ROMÂNI CARE AU REUȘIT

Ne mai despart câteva zile de 20 decembrie, ziua Ignatului, cum e ea cunoscută în popor, zi dedicată prin tradiție sacrificării porcului de Crăciun. Asta, în cazul celor mai norocoși, care au încă rude la țară, ori care au îngrășat ei înșiși câte un godac în cocina din fundul curții. Celor care locuiesc la bloc, în marile aglomerări urbane, le rămân la îndemână galantarele magazinelor de specialitate, care abundă în produse din carne dintre cele mai felurite.
De la brânză, la cârnați

De câțiva ani, în foarte multe orașe din țară s-au deschis magazine cu produse lactate sau din carne, provenite din Mărginimea Sibiului. Odată ce ai gustat din ele, nu ai cum să te mai întorci la produsele industrializate de același tip. Am ales, pentru articolul de față, o mică afacere de familie, care funcționează în Jina, celebrul sat de ciobani din județul Sibiu, despre care umblă vorba că sunt așa de bogați, încât circulă cu helicopterul. O glumă, desigur, deși satul arată înfloritor. Iar pe una din străzile lui, sub numele de „Bunătăți din Mărginime”, membrii unei familii, pe nume Drăghilă, pun la cale preparate tradiționale din carne, pe care și le-ar visa puse în straiță până și Moș Crăciun.
Frații Aron și Dumitru Drăghilă, împreună cu părinții lor, sunt cei care trudesc în spatele firmei „Bunătăți din Mărginime”. Au o carmangerie acasă, în Jina, și un magazin în București, dar lucrurile n-au stat întotdeauna așa. „Cu vreo 20 de ani în urmă, mărginenii mergeau în piețele din țară și București doar cu vestita noastră telemea de oaie. Dar nu era întru totul rentabil. La final, nu apucau să aducă cine știe ce bani acasă. Clienții fideli îi tot întrebau dacă nu aduc și ceva cârnați afumați sau slănină, preparate tradiționale de casă, cu mult mai bune la gust decât ceea ce se găsea și se găsesc și acum în comerț. La început am dus doar de probă, dar vânzările au mers ca pe roate, banii veneau mai ușor ca pe brânză, așa că am dat-o pe costiță și cârnați”, spune Aron.
De la tarabele din piață și până la magazinele proprii ale sibienilor n-a mai fost decât un pas. „Familia noastră a fost printre primele care au deschis magazine în București, să fi fost vreo trei-patru, înaintea noastră. Aveam magazine în trei super-marketuri și încă unul, într-un mare complex comercial. După ce au văzut că merge, foarte mulți oameni din Mărginime ne-au urmat exemplul, iar acum sunt câteva zeci, poate chiar sute care au, în toată țara, magazine cu produse tradiționale din zonă. Eu zic că e bine, se încurajează comercializarea produselor românești”.
Și cum cererea de produse a tot crescut, familia Drăghici s-a hotărât să-și facă propria carmangerie. Să aibă materie primă asigurată pentru produse. „Pentru că cererea era din ce în ce mai mare, în 2017 am deschis carmangeria din Jina, cu toate dotările, cu autorizație sanitar-veterinară și respectând toate condițiile impuse de normele legale. Acum am mai păstrat un singur magazin în București, de care se ocupă mai mult părinții mei, iar eu cu fratele meu lucrăm în carmangerie, alături de câțiva angajați”.
Afacere pe bani proprii

Aron a stat, și el, încă din liceu, în spatele vitrinei din magazinele familiei, iar contactul direct cu clienții și entuziasmul acestora l-au determinat ceva mai târziu să absolve Facultatea de Industrie Alimentară, la Sibiu. Apoi a ales să rămână acasă, lângă ai săi, participând la afacerea familiei. Nu mai cresc animale în gospodărie, că nu le mai permite timpul, dar carnea pe care o achiziționează provine în exclusivitate de la crescătorii de animale din Mărginime.
– Când ați pornit afacerea de familie, ați făcut-o cu bani proprii sau cu fonduri europene?
– Cu fondurile europene am cheltuit o grămadă de bani pe proiecte, fără niciun rezultat. Vreo trei proiecte am depus, și nimic. Tot ce-am realizat am făcut cu bani proprii, tot ce am produs s-a reinvestit.
– Ați reușit să colaborați și cu supermarket-urile?
– Am avut parteneriat cu Kaufland, la care am renunțat în câteva luni, deoarece nu ne puteam acoperi cheltuiala. S-au negociat prețurile, a fost în regulă, dar în primăvara lui 2022, când s-a scumpit foarte mult materia primă (a crescut cu vreo 25-30 la sută, de pe o zi pe cealaltă), ei ne acceptau scumpirea doar după trei luni, or n-ai cum să susții așa o afacere. În plus, mi s-a impus un minimum de comandă, de exemplu, 50 de kilograme de marfă pe săptămână, dar de prea puține ori s-au atins cantitățile acelea. Era un prag total nerealist, de nerespectarea căruia nu noi eram vinovați. Ba, mai mult, când am negociat contractul, ne-au spus că vor intra zece produse la vitrină, dar abia dacă am ajuns să intrăm cu trei-patru, adică, nici jumătate din ele.
– Lucrați la capacitate maximă în tot timpul anului sau doar acum, că sunt sărbătorile?
– Să știți că merge destul de bine tot timpul. Acum, de Crăciun, toată lumea vrea să aibă pe masă o tobă, un caltaboș, cârnați de casă, și crește un pic cererea. Facem produse din carne de porc și de vită. Din carne de vită făceam o pastramă mai deosebită, dar am renunțat s-o mai producem, din cauza costului. Nu toți clienții știu ce să aleagă. Vin, se uită la preț, și doar prin asta fac diferența cu ce găsesc în supermarket. De multe ori avem prețuri mai mici decât în supermarket, iar calitatea produselor noastre e incomparabilă.
Rețete de la bunici
– În ce constă diferența de gust și de calitate dintre produsele voastre, făcute în familie, și cele ale marilor procesatori?

– În primul rând, e important cu ce sunt hrănite animalele. Noi cumpărăm carnea doar de la crescători din Mărginimea Sibiului, de la cei despre care știm sigur că nu-și hrănesc animalele cu chimicale, ci natural, așa cum au fost învățați din familie, de zeci de ani. În al doilea rând, la produsele noastre, la o sută de kilograme de carne macră, noi scoatem doar 75 kilograme de produse, în vreme ce marii procesatori, din o sută de kilograme scot și 120-130 kilograme produs finit, căci ei adaugă apă și tot felul de aditivi. În condițiile astea, vă gândiți ce preț ar trebui să aibă produsele noastre, comparativ cu ale marilor producători? Produsele lor au 80 la sută apă și 20 la sută fibre, în timp ce produsul nostru are 30 la sută apă, care rămâne în mod natural în carne, și 70 la sută fibre. Deci, dacă mănânci 50 de grame din produsul nostru, corpul tău asimilează substanțe hrănitoare la fel cum asimilează din 300 de grame de carne de la marii procesatori.
– Până la urmă, aveți succes? Sunt căutate produsele dvs. sau faima lor s-a trecut?
– Doamne ferește! Produsele noastre sunt căutate, este cerere mare. Multe familii din Mărginime își vând astăzi marfa prin toată țara, și-au deschis magazine cu acest specific și au succes. Aici, în zona de munte a Sibiului, oamenii pun osul la muncă și sunt foarte descurcăreți. Ciobanii umblă prin lume, au și știința comerțului. Tot ce s-a căutat, ce s-a cerut pe piață s-a găsit cineva din Jina sau din Mărginime să se-apuce să facă. S-au autorizat oamenii și au început să producă unul telemea, unul panificație, unul paste făinoase, dulcețuri. Cea mai veche meserie din lume, păstoritul, s-a adaptat la vremurile de azi. Și toate produsele sunt specifice zonei. Avem rețete vechi, rămase de la bunici. Eu am primit de la facultate o carte veche, cu rețete tradiționale din zonă, și pe acelea am încercat să le păstrăm. Poate de aceea au și succes produsele noastre: au gust de munte, de animale crescute pe pajiști, de bunătăți transmise din generație în generație. Bunătăți cu gust din trecut.