– Studii recente au dovedit pe baze științifice că atunci când trupul și sufletul se află în echilibru, sistemul imunitar e puternic –
1. Somnul regenerează

Principala metodă de relaxare naturală a fost dăruită omului încă din leagăn: somnul. El joacă un rol esențial atât pentru echilibrul psihic, cât și pentru capacitatea de autoapărare a organismului. „Importanța somnului este deseori subapreciată”, afirmă psihologii elvețieni. „Astăzi, noi dormim cu mult mai puțin decât pe vremea când oamenii trăiau în ritmul dictat de natură. Cine doarme puțin e considerat viguros și activ. Fals! Dacă deficitul de somn se prelungește, nivelul cortizolului, glicemia și tensiunea arterială cresc și aduc boala. Dimpotrivă, când îi asigurăm somnul suficient, sistemul imunitar își manifestă recunoștința, funcționând cu un randament optim.”
2. Stresul pozitiv ne stimulează
O viață în pat, asta ne dorim în momentele de mare oboseală… Totuși, n-ar fi neapărat un mod de trai sănătos. Efortul cotidian și emoția – cu alte cuvinte, stresul pozitiv – întăresc considerabil apărarea naturală a organismului. Aceasta este concluzia ce se desprinde dintr-o sinteză recentă, întocmită pe baza unor studii efectuate în Kentucky (SUA) și British Columbia (Canada), care au însumat 19.000 de participanți. Doar atunci când o activitate susținută nu e urmată și de odihnă, stresul devine cronic și primejdios. Sau, și mai rău, dacă statutul social al unui om este pus sub semnul întrebării, așa cum se întâmplă în cazul șomajului prelungit ori al îngrijirii de lungă durată a unor rude apropiate, grav bolnave. În astfel de situații, hormonii stresului – cortizolul, adrenalina și noradrenalina – depășesc în permanență valorile normale, devin negativi și periculoși, slăbind sistemul imunitar și dereglând metabolismul. Hotărâtor este modul cum sunt evaluate lăuntric solicitările exterioare. Dacă ceea ce facem ne place și dă vieții noastre un sens, rezistăm mult mai bine la zece ore de muncă pe zi ori la sarcinile grele gospodărești ale unei familii numeroase, decât cei ce fac activități zilnice ce par să nu aibă rezolvare.
De aceea, a doua regulă sună așa: nu vă temeți de stres! Dacă apreciem realist rezistența noastră la efort și ne menținem în limite rezonabile, numeroase provocări pot chiar să ne facă plăcere. Însă, pentru a depăși fazele stresante, cu sănătatea neștirbită, trebuie să ținem seama de normele clasice ale stilului de viață sănătos: cine nu fumează, cine consumă cu măsură alcool, cine face multă mișcare și optează pentru o alimentație echilibrată are în permanență rezerve de energie. De asemenea, s-a dovedit că metodele de relaxare, cum sunt yoga, meditația sau antrenamentul autogen, ne ajută să dobândim mereu forțe noi.
3. Structuri fixe pentru viața de zi cu zi
Buna dispoziție și gândirea pozitivă nu se obțin la comandă. Iar insistența cu care ne sunt cerute poate deveni, până la urmă, și ea, o povară. „Nu-ți poți impune ca, începând de mâine, să vezi jumătatea plină a paharului în locul celei goale”, spun psihiatrii. Viziunile optimiste se obțin în timp. Persoanele meditative, înclinate spre melancolie, de pildă, trebuie să se preocupe de asigurarea echilibrului necesar, oferindu-și lucruri care pot să le însenineze sufletul. În acest sens, există cel puțin o regulă practică: structuri clare, în viața de zi cu zi. Mai exact: să introducem în existența noastră cotidiană momente stabile, pe care să le respectăm, plimbări regulate în fiecare zi, întâlniri cu prietenii, măcar de trei ori pe săptămână, spectacole, cel puțin o dată pe lună, lectură. Asemenea insule de relaxare ne îmbunătățesc starea de spirit și țin în frâu un alt inamic potențial al sănătății noastre: stresul.
4. Iubirea ajută la vindecare
Un partener, ca să-ți protejezi inima și sistemul circulator? Sună absurd, totuși aceasta reiese din diverse studii efectuate în ultimul timp. Specialiștii din Stockholm au ținut sub observație, o perioadă mai îndelungată, șase sute de femei cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani. Rezultatul: cele mai sănătoase sunt femeile implicate într-o relație în care sunt fericite sau cel puțin mulțumite. Grupul celorlalte, care trăiesc singure și în condiții de izolare socială, a prezentat valori sensibil mai precare: variații minime de puls, factorii de coagulare a sângelui, colesterolul și trigliceridele mărite – ceea ce înseamnă risc de diabet, ateroscleroză și infarct miocardic. Dar și mai nesănătoasă este o relație nefericită: cele mai îngrijorătoare valori le aveau femeile aflate în conflict neîntrerupt cu partenerul. Așadar, decisivă este calitatea relației, după cum o demonstrează și un studiu al soților Janice Kiecolt-Glaser și Ronald Glaser din Ohio. Ei au cercetat deprinderile de comunicare a 90 de cupluri, după care le-au făcut femeilor și bărbaților câte o mică rană pe piele. Aceasta s-a cicatrizat cel mai bine la cuplurile capabile să poarte o discuție bună și constructivă. Ele dispuneau de secreția hormonală abundentă și de numărul sporit de celule necesare vindecării, iar sistemul lor imunitar a reacționat mai rapid. În fine, pe lângă traiul în cuplu, viața socială activă este și ea un factor favorizant al sănătății. În sprijinul acestei afirmații vine un studiu din Pittsburgh (SUA): 334 de subiecți au fost chestionați în legătură cu viața lor socială și, ulterior, expuși unui germen patogen al virozei. Concluzia: oamenii implicați social, care se simt susținuți de cei din jur, se îmbolnăvesc mult mai rar.
5. Fiecare pe drumul lui
Indivizii aflați prin profesia lor mereu printre oameni, odată ajunși acasă, au nevoie mai curând de liniște, în vreme ce timizii se relaxează mai bine în compania a doi-trei prieteni apropiați, decât într-o ceată zgomotoasă. Sănătos este ceea ce ne satisface, și aici se aplică principiul: mai puțin înseamnă adesea mai mult. Unora le face bine jogging-ul, altora o oră de muzică. Cine sare însă de la o metodă la alta, căutând veșnic altceva, nu face decât să alerge după simpla iluzie a sănătății perfecte.
De aceea, regula numărul 5 sună astfel: faceți doar ceea ce vi se potrivește. Să acceptăm chiar și boala, ne învață specialiștii, care uneori e inevitabilă în viața noastră și, din când în când, chiar folositoare. De pildă, copiii trebuie să treacă printr-o serie de infecții, pentru a dobândi un sistem imunitar eficient. Poate ar trebui să ne privim corpul ca pe un partener într-o căsnicie îndelungată și bună: el ne însoțește și la bine, și la rău, avem crize și momente de extaz, câteodată ne devine dușman și ne calcă pe nervi, însă mereu găsim o cale de a fi fericiți împreună cu el.