– Din milioanele de români care au plecat la muncă în străinătate, unii s-au întors acasă, în satul lor, și au pus pe picioare o afacere proprie, fiind ajutați de fondurile europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală. Marius Kiss este unul dintre ei –
O margine de țară

Satul Checea este un capăt de drum și, în același timp, o margine de țară. Granița cu Serbia este atât de aproape, încât vecinii din Radojevo îți pot auzi fluieratul din grădină. Însă nimeni nu fluieră și nimeni nu strigă pe aici, în această dimineață de februarie. Numai motorul unui excavator care sapă un șanț în lungul șoselei tulbură liniștea acestui sat pierdut în câmpia bănățeană, învăluită de ogoare fertile, tăiate în două de o frontieră de stat. Băieții de la serviciul „Google Street View” nici nu s-au sinchisit să vină până aici, ca să filmeze străzile și să integreze imaginile în aplicația care ne ajută să ne plimbăm cu un singur click, stând acasă pe scaun, prin orașele și satele lumii. Obișnuiesc să intru pe această aplicație, înainte să ajung într-un loc, ca să mă documentez pentru un reportaj. E o vizită virtuală pe care o fac înaintea celei reale: văd în prealabil cum arată străzile, casele, bisericile, peisajul. Trag cu cursorul „omulețul galben” (un simbol mobil) din colțul ecranului, și îl mut pe harta virtuală, unde doresc să merg. Dacă drumul se face albastru, înseamnă că pot să vizualizez casele, ca și cum aș fi acolo, în teren și aș păși pe stradă. Dacă drumul nu se face albastru, nu pot să văd nimic, „omulețul galben” se întoarce rapid la locul lui, din colțul ecranului. Asta înseamnă: localitate izolată, în afara rutelor importante. Checea este una dintre acestea. O așezare la capăt de drum și la margine de țară. Cu toate acestea, are primărie proprie, după ce i-a fost atribuit, în 2004, prin lege, statutul de comună. O comună fără sate aparținătoare. În timpul regimului comunist, aici era unul din locurile pe unde încercau cei însetați de libertate să fugă din România. După revoluție, tot peste această graniță de vest, dar fără să-i mai amenințe soldații cu pistoalele mitralieră, tinerii au plecat la muncă în Occident: cu autocarul, cu mașina, cu pașaport, legal, prin vamă, așa cum trebuie să fie într-o lume democratică. Marius Kiss din Checea Timișului a fost unul dintre ei: un căpșunar, un diasporean, un muncitor român prin fermele Italiei.
În livezile de măslini
„Sunt născut, aici, în Checea. Am făcut o școală profesională auto, la Timișoara, am fost vânzător la un magazin de piese de mașini, șofer și agent comercial la o fabrică de dulceață, până în 2008, când fostul meu patron de la magazinul de piese auto a dat faliment și mi-a zis «Hai la muncă în Italia, în construcții». Și m-am dus”, povestește Marius, așezat pe scaun, într-o încăpere proaspăt renovată. Suntem în mijlocul săptămânii, zi de lucru din plin, înțeleg că are multe treburi pe cap. Eu, cu un pix în mână și un caiet pe masă, stau și îl ascult. „Am plecat cu mașina mea, cumpărată în leasing. M-am oprit în localitatea Fossacesia, din provincia Chieti, aproape de Pescara. M-am angajat la un tunisian care avea o fermă mică, de numai un hectar, și cultiva roșii pe care le ducea la piață, cu camionul său. De aici, m-am mutat, în scurt timp, la un fermier în vârstă, care avea livezi de măr și măslin, producea ulei de măsline. Ulterior, am aflat că a murit împreună cu soția, în timpul pandemiei Covid-19. Nici la el nu am stat mult, vreo două luni, apoi m-am angajat cu contract de muncă la un alt patron, care cultiva pomi, vie, legume. Aici am rămas până în 2016, anul când m-am întors acasă”.
Legumele speranței

Opt ani, la muncă, în fermele Italiei. În concedii, iarna, venea acasă, la Checea. Opt ani, printre italienii de pe coasta de est a peninsulei, în apropierea țărmului Mării Adriatice, unde câmpiile sunt fertile ca pusta bănățeană. „Italienii muncesc foarte mult”, precizează Marius, clătinându-mi cumva convingerea că o țin numai într-o petrecere. Într-un an, a adus-o și pe Gabriela, soția lui, să lucreze în Italia, iar cu puțin timp înainte să se întoarcă acasă, au devenit părinții unei fetițe. Un destin din două mișcări: spre Vest, la Fossacesia, pentru a strânge bani, apoi spre Est, acasă, la Checea, ca să își facă afacerea lui, să devină din muncitor – patron. Alți băieți își cheltuiau leafa pe la terase, Marius a pus ban pe ban („ca să fac economii, m-am lăsat de fumat”) și, reîntors în satul lui, a cumpărat o casă, una veche dar zdravănă, cu ziduri groase și camere încăpătoare, cum se făceau odinioară în Banat. S-a apucat să o renoveze, cameră cu cameră, dar lucrul merge încet: nu e din categoria acelor proprietari care ridică o casă nouă în câteva luni, de parcă ar fi folosit o baghetă magică. A cumpărat și cinci hectare de teren agricol, din cel mai bun, și s-a apucat de legumicultură: „Cu o parte din banii câștigați în Italia, mi-am construit primul solar. Am cultivat roșii și ardei. La noi în sat, nu e o tradiție în legumicultură, dar eu am învățat în fermele italienilor. Aceste cunoștințe practice m-au ajutat foarte mult. Am cultivat și cartofi. Am vândut consătenilor mei tot ce am produs în fermă. În scurt timp, nu am mai avut ce să le vând. Cererea a fost neașteptat de mare”.
După numai un an de când s-a întors acasă, Marius a depus un proiect la „Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”: 40.000 de euro au ajuns în mica lui fermă de legume. Pe lângă primul solar, a mai ridicat încă trei. Le privesc aliniate în grădina din spatele casei, cu folia arcuită și sclipitoare. Par niște construcții futuriste. Fermierul de 42 de ani a învățat, însă, de la italieni, să cultive tomate și în câmp, pe o suprafață mare. Fostul căpșunar a pus Checea pe harta cultivatorilor de roșii din România.
Un om serios

În timpul cât Marius a muncit prin Italia, unele lucruri s-au mai schimbat și în satul lui, au fost implementate proiecte de dezvoltare edilitară, cum ar fi asfaltarea străzilor. Nu există însă rețea de gaz, iar apa extrasă dintr-un puț comunal nu este potabilă, locuitorii cumpără cu bidonul apă plată de la magazin. Bine că a fost asfaltat drumul care ajunge aici, peste câmp, după ce se desprinde din șoseaua Timișoara – Jimbolia! Fermierul Marius Kiss e mulțumit de modul în care a reușit până acum să pună pe picioare afacerea lui cu legume. „Niciodată nu mi s-a întâmplat să rămân cu marfa pe stoc”, mă asigură. De la 1 ianuarie 2023, este derulat un nou program de finanțare a agriculturii românești, numit „Planul Național Strategic”. Agricultorul din Checea intenționează să mai depună un proiect ca să-și cumpere utilaje și echipamente noi necesare în fermă. Marius luptă în piață de unul singur, nu face parte dintr-o asociație sau cooperativă. În zonă lipsește un depozit care să preia legumele și fructele pentru a le vinde, mai departe, marilor magazine. Un strop de organizare ar aduce, desigur, mai multe beneficii micilor producători agricoli. În februarie, e încă liniște pe ogoarele și în solariile din Checea, dar mintea lui Marius zumzăie deja de gânduri și planuri. Deși repetă în fiecare sezon aceleași activități, un an nu seamănă cu altul: „A venit odată un vânt puternic și puțin a lipsit să-mi ia folia pe sus”. În câmp, legumele sunt la cheremul fenomenelor meteorologice, al bolilor și dăunătorilor. Cheltuielile cu înființarea culturilor au crescut enorm, în timp ce puterea de cumpărare a consumatorilor a scăzut. Multe lucruri îi dau bătăi de cap tânărului legumicultor din Checea. Ar vrea „să fie lumea mai serioasă”. Seriozitatea este, îmi dau seama, una din valorile lui morale. Dacă nu ar fi fost el însuși serios, nu ar fi reușit să se rupă din vraja Italiei însorite, unde cheltuiești ușor banii câștigați greu, și să se întoarcă aici, în satul copilăriei, în mijlocul unei câmpii nesfârșite. Nu-i deloc ușor, nici în Checea, dar aici e stăpân, are afacerea lui, proiectele lui personale. Din căpșunar în Italia, a ajuns șef de exploatație agricolă la el acasă.