu.
Magie populară
Se spune că atunci când Porumbarul are flori multe, anul va fi mănos. În unele zone din țară, porumbul se seamănă când înflorește acest arbust. În Oltenia, fetele prind mărțișoare în crengile Porumbarului, pentru a fi albe la față ca florile lui.
Efecte vindecătoare
Porumbarul este cunoscut încă din vremea neoliticului (5000-4000 î.Hr.). Fructele lui se numără printre cele mai vechi alimente folosite de om. Conform unor cercetări recente, florile de Porumbar conțin o serie întreagă de substanțe active cu efect puternic laxativ, diuretic și dezintoxicant – veritabile medicamente de slăbit naturale. În schimb, fructele au acțiune astringentă, sunt antidiareice și vindecă dizenteria.
Florile de Porumbar și kilogramele în plus

Obezitatea este una dintre cele mai frecvente dereglări ale vremurilor moderne, civilizate. Statisticile spun că un adult din trei suferă de această boală, care odată cu vârsta se agravează.
Un om sănătos ar trebui să cântărească atâtea kilograme cât numărul centimetrilor care depășesc 1 m, minus 10 (la 1,70 m – 60 de kg). Devierile care depășesc – în sus sau în jos – 5 kg sunt considerate anormale. Femeile și astenicii au o greutate cu 10% mai mică, bărbații robuști o greutate cu 10% mai mare. O persoană normală, cu o gândire sănătoasă, va avea grijă să aibă greutatea potrivită: dacă este suplă, se simte mai sănătoasă, mai rezistentă și mai mobilă și are mai mult elan, mai multă rezistență fizică și mai multă energie. Excesul de greutate, în schimb, favorizează dereglările: insuficiență cardiacă, diabet, arterioscleroză, hipertensiune etc.
Excesele alimentare și lipsa de mișcare sunt cei doi factori importanți care duc la obezitate. Hrana asimilată care nu se transformă în căldură și energie se înmagazinează sub formă de grăsimi, care se depun în zonele cu țesut adipos: pe burtă, pe coapse ș.a.m.d. Adeseori, creșterea în greutate este cauzată – în parte – și de acumularea de lichid în țesutul adipos. Omul modern a uitat să-și asculte organismul, care îi transmite când are nevoie de energie nouă. Astăzi, mulți oameni consumă mai multe alimente decât au nevoie, iar grăsimile se depun, dăunând sănătății, dar și frumuseții.
În funcție de greutatea corporală, fiecare individ poate să stabilească exact dacă trebuie sau nu să dea jos kilogramele în plus. Există însă persoane la care reducerea greutății se impune în mod necesar: cei bolnavi de inimă, de artroză, de gută, de diabet, de arterioscleroză și hipertensiune. Dar slăbitul – în cazul lor – trebuie să fie bine gândit și organizat.
Cura de slăbire trebuie să înceapă cu o dietă corespunzătoare și cu mișcare. Alimentele nu trebuie să-i aducă organismului un surplus de calorii, ci o cantitate echilibrată de vitamine, substanțe minerale, proteine și hidrați de carbon. Și deoarece cura înseamnă o „intervenție” asupra organismului, ea trebuie ținută în așa fel, încât să nu se dea jos mai mult de un kilogram pe săptămână. Curele radicale nu fac decât să producă dereglări. Valoarea calorică să nu depășească 1500 kcal pe zi. Slăbitul trebuie să înceapă cu o mai bună cunoaștere a alimentelor care îngrașă. Să ne gândim tot timpul în care din alimentele consumate zilnic se ascund grăsimile și să le evităm. Acestea sunt: smântâna, iaurtul, brânza cu peste 40% grăsime, maioneza, grăsimile vegetale și animale, slănina, șunca, salamul, carnea grasă, carnea de porc, prăjiturile, pastele făinoase, produsele de patiserie, orezul, dulciurile, zahărul, sarea, băuturile dulci, dulceața, fructele uscate, nucile și alunele, berea, limonada, supa, ouăle fierte, ciocolata, cremele, aperitivele, pâinea albă.
Alimentele pe bază de cereale rafinate (făină albă) conțin foarte mulți hidrați de carbon și multe calorii. De aceea, cantitatea trebuie mult redusă chiar și la pâinea neagră, pâinea de graham și orezul nedecorticat. Și sarea este periculoasă: „leagă” apa în organism, de aceea trebuie înlocuită cu alte alimente, de exemplu mirodeniile.

În doze mici sunt permise: untul sau margarina, brânza slabă, brânza de vaci, carnea slabă (de pildă cea de pui, de vițel, de vită, de berbec), peștele slab, ouăle moi, laptele degresat, cartofii (cu măsură), cafeaua, bananele, strugurii.
De preferat: legumele, salatele preparate cu ulei puțin (presat la rece), fructele, sparanghelul, varza roșie, varza albă, varza creață, spanacul, conopida, varza acră, ciupercile proaspete, roșiile, castraveții, merele, perele, caisele, murele, zmeura, căpșunile, portocalele, sucurile de legume și fructe, apa minerală. Dar ar fi greșit ca și aceste alimente să fie consumate în cantități prea mari.
Fiți atenți și la micile greșeli! Dacă se întâmplă să mâncați prea mult, reduceți „surplusul” imediat, adică a doua zi. Dacă aveți tendința să „ciuguliți”, schimbați nucile sau arahidele cu ridichi sau castraveți. Rămâneți consecvenți, chiar dacă succesul se lasă așteptat. Nu vă lăsați pradă senzației de foame. În timpul curei, fiți atenți la relaxare, liniște, somn și întâmplări plăcute.
Slăbiți făcând mișcare. Dacă vreți să slăbiți conștient, mișcați-vă cât mai mult. Mișcarea întinde țesuturile, întărește mușchii, previne slăbirea și ridarea pielii, tonifică inima și circulația sângelui. Gândiți-vă că fiecare efort muscular presupune – în mod automat – un consum mai mare de energie. Veți slăbi mai repede și vă veți simți mai bine. De două ori pe zi, puneți-vă inima „la bătaie”, urcând treptele, alergând, înotând (20’), mergând cu bicicleta (mai mult la deal decât la vale). Faceți zilnic gimnastică, săriți coarda și alegeți, în general, un sport care să vă facă plăcere. Încălziți-vă bine și gândiți-vă tot timpul că e mai bine să te miști decât să stai.
Țineți seama de următoarele:
Cele 10 păcate principale în timpul curei de slăbire sunt: – alimentele prost alese (fără a ține seama de calorii); – controlul inexact al greutății; – dulciurile; – grăsimile ascunse în alimente; – ciugulitul între mese; – alcoolul; – sarea; – deprinderile alimentare greșite; – sedentarismul; – lipsa de perseverență.
DATE BOTANICE
Rădăcina: un sistem de rădăcini mult întins, din care crește un arbust spinos, ramificat, cu tulpina acoperită de o scoarță cenușie. Înălțimea 1-3 m.
Frunzele: sunt ovale, lungi și dințate pe margini și apar abia după înflorire.
Florile: albe ca zăpada, cu miros de miere și migdale amare, au 5 petale și multe stamine, la fel ca florile de măr și de cireș.
Înflorirea: între martie și aprilie.
Fructele: fructele apar abia toamna. Sunt rotunde, albastre-brumării, la început acre și astringente, iar după prima brumă se coc și devin dulci.
Cură de slăbire

Cura pe care v-o propunem constă – dincolo de regulile descrise mai sus – în administrarea de ceaiuri și tincturi din flori și fructe de Porumbar, luate în amestecuri menite să accelereze metabolismul și eliminarea toxinelor. Iată-le:
Ceai pentru slăbit:
* Flori de Porumbar – 20 g – stimulează digestia.
* Rădăcină de Păpădie – 20 g – depurativ.
* Frunze de Brădișor – 20 g – diuretic.
* Frunze de Mentă – 20 g – îmbunătățesc gustul.
* Flori de Gălbenele – 20 g – dezintoxicant.
Se opărește – de trei ori pe zi – câte o linguriță din acest amestec cu o ceașcă cu apă clocotită, se lasă să se infuzeze 5 minute și se bea, înghițitură după înghițitură, înaintea meselor principale.
Tinctură pentru stimularea metabolismului:
* Tinctură de Porumbar – 10 ml – stimulează digestia.
* Tinctură de Păpădie – 20 ml – depurativ.
* Tinctură de Leuștean – 10 ml – diuretic.
* Tinctură de Roiniță – 10 ml – calmant.
Se iau – de trei ori pe zi – 15-25 de picături de amestec diluate cu puțină apă, cam la 1/2 de oră după mesele principale. Stimulează digestia, îndepărtează reziduurile și toxinele.