
Căderea părului, arsurile la stomac sau insomniile sunt – în majoritatea cazurilor – niște simple simptome care nu trebuie să ne îngrijoreze. Și totuși, ar fi bine ca femeile – în mod special – să nu ignore semnalele transmise de organism, pentru că bolile depistate din timp sunt mult mai ușor de tratat și vindecat.
Iată cele 10 simptome „demne” de luat în seamă:
Simptomul nr. 1
Dereglările de somn
Ce pot ascunde: Insomniile produse de mesele îmbelșugate sau de consumul unor băuturi ce conțin cofeină sunt inofensive. Adeseori, dereglările de somn pot fi provocate și de stres, de neliniște sufletească sau de lipsa de mișcare. Dar, în anumite cazuri, în spatele lor se pot ascunde diabet, dereglări hormonale sau de metabolism, infecții sau stări depresive.
Când trebuie consultat medicul: Dacă dereglările de somn durează mai mult de o lună și dacă apar în fiecare noapte sau de câteva ori pe săptămână.
Simptomul nr. 2
Pleoapele umflate
Ce pot ascunde: În majoritatea cazurilor – somn insuficient sau exces de alcool. Dacă pleoapele sunt umflate mai ales dimineața, este adeseori un indiciu că peste noapte tensiunea arterială scade considerabil și că în zona ochilor se acumulează lichid. Dacă ochii rămân umflați și pe parcursul zilei, s-ar putea să fie vorba de o reacție alergică la anumite creme, fixative pentru păr sau produse cosmetice. Și în cazul bolilor de inimă sau de rinichi, în jurul ochilor se pot forma edeme.
Când trebuie consultat medicul: Dacă aceste edeme durează o săptămână sau chiar mai mult sau dacă sunt însoțite de dureri usturătoare sau de senzația de tensiune în ochi, ar trebui verificată de medic funcția rinichilor, a inimii și a glandei tiroide.
Simptomul nr. 3
Căderea părului

Ce poate ascunde: În mod normal, lipsă de fier, dar uneori și probleme sufletești sau dereglări hormonale.
Când trebuie consultat medicul: Cu până la 100 de fire de păr căzute pe zi, nu există motiv de îngrijorare. Dacă însă încep să cadă șuvițe întregi și să apară zone complet neacoperite, trebuie consultat urgent un medic internist.
Simptomul nr. 4
Vâjâitul în urechi
Ce poate ascunde: Suprasolicitare sau stres, dar uneori și efectele secundare ale anumitor medicamente sau ale muzicii date la maximum. De vină poate fi, eventual, și îngustarea vaselor care produce dereglări ale irigării cu sânge la nivelul urechii interne. Acestea pot declanșa o pierdere bruscă a auzului sau zgomote permanente în urechi (tinitus).
Când trebuie consultat medicul: În cazul când vâjâitul durează peste o oră sau devine din ce în ce mai puternic, trebuie consultat medicul orelist. Adeseori este suficientă o simplă spălătură prin care se înlătură un eventual dop de ceară.
Simptomul nr. 5
Apariția gușii
Ce poate ascunde: Foarte frecvent, lipsa de iod poate provoca apariția gușii. Cauza mai poate fi și o dereglare a glandei tiroide (hiper sau hipofuncționare).
Când trebuie consultat medicul: Imediat. Trebuie examinată glanda tiroidă și, în funcție de diagnostic, se recomandă o terapie cu hormoni sau iod (sub formă de tablete).
Simptomul nr. 6
Arsurile la stomac
Ce pot ascunde: Cauza acestor arsuri este o slăbire a sfincterului dintre esofag și stomac, care nu se mai închide bine. O urmare a kilogramelor în plus, a stresului, a alcoolului și nicotinei, dar și a consumului exagerat de alimente. Acidul gastric urcă în esofag și atacă mucoasa. Și pentru că este acru, apare senzația de arsură.
Când trebuie consultat medicul: Când durerile sau arsurile durează mai mult de trei săptămâni sau când ele apar încontinuu. Urcarea permanentă a acidului gastric poate provoca congestii ce pot duce – în cel mai rău caz – la apariția cancerului esofagian.
Simptomul nr. 7
Presiunea sau durerile din zona pieptului (la femei)
Ce pot ascunde: În general, este vorba despre acumularea de lichid în țesuturi, înaintea sau în timpul ciclului. Ea este produsă de așa-numitul sindrom premenstrual (hormoni necompensați). În cauză mai pot fi: pilula anticoncepțională sau o carență de vitamina B6.
Când trebuie consultat medicul: Când senzația de apăsare nu dispare nici după menstruație. Durerile pot indica – foarte rar, ce-i drept – și un cancer de sân.
Simptomul nr. 8
Arsurile la urinare
Ce pot ascunde: Ele indică adeseori o infecție la uretră. Dar în cazul acestor afecțiuni, un rol important îl poate juca și psihicul. Și, de asemenea, un sistem imunitar slăbit: uretra fiind mai scurtă la femei, prin ea pot pătrunde mai ușor în vezica urinară agenții patogeni. O cistită netratată poate provoca afecțiuni ale bazinului renal și, în final, în cazul cel mai grav, o îmbolnăvire a rinichilor.
Când trebuie consultat medicul: În cazul instalării durerilor în zona rinichilor și al apariției arsurilor la urinare, trebuie consultat imediat medicul urolog: pericolul îmbolnăvirii de cistită este iminent!
Simptomul nr. 9
Sângerările între cicluri (la femei)

Ce pot ascunde: La femeile tinere, o dereglare hormonală produsă de stres sau un efect secundar al pilulei anticoncepționale. Cauzele pot fi uneori și probleme psihice sau formarea unor chisturi (miomi) uterine. După 45 de ani, adeseori un semnal pentru intrarea la menopauză. Sângerările (hemoragiile) sunt uneori semnul unei afecțiuni genitale serioase (de exemplu o inflamație a ovarelor).
Când trebuie consultat medicul: Dacă aceste sângerări nu încetează după două-trei cicluri. Și, de asemenea, dacă ciclul durează mai mult de 7 zile și este însoțit de dureri mai puternice decât de obicei.
Simptomul nr. 10
Petele de ficat care-și schimbă culoarea
Ce pot ascunde: Uneori este vorba doar de pete de ficat pigmentate mai puternic. Dar ele pot ascunde și un melanom (cancer de piele).
Când trebuie consultat medicul: Petele de ficat trebuie examinate cât mai des. Dacă forma lor este neregulată, dacă și-au schimbat culoarea sau dacă depășesc 2 mm, trebuie consultat un medic dermatolog, pentru că această formă de cancer de piele poate fi ușor vindecată atunci când este depistată la timp.