– Ce-i drept, căldura primăverii s-a rătăcit, dar e bine ca atunci când sosește, să ne găsească inima pregătită pentru confruntarea cu ea –
„În anul 2025, boala va afecta minimum 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial”

Organizația Mondială a Sănătății apreciază că hipertensiunea arterială a atins amploarea unei epidemii, iar dinamica rapidă a răspândirii acestei afecțiuni a sistemului vascular ne dă serioase motive de îngrijorare. Aflați cum vă puteți proteja și ce terapii au la dispoziție medicii cardiologi.
Unii oameni beneficiază de șansa de a-și păstra tensiunea în limite normale până la vârste înaintate. Poziția lor privilegiată nu se datorează însă norocului, ci întâlnirii a doi factori favorizanți: o moștenire genetică lipsită de probleme deosebite și un stil de viață sănătos. Acolo unde se întrunesc aceste două premise, organismul reușește singur să se mențină în echilibru, căci el dispune de mecanisme proprii pentru reglarea tensiunii. Pereții arterelor sunt prevăzuți cu celule senzoriale, care măsoară permanent presiunea exercitată asupra lor de fluxul sangvin, iar valorile respective sunt transmise la creier. Inima bate mai repede atunci când este nevoie ca tensiunea să crească, iar în caz contrar, își încetinește ritmul. De asemenea, și arterele pot modifica tensiunea, prin contracția sau dilatarea lor.
Aceasta este situația ideală – însă, din păcate, mulți dintre noi nu îndeplinim condițiile indispensabile pentru ca resorturile de autoreglare ale organismului nostru să funcționeze ireproșabil. În prezent, peste 30% dintre europeni suferă de hipertensiune arterială și se estimează că, în anul 2025, boala va afecta minimum 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial. În plus, fiindcă patologia despre care vorbim nu se manifestă decât arareori prin semne exterioare, milioane de oameni poartă această suferință fără a fi conștienți de existența ei. Și dintre hipertensivii deja diagnosticați, nu toți consideră necesar să se trateze. Iar pentru a preveni daunele provocate unor organe vitale, care sunt ireversibile și de o gravitate ce amenință însăși viața pacienților, este obligatoriu ca afecțiunea să fie diagnosticată cât mai devreme și tratată, căci numai astfel poate fi ținută permanent sub control.
Cum interpretăm valorile tensiunii?
Cu fiecare contracție a inimii, sângele este trimis cu forță în artere, făcând să crească presiunea exercitată asupra pereților arteriali. În momentul când pompa aparatului cardiovascular se contractă la maximum, presiunea ajunge la cea mai înaltă valoare a sa: aceasta este tensiunea sistolică. Apoi inima se relaxează, ceea ce permite presiunii să coboare la valoarea ei de repaus: tensiunea diastolică. Ambele valori sunt exprimate în milimetri coloană de mercur (mmHg). Pentru pacientul obișnuit, asemenea noțiuni constituie o pură abstracție. Dar dacă ne imaginăm o coloană de apă mai lungă de doi metri sau, altfel spus, dacă înțelegem că inima noastră trebuie să pompeze în fiecare minut cinci litri de sânge la o înălțime de doi metri, ne vom da seama cât de grea este munca prestată de organul central al sistemului circulator și ce presiune au de suportat arterele.
Nivelul optim al tensiunii se situează la 120/80 mmHg. Începând de la 130-139/80-89 mmHg, există posibilitatea ca vasele de sânge să se deterioreze și crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În această etapă, sunt deosebit de importante controlul medical periodic, alimentația sănătoasă și cât mai multă mișcare. La valori ce depășesc 140/90 mmHg, se poate pune diagnosticul cert de hipertensiune (hipertonie arterială).
Din ce cauze crește tensiunea?

La oamenii sănătoși, tensiunea arterială este flexibilă și se adaptează spontan la împrejurări. Când ne întindem pe pat și rămânem perfect liniștiți, inima depune mai puțin efort și, în consecință, tensiunea scade. În schimb, sportul, dar și unele emoții, ca mânia, nervozitatea și stresul, sau vizionarea unui film polițist care ne ține în suspans, pot majora frecvența cardiacă și implicit tensiunea. Astfel de procese sunt normale, fiind reglate automat de sistemul nervos vegetativ și de hormoni.
Lucrurile se prezintă însă diferit în cazul unei tensiuni care se plasează constant într-un registru considerat patologic. În țările europene, ca și în America de Nord, una dintre principalele cauze ale hipertensiunii este excesul ponderal. Studiile clinice confirmă efectele negative ale surplusului de țesut adipos. El determină un nivel ridicat al secreției de insulină, provoacă inflamații cu debut insidios și influențează în mod nefavorabil reglarea tensiunii prin acțiunea hormonilor. A doua poziție în clasamentul factorilor de risc este deținută de sedentarism. Pentru a-și păstra elasticitatea, sistemul vascular trebuie antrenat. Dacă lucrăm ore întregi așezați pe un scaun (fie el și ergonomic) în fața calculatorului, iar timpul liber ni-l petrecem pe canapea, la televizor, vasele de sânge devin rigide, fiindcă le lipsește antrenamentul de care au nevoie. Deci, pentru a reuși să circule prin ele, sângele va trebui să exercite o presiune sporită. Un alt factor extrem de nociv este fumatul. Însă, la rândul lui, și consumul de alcool ar trebui redus drastic. De asemenea, printre cauzele ce pot declanșa hipertensiunea se mai numără: stresul cronic, anumite medicamente, ca și unele afecțiuni, de exemplu, apneea nocturnă.
De ce este periculoasă hipertonia arterială?
– Cea mai frecventă cauză de deces pe plan mondial –
Pe termen mediu și lung, stratul epitelial care căptușește interiorul arterelor (endoteliul), este expus la o solicitare intensă. Când fluxul sangvin se deplasează în condiții de presiune crescută, peretele arterial are de suportat o forță de frecare enormă. Pentru a facilita înțelegerea, îl vom compara cu carosabilul unei străzi, unde traficul este întotdeauna aglomerat: dacă rulează pe el doar automobile, se poate spera ca asfaltul să reziste mai mult timp, însă dacă apasă zilnic asupra lui roțile grele ale unor camioane, va fi curând acoperit de gropi și brăzdat de crăpături. Hipertensiunea se face vinovată de o degradare cronică, lentă, a vaselor de sânge. Ea generează inflamații, îngroașă pereții vaselor și, în ultima fază, poate favoriza formarea unor trombi. Când tensiunea arterială depășește permanent limita de 140/90 mmHg, crește riscul de a dezvolta diverse complicații, pacientul fiind amenințat de tulburări ale microcirculației la nivelul retinei, al creierului, rinichilor sau inimii.
Consecințele sunt dramatice: scăderea acuității vizuale, insuficiență renală, accident vascular cerebral și infarct. Mai mult de jumătate din numărul total al accidentelor vasculare cerebrale și circa jumătate din cazurile de cardiopatie ischemică au la origine hipertonia arterială. Din pricina urmărilor ei, care pun în pericol viața suferinzilor, studiile internaționale o indică drept cea mai frecventă cauză de deces pe plan mondial.
Care sunt semnalele de avertizare?
– Patologia se face observată foarte târziu –

„Din nefericire, acestea lipsesc cu totul, timp de mulți ani. Dimpotrivă, hipertensivii se simt adesea într-o formă excelentă, plini de energie”, explică medicii cardiologi. Abia în momentul când organele sunt deja grav afectate, atunci pot apărea dureri de cap ori sângerări nazale. În hipertensiune, sistemul de avertizare al propriului nostru organism ne trădează, și tocmai de aceea boala este supranumită „ucigașul tăcut”. Unica posibilitate de a obține un diagnostic la momentul oportun (adică în stadiul incipient) ne-o oferă deprinderea de a ne măsura tensiunea cu regularitate. În principiu, oricine ar trebui să cunoască acest parametru al stării sale de sănătate. Dacă valorile sunt normale, este suficient să le verificăm o dată pe an, într-o atmosferă relaxată. La femeile aflate în menopauză, tensiunea urcă puțin câte puțin sau, uneori, în salturi. S-ar cuveni, așadar, ca ele să țină seama de acest aspect și să întrebuințeze tensiometrul la intervale mai scurte.
Ce urmează după diagnosticare?
Orice abordare terapeutică începe cu schimbarea modului de viață, acesta ar trebui să fie primul pas. Elementele esențiale sunt: eliminarea surplusului de greutate corporală, evitarea sedentarismului și micșorarea cantității de sare folosită la prepararea mâncării. În ce privește supraponderalitatea, este bine de știut că, slăbind un kilogram, avem posibilitatea să ne scădem tensiunea cu 1 mmHg. Ceea ce înseamnă că, în momentul când cântărim cu cinci kilograme mai puțin, vom fi izbutit să realizăm deja o coborâre substanțială a nivelului tensiunii. Și exercițiul fizic, care îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge, duce la scăderea valorii sistolice. Pe de altă parte, vasele devin mai elastice și datorită proceselor hormonale, declanșate de abandonarea regimului de viață sedentar, iar aceasta influențează volumul sângelui transportat în sistemul circulator.
Pe locul al doilea în demersul terapeutic se află medicația. Iar alegerea ei este o chestiune delicată și laborioasă: „Mulți pacienți se miră că nu primesc aceeași rețetă ca vecinul lor, de exemplu. Însă nu există un tratament standard, un preparat anume care să le garanteze tuturor rezultate optime”, subliniază cardiologii. Selecția medicamentelor trebuie să fie una strict individualizată și, totodată, prudentă, care să ia în considerare o serie întreagă de aspecte ce țin de profilul de risc al bolnavului: comorbiditățile, istoricul familial, greutatea corporală și ponderea țestului adipos etc. Pentru a fi realmente util, protocolul terapeutic se stabilește după o evaluare atentă a beneficiilor, dar și a posibilelor efecte secundare ale preparatelor. El poate suferi modificări și adaptări pe parcurs, în funcție de răspunsul bolnavului la tratament.
Cât de eficientă este terapia?
„În prezent, dispunem de o gamă largă de produse farmaceutice, bine tolerate de pacienți, astfel încât pentru fiecare dintre ei se poate găsi un preparat, eventual o combinație de preparate, care să determine revenirea tensiunii în limitele normale. Există dovezi incontestabile, ce demonstrează eficiența terapiei medicamentoase. Nu se mai poate nega faptul că ea reduce riscurile de insuficiență cardiacă, afecțiuni renale, infarct miocardic și accident vascular cerebral”, declară specialiștii.
Dificultățile întâmpinate de medici provin mai ales de la atitudinea inconsecventă a unora dintre bolnavi: „Pacienții care n-au niciun fel de simptome supărătoare, precum și cei ce acuză un oarecare disconfort în primele momente după scăderea tensiunii, tind să renunțe la medicație.” Într-adevăr, s-a constatat că după numai un an de tratament, aproape 50% dintre hipertensivi își reduc doza, din proprie inițiativă, sau refuză să ia în continuare medicamentele prescrise de cardiolog, deoarece tensiunea lor pare să se fi normalizat. În realitate, însă, chiar dacă valorile măsurate sunt satisfăcătoare, afecțiunea este doar ținută sub control, nu și vindecată. Mulți dintre pacienți vor fi obligați să se trateze pentru tot restul vieții, fiindcă numai astfel poate fi îndepărtat spectrul unor consecințe fatale.
Altfel stau lucrurile atunci când scăderea tensiunii se realizează printr-o schimbare profundă a stilului de viață, însă pentru aceasta este nevoie de fermitate și motivație. Dacă pornesc pe acest drum și nu dau înapoi, pacienții cu o hipertonie de gradul 1 sau 2 au, efectiv, șansa de a se vindeca.
Lupta dumneavoastră personală cu hipertensiunea

1. Informați-vă – Organismul nostru posedă propriul lui sistem de avertizare, însă el nu sesizează anomaliile tensiunii arteriale. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să-și verifice, măcar o dată pe an, la medicul de familie, valoarea sistolică și pe cea diastolică. În cazul când acestea sunt oscilante, se recomandă să le controlați mai des – la dvs. acasă, cu ajutorul unui tensiometru de braț (ex. Omron).
2. Consolidați-vă echilibrul interior – Străduiți-vă ca, în viața de zi cu zi, să țineți mereu în balanță stresul și relaxarea. Asigurați-vă pauzele necesare pentru odihnă și alegeți metodele de destindere care se potrivesc cel mai bine gusturilor dvs. (poate un program de yoga, o cină cu prietenii sau un spectacol). Dacă neliniștea interioară persistă, puteți căuta ajutor la extractele din plante (ex. Passiflora – Hofigal, Passiflora Extract – Herbagetica, Roiniță Extract – Rotta Natura).
3. Sărați moderat mâncarea – Este și aceasta o cale de reducere a tensiunii. Potrivit ultimelor cercetări științifice, un consum zilnic de 6-15 grame de sare ar fi în regulă.
4. Optați pentru o alimentație prietenoasă cu arterele – Numeroase studii confirmă efectele pozitive ale dietei mediteraneene, bogată în polifenoli care mențin elasticitatea vaselor de sânge (se recomandă îndeosebi ardeii grași, morcovii, broccoli, merele, căpșunile, portocalele). Foarte utili pentru sănătatea sistemului cardiovascular sunt acizii Omega-3, conținuți în peștele gras, uleiul de in sau de nucă. Suplimentele vi-i oferă în concentrații înalte (ex. Vegan Omega-3 – Sensilab, Krill Oil Forte – Organika). Și arginina contribuie la buna funcționare a vaselor de sânge. Se găsește, printre altele, în mazăre, orez sau somon și, desigur, în suplimente (ex. L-Arginina – Cosmo Pharm, L-Arginina – Solaray/Secom).
5. Mai puțin alcool – În cantități mari, alcoolul poate majora valorile tensiunii, din care cauză bărbații sunt sfătuiți să nu bea mai mult de 250 ml vin pe zi, în vreme ce femeile ar trebui să se mulțumească doar cu 125 ml.
6. Fiți activi – Practicând consecvent un sport, puteți obține o scădere a tensiunii sistolice cu 10-20 mmHg, iar dacă vă antrenați asiduu, puteți ajunge în situația de a nu mai avea nevoie de un medicament. Sporturile indicate pentru hipertensivi sunt: Nordic Walking, înotul, plimbările cu bicicleta, golful, antrenamentul de forță dinamic.
7. Renunțați la fumat – Rețineți că, de fiecare dată când trageți un fum, tensiunea dvs. va crește cu până la 30 mmHg pentru câteva minute. Nicotina „ajută” din plin la deteriorarea vaselor de sânge.
8. Supravegheați-vă greutatea corporală – Reducerea greutății și a circumferinței abdominale este una din primele măsuri ce ar trebui luate împotriva hipertensiunii. Astfel se poate scădea cu până la 15 mmHg valoarea sistolică și cu 8-10 mmHg cea diastolică (efect comparabil cu cel al unui preparat diuretic).
9. Contați pe sprijin din partea plantelor – Usturoiul este cunoscut ca un excelent remediu hipotensor, datorită acțiunii lui vasodilatatoare (ex. Garlic Oil – Solgar, Garlic Oil – Now Foods). Studiile au semnalat însă o eficiență sporită (micșorarea cu 6 mmHg a ambelor valori ale tensiunii) la suplimentele care combină usturoiul cu pătrunjelul (ex. Garlic & Parsley – Piping Rock, Garlic Max – Calivita). Păducelul dilată vasele, îmbunătățind astfel fluxul sangvin (ex. Extract din mlădițe de păducel – PlantExtract, Extract de păducel – Rotta Natura). Iar dacă doriți un diuretic natural, apelați cu încredere la sparanghel.
10. Luați medicamentele conform prescripției – Tratamentul hipertensiunii este unul pe termen lung, poate chiar pe viață. Totuși, mare parte dintre pacienți se decid să abandoneze medicația (50% din ei după un an, 70% după 10 ani), riscând astfel ca boala să parcurgă o evoluție primejdioasă. Dacă vă confruntați cu anumite efecte secundare ale preparatelor administrate, nu renunțați pur și simplu la ele, ci discutați mai întâi cu cardiologul dvs. El vă poate înlocui medicamentele respective cu altele, pe care le veți tolera mai ușor.