„Toată lumea s-a implicat sută la sută”
– Timișoara a demarat cu un concept fabulos, care a umplut orașul de oameni, programul de Capitală Culturală Europeană 2023. Un proiect uriaș. Care este rețeta lui?

– Fiecare Capitală Europeană a Culturii are tipicul ei. Noi împărțim titlul cu două orașe foarte diferite ca textură: Elefsina, la 20 de kilometri de Atena, care funcționează ca o suburbie a capitalei, și Veszprem, din Ungaria. Evident, în contextul administrativ din România, organizarea unui eveniment de dimensiunile programului „Capitală Culturală Europeană” e un demers complicat. Trebuie să formezi echipe, să angajezi oameni, să faci tot felul de plăți, de contractări. Nu ascund, ăsta nu e un aspect amuzant. Dar am văzut cu mare bucurie că toată lumea s-a implicat 100%, toți cei care au participat la proiect au fost capabili de o mobilizare care m-a surprins. E remarcabil și interesul voluntarilor. Am lansat un apel și au răspuns 1.300 de persoane! E mai mult decât speram, sincer să fiu. Sunt timișorean la origine, deci pesimist (zâmbește). Dar lucrurile se mișcă! Lansarea oficială a programului a fost un mare test. Test de comunicare, test de putere de mobilizare a comunității, test legat de interesul publicului. Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 e un mare experiment. Spre deosebire de alte capitale ale culturii, noi funcționăm printr-o colaborare între trei structuri, ceea ce e complicat, dar și foarte fain. La Veszprem, programul e coordonat de un operator privat, cu alte libertăți, dar Comisia Europeană recomandă asocierile, iar noi avem trei structuri: Asociația Timișoara 2023, Centrul de Proiecte al Primăriei și Consiliul Județean, plus 50 de operatori culturali. Efortul e enorm. Dar, zic cu mâna pe inimă că toată lumea face tot ce se poate face ca lucrurile să se întâmple bine. Programul „Capitală Culturală Europeană” e un program „la firul ierbii”, în legătură directă cu orașul și cu artiștii locali. Dacă ne iese, chiar dacă doar pe jumătate – deși ne dorim să ne iasă 99,9% – ce se întâmplă aici va fi un studiu de caz nu doar pentru România, ci și la nivel european.
Sibiul și Timișoara – două portaluri europene
– În 2007, titlul de Capitală Culturală Europeană a fost deținut de Sibiu, un succes de amploare internațională. Intră Timișoara în concurență cu succesul sibienilor de acum 15 ani?

– Dacă e să caut puncte comune între Sibiu 2007 și Timișoara 2023, unul dintre ele ar fi demonstrația că orașele-magnet ale României – care au un centru universitar, o viață culturală de calitate și oportunități sociale și materiale care să-ți ofere un job încât să te muți cu familia – sunt poarta noastră de deschidere către Uniunea Europeană și către lume. Sunt niște portaluri. Asta împărțim cu Sibiul. Sibiu 2007 a fost un moment de strălucire pentru România la nivel mondial: niște oameni pentru care era greu să ne pună pe hartă sau, poate, ne încadrau mai la Est decât am fi meritat și-au dat seama că România e un loc interesant, cu tradiții, cu identitate, care are lucruri de oferit, care poate să producă evenimente de calibru. În rest, se pot face comparații mai degrabă legat de miză. Timișoara lucrează la titlul ăsta de 12 ani! Ne-am apucat să facem niște liste cu oamenii care au lucrat la program și am ajuns la 1.200 de persoane. S-au schimbat echipe, s-au schimbat moduri de lucru, dar, recent, am primit de la Comisia Europeană Premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru că ne-am păstrat independența artistică și ne-am făcut treaba bine. Capitalele Culturale sunt un exercițiu de maturizare pentru fiecare oraș. Timișoara a trecut prin niște furci caudine ca să ajungă aici. Ceea ce, din afară, a fost perceput, poate, ca un șir de scandaluri, a fost o etapă necesară, e parte din terapia de care sectorul cultural din România are nevoie. Trebuie să vorbim, trebuie să ne spunem punctul de vedere, trebuie să confruntăm viziuni, iar Timișoara a bifat cu brio aspectul ăsta. Eu cred că ieșim maturi din această experiență, conștienți de propriile limite, dar conștienți și de ce putem să facem împreună. În general, orașele alese pentru Capitală Culturală Europeană sunt de mai mici dimensiuni, tocmai pentru a avea garanția că proiectele se pot pune în mișcare. Veszprem are 70.000 de oameni, Elefsina, 50.000. Timișoara, cu zona din jur, are 400.000, joacă în altă ligă, este o excepție. E un oraș altfel și a fost tot timpul un oraș altfel. E un oraș cu spirit critic, un oraș cu multe comunități etnice, un oraș cu mișcări intelectuale puternice.
– Care este miza unui oraș devenit Capitala Europeană a Culturii, în condițiile vieții de azi?

– În ultimii ani, mizele s-au schimbat. Dacă, în perioada 2007, ele erau legate mai degrabă de branding de țară și de turism, mizele acum sunt altele. În contextul acesta al războiului, cu crize energetice, crize financiare globale, crize post-Covid, eu și colegii mei curatori simțim că rolul nostru e să punem întrebări incomode, prin expozițiile și prin proiectele pe care le propunem. Arta și cultura înseamnă, desigur, și entertainment, dar, în cazul ăsta, din punctul meu de vedere, arta trebuie să fie oglinda aceea în care ne uităm prea rar. Și, din punctul ăsta de vedere, pentru România, cred că miza „Timișoara – Capitală Culturală Europeană” este să strângă relația dintre creator și publicul larg. Cred că avem responsabilitatea de a extinde un pic definiția culturii. Cultură pentru foarte multă lume înseamnă spectacole de teatru, înseamnă concerte la Filarmonică, înseamnă festivaluri. Cultura înseamnă și design urban, înseamnă viață socială, înseamnă limbaj, înseamnă graffiti… Avem, însă, o mare problemă: producția culturală e mare, dar plătitorii de bilete puțini: oameni care și-au tăiat orice interes de a participa la genul ăsta de evenimente culturale sau sociale. Dacă reușim să ducem, de pildă, procentul de persoane în vârstă care participă la un eveniment cultural, gratuit sau plătit, de la 1 din 100 la 2 din 100 înseamnă că am câștigat. Dacă reușim să convingem angajații din marile corporații și instituții din Timișoara ca, înainte să se ducă acasă, în cartierul-dormitor, să se oprească la un film, să aibă curaj să intre într-o galerie de artă sau un spațiu expozițional, ei bine, dacă vom convinge 1 din 10, e deja o schimbare majoră. O schimbare majoră, care poate să aibă impact în felul în care funcționează țara asta și în felul în care trăiesc artiștii în țara asta. Dar dincolo de a fi deștepte și frumoase, Capitalele Europene ale Culturii folosesc, de obicei, titlul ăsta, și ca să-și rezolve o problemă, care poate să fie una foarte punctuală: gunoiul, cum a fost cazul cu Matera, în Italia. Pentru Timișoara, cred că mizele sunt deschiderea către public, pe de o parte, iar apoi – și nu vreau să zic o vorbă mare – regăsirea fiorului și a curajului acela din anii ’90-2000: „Orașul libertății”, „Orașul în care Revoluția nu s-a oprit”.
Aici s-au întâmplat festivaluri de artă studențească, a fost o perioadă nebună, în anii ’90, când s-au recuperat 20 de ani de decalaj față de Vest, a fost o zonă a presei libere, a unei mișcări literare importante. Nu zic că lucrurile s-au oprit, doar că acest context al Capitalei Europene poate să dea un nou impuls, poate să accelereze un dialog între generații, poate să formeze niște oameni noi, care au lucruri de spus. E ca motorul ăla care funcționează bine dintotdeauna, dar, din când în când, are nevoie de un schimb de ulei. Miza noastră cred că asta e, de a reaminti tuturor ce înseamnă Timișoara. Sunt un pic ipocrit să vorbesc despre asta: sunt timișorean, dar sunt plecat de 25 de ani, am stat mai mult în București, în ultimii ani am tot lucrat în Timișoara și sunt iremediabil îndrăgostit de oraș…
„Mă bucur că avem o Primărie și un Consiliu Județean conduse de oameni tineri, interesați de cultură”
– Care este nivelul real de cultură al orașului, în momentul acesta?

– Referitor la consum cultural, Timișoara nu e un caz special. Avem o problemă generală și e responsabilitatea noastră să încercăm să găsim răspunsuri la asta. La infrastructura culturală e în aceeași linie cu toate orașele României, având în vedere că, din anii ’70, nu s-a mai construit nimic: toate casele de cultură, casele sindicatelor, toate arenele sunt făcute atunci. Avem un deficit din acest punct de vedere. Sunt lucruri care, poate, la Timișoara nu o să se rezolve anul ăsta, dar sunt puse în mișcare: MultipleXity, un centru de artă și tehnologie, Muzeul Revoluției, reabilitarea cazarmei din Piața Libertății și a altor spații sunt lucruri pe care le punem în mișcare acum. Ne propunem repornirea cinematografelor: în momentul ăsta avem unul singur, până la finalul anului, vor fi trei. Investițiile încăpățânate în infrastructura culturală cred că sunt valabile pentru orice oraș. Nici în București nu avem o sală de spectacole de 15.000 de oameni. Nici în Timișoara nu putem băga acum, la un loc, 30.000 de oameni. Dar măcar ne dăm seama că e nevoie de asta, sunt începute niște procese. Testăm, vedem cum funcționează și creștem. Mă bucur, într-un anumit sens, că nu facem proiecte megalomane. Au mai fost cazuri de Capitale Europene ale Culturii care s-au lansat în proiecte de vanitate, care, apoi, au falimentat orașul. Sau celebrele cazuri ale satelor olimpice, care se transformă în ruine după ce se termină olimpiadele. Noi nu vrem să jucăm așa. Proiectul Capitală Culturală Europeană e și un test de realitate pentru oraș. Fără să ridic statui sau să cânt ode, mă bucur că avem atât o Primărie, cât și un Consiliu Județean conduse de niște oameni tineri, deschiși, interesați de cultură, fără să aibă pretenția că le știu pe toate, care sunt dispuși să asculte, care pun întrebări pertinente. Dincolo de conflicte și campanii electorale, atât domnul Dominic Fritz, cât și domnul Alin Nica sunt niște oameni care au citit cărți, ascultă niște muzică, s-au plimbat un pic prin lume și se vede lucrul ăsta. Dorința noastră, a tuturor, e să facem ca lucrurile astea din 2023 să fie durabile, să țină pe termen lung. Trăim un an excepțional pentru Timișoara, dar e important să nu uităm de cultură după 2023.
„Normalitatea e să ne putem bucura împreună”
– Care e conceptul cu care a câștigat Timișoara concursul pentru Capitală Culturală Europeană?

– Conceptul cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii e legat de tema luminii. „Orașul luminii”: primul oraș iluminat electric din România, orașul în care s-a aprins flacăra Revoluției. Tema luminii a fost dusă în ideea de a lumina orașul prin tine, prin curiozitatea ta, prin puterea ta de mobilizare, prin creativitatea ta, prin modul în care alegi să trăiești în orașul ăsta. Asta încercăm să facem, încercăm să ducem evenimentele culturale și în afara Centrului sau a instituțiilor tradiționale, pentru că și aceste mici focare de cultură sunt foarte importante. În Piața „Regina Maria” a avut loc, la un moment dat, un festival. Atunci am avut un sentiment pe care nu l-am mai trăit niciodată în România: jumătate din public erau hipsteri cu copii, care beau bere artizanală, jumătate oameni din cartier, oameni care se întorceau de la fabrică, cu berea la PET, în fața scenei de „world music”, dansând. Asta-i sănătate, asta-i România în care eu vreau să trăiesc! Cred că asta e normalitatea. Normalitatea e să ne putem bucura împreună. La un alt spectacol, în Piața „Traian”, organizat de Institutul Francez, era un concert cu un ansamblu de „gipsy jazz” din Barcelona. În public se vorbeau șase limbi. Erau nepalezii care au ales să muncească în România, era comunitatea romă, îmbrăcată în cele mai bune haine, erau arhitecții și intelectualii de Centru, erau francezii, veniți cu un spectacol de acrobație și jonglerie. Era magic, oameni adunați într-un loc care putea să fie la fel de bine Berlin, New York sau Amsterdam. Aceste mici normalități sunt marile victorii.
– Care e plaja de evenimente din cadrul programului Capitalei Culturale Europene? La ce să ne așteptăm?
– Avem o componentă extrem de substanțială de artă contemporană și modernă: Expoziție Victor Brauner, expoziție Constantin Brâncuși, Bienala „Art Encounters”. Am centralizat expozițiile, pe februarie-aprilie, și am ajuns la 18! Timișoara își onorează cumva statutul de centru de artă contemporană. E un brand de oraș – Clujul cu festivalurile, Iașiul cu industriile creative, Craiova cu teatrul, Sibiul cu jazz-ul, Timișoara cu arta contemporană. Apoi, avem peste 10 festivaluri de muzică, unele dintre ele foarte cunoscute, JAZZx, Codru, Flight Festival, festivaluri cu publicul lor, dar și festivaluri de nișă, mult dans contemporan, mult teatru social. Teatrele din Timișoara încearcă să aducă și ele tot ce au mai bun. Un mare plus e mobilizarea exemplară a universităților, care vin cu evenimente, pun la dispoziție spații. Și ăsta e un alt semn de normalitate: spațiile universitare nu mai sunt un turn de fildeș, un mediu închis.
„Timișoara a devenit o locație de interes pentru sârbi”
– Vă așteptați la turiști? Vă așteptați să se creeze un flux intern și internațional spre Timișoara în acest an?

– Pe plan local, miza e ca Timișoara să intre în Top 3 destinații de „city break”. Noi nu suntem în momentul ăsta acolo, total nemotivat. Pentru un bucureștean care vrea să petreacă două-trei zile într-un loc, Timișoara nu-i pe listă. Găsești Sibiu, Brașov, Maramureș, poate Iașiul, din când în când, dar Timișoara nu e. Asta e o miză.
La nivel internațional, trebuie să fim realiști: totul ține de conexiune și de cât costă un bilet de avion. Colegii fac eforturi pentru a conecta Timișoara cu niște aeroporturi internaționale, ca să o facă mai accesibilă. De la un timp, am devenit o locație de interes pentru sârbi. Așa cum mergeam noi, înainte de Revoluție, la sârbi, pentru cumpărături și pentru a vedea cum arată Occidentul, așa fac ei acum. În fiecare weekend, vezi autocare întregi de turiști sârbi, care veneau, poate, inițial, pentru mall, că sunt mai multe firme, dar acum îi vezi în Piața Unirii, fac poze. Zona de proximitate e foarte importantă, mai ales că sârbii au și legături de identitate cu Timișoara. Ne-am gândit și la diverse strategii pentru a atrage niște grupuri-țintă, pentru care avem și condiții, și oferte culturale. De exemplu, tinerii care bat lumea cu rucsacul în spate, „backpack”-eri, cum li se spune: peste vară, mi-aș dori ca Timișoara să fie plină de tineri spanioli și francezi. De-abia aștept! Așa cum, în toamnă, mi-ar plăcea să văd cupluri de seniori din Germania sau din Israel. Interesul e mare: din zona mea de cunoștințe știu mulți care și-au luat bilete pentru weekend-ul de deschidere al Capitalei Europene. Interesul o să tot crească. Am fost foarte concentrați pe acest weekend de deschidere. Era o miză mare, era important să iasă bine pentru toată lumea. Dar mai avem 10 luni, dintre care niște luni de foc. Iunie, care are o concentrare foarte mare de evenimente, septembrie la fel. În perioadele de vârf, lumea va avea de ales între 10 evenimente pe zi. În perioadele „normale”, o să fie 2-3 pe zi. În plus, ce mi se pare mie valoros în Timișoara e că e un oraș prietenos cu copiii și cu familia. Avem piste de biciclete pe care poți să mergi cu un cărucior. Dacă te duci pe culoarul Begăi, poți străbate tot orașul. Poți să ieși pe bicicletă din oraș, să mergi 20 de kilometri, până la graniță. Din loc în loc, spații de joacă, o grămadă de parcuri. Fiind tată de copil de 6 ani, ăsta mi se pare un mare plus. Timișoara este singurul oraș din România pe care-l știu în care, pornind din Piața Traian și până în capăt, în Cartierul Iosefin, nu prea ieși din centrul istoric. Asta e magic!
„Dă-ți timp să te pierzi în oraș”
– Dacă ar fi să faci niște recomandări legate de manifestările „Timișoara, Capitală Culturală Europeană” care ar fi?

– Dacă aș sfătui pe cineva să vină la Timișoara aș zice așa: alege-ți un moment pentru care vrei să vii, că e expoziție, că e concert, că e festival, și, în rest, dă-ți timp să te pierzi în oraș! Du-te și explorează! E un oraș numai bun de explorat, lumea nu-i înrăită, n-avem țâfnă de oraș turistic. E un oraș care are chef de vorbă, dacă deschizi gura, oamenii îți vor răspunde. Ceea ce nu e puțin lucru. Vino gata să cunoști oameni! Aici, taximetriștii au rest la ei, chelnerii vorbesc frumos cu tine, lumea e amabilă. Dacă mergi de două ori într-o cârciumă, lumea știe ce ai comandat ultima dată. Apoi, trebuie avut în vedere că și programul Capitalei Culturale, și orașul, au niște anotimpuri. Primăvara e mai mult pe artă contemporană: se termină expoziția noastră colectivă centrală, din programul de deschidere, „Chronic Desire – Sete Cronică”, care e aproape ca o bienală, și începe chiar o bienală, „Art Encounters”. Când dă căldura, încep festivalurile. Iarăși, ocazii foarte bune de explorare. „Hai să mergem până la balta nu știu care!”. „Hai să mergem până la Gărâna!”. În toamnă, o să fie mult teatru, multe premiere, mult film, multe dezbateri. E pentru fiecare câte ceva. Dar sfatul ar fi ăsta: „Explorează!”.