– Unul vede, altul țintește: cum ne putem antrena privirea pe termen lung? –
Pauză pentru ochi

Petreceți mult timp în fața unui ecran? Privitul la computer, televizor ori pe telefonul mobil obosește ochii. Știrea e veche, soluția, nouă: 20 – 20 – 20. La fiecare 20 de minute, uitați-vă la aproximativ 20 de metri distanță timp de 20 de secunde. De asemenea, încercați să clipiți, o dată sau de două ori, la 10 secunde distanță când aveți o activitate solicitantă pentru ochi.
Palming
Este un procedeu prin care se produce o relaxare profundă a ochilor, cu condiția să fie practicat zi de zi. Așezați confortabil pe un scaun, cu coatele sprijinite de masă, acoperiți-vă ochii cu palmele ușor bombate. Nu apăsați pe ochi și evitați ca lumina să se filtreze printre degete. Inspirați și expirați încet și profund, timp de 5 minute. În caz că scrieți, lucrați pe computer sau faceți alte activități care vă solicită ochii, repetați exercițiul de 3 ori pe zi.
Suc de morcovi
Morcovii sunt un ajutor neprețuit în toate afecțiunile oculare. Carotenul pe care îl conțin ajută la creşterea acuităţii vizuale, previne și ameliorează degenerescența maculară, retinopatia, glaucomul, cataracta senilă, miopia, astigmatismul. Se consumă un pahar cu suc proaspăt de morcovi de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese, în cure de două săptămâni, cu pauză de 3 săptămâni între ele.
Tonifiere cu apă caldă și rece
Este o metodă americană sigură: în fiecare dimineață, spălați-vă pe ochi de 10 ori cu apă cât mai fierbinte, de 10 ori cu apă rece ca gheața. Stimulează circulația sângelui și întărește vederea. Repetați de trei ori, apoi tamponați-vă cu prosopul. Practicat consecvent, procedeul ne scapă de ochelari.
Păstrați distanța la citit
Cititul (pe hârtie, nu la computer) este unul dintre cele mai bune moduri de a ne menține ochii sănătoși, dar numai dacă păstrăm distanța cuvenită față de pagina scrisă. Distanța de citire nu trebuie să fie mai mică, dar nici mai mare decât distanța dintre cot și încheietura mâinii antebrațului.
Afine proaspete sau uscate

Afinele cresc acuitatea vizuală și puterea de adaptare vizuală nocturnă. Totodată, ele ajută la menținerea glicemiei la valori normale, prevenind diabetul, care poate provoca degenerescență maculară. Se consumă câte o porție de afine proaspete sau uscate în fiecare zi, în cure de o lună, cu pauze de 2 săptămâni. Afinele se pot consuma și sub formă de suc, pulbere, tinctură, ceai, decoct, extract concentrat.
Privitul în soare
Practicat dimineața, când soarele stă să răsară la orizont, și seara, când stă să apună, privitul în el întărește ochii. Exercițiul face parte din yoga și e practicat pe scară largă în India.
Exerciții pentru ochi
Stați relaxat și comod pe un scaun. Ridicați-vă privirea cât de sus puteți, spre tavan, apoi coborâți-o cât mai în jos, până ce vă vedeți nasul. Ochii să se miște încet, fără efort. Repetați aceste mișcări de 5 ori. Continuați exercițiul, mișcându-vă ochii lateral, dintr-o parte în alta. Repetați mișcările tot de 5 ori. Practicați exercițiul ori de câte ori simțiți că ochii vă sunt obosiți.
Ceai de Silur
Silurul este planta-minune a ochilor. Stimulează acuitatea vizuală, combate oboseala, previne sau întârzie apariția cataractei, ameliorează sau vindecă blefarita, conjunctivita. Rețeta: se prepară un decoct dintr-o linguriță de Silur, fiert două minute în 250 ml. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se pun picături de ceai în ochi cu pipeta (1 picătură) sau se aplică pe ochi comprese din tifon înmuiate în decoct. Se asociază tratamentul intern cu cel extern.
Cura cu Cătină
Cătina conține substanțe binefăcătoare care îmbunătățesc acuitatea vizuală, întârzie apariția degenerescenței maculare și împiedică dezvoltarea cataractei. Intern, se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță de pulbere de Cătină, amestecată cu o linguriță de miere. Extern, se pun pe ochi comprese de tifon înmuiate în infuzie de Cătină. Două lingurițe de Cătină sfărâmată se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară.