– Se știe de secole că baia înseamnă mult mai mult decât curățarea corpului. Scufundarea în apă caldă, în care se adaugă plante vindecătoare, ne ajută să biruim bolile –
Căldura plăcută a apei de baie ne relaxează corpul și ne ajută să recăpătăm forțe noi. Iar prin adăugarea de preparate vindecătoare din plante, baia poate deveni și un remediu de sănătate, cu efecte analgezice, antiseptice sau revigorante. Acțiunea e dublă: prin piele și prin miros, iar faptul că trupul e relaxat și apa e caldă intensifică și mai mult efectul. Decisive sunt temperaturile potrivite ale apei, durata de îmbăiere, precum și doza potrivită de ierburi sau uleiuri esențiale.
Baie sănătoasă: cum funcționează?

* Temperatura ideală a apei de baie este între 35 și 38 de grade C. Pentru copii, temperatura trebuie să fie mai scăzută decât pentru adulți. Dar atenție, baia nu trebuie să fie nici prea rece, pentru că acest lucru ar sta în calea relaxării. Temperaturile prea ridicate trebuie și ele evitate, pentru că în loc să revigoreze – „înmoaie” și reprezintă un pericol pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Între 41 și 45 de grade C, baia devine o povară.
* Durata ideală a băii este de 10 până la 15 minute, după care se impune o odihnă la pat, care crește semnificativ efectul vindecător al procedurii.
* Suplimentul clasic de plante medicinale este decoctul, un ceai cu un dozaj ridicat de plante medicinale, lăsat să fiarbă. Pentru adulți,100 g din plantele alese (uscate) se fierb într-un litru de apă, timp de 10-15 minute. Pentru copii, se vor folosi 30 g de plante aromatice. Aceste cantități se aplică tuturor plantelor utilizate.
O altă variantă de pregătire a băii de sănătate este folosirea uleiurilor esențiale. Deoarece uleiul nu se dizolvă în apă, el trebuie mai întâi să fie amestecat cu un emulgator. În acest scop, sunt potrivite următoarele ingrediente naturale: smântână, lapte, miere sau sare de mare. Se pun între 2 și 5 linguri. Cantitatea de ulei aromat trebuie să fie maximum 10 picături, amestecate cu oricare dintre emulgatorii menționați mai sus, puse într-un vas și adăugate în apa de baie.
Pentru copii, băile cu uleiuri esențiale nu sunt potrivite, deoarece sunt prea iritante. În cazul lor se recomandă numai suplimentul de ceai de plante medicinale.
Efectul stimulativ al băilor de picioare
Băi calde

Dacă nu doriți sau nu puteți, din motive diverse, să intrați în cadă cu întregul corp, puteți apela cu încredere la băile calde de picioare. Au și ele efect relaxant și facilitează somnul. Planta medicinală ideală în acest scop este Pelinul, ale cărui proprietăți relaxează nu doar picioarele, ci întregul corp. O baie caldă de picioare cu un decoct preparat din o mână de Pelin uscat, fiert într-un litru de apă, se recomandă în boli de stomac și intestine și la dureri articulare.
Băi reci
Stimulează circulația și au un efect la fel de revigorant asupra organismului ca și băile fierbinți.
Băile alternative
Băile în care picioarele sunt scufundate alternativ în apă caldă și apoi rece sunt foarte eficiente pentru afecțiunile cardiace, retenția de lichid, reumatism.
Baie cu Cimbrișor, pentru răceală și tuse
Ingrediente: 100 g Cimbrișor uscat (pentru adulți) sau 30 g (pentru copii).
Preparare: se pune un litru de apă la fiert, se adaugă planta și se lasă să fiarbă timp de 10-15 minute.
Utilizare: se strecoară ceaiul fierbinte în apa din cadă; se stă în apă timp de 10-15 minute.
Baie cu Piciorul-cocoșului pentru detoxifiere
Ingrediente: 200 g sare de mare, 2 linguri Piciorul-cocoșului, 1 lingură Coada-calului, 1 lingură ulei de Lavandă.
Preparare: se amestecă sarea de mare cu plantele fărâmițate mărunt și uleiul de Lavandă.
Utilizare: amestecul se pune într-un săculeț de tifon și se scufundă în apa din baie. Efectul este și mai puternic dacă înainte de baie cu 15 minute se bea un ceai fierbinte de ghimbir. După baie, se bea un pahar cu apă și se ung tălpile cu ulei de cimbru. Se stă în pat, la căldură.
Ulei de Iasomie, împotriva stresului
Ingrediente: 10 picături ulei esențial de Iasomie, 2-3 linguri frișcă lichidă, lapte, miere sau sare de mare, ca emulgator.
Preparare: picăturile de ulei de Iasomie se amestecă într-un vas, cu emulgatorul ales.
Utilizare: se toarnă amestecul în apa caldă din baie, în care se stă timp de 10 minute. Băile cu uleiuri esențiale sunt potrivite numai pentru adulți.
Săruri de baie

În acest caz, se amestecă într-un bol sare de mare cu diverse ierburi uscate, iar apoi se adăugă în apa de baie.
Exemplu: pentru o sare de baie care ajută la tulburări circulatorii, amestecați 100 g sare de mare cu 20 g ace de Rozmarin uscate.
Baie de picioare alternativă
Pentru o baie de picioare alternativă, se vâră picioarele timp de 5 minute în apă caldă (36-38 grade C) și 15 secunde în apă rece (sub 18 grade C). Se repetă de trei ori, apoi se pun ciorapi.
Un sfat bun pentru picioare vioaie
Următoarele ierburi aromate înviorează picioarele obosite și grele: Iedera stimulează metabolismul pielii și reduce retenția de apă în țesut; frunzele roșii de Viță de vie îmbunătățesc proprietățile de curgere ale sângelui și întăresc peretele vascular; Rozmarinul are un efect revigorant și ameliorează durerile. Se prepară un decoct (o mână de plantă mărunțită la 3 litri de apă) și se adaugă în apa de baie.
Îngrijirea pielii picioarelor
Dacă nu faceți băi prea fierbinți, prea îndelungate și cu adaosuri prea agresive, corpul nu are nevoie de îngrijire suplimentară. Dar dacă este necesar, uleiul de Calendula calmează pielea iritată.
9 plante bune de pus în baie
Valeriană
(Valeriana officinalis)

Rădăcina de Valeriană are un efect ușor sedativ, motiv pentru care ajută la tulburări de somn, probleme cardiace, anxietate nervoasă și stări de agitație, anxietate creată de examene, ameliorează durerea în zona gastro-intestinală.
Crețușcă
(Filependula Ulmaria)
Crețușca este ideală la începutul unei răceli. În medicina populară, băile cu crețușcă sunt utilizate, de asemenea, în domeniul bolilor reumatice și, datorită efectului ușor antiinflamator, în bolile tractului urinar.
Roiniță
(Melissa oficinalis)
Uleiul volatil al Melisei este utilizat în special pentru a calma. Este eficient împotriva tulburărilor ușoare de somn, ameliorează nevralgiile și bolile reumatice. Are, de asemenea, proprietăți dovedite antibacteriene, antispastice și antivirale.
Rozmarin
(Rosmarinus officinalis)

Pentru oboseală mentală de epuizare, scăderea tensiunii arteriale, reumatism muscular și articular, nevralgii și tulburări vasculare, se recomandă o baie cu ceai de Rozmarin sau cu ulei de Rozmarin.
Coada-șoricelului
(Achilea millefolium)
Ca aditiv pentru baie, Coada-șoricelului are efect în mâncărimi și boli debilitante ale pielii, pentru vindecarea rănilor, pentru dureri de spate, tulburări circulatorii și spasme dureroase.
Cimbru
(Tymus vulgaris)
Baia cu Cimbru are un efect stimulativ asupra tensiunii arteriale scăzute. Datorită uleiului său volatil, are și efect antibacterian, prin urmare, poate fi folosit foarte bine împotriva răcelii și a rănilor mici.
Măghiran
(Origanum majorana)
Este unul dintre adaosurile clasice de baie, în caz de răceli, dar și pentru nevralgii și reumatism. Uleiul său volatil are un efect calmant, în caz de gripă, răceli, migrene și dureri de cap.
Păducel
(Crataegus monogyna)
Un decoct de Păducel adăugat în apa din baie are efect calmant asupra iritabilității și stresului și ameliorează tulburările vasculare. Ceaiul se bea pentru stabilizarea ritmului cardiac.
Salvie

(Salvia officinalis)
Ca adaus pentru baie, Salvia este foarte potrivită în dureri articulare și musculare, reumatism și răceli. În plus, baia cu Salvie contracarează transpirația excesivă, iar baia de picioare cu Salvie regenerează picioarele obosite și umflate.
DIANA ROUA