– Nici nu știi că există. Dau semne foarte târziu, uneori prea târziu, când prezența lor devine o amenințare. Soluția medicală e extirparea. Medicina alternativă vă poate fi, și ea, de folos –

Se dezvoltă pe mucoasele organismului, în stomac, colon, rect, pe mucoasa uterină, în vezica urinară, în nas și laringe, iar dacă sunt netratați, pot evolua în cancer. Prezența lor nu se simte. Nu dor. Existența lor se observă abia la un control medical mai amănunţit. Polipii vezicali pot provoca sângerări, cei digestivi – hemoragii slabe, cei nazali – greutate în respirație, iar cei de pe corzile vocale modifică vocea. Ca formă, polipii ies în relief pe pereții organului afectat, asemenea unor formațiuni pediculate, legate de organ printr-un picioruș. Cauza lor? Dereglarea metabolismului, provocată de o alimentație nesănătoasă. Consumăm în exces grăsimi, E-uri, produse sintetice, în schimb, nu oferim organismului cantităţi suficiente de hrană vie: fructe, legume şi zarzavat. Iar dacă hranei nocive îi mai adăugăm alcool şi nicotină, se creează condiţiile favorabile pentru creşterea polipilor. Statisticile medicale spun că la fumătorii activi, polipii intestinului gros apar cu 25% mai des decât la nefumatori. Iar persoanele care asociază fumatul cu consumarea băuturilor alcoolice riscă cel mai mult. E important de știut că polipii se dezvoltă anume în locurile cu inflamaţii cronice sau netratate. Când pe corp apar papiloame, e foarte posibil că polipii au apărut şi pe organele interne. Iar când bolnavul scapă de polipi, papiloamele dispar şi de pe corp.
Regimul alimentar
Dacă se depistează prezenţa polipilor în organism, dieta trebuie schimbată în aşa fel încât pe masă să domine fructele, legumele (în special sfecla şi morcovul), peştele, uleiurile vegetale şi produsele lactate care îmbogăţesc organismul cu vitamine și minerale, previn constipaţia, care favorizează apariţia excrescențelor pe mucoasele intestinelor. Se renunţă la zahăr şi la produsele de patiserie, proteine animale, bere, roşii, castraveţi murați, pâine cu drojdie.
Specialiştii în medicină naturistă recomandă și renunţarea, pe perioada de tratament, la mierea de albine, produsele cu polen şi la lăptişorul de matcă, aloe, ginseng şi la alte preparate cu adaptogeni. Alimentele care ajută în lupta cu polipii sunt: morcovul, usturoiul, ceapa, spanacul şi fructele de călin. Se mai recomandă: varza, dovleacul crud sau fiert, ridichea, hreanul și grâul încolţit.
Zilnic trebuie consumate alge marine, de preferat laminariile, care conţin multe vitamine şi minerale şi au capacitatea de a dizolva tumorile. De 2-3 ori pe zi se consumă câte 1/2 linguriţă de alge, înainte de masă, sau se adaugă la bucate, în loc de sare. Meniul se îmbogăţeşte cu terciuri din cereale şi musli. În bucate se adaugă plante cu calităţi antitumorale: urzică, frunze tinere de păpădie, traista-ciobanului, troscot, brusture, ghimpe. Se bea zilnic ceai preparat din crenguţe proaspete de brad. O lingură de crenguţe tocate se infuzează în 250 ml apă clocotită până la răcire. Se bea câte 1/2 pahar, de 2-3 ori pe zi. Mâncarea şi băuturile trebuie să aibă temperatura corpului, mai ales în caz de polipi în gât sau în stomac; se renunţă categoric la alimentele fierbinţi sau foarte reci.
Rețete populare
Polipi în stomac

* În 200 ml suc de morcov se adaugă 2 linguri suc de ceapă sau usturoi şi 4 linguri suc de spanac. Se beau câte 150 ml, de 2-3 ori pe zi.
* Soluție de sare: o lingură de sare se dizolvă în 500 ml apă fierbinte şi se lasă până ce particulele nedizolvate se aşează la fund. Se bea apa limpezită, câte 150 ml, de 3 ori pe zi, timp de 5 zile. Urmează o pauză de 5 zile. Cura (cu pauze) se repetă încă de 3 ori (în total 4 cure).
Polipi în zona naso-faringiană
* Soluţia de sare preparată după reţeta precedentă se foloseşte şi pentru irigarea nasului, cu ajutorul unei pompiţe (clisme pentru copii mici), dar şi pentru gargară, de 2 ori pe zi, timp de 7-10 zile.
* Se umple cu apă o cratiţă și se aduce apa până la punctul de fierbere. Deasupra se instalează o străchinuţă, în care se prepară un unguent (în timp ce apa fierbe în continuare pe foc mic) din: 8 linguri de unt de vacă nesărat, 2 linguri pulbere de sunătoare şi 80 de picături suc de rostopască. Toate componentele se amestecă foarte bine şi se iau de pe foc. După răcire, se picură în fiecare nară câte 2 picături, de 3-4 ori pe zi, timp de 7-10 zile. După o pauză de 14 zile, cura se repetă.
* O lingură de anason se macerează timp de 10 zile în 100 ml de alcool dublu rafinat, într-un loc cald şi la întuneric. Se agită zilnic. Soluţia strecurată se diluează cu apă fiartă şi răcită, în raport de 1:3. Se picură în nas câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi, timp de o lună. Cura se repetă după o pauză de 3-4 săptămâni.
Polipi în organele genitale
* Se culeg flori de stejar şi se usucă la întuneric. Două linguri de flori se fierb în 250 ml apă, timp de 5 minute. Se infuzează 6 ore şi se strecoară. Se fac spălături sau băi locale, timp de 20 de minute.
Rețete universale
* Crenguţe tinere de tuia se toacă mărunt. Se amestecă 50 g de plantă cu 450 ml de ţuică şi se lasă la macerat 16 zile, agitând periodic. Dimineaţa, pe nemâncate, se bea câte o linguriţă de macerat diluat cu 100 ml de apă. După o lună de administrare urmează o lună pauză, apoi cura se repetă.
* Se fierb tare 7 ouă, se scot gălbenuşurile şi se sfărâmă bine. Se râşnesc 6 linguri de seminţe de dovleac şi se amestecă cu gălbenuşurile şi cu 500 ml ulei nerafinat. Amestecul se ţine 20 de minute pe bain-marie, se răceşte şi se păstrează în frigider. Dimineaţa, pe nemâncate, se consumă o linguriţă cu vârf, timp de 5 zile. Urmează o pauză de 5 zile şi cura se repetă, până se termină tot amestecul.
* Tinctură de propolis (din farmacie). Se amestecă o linguriţă de tinctură diluată cu 50 ml apă şi se bea de 2-3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, timp de 2 luni. Se repetă după o pauză de 10 zile.
* Tinctură de gălbenele (din farmacie). Se bea câte o linguriţă diluată cu 50 ml apă, o dată pe zi, timp de 2-3 luni.
* Muşeţel şi rostopască – se râşnesc şi se amestecă în părţi egale florile acestor plante. O lingură de amestec se infuzează în 200 ml apă fierbinte, timp de 6-8 ore, apoi se strecoară. Se bea câte o lingură, de 4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. O cură durează o lună, urmează o pauză de 10 zile, după care cura se repetă.
* Rădăcină de brusture, salvie, coada-calului, fumăriţă şi vâsc se amestecă în părţi egale. O lingură de amestec se infuzează o oră în 250 ml de apă. Se bea câte 1/4 – 1/3 pahar, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de o lună.
Un remediu vestit:
ROSTOPASCA

Efectele tratamentelor cu rostopască sunt recunoscute şi de medicina oficială. Pentru un rezultat sigur, preparatele de rostopască trebuie să intre în contact direct cu polipii. De aceea, cel mai des se tratează cu rostopască polipii din nas, pe colul uterin, la stomac şi în colon. La fel de bine se tratează polipii de la pancreas şi ficat, deoarece componentele active ale plantei se acumulează în organele respective.
* Două linguri de frunze cu flori se infuzează 2 ore în 500 ml de apă fierbinte. Timp de o lună, se bea câte o lingură, de 4 ori pe zi. După o pauză de 7 zile, cura se repetă. Tratamentul opreşte creşterea polipilor. Se foloseşte cel mai des pentru polipi în stomac, ficat şi pancreas.
* Dacă polipii se localizează în colon, se fac clisme cu infuzie de rostopască. Se toacă plantă proaspătă, cu flori sau fără. Se pun 4 linguri de iarbă tocată în 500 ml apă rece, se amestecă bine şi se infuzează 24 de ore. Cu 2 ore înainte de procedura terapeutică, se face o clismă simplă, cu apă călduţă (se poate şi cu ceai de muşețel). Infuzia de rostopască se introduce cu irigatorul, foarte încet, timp de o oră.
* Pentru vindecarea colonului de polipi se mai fac şi microclisme cu suc de rostopască. În 50 ml de apă se dizolvă 7 picături de suc. Dacă în loc de apă se foloseşte ceai de muşeţel, se îmbunătăţeşte şi funcţia prostatei. Microclisma se face după o clismă obişnuită de curăţare a colonului. Sucul trebuie ţinut în intestine cât mai mult, ca să fie absorbit total.
* Rostopasca este o plantă toxică, de aceea consumul exagerat poate duce la otrăvirea organismului. Nu depăşiţi dozele recomandate!
* Pentru scăparea mai rapidă de papilomatoză, locurile afectate se tamponează cu suc de ceapă sau de castraveţi (picăturile care apar pe locul tăierii la legume), sau cu tinctură preparată din suc de rostopască, amestecat cu ţuică sau cu suc de ghimpe.