– Sistemul nervos este zona organismului nostru cea mai greu încercată de provocările vieții de zi cu zi. Din fericire, nervii au, și ei, slăbiciuni culinare, care, odată satisfăcute, îi potolesc. Puneți-le în farfurie bucatele preferate și vă veți bucura pe îndelete de liniște –
Nucile – vitamina nervilor

Miezul de nucă conține acid folic, vitamina E și magneziu mineral, care contribuie la stabilitatea noastră mentală și, în plus, este și o sursă bună de niacină, cunoscută și sub numele de vitamina B3. Această substanță vitală, numită și vitamina nervilor, susține metabolismul energetic. Nu este de mirare că nucile sunt ingredientul principal în amestecurile recomandate studenților în perioadele de examene. O porție mică, în fiecare zi, conferă o putere mentală maximă.
Afinele – ajută la concentrare
Depuneți, în același timp, mai multe activități și vă e greu să vă mențineți viziunea de ansamblu și concentrarea? Mâncați afine. Substanțele lor vegetale îmbunătățesc performanța mentală și gândirea abstractă. Preferați afinele sălbatice, de pădure, sunt mai eficiente decât cele produse în culturi.
Lintea – încredere și optimism
Sub forma ei, de lentile colorate în verde, portocaliu sau cafeniu, lintea conține tot ce le e necesar nervilor pentru a fi puternici: proteinele și carbohidrații care țin nivelurile de insulină în echilibru. Lintea conține și vitamina B, minerale și fier, oligoelemente, importante pentru producerea dopaminei, hormonul care ne influențează în bine starea de spirit, făcându-ne încrezători și optimiști.
Semințele de in – bombe nutritive

Semințele de in sunt considerate bombe nutritive pentru nervi. Sunt bogate și în fibre, care conțin, printre altele, vitamina E, fundamentală pentru protecția celulară a creierului. Trebuie consumate cu moderație, cu suficient lichid.
Plantele verzi – mai tineri cu cinci ani
Potrivit unui studiu american, legumele verzi, precum spanacul, broccoli, frunzele de sfeclă și salata verde ajută la întinerirea abilităților mentale cu până la cinci ani. Secretul plantelor verzi este clorofila, energia lichidă cu care se hrănesc.
Grăsimea de pește – combate depresia
Grăsimile omega-3 sunt adevărați eroi ai sănătății. Acizii grași nesaturați, prezenți din abundență în peștele de mare, nu doar că previn bolile cardiovasculare, ci întăresc și memoria, au efecte de îmbunătățire a dispoziției sufletești și, potrivit experților, pot contracara depresia. De asemenea, atenuează adrenalina, hormonul stresului, și au un efect calmant.
Semințele de dovleac – calmează nervii

Aminoacizii, grupul de vitamine B și cantitatea mare de zinc fac din semințele de dovleac un stimulator nervos performant. În trecut, erau consumate în cantitate industrială la țară și în periferia orașelor. Oligoelementele pe care le conțin calmează nervii și îmbunătățesc concentrarea și memoria pe termen scurt.
Bananele – fructele fericirii
Fructele galbene, moi, parfumate și dulci, sunt benefice pentru starea de spirit: vitamina B6 pe care o conțin ajută la întărirea nervilor, potasiul reglează bătăile inimii, iar triptofanul asigură producerea hormonului fericirii, serotonina. Un deficit de serotonină poate avea un efect negativ asupra psihicului.
Roinița – pace sufletească
De îndată ce ne întindem seara în pat, gândurile negre se năpustesc în mintea noastră, ca un cârd de ciori croncănitoare: oare ne-am îndeplinit toate obligațiile? Am făcut bine ce am făcut? Dacă vă simțiți prea des cotropiți de griji, beți un ceai de Roiniță înainte de culcare. Adăugați 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 3-4 minute. Cu uleiurile sale aromate, Roinița calmează atât inimile, cât și nervii. De asemenea, este considerată o plantă anxiolitică și readuce în echilibru tractul gastrointestinal deranjat.
Fulgii de ovăz – izvor de energie
Vitamina B1, conținută din abundență în cereale, este stimulatorul perfect pentru o nouă zi: fulgii de ovăz oferă energie, dar și relaxare, în cazul stărilor de stres.
IRINA RADU