Ariile protejate – Ostroavele, Canaralele și Brațul Borcea

O tură de 100 de kilometri pe Dunăre pe traseul Podul 4 – Dunăre – Brațul Bala – Brațul Borcea trece prin nu mai puțin de trei arii protejate de legile naționale și europene: Ostroavele Dunării, Canaralele Dunării și Brațul Borcea, în ordinea în care treci prin ele. Dacă Ostroavele și Brațul Borcea sunt importante mai ales datorită numeroaselor specii de păsări protejate pe care le găzduiesc, Canaralele Dunării sunt interesante prin habitatele extrem de diverse din sit – ape stătătoare, râuri cu maluri nămoloase, tufărişuri de foioase ponto-sarmatice, stepe, pajişti de altitudine joasă, păduri balcano-panonice de cer şi gorun – ca și prin speciile de amfibieni și reptile care se găsesc în zonă.
Măreția lui Dumnezeu

Ostroavele Dunării și Brațul Borcea se pot lăuda cu sute de specii de păsări protejate. E suficient să le spui numele, ca să înțelegi măreția lui Dumnezeu: egretă mică, vânturel de seară, codalb, stârc mic, sfrâncioc cu frunte neagră, fluierar de mlaştină, gaie neagră, chiră de baltă, privighetoare de baltă, pescăraş albastru, chirighiţă cu obraji albi, chirighiţă neagră, dumbrăveancă, lopătar, țigănuş, cresteţ cenuşiu, raţă roşie, uliu cu picioare scurte, cataligă, chiră mică, ciocîntors, ghionoaie sură, vultur pescar, pelican creţ, caprimulg, șoim dunărean – sunt doar câteva dintre ele. La rândul lor, Canaralele Dunării sunt un habitat ideal pentru numeroși amfibieni și reptile (buhai de baltă cu burta roșie, țestoasă de uscat dobrogeană, triton cu creastă dobrogean), mamifere (vidră, lutră), nevertebrate (melcul cu cârlig) sau pești (porcușor de nisip, petroc, boare, răspăr, pietrar, sabiţă, zvârlugă, rezeafcă de Dunăre, chişcar de râu sau dunariţă.
Barza neagră din Pădurea Cetate

Dintre habitatele forestiere din apropierea Călărașiului, cel mai mult iese în evidență Pădurea Cetate, declarată rezervație naturală datorită faptului că deține ultimele vestigii ale pădurilor dobrogene de coastă din lungul Dunării. În cadrul rezervației se păstrează încă exemplare seculare de stejar brumăriu, alături de care se găsesc și stejarul pufos, dar și exemplare de frasin, velniș și cărpiniță. Una din caracteristicile pădurilor de pe ostroave o reprezintă rezistența la inundații. În zonele foarte înalte, se întâlnesc stejarul pedunculat şi stejarul brumăriu, dar și rare exemplare de corcoduș, măr și păr pădureț. Apropierea apei și depărtarea de așezările umane sunt benefice cuibăritului berzei negre, din această specie sperioasă existând doar un număr de patru perechi.
Poezii păsărești

O treime din situl Brațul Borcea e reprezentată de păduri – zăvoaie de plop, ulm, salcie și răchită, fapt ce explică prezența speciilor cu habitate forestiere, precum ghionoaia sură sau ciocănitoarea neagră. Sfrânciocul cu frunte neagră, silvia porumbacă și sfrânciocul roșiatic își aleg pentru cuibărit liziera acestor păduri, formată din măceș, corn, sânger sau porumbar. În copacii bătrâni, departe de orice prezență umană, au cuib cele două perechi de uliu cu picioare scurte, 3-4 perechi de gaie neagră și două perechi de codalb. Pe Brațul Borcea trăiesc și cele aproape 20 de perechi de vânturei de seară, specie periclitată, care cuibărește în colonii și se hrănește pe pajiștile sau în culturile cu plante joase, unde își caută prada: lăcuste, cosași, libelule sau gândaci, șopârle, broaște sau chițcani. Alte specii de răpitoare din sit sunt vânturelul roșu, șoimul rândunelelor, șorecarul comun, uliul păsărar, ciuful de pădure și ciușul. Doar le rostești numele, și poezia e gata.
Păcuiul lui Soare

Este o insulă de formă alungită, aflată pe Dunăre, localizată la 9 kilometri în aval de localitatea Ostrov din județul Constanța. Are o lungime de 6 kilometri. La extremitatea sa nordică, se află ruinele unei fortificații medievale, despre care specialiștii presupun că ar fi vechea Vicina. Cetatea a fost construită între anii 972-976 de militarii împăratului bizantin Ioan Tzimiskes, și locuită până în secolele XIII-XV. Conform unor arheologi, Păcuiul lui Soare este al doilea sit din țară ca mărime și ca potențial arheologic, după Sarmizegetusa. În anii ’50, aproximativ un sfert din cetate era încă vizibilă, dar în zilele noastre, abia dacă se mai pot vedea 10-15% din ea, din cauza eroziunii.
”Vama” de la Călărași

Mai accesibilă, mai ieftină și, pe alocuri, mai sălbatică, zona Călărașiului poate deveni, în câțiva ani, o alternativă la Deltă sau la Marea Neagră, pentru amatorii de natură sălbatică și liniște. Mai ales pentru cei nepretențioși, care sunt obișnuiți să stea la cort și să facă un grătar la foc de lemne. Pe distanțe scurte – până la o plajă de pe Păcuiul lui Soare și înapoi, de exemplu – bărcile cu motor nu sunt foarte costisitoare, iar restul costurilor țin de buna gospodărire a fiecăruia. Dar și pentru cei mai pretențioși există variante: sunt plaje și la marginea Călărașiului, iar terasele din oraș au ofertă foarte bună. Toți cei cu care am vorbit în zonă ne-au recomandat o vacanță de câteva zile pe Dunăre, începând cu luna Mai.
Brațul Borcea, bătut „la pas”

Vara anului trecut a fost una deosebit de complicată pe Brațul Borcea. Din cauza secetei, debitul apei a scăzut extrem de mult, astfel că, pe unele porțiuni, jumătate din albia obișnuită devenise plajă. În alte zone, cum ar fi satul Coslogeni, brațul putea fi trecut, pur și simplu, la pas, atât de oameni, cât și de căruțe trase de cai! Situația afectează deopotrivă flora și fauna din zonă, dar și activitățile comerciale și de pescuit de pe Brațul Borcea.
Foto: Marek Szczepanek, Surub-Wikipedia