– Paste magice Biopan Adrian –
Pe Valea Arieșului Mic, în comuna Avram Iancu, din județul Alba, oamenii locului au decis să-și încerce norocul făcând și altceva decât meseriile tradiționale ale moților, legate de lemnărit. La poarta unei căsuțe îngropate în flori, pe un panou stă scris: „Paste făinoase artizanale – Paste Magice Biopan Adrian”. Deschid poarta și pătrund într-o curte mare, curată și rânduită „ca un pahar”. Cea care plămădește bunătățile făinoase este Adelina Cristea, stăpâna casei, pe care am rugat-o să ne spună povestea tăiețeilor ei, făcuți ca pe vremea bunicii.
Miros de cocă crudă

Arșița lui Cuptor a urcat și pe culmile Apusenilor, iar în curțile frumos îngrijite ale moților, la ceasul amiezii, doar câte-o pisică leneșă își mai plimbă alene pașii. Adelina Cristea și soțul ei, Eugen, trebăluiesc la umbra străvezie a unui șopron. Dau „ziua bună” și le spun că vreau să aflu câte ceva despre tăiețeii lor de casă, preparați după rețete locale vechi. Avusesem norocul să-i gust, puși într-o supă de găină cu bănuți aurii de grăsime, cum nu mai mâncasem din anii copilăriei, și am vrut să știu cine-i face, cine vrea să transforme în „afacere” supa cu tăieței, obligatorie, duminica, în Ardeal… Adelina își schimbă iute șorțul cu un halat alb și mă invită într-o încăpere răcoroasă. Pe rafturi înalte, de lemn, stau aliniate pe sortimente zeci de pungi cu paste făinoase: tăieței subțiri și lungi pentru supă, tăieței lați, buni de potrivit cu brânză de burduf sau varză călită, spirale și melcișori, galbeni ca aurul, sau multicolori, așteptând straturile de nucă pisată și zahăr sau amestecul cu magiun acrișor de prune. Mmm! Toate bunătățile din anii copilăriei dau năvală în mintea mea.
„De când m-am măritat, n-am făcut decât să mă ocup de gospodărie, alături de soțul meu. Avem animale, vaci, porci, găini, grădină mare, și-i de lucru, de niciodată nu-l gați. Dar am vrut, la un moment dat, să fac și altceva. Și, pentru că pe-aici n-ai pe unde să te angajezi, ne-am gândit să încercăm să facem ceva ce n-ar fi inclus naveta. Ne-am interesat, am studiat, am analizat, și așa am decis să ne apucăm de făcut paste făinoase. Spațiul îl aveam, trebuia doar amenajat”, povestește Adelina Cristea.
Paste românești, cu ouă din UE

Dincolo de încăperea cea răcoroasă, se află o alta, ceva mai mare, unde, din făină, ou și puțină sare, se prepară pastele. Un malaxor omogenizează ingredientele, o mașinărie întinde apoi aluatul și, în funcție de tipul de paste dorit, printr-o sită cu găuri de diverse forme, ies tăieței fini sau lați, spirale, melcișori și câte altele. „Folosim o făină specială pentru paste făinoase, făină spelta, de grâu dur, pe care o găsim doar la o moară din județul Sibiu. La început, până am învățat și noi ce și cum, am folosit doar acest tip de făină, dar pastele aveau un gust oarecum ciudat, care nu le-a prea plăcut clienților. Așa am ajuns să încercăm tot felul de combinații, iar acum folosim o combinație din făină albă și făină spelta, ambele speciale pentru paste făinoase, într-o proporție al cărei secret nu-l divulgăm”, spune zâmbind Adelina Cristea.
Într-un frigider, Adelina păstrează ouăle. E musai să fie din cele ștampilate, că așa prevăd normele alimentare europene, o absurditate care împiedică folosirea ouălor proaspete, din gospodăriile țărănești. „Aș fi vrut să pot folosi ouă din ograda mea, că avem destule, ba chiar aș mai fi cumpărat găini, special pentru asta, dar sunt atâtea autorizații de obținut ca să poți folosi ceva curat, din ograda ta, încât am fost nevoiți să renunțăm”.
După ce ies prin sitele ce le dau forma finală, pastele sunt ținute pe rafturi speciale de lemn, timp de câteva ore, la temperatura camerei. Când am ajuns acolo, Adelina tocmai finalizase un lot de tăieței subțiri și lungi, care stăteau aliniați, la uscat, pe niște bețe rotunde, de lemn. Încăperea mirosea a cocă crudă și proaspătă, mai că mi-a venit să fur vreo câțiva tăieței și să caut o sobă încinsă, pe plita căreia să-i las să se coacă, cum făceam în vremea copilăriei cu coca de tăieței a bunicii. În aceeași încăpere, pastele vor sta la uscat timp de 12 ore înainte de a ajunge, ca produs finit, în pungile transparente, elegant etichetate și, mai apoi, în rafturile magazinelor și-n oalele pântecoase ale gospodinelor din Apuseni și din țară.
Cu tăiețeii în sacoșă

Mica afacere a familiei Cristea din Avram Iancu, județul Alba, a fost finanțată prin programul „Start-up Nation”. „N-a fost ușor, căci a trebuit să luăm noi credit din bancă, și abia apoi ni s-au decontat banii prin acest program. Avem și o pagină de facebook, Paste Magice Biopan Adrian. De ea se ocupă fiul nostru, Adrian. Din păcate, acestea sunt singurele noastre modalități de a ne promova”, spune Adelina: „Ne-am dus peste tot cu pastele făinoase în sacoșă, la magazinele de pe vale, ba chiar și în Câmpeni, rugându-i să le pună la raft, la vânzare. S-a mai întâmplat să avem comenzi din Brașov și din București, dar puține. Cei care au cumpărat o dată ne-au devenit clienți fideli, dar asta, mai ales la persoane fizice, mai puțin la magazine. Nu am unde vinde cât aș putea să fac! Dacă am fi avut un agent comercial care să ne promoveze marfa pe o arie mai mare, am putea, implicit, să facem alte investiții și să ne extindem”.
Din rețetarul pastelor artizanale ale familiei Cristea nu lipsesc nici produsele de post, și ele colorate sau nu. „Nu folosim niciun fel de colorant artificial, doar din sucuri obținute din legume și fructe. Din afine iese mov-gri, din sfeclă-roșiu, violet, verde închis și verde deschis din spanac. Acestea sunt solicitate mai ales de familiile cu copii mici, căci multitudinea de culori li se pare atractivă și pastele colorate mai gustoase, până și celor mai mofturoși”, spune Adelina Cristea.
Pe rafturile marilor magazine din țară se lăfăie, în pungi lucioase, multicolore, sau în cutii elegante, cu denumiri sofisticate, paste făinoase din întreaga Europă. Popularizate zilnic în spațiile publicitare ale televiziunilor, pe bani grei, pastele făinoase din comerțul particular sunt nelipsite din meniul săptămânal al românilor. Dar gustul lor nu se poate compara cu cel al pastelor artizanale, produse în cantități mici, cum sunt cele de la Avram Iancu și din alte câteva făbricuțe din țară. Gustul lor este inegalabil, gustul ingredientelor curate, autohtone, dar și gustul trudei și al dragului cu care sunt făcute, ce nu se vor regăsi niciodată în prețul final. Vă e dor de mâncărurile copilăriei? Undeva, în Munții Apuseni, cineva vi le poate oferi: Paste Magice Biopan Adrian.