
N-o să uit niciodată primul an în care am pus în pământ, cu mâinile mele, semințe de ridiche neagră. Era la sfârșitul lunii iulie, într-o vară secetoasă, cu arșiță copleșitoare. Mi-am zis, în sinea mea, că nu e chip să iasă vreodată plante din astfel de semințe supuse unui mediu atât de neprielnic. Și totuși, în scurt timp, lăstarii de ridiche neagră au zâmbit veseli la soare și s-au dezvoltat uimitor de repede, fără îngrășăminte chimice și fără pesticide. A trecut toamna și n-am reușit să recoltez ridichea neagră la timp… La începutul lunii decembrie, s-a instalat frigul, și ridichea a fost acoperită de un strat gros de zăpadă. M-am întristat, crezând că plantele mele au înghețat și totul e pierdut. Nu mică mi-a fost însă bucuria când, după topirea zăpezii, ridichea neagră și-a etalat din nou splendoarea, fără să fie afectată de frig. De atunci mi s-a inoculat în minte convingerea că ridichea neagră are ceva în plus față de alte legume. În construcția ei, Creatorul a pus substanțe minunate, care, transferate la om prin consum, pot deveni un aliment-medicament pentru vindecarea multor afecțiuni și pentru întărirea sănătății.
Acum, după sărbători îndestulătoare, plutește în aer dorința de schimbare. Dorim să fim mai sănătoși și să trăim mai natural. Pentru asta, nu trebuie să căutăm fructe și legume exotice, care adesea sunt contaminate cu reziduuri de pesticide și îngrășăminte chimice, ci să ne oprim la modesta ridiche neagră, numită și ridiche de iarnă, cultivată la noi în țară în condiții ecologice. Vom beneficia cu certitudine de virtuțile ei neprețuite pentru sănătate.
Când consumăm ridiche neagră, doctorii ar trebui să ia o pauză
Așa spune, în mod sugestiv, un vechi proverb chinezesc, a cărui valabilitate este confirmată de studiile științifice din ultimele două decenii. În prestigioasa revistă Nutrients din 2019, a fost publicat un studiu sud-coreean, care cuprinde o sinteză a principalelor cercetări științifice realizate asupra ridichii negre. Din studiile de cercetare și din experiența terapeutică de câteva milenii, aflăm că ridichea neagră exercită acțiuni curative uimitoare asupra organismului uman. Curăță și reabilitează filtrele organismului: ficat, rinichi, intestine, plămâni și piele.
Adesea, funcționarea organismului nostru este alterată de acumularea unor toxine provenite din exterior (tutun, alcool, medicamente, alimente, poluanți) sau produse în interiorul organismului (deșeuri metabolice, radicali liberi etc.). În această situație, organele de filtrare din organism (ficat, rinichi, intestine, plămâni, piele) sunt colmatate și funcționează anormal, cu implicații negative în generarea unor boli grave. În acest caz, putem să apelăm la fitonutrienții din ridichea neagră, care au un pronunțat efect de curățare (detoxifiere) și reabilitare a filtrelor organismului.
Ficat
În studiile de cercetare efectuate pe oameni, s-a descoperit că ridichea neagră are acțiune hepatoprotectoare, asociată cu capacitatea de a reduce colesterolul și de a preveni astfel formarea litiazelor biliare. Doctorul Ibrahim Guillermo Castro, de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, a demonstrat printr-un studiu științific experimental că ridichea neagră dezintegrează calculii biliari de colesterol din vezica biliară, ajută funcțiile biliare și hepatice și reduce colesterolul din sânge.
Un alt efect benefic al ridichii negre este prevenirea și tratarea steatozei hepatice alcoolice și non-alcoolice (ficatul gras). Compușii sulfurați din ridichea neagră împreună cu fibrele solubile și insolubile captează și blochează alcoolul și reziduurile de medicamente, pesticide, îngrășăminte chimice, detergenți, hidrocarburi halogenate, dibenzofurani policlorinaţi, solvenţi organici, metale grele etc., facilitând evacuarea lor din organism pe cale fecală sau urinară.
Rinichi
Când se regăsesc în concentrație excesivă în urină, anumite substanțe toxice din sânge formează cristale în rinichi sau în vezica urinară. Acestea se pot agrega și pot forma calculi renali. Ridichea neagră deține proprietăți diuretice remarcabile, care favorizează creșterea fluxului urinar și împiedică formarea calculilor renali, sau dacă aceștia sunt deja prezenți, ridichea neagră poate exercita o erodare treptată, urmată de eliminarea lor prin canalele urinare. Vestea bună este că cercetătorii clinici au constatat că ridichea neagră calmează durerea, în cazul eliminării calculilor renali.
Intestine
Ridichea neagră este în mod curent folosită pentru stabilizarea tulburărilor digestive cauzate de un exces alimentar sau de alimente cu acțiune agresivă asupra tubului digestiv. Acțiunea ridichii negre începe încă din stomac, unde crește secreția de mucus gastric, realizând astfel o protecție a peretelui stomacal și împedicând astfel balonarea, greața și durerea abdominală. Efectul laxativ al ridichii negre permite o accelerare a digestiei și o eliminare mai rapidă a substanțelor toxice din intestine.
Plămâni
Plămânii asigură, înainte de toate, o eliminare din organism a deșeurilor gazoase (dioxid de carbon), dar și a deșeurilor lichide (mucus) sau a substanțelor nedorite, precum tutun, alcool, anumite medicamente, solvenți, acizi grași volatili, acetone etc. Prin consumul de ridiche neagră, mucusul de pe căile respiratorii se subțiază, iar bacteriile și virusurile patogene sunt anihilate, fapt ce permite o mai bună circulație a aerului și o eliminare treptată a toxinelor.
Piele
Pielea, cel mai mare organ al corpului omenesc, îndeplinește și funcția de filtru, putând elimina prin transpirație toxinele prezente în corp. Eliminarea abundentă a toxinelor prin piele se întâmplă atunci când funcția ficatului este perturbată sau redusă. În acest caz, ficatul solicită glandelor sebacee să elimine toxinele prin piele pentru a corecta disfuncția. Ca să prevenim eliminarea toxinelor prin piele, este important, așadar, să stimulăm funcțiile ficatului, iar ridichea neagră este neîntrecută în această misiune. Trebuie menționat și faptul că antioxidanții și fitonutrienții cu sulf din ridichea neagră hrănesc colagenul, reduc semnele inestetice și combat îmbătrânirea prematură a pielii.
Beneficiile consumului de ridiche neagră
Reduce inflamația cronică

Inflamația acută este considerată un mecanism de apărare fiziologic primar, care ajută organismul să se protejeze pe termen scurt împotriva infecțiilor, arsurilor, substanțelor chimice toxice, alergenilor sau altor stimuli nocivi. O inflamație necontrolată și de lungă durată, numită inflamație cronică, poate acționa însă ca un factor cauzator pentru multe boli cronice (artrită, cancer, obezitate, diabet zaharat, ateroscleroză, boala ficatului gras non-alcoolic, adenom de prostată etc.). În anul 2020 au fost publicate două studii științifice, (unul indian, iar celălalt sud-coreean), care demonstrează că ridichea neagră are un efect antiinflamator semnificativ acut și cronic. Trebuie însă spus că medicina tradițională a consemnat încă din Antichitate că eliminarea toxinelor din organism prin consumul de ridiche neagră conduce în mod natural la reducerea inflamației.
Crește imunitatea organismului
Ridichea neagră conține antioxidanți puternici, are o acțiune tonică, detoxifiantă şi mineralizantă, calități care asigură ridicarea imunității organismului şi creșterea capacității acestuia de a se apăra împotriva infecţiilor microbiene. În acelaşi timp, inhibă alergiile şi eczemele alimentare și reglează digestia. Ridichea neagră este recomandată că aliment funcțional, cu potențial imunomodulator.
Combate constipația și ajută la slăbit
Prin cantitatea ridicată de fibre și substanțe amare pe care le conține, ridichea neagră normalizează tranzitul intestinal, promovează o mișcare lină a intestinului și tratează constipația printr-un efect laxativ. În plus, acţiunea antimicrobiană exercitată de ridichea neagră asupra florei digestive conduce la suprimarea patologiei tubului digestiv și la îmbunătățirea digestiei. În plus, studiile de cercetare arată că ridichea neagră poate promova pierderea în greutate prin accelerarea eliminării grăsimilor din organism. Combinația de ridiche neagră cu alte legume creează o senzație prelungită de sațietate și reduce indicele glicemic al celorlalte alimente.
Scade glicemia și tratează diabetul zaharat
Un studiu realizat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Iordania în 2017 concluzionează că rădăcina de ridiche neagră are un efect antidiabetic real și se dovedește extrem de benefică în scăderea glicemiei. La aceasta se poate adăuga calitatea ridichii negre de a accelera metabolismul, de a îmbunătăți hemostaza glucozei indusă de hormoni și de a reduce absorbția de glucoză în intestin.
Previne și tratează tumorile maligne
Mai multe studii științifice au consemnat efectele antiproliferative din ridichea neagră în diferite forme de cancer (cancer de ficat, cancer de colon, cancer mamar, cancer de col uterin, cancer pulmonar și cancer de prostată). Substanțele active din ridichea neagră prezintă avantajul că vizează selectiv celulele canceroase, fără a afecta celulele normale, ceea ce este o condiție prealabilă pentru un medicament anticancer de valoare.
Luptă cu radicalii liberi și combate stresul oxidativ
Stresul oxidativ determinat de o supraproducție de radicali liberi în organism poate genera multe patologii grave la om: boli degenerative (Alzheimer și Parkinson), boli inflamatorii (astmul și bolile pulmonare, poliartrita reumatoidă), afecțiuni renale (glomerulonefrita acută sau insuficiența renală), cancerul, accelerarea îmbătrânirii etc.
Potrivit studiilor de cercetare, antioxidanții din ridichea neagră, antocianii, vitaminele și nutrienții minerali ajută la reducerea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, fapt ce conduce la diminuarea semnificativă a riscului de boli cronice.
Cum se consumă ridichea neagră și ce măsuri de precauție trebuie luate

Ridichea neagră prezintă o valoare maximă a principiilor active în stare crudă, proaspătă. Procesarea termică prin fierbere, coacere, prăjire etc., reduce extrem de mult potențialul curativ al acestei legume valoroase. În stare proaspătă, ridichea neagră se poate consuma în salate de crudități, în amestec cu alte legume. De obicei, se răzuiește sau se taie în lamele subțiri, neapărat împreună cu coaja. Trebuie însă să recunoaștem că gustul și mirosul ridichii crude nu sunt deloc îmbietoare și încurajatoare. Compușii sulfurați din ridichea neagră imprimă un gust înțepător-amărui și un miros neplăcut. De aceea, în pofida calităților terapeutice de excepție ale ridichii negre, consumul acestei legume rămâne încă destul de scăzut.
Preparatele și extractele naturiste (suc, sirop, tinctură, extract gliceric, extract uleios etc.) nu valorifică, din păcate, potențialul terapeutic integral al ridichii negre, ci doar părți din acesta.
Pulberea mineralizată de ridiche neagră și avantajele ei
M-a preocupat multă vreme gândul de a găsi o formă acceptabilă de consum a ridichii negre, estompând gustul și mirosul, dar păstrând nealterate proprietățile ei medicinale. Forma finală, introdusă în producție și comercialaizată ca supliment alimentar, este pulberea mineralizată de ridiche neagră, un produs inovativ, caracterizat prin multe avantaje:
– Valorifică potențialul integral al ridichii negre crude (inclusiv coaja), fără a extrage sau a elimina părți din aceasta.
– Fitonutrienții din ridichea neagră nu sunt distruși prin procesare termică, deoarece produsul este uscat la temperaturi sub 37º C.
– Gustul și mirosul ridichii crude sunt estompate considerabil, prin mărunțire umedă și uscată.
– Produsul este obținut în condiții organice, fără adaos de substanțe chimice de sinteză.
Pulberea mineralizată de ridiche neagră este ambalată în borcane din sticlă de 280 ml. Tratamentele cu ridiche neagră pentru afecțiunile descrise în articol variază ca durată, în funcție de tipul, gravitatea și vechimea problemei de sănătate. În cele mai multe cazuri, se înregistrează efecte benefice chiar din prima zi de tratament.
Mod de administrare:
În mod obișnuit, se iau câte două lingurițe pline cu pulbere de ridiche neagră, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale. E bine să se țină sub limbă 5-10 minute, amestecându-se bine cu saliva, după care se înghite cu apă.
Precauții privind consumul de ridiche neagră

Ridichea neagră este, în principiu, bine tolerată de organism. Efectele adverse sunt rare, dar uneori se pot manifesta prin arsuri la stomac, tulburări intestinale sau alergie cutanată. Nu se recomandă consumul de ridiche neagră persoanelor care au ulcer gastric sau care au căile biliare obstrucționate de calculi.
GEORGIANA CĂUCEAN – consilier nutriţie ALIMENTE GERIATRICE, Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08, e-mail: [email protected]; www.alimente-geriatrice.ro