– Performanțele noastre fizice și psihice depind de felul în care dormim. Iar somnul profund e condiționat de amănunte. Înainte de a merge la doctor, aplicați următoarea regulă „de trei simplă”. Somnul are aritmetica lui –
Poziția de dormit

* În caz că aveți dureri în zona cefei și a umerilor: în această situație, se recomandă să dormiți pe spate, cu o pernă mai joasă, eventual chiar fără pernă. Această poziție este importantă pentru întinderea mușchilor și vă ajută inclusiv contra durerilor lombare.
* Reflux gastroesofagian: nu dormiți pe partea dreaptă, căci astfel stomacul ar fi plasat mai sus decât esofagul, ceea ce ar face ca acidul clorhidric din stomac să se scurgă în permanență pe mucoasa esofagului, la fel ca apa dintr-un robinet defect.
* Probleme ale inimii: țineți seama de faptul că aorta pornește de la inimă, se îndreaptă mai întâi către stânga, apoi coboară până în abdomen. Dacă vă culcați pe partea stângă, creați condiții favorabile fluxului sangvin, în schimb, dormind pe dreapta, obligați inima să împingă sângele de jos în sus.
* Probleme cu apneea nocturnă – vor face mai puține pauze de respirație cei care dorm pe burtă.
În general, se consideră că dormitul pe una dintre părțile laterale ale corpului ar preveni demența.
Salteaua
* Ar fi necesar ca ea să depășească lungimea corpului cu aproximativ 20 de centimetri.
* Indiferent în ce poziție dormiți, coloana vertebrală trebuie să formeze o linie dreaptă și, în acest scop, saltelele de calitate au pe suprafața lor zone cu fermitate diferită.
* Cei ce preferă poziția de somn pe o parte au nevoie de o saltea suficient de flexibilă pentru ca umărul și șoldul să li se cufunde în ea.
* Oamenii care dorm pe spate sau pe burtă necesită, dimpotrivă, o saltea mai dură, capabilă să susțină alinierea coloanei și în porțiunea de mijloc a corpului.
Important: materialele cele mai potrivite pentru confecționarea saltelelor sunt spuma vâscoelastică, arcurile de tip pocket (împachetate) sau latexul. Dacă dormiți pe burtă, puteți alege eventual o saltea cu un strat de fibră de cocos, iar pentru somnul pe spate ar fi indicată și spuma cu particule de gel.
Perna
* Dacă dormiți pe spate, perna cu dimensiuni standard (80 x 80 cm) nu este potrivită pentru poziția de dormit pe spate, deoarece poate da naștere unor contracturi dureroase în regiunea cefei. Sunt de preferat variantele mai înguste (40 x 80 cm sau 60 x 80 cm).
* Dacă dormiți pe burtă: din dorința de a-și satisface optim clienții, unii producători au realizat și perne cu profil special, cum este cea destinată persoanelor care dorm pe burtă. Pentru a le da posibilitatea să respire mai ușor, acest model este prevăzut cu o adâncitură pentru gură și nas.
* Există și o pernă anti-sforăit: în mijlocul ei se află o denivelare care îl împiedică pe cel ce doarme să se întoarcă pe spate în timpul somnului, deoarece se știe că această poziție facilitează sforăitul.
Plante și mirodenii care ne oferă un somn mai bun
– Plantele aromatice au fost nelipsite din rețetarul vracilor și șamanilor. Când somnul întârzie să sosească, e cazul să-l ademenim și noi cu „vrăji” garantate din plante –
Lavanda

Uleiul conținut în florile de Lavandă are un efect calmant, de aceea ceaiul preparat din ele combate cu succes tulburările de somn. Se toarnă 150 ml de apă clocotită peste 2 lingurițe de flori proaspete sau uscate și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Cei ce adorm greu ar trebui să bea câte o cană din acest ceai, dimineața și seara, timp de o lună.
Vanilia
În aromaterapie, prețiosul ulei eteric de Vanilie este adesea prescris ca remediu contra insomniei, anxietății și stărilor depresive. Însă Vanilia nu acționează doar pe cale olfactivă, ci și prin stomac. Veți avea un somn mai odihnitor dacă veți lua un mic desert aromat, cu o oră sau două înainte de a merge la culcare. Amestecați un vârf de cuțit de pudră de Vanilie într-un păhărel de iaurt, o porție de brânză de vaci sau un piure de mere.
Rozmarinul
Uleiul volatil de Rozmarin întărește sistemul circulator și activează irigația sangvină. Totodată, el vine și în ajutorul persoanelor care suferă de labilitate emoțională sau depresie. Acționând asupra creierului, poate îmbunătăți, de asemenea, memoria, dar și calitatea somnului. Ca să vă odihniți mai bine peste noapte, faceți seara o baie în care ați pus 10 picături din uleiul de Rozmarin. Sau masați-vă blând zona cefei cu o picătură de ulei, iar o alta lăsați-o să cadă pe o batistă sau doar în palmă și inhalați aroma.
Scorțișoara
Acest condiment exotic are multiple valențe terapeutice. Folosită în mod tradițional, la prepararea deserturilor, Scorțișoara stimulează apetitul și reglează procesele digestive. Adăugată la clasicul pahar de lapte îndulcit cu miere, sorbit pe îndelete înainte de culcare, își dovedește virtuțile de somnifer, căci dă un impuls producției de melatonină, bine-cunoscutul hormon al somnului.
Chimionul
Semințele de Chimion sunt aproape identice ca aspect cu cele de Chimen, dar se deosebesc de acestea prin gustul lor pronunțat amărui. Decoctul preparat din ele ne calmează și ne pregătește pentru somn. Iată cum se procedează: puneți o linguriță de semințe într-un vas cu 250 ml apă, dați-le într-un clocot și după aceea continuați să le fierbeți la foc mic până când apa se colorează în maroniu. Atunci trageți vasul deoparte, așteptați să se răcească puțin și strecurați. Beți ceaiul cu înghițituri mici, cu o oră înainte de a vă băga în pat.
Nucșoara
Dată pe răzătoare, ea se presară de obicei peste supele de legume sau mâncărurile de cartofi, pentru a le da un gust mai bun, dar unele studii ne informează că ar avea și puterea de a ameliora calitatea somnului. Jumătate de linguriță de Nucșoară proaspăt rasă se combină cu 200 ml lapte și se dă într-un clocot. Amestecul se bea călduț, cu jumătate de oră înainte de culcare.