– Apa, aerul și mâncarea sunt regulile de bază ale vieții. Cu o condiție: să fie curate și folosite judicios. Următoarele zece alimente fac parte din meniul oamenilor care trăiesc 100 de ani –
1. Uleiuri naturale de înaltă calitate

Efectul pozitiv al uleiului de măsline asupra inimii și vaselor de sânge a fost deja dovedit în foarte multe studii. Uleiul de rapiță conține acizi grași omega-3 și omega-6 într-un raport optim și, prin urmare, este considerat un „ulei pentru uz zilnic”. În plus, în mod ideal, ar trebui să luați două lingurițe de ulei de in pe zi împotriva inflamațiilor și a vaselor de sânge îngustate. Este recomandat ca uleiul să fie păstrat la rece (uleiul de in și uleiul de nucă chiar la frigider) și închis ermetic într-o încăpere întunecată.
2. Lăstari și răsaduri

Lăstarii sunt bogați în substanțe vegetale secundare. Dacă lăsați semințele germinate să crească, acestea se dezvoltă în așa-numitele microplante, ca de exemplu cresonul. Studiile arată că varza roșie și ridichea în stadiul de microplante au mai mulți nutrienți decât în stadiul de plante maturizate.
3. Leguminoase bogate în proteine

Lintea și năutul sunt considerate furnizoare de proteine vegetale. Prin urmare, ele sunt extrem de importante pentru o dietă sănătoasă. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din ce în ce mai multă masă musculară. Pentru a contracara acest proces, avem nevoie în special de aminoacizii izoleucină, leucină și valină. Leguminoasele sunt bogate în toate acestea.
4. Legume rădăcinoase
Legumele rădăcinoase, cum ar fi rădăcina de țelină, sunt pline de substanțe sănătoase precum vitaminele B1, B2, B6, E, C și K, precum și acid folic, potasiu, calciu și fibre. Morcovii sunt bogați în betacaroten, precursorul vitaminei A. Napul conține fibra inulină, care menține starea de sațietate mult timp și „hrănește” microbiomul intestinal.
5. Fructe de pădure
Fructele albastre și violete sunt pline de pigmenți vegetali (așa-numitele flavonoide) care ne mențin creierul în formă. Așa că ar trebui să mâncăm cu toții mai multe afine, mure și coacăze negre – de preferință în formele lor sălbatice. Sunt chiar mai sănătoase decât rudele lor cultivate. Spălați-le bine înainte de consum. Sfat: în afara sezonului fructelor de pădure, puteți încerca varianta lor congelată.
6. Produse din cereale integrale

Dacă doriți să îmbătrâniți sănătos, ar trebui să folosiți numai produse din cereale integrale când vine vorba de pâine, produse de patiserie sau paste. Acestea fac ca glicemia să crească mai lent și furnizează organismului fibrele necesare pentru buna funcționare a intestinelor. Pe lângă o cantitate incredibilă de minerale, produsele din cereale integrale oferă organismului nostru și spermidină – o substanță recomandată pentru longevitate care întărește mușchiul inimii și celulele creierului, reduce deteriorarea metabolică legată de vârstă și suprimă substanțele mesagere inflamatorii.
7. Ceai verde
Oamenii care beau ceai verde în mod regulat sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Acest lucru se datorează polifenolului galat de epigalocatechină (EGCG). Efectul său: inhibă inflamația, scade nivelul de colesterol și crește elasticitatea vaselor de sânge. Sfat: beți ceaiul fără lapte, deoarece proteinele pe care le conține reacționează cu EGCG și îi scad conținutul.
8. Legume amare

Substanțele amare din anghinare, radicchio (cicoare) și salata frisée (andiva creață) au un efect pozitiv asupra organismului – ameliorează starea ficatului și elimină excesul de colesterol. Un sfat pentru toți cei care nu se pot obișnui cu alimentele amare: trebuie doar să încercați gustări amare cât mai des, cel mai bine cu unul dintre felurile dumneavoastră preferate de mâncare.
9. Nuci și semințe
Fără calorii inutile, nucile și semințele sunt adevărate stimulente de longevitate. Ele sunt pline de proteine de înaltă calitate (arahide), acizi grași omega-3 (nuci, semințe de in) și fier (susan, fistic). Recomandări: evitați nucile sărate. Mai bine optați pentru un pumn de nuci simple sau prăjite în cuptor fără grăsime la 160 de grade pentru 15 până la 30 de minute.
10. Plante aromatice

Plantele aromatice proaspete nu numai că dau mai multă aromă, ci și îmbunătățesc felurile de mâncare prin ingredientele lor sănătoase: stimulează apetitul, promovează digestia și pun în mișcare metabolismul. Leușteanul și arpagicul conțin, de asemenea, cantități semnificative de quercetină, care poate prelungi viața. Un alt punct în plus: dacă asezonați cu plante aromatice, puteți reduce cantitatea de sare.
IRINA RADU