Afte
– Miere

Tratarea aftelor cu ajutorul mierii este, probabil, metoda cea mai ușoară, dar și una din cele mai eficiente din câte există. Este suficient să puneți miere pe aftă fără să o înghițiți. Acest procedeu trebuie repetat cât este necesar, până la vindecare.
Variantă: Și folosirea propolisului este pe cât de eficientă, pe-atât de naturală, pentru vindecarea aftelor. Dacă ele se situează între gingie și obraz, este suficient să aplicați o bucățică de propolis pur, bine frământat, și să-l lăsați să acționeze câteva ore. Dacă aftele sunt situate într-o altă zonă a cavității bucale, este mai bine să le tamponați cu o bucățică de vată îmbibată în propolis lichid. Repetați procedeul de două ori pe zi, până la vindecare.
Arsuri ușoare
– Miere
Țineți zona afectată câteva minute sub jetul de apă rece, ștergeți-o bine și aplicați puțină miere pe toată suprafața ei. Folosiți o miere de cimbru sau de levănțică. Masați ușor și puneți deasupra o compresă sterilă. Repetați tratamentul în fiecare zi, până la vindecare.
Recomandare: Deși eficientă, această metodă este valabilă doar pentru arsurile ușoare și superficiale. În cazul unei arsuri grave, apelați urgent la un medic. Examenul medical se recomandă și dacă arsura este foarte întinsă sau dacă afectează o zonă sensibilă a corpului (fața, de exemplu).
Carii
– Propolis
Simțiți o durere, ca un junghi, la unul dintre dinți? Până să vă faceți programare la dentist, tratați-vă singuri, aplicând pe dintele respectiv o bucată mică de propolis frământat. Schimbați propolisul, dacă vizita la stomatolog se amână.
Cistită cronică
– 1 linguriță de miere

Cistitele cronice pot fi tratate bând în fiecare zi, de câteva ori, cu câte un pahar mare de apă cu miere de brad sau de castan. Este de preferat apa plată, ușor mineralizată.
Bine de știut! Și propolisul, luat în mod regulat, poate diminua frecvența cistitelor. Pentru persoanele care suferă de cistită, ideale sunt curele preventive cu propolis, cu durata de 1-3 săptămâni, timp în care se mestecă câte 1 g de propolis, de 1-3 ori pe zi. Se recomandă efectuarea a 2-4 cure pe an.
Conjunctivită
– 2 linguri de miere de salcâm
Pentru vindecarea unei conjunctivite, mierea își dovedește, din nou, eficiența! Diluați mierea de salcâm într-un bol cu apă caldă, lăsați puțin să se răcească, îmbibați două comprese în apa cu miere și aplicați-le pe ochi. Lăsați să acționeze câteva minute și reluați procedeul zilnic, până la vindecare.
Constipație
– 1 lingură de miere
Diluați într-un pahar mare cu apă călduță miere de rozmarin, salcâm sau flori de munte. Beți acest preparat în fiecare dimineață, pe stomacul gol, până la vindecare.
Recomandare: Acest tratament este valabil pentru combaterea unei constipații ușoare. Dacă afecțiunea este gravă sau dacă simptomele persistă este util avizul unui medic.
Crampe nocturne (cârcei)
– Miere

Dacă suferiți frecvent de crampe (cârcei) nocturne care nu vă lasă să dormiți, aveți încredere deplină în binefacerile mierii. Puteți consuma, preventiv, 2-3 linguri de miere pe zi, înlocuind zahărul de orice fel. Cea mai eficientă este mierea de păducel și cea de castan.
Bine de știut! În majoritatea cazurilor, cârceii nocturni sunt produși de lipsa de magneziu. Masajele regulate ale mușchilor în cauză, consumul regulat de miere (de calitate) și de apă minerală bogată în magneziu permit evitarea a numeroase probleme.
Diaree
– 1 lingură de miere
Mierea diluată într-un pahar mare de apă plată, băută de 2-3 ori pe zi la temperatura camerei, este un remediu excelent pentru tratamentul diareei. Pentru o eficiență maximă, optați pentru mierea de salcâm sau de cimbru.
Recomandare: Mierea are ca efect atacarea și distrugerea bacteriilor intestinale aflate la originea afecțiunii. Trebuie reținut faptul că mierea are un efect regularizant și că este recomandată atât împotriva diareei, cât și a constipației.
Digestie
– 1 linguriță miere – 1/2 de lămâie
Dacă aveți probleme în mod regulat cu digestia, adică dacă digerați greu, puteți bea – cu 15 minute înainte de masă – un pahar mare de apă călduță cu miere și zeamă de lămâie. Pentru eficiență maximă, optați pentru mierea de cimbru, de rozmarin și de lămâi.
Dureri de șale
– 1 lingură de miere – 1/2 de lămâie
Pentru calmarea durerilor de șale, nu evitați să consumați miere, în special pe cea de castan sau de păducel.
Beți de trei ori pe zi, de preferat între mese și până la dispariția simptomelor, un pahar mare cu apă, miere și zeamă de lămâie.
Dureri reumatice
– 50 g rozmarin proaspăt – 2 linguri de miere
Pentru a combate durerile produse de reumatism, următorul decoct natural are o eficiență ieșită din comun.
Puneți pe foc 1 l de apă, împreună cu rozmarinul, și lăsați să fiarbă vreme de 10 minute. Stingeți focul, lăsați decoctul să se răcească, și când este călduț, încorporați mierea (dacă se poate, de zmeur). Îmbibați comprese sterile în decoct și aplicați-le pe zonele dureroase.
Eczemă ușoară
– Miere

În caz de eczemă ușoară, puteți conta pe efectul vindecător al mierii. Tratamentul este cât se poate de simplu: e suficient să aplicați cu grijă și delicatețe puțină miere pe zonele afectate, repetând tratamentul până la vindecare. Pentru o eficiență maximă, optați pentru mierea de levănțică.
Bine de știut! Acest tratament eficient este valabil pentru eczemele ușoare. În cazul unora mai extinse sunt necesare recomandările unui dermatolog.
Pierderea vocii (afonie)
– 1 lingură de miere
În cazul pierderii vocii, nu ezitați să luați de câteva ori pe zi o lingură de miere diluată într-un pahar de apă călduță. Până la vindecare.
Variantă: La fel de eficient este să înghițiți încet, în fiecare dimineață, o lingură de miere, lăsând-o să coboare – cât mai încet posibil – în gât.
Bine de știut! Remediile prezentate mai sus sunt eficiente atât în cazul unor răgușeli simple, cât și în cazul unor pierderi totale ale vocii.