– A înființat la Costeșți, lângă cetățile dacice, cea mai importantă școală de arcași în aer liber din România. Am stat de vorbă cu el ca să aflăm cum se poate îmbina sportul cu istoria și natura, dar și pentru a înțelege satisfacția săgeții trase drept la țintă –
„Stai un pic, să mai trag trei săgeți”
– Dragă Ionu, ai lăsat Clujul, un mare oraș, pentru a te întoarce în Munții Orăștiei, la Costești, unde ai pornit cea mai importantă școală de tras cu arcul tradițional în aer liber. Ce te-a determinat să faci acest pas?

– În primul rând, a fost o alegere simplă, pentru că eu aici am copilărit. Tatăl, bunicul și străbunicul meu sunt din Costești, eu am copilărit în apropierea cetăților dacice, deci aș putea spune că m-au chemat rădăcinile. Aici este acasă pentru mine, a fost o alegere emoțională, cu inima. În al doilea rând, am vrut să fac o școală de arcași. După mulți ani de competiții, am vrut să promovez tirul cu arcul tradițional sau istoric, din dorința de a da mai departe din ceea ce am învățat. La poalele Sarmizegetusei mi s-a părut cel mai potrivit loc atât pentru o inițiere în tainele arcului tradițional, cât și pentru a discuta, pornind de la el, despre istoria și tradițiile moștenite de la daci. Vin în zonă zeci de mii de turiști în fiecare vară și mi-am zis că poate ar fi interesant să vadă o bucată concretă din istoria dacilor, să ia efectiv un arc în mână și să tragă câteva săgeți. Așa s-a născut, cu ajutorul lui Gabriel Rusan, vicepreședintele clubului, și al câtorva prieteni, Arcașii Cetății, care le dă întâlnire oamenilor nu doar cu sportul, ci și cu natura și istoria.
– Având în vedere că școala are deja doi ani, bănuiesc că a avut succes…
– Este incredibil, mult peste așteptările noastre! Sute de oameni ne-au trecut pragul, de toate vârstele și din toate categoriile sociale. Tineri, vârstnici, doamne care le spun soților: „Stai un pic, să mai trag trei săgeți…”. E fantastic cum toți au o sclipire de bucurie în ochi atunci când pun mâna pe arc. Nu știu care este explicația, poate că în ADN-ul nostru a rămas ceva din experiența strămoșilor, și întâlnirea cu arcul este, de fapt, o reîntâlnire, important e că toți sunt entuziaști, toți au o curiozitate legată de trecutul acestor locuri și se bucură de natura din jur. Apoi, o categorie specială sunt copiii. Sute de copii au trecut pe aici, și mulți dintre ei și-au descoperit o nouă pasiune și un talent nativ. Când trag copiii cu arcul, se umple valea asta de chiuiturile lor de bucurie! Și unii sunt atât de înzestrați cu talent, încât fie i-am îndrumat către cluburile sportive din zona lor, fie îi vom sprijini noi să facă performanță sportivă. Sperăm să îi înscriem în clubul nostru, să îi pregătim pentru competiții naționale și internaționale, și în felul ăsta să devenim o pepinieră pentru noile talente. E destul de rar să îți descoperi un talent când pleci într-o vacanță în vârful muntelui, iar oamenii sunt bucuroși, dar și surprinși. De ambele părți este bucurie. Ca să glumim un pic, la noi vii turist și pleci arcaș.
Arcurile dacilor de pe Columna lui Traian
– De unde v-ați luat informații despre arcurile dacilor?

– Despre arcurile dacice se știu destule lucruri încât să avem astăzi un meșter arcar, bihoreanul Sav Dacian, care face astfel de replici ale arcului dacic nu doar funcționale, ci chiar foarte performante. Imaginea arcului dacic s-a păstrat foarte bine, în primul rând pe Columna lui Traian, unde vedem cum cei asediați în Sarmizegetusa folosesc această armă. Acolo putem să vedem cum arată – un arc destul de mic, recurbat, foarte probabil folosit și de războinici călare, preluat ca model de la sciți, dar îmbunătățit. Despre arcașii daci sunt multe izvoare care vorbesc. Horațiu ne spune că „Se pricep mai bine decât toți la aruncarea săgeții”, iar Ovidiu spune despre geți că „Între ei, nu-i niciunul care să nu poarte tolbă, arc și săgeți îngălbenite de veninul viperei”. Pe-atunci, arcurile erau făcute cel mai probabil din os și lemn, îmbinate cu tendon de animal. Din păcate, de la daci s-au păstrat doar vârfuri de săgeți, și acestea sunt diferite, în funcție de utilitate – pentru vânat, pentru armuri – în general sunt făcute din fier forjat. Noi presupunem că săgețile erau făcute din trestie, și cele mai grele, din lemn de fag. Unele surse vorbesc despre faptul că dacii își aduceau lemnul pentru arcuri de la sarmați, din zona Armeniei de astăzi, și altele, cum este cartea cu gravuri a lui Montfaucon, descrie arcul dacic având la capete reprezentări sculptate de dragoni sau păsări. Oricum ar fi fost, prezența arcului la daci arată că ei stăpâneau acest meșteșug deloc simplu. Astăzi avem materiale moderne, dar pe vremea aceea era o adevărată artă să faci un arc bun din corn de animal sau lemn, lipit cu materiale naturale. Și tot o artă era să faci săgeți – să știi ce lemn să folosești, să îi faci și să îi prinzi vârful, să folosești anumite pene care să îi echilibreze zborul. Din fericire, meșteșugul vechilor arcari s-a păstrat până în zilele noastre în România, și chiar dacă sunt puțini cei ce fac arcuri și săgeți, sunt foare pricepuți.
Arcul de alun, cu săgeată de trestie
– Tu însuți ești un maestru al arcului, multiplu campion, ai câștigat peste o sută de premii naționale și internaționale. Cum a început pentru tine această pasiune?

– Am început să trag de copil cu arcul, când tata îmi făcea arc din ramuri de alun, cu săgeți de trestie. Și acum mă emoționez când îmi amintesc! Era un băț de alun și coarda era o sfoară, dar mie mi se părea atunci, pe la patru ani, cel mai frumos arc din lume! Apoi am locuit câțiva ani în Norvegia, și un prieten de acolo mi-a făcut cadou un arc adevărat. Am mers la magazin și mi-am cumpărat săgeți. M-am apucat de tras în curte. Am înțeles că este un pic mai complicat de atât, dar mi-a plăcut foarte mult, și de atunci nu am mai lăsat acest sport. Pe vremea aceea, tirul cu arcul în România nu era un sport popular, între timp lucrurile s-au mai schimbat. Dar am devenit pasionat, am început să studiez și să mă antrenez. Și în felul ăsta, cu timpul, antrenamentele au început să își spună cuvântul – am început să câștig premii și să urc pe podium, tot mai sus. N-am ținut cont la antrenamente de frig sau căldură sau anotimp. Și premiile au tot venit, nu se mai opreau, apoi nu mă mai puteam opri eu, pentru că acest sport a devenit un mod de viață penru mine. Am învățat din studiu, dar și din antrenament, fiind atent la mine și la greșelile pe care le făceam. Așa am dezvoltat metode personale de antrenament, pe care azi le predau la poalele cetăților dacice, în poligonul în aer liber pe care l-am deschis. Acolo se formează arcași, dar și antrenori, cel mai bun exemplu este colegul nostru Gabriel Rusan, care într-un an a devenit unul dintre cei mai compleți instructori de tir cu arcul tradițional.
– În România, în ciuda tradiției istorice, arcul tradițional a fost multă vreme marginalizat. Cum se explică zona de umbră în care a stat ani de zile acest sport și interesul de acum?

– Nu pot să dau un răspuns exact, tot timpul au existat grupuri mici de arcași, care țineau legătura între ele. Era o zonă de nișă, câțiva pasionați nebuni – din toate colțurile țării… Ne întâlneam în mici schimburi de experiență și ne învățam unii pe ceilalți, fiecare ce știa, de la pielărie, la făcutul de săgeți. Arcurile tradiționale erau foarte rare și, în general, erau făcute acasă de câte cineva, dintr-o bucată de frasin sau salcâm sau ce avusese la îndemână. Apoi au început să vină prieteni și să fim tot mai mulți. Au ajutat foarte mult platformele sociale, care ne-au dat foarte multă vizibilitate și am putut comunica mult mai bine între noi, dar și cu ceilalți. Așa cred că s-a petrecut această explozie a numărului de arcași. Sigur, un nucleu mic, aproape invizibil, a existat, însă acum el s-a dezvoltat la nivel național într-o adevărată rețea. Oamenii au discutat, s-au întâlnit și au organizat competiții. S-a făcut totul din pasiune. Au început cu competiții individuale, în orașe, între prieteni, și apoi acestea s-au extins, s-au format adevărate circuite pe care le avem astăzi. Fenomenul acesta s-a dezvoltat mai ales în Transilvania și Banat, apoi a cuprins toată țara. Acum a fost recunoscut oficial ca sport, pentru că nu poți să ignori amploarea pe care a luat-o – avem cluburi de arcași din Bihor, Hunedoara, până în Argeș sau București. Este un fenomen. Din păcate, suntem destul de în urmă față de alte țări, unde arcul tradițional sau istoric a fost susținut și încurajat oficial, există competiții, există federații internaționale.
„Făuritul de săgeți e un meșteșug rar în ziua de azi”
– În afară de faptul că ești arcaș, faci și săgeți din lemn. Cât de complicat este acest meșteșug?

– La început, era destul de dificil, în sensul că nici materiale nu aveai prea multe. Dacă mi se rupea o săgeată, recuperam de la ea atât vârful, cât și penele. Acum, lucrurile au progresat, însă meșteșugul de a face o săgeată bună e cunoscut de puțini. E o artă în sine făcutul unei săgeți din lemn bune, echilibrate, potrivite anume pentru un arc și un arcaș. Se ține cont de înălțimea arcașului, de puterea arcului, flexibilitatea lemnului din care e făcută, penajul care i se adaugă sau greutatea vârfului și altele. Fiecare detaliu de acest fel trebuie gândit și armonizat, ca la final o săgeată să zboare și să lovească ținta. Ca și olarii sau fierarii, făuritul de săgeți e un meșteșug rar în ziua de azi. Există cărți din care poți învăța și, cel mai important, mai sunt câțiva oameni care fac așa ceva și de la care poți „fura” meserie. Cam așa am învățat să fac și eu săgețile și sper să nu se piardă acest meșteșug. Eu am rafinat ceea ce am învățat și săgețile mele au pus câțiva oameni pe primele locuri la concursuri importante.
„E ca și cum ai trage cu gândul”
– Pentru neinițiați, tirul cu arcul poate să pară un sport monoton. Care este frumusețea lui nevăzută?

– Ca în orice sport, și tirul cu arcul te învață să îți depășești limitele, să fii perseverent și disciplinat, și toate astea sunt câștiguri personale, care îți pot modela caracterul. Acum m-am concentrat pe antrenorat și asta este o altă satisfacție. Să vezi copiii chiuind de bucurie atunci când nimeresc ținta iarăși te motivează. Și, nu în ultimul rând, trasul cu arcul este pentru mine o formă de meditație, mă liniștește extraordinar de mult. Nu știu cum aș putea să explic acea stare… gândurile pur și simplu dispar, rămânem doar eu și vocea mea interioară. În trasul cu arcul nu este vorba doar despre concentrare, ci și despre o relaxare maximă, ca atunci când faci ceva din plăcere și din pasiune. La arcul tradițional nu există sistem de ochire, este doar ceva intuitiv și e impresionant să vezi cum, independent de tine sau mai presus de tine, creierul și mușchii se coordonează, și săgeata lovește exact unde ai vrut. E ca și cum ai conduce săgeata cu puterea gândului, e ca și cum ești într-o altă stare de conștiință, extinsă. Trasul unei săgeți îți dezvăluie că suntem mai mult decât rațiunea noastră, că avem în noi resurse pe care nu le putem controla în totalitate – trebuie doar să învățăm să le lăsăm libere. Mi-am câștigat un echilibru interior și sunt bucuros cu ceea ce mi-a adus în viață, de la disciplină, la pace interioară. La toate astea se adaugă bucuria de a face parte din această comunitate de arcași care este mai mult decât o comunitate de sportivi, sunt oameni speciali, pe care îi leagă sportul, dar în egală măsură, istoria și natura. Poate și din cauză că acest sport nu se desfășoară în mod clasic, pe un teren delimitat, ci de obicei competițiile se desfășoară în natură, în pădure sau la munte, unde este altă atmosferă decât cea tensionată, de competiție. Ajungi la performanță ieșind în natură cu prietenii, asta face să fie un sport magnific.
– Care crezi că este viitorul tirului cu arcul tradițional în România?
– De la un sport marginalizat, tirul cu arc tradițional a ajuns acum un sport foarte iubit. De la câțiva oameni care îl mai practicau, am ajuns astăzi la competiții și la o mulțime de cluburi și la recunoașterea arcului istoric ca ramură sportivă oficială, ceea ce este fantastic. Cred că în anii care vor urma, tot mai mulți oameni se vor îndrăgosti de acest sport, vom avea competiții tot mai multe și mai serioase.