Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Numim distonie neurovegetativă un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ. Sistemul nervos vegetativ este compus din două componente: sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic. Primul este răspunzător de stimularea funcțiilor organelor interne, iar cel de-al doilea gestionează controlul stării de repaus. Dezechilibrul celor două componente determină apariția distoniei nerovegetative, care, în concluzie, este un proces patologic al sistemului nervos periferic. Recunoașterea acestei afecțiuni se realizează prin simptome care nu au nicio legătură unele cu altele, precum: înțepături la nivelul inimii, transpirație abundentă, dificultăți respiratorii, senzație de leșin, cefalee, tahicardie, greață etc. Distonia nerovegetativă poate fi confundată cu alte afecțiuni, de pildă, cu anxietatea, ce poate să se manifeste la orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, având o prevalență mai mare în rândul femeilor. Așadar, anxietatea are o simptomatologie asemănătoare distoniei neurovegetative și se manifestă prin oboseală marcată și stres prelungit.
Pe lângă o alimentație sănătoasă, distonia neurovegetativă se tratează cu Extract de Valeriană (calmează aritmiile cardiace, spasmele musculare și starea de nervozitate). Păducel – extract, tinctură, comprimate – pentru efectul său de tonic cardiac hipotensor. Obligeană – tonic nervos recomandat în stările depresive. Nervocalmus (tinctură) contribuie la buna funcționare a sistemului nervos. Este un produs recomandat în insomnii, stări de nervozitate și, bineînțeles, distonii neurovegetative.
Și ceaiurile pot contribui la combaterea distoniei neurovegetative. Spre exemplu, ceaiul Nervocalmus, care are în componență Talpa-gâștei, Păducel, Tei, Lavandă și hamei, poate ameliora palpitațiile, oboseala, insomniile, stările depresive, atacurile migrenoase. Se folosește împreună cu tinctura Nervocalmus, formând un tandem excelent în buna funcționare a sistemului nervos central și a sistemului nervos periferic, în special.
Dieta recomandată în distoniile neurovegetative este compusă din acizi grași esențiali (somon, ton, hering, sardine) semințe de In, migdale, ulei de măsline, alimente cu conținut important de calciu (lactate, fasole, linte, năut, semințe de Chia).
* Complexul vitaminic B este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos. Ca surse de vitamina B, menționez brânzeturile, ciupercile, carnea, drojdia de bere, pătrunjelul, nucile, salata verde, cerealele integrale, gălbenușul de ou.
* Dintre gemoderivate, v-aș recomanda extractul din mlădițe de Măslin și extractul din mlădițe de Păducel, produse naturiste importante în gestionarea stărilor anxioase, aritmiilor cardiace, stresului, insomniilor, problemelor de deglutiție și, implicit, distoniilor neurovegetative.
În sfârșit, dintre toate aceste produse, nu puteau să lipsească remediile cu denumire specifică distoniilor neurovegetative: Distonocalm, Calmogen, Calmoplant.
Epinerv – remediu care tratează sistemul nervos în totalitatea componentelor sale (central, somatic, nerovegetativ), prin inhibarea glutamatului și oxidului nitric.
Pentru lămuriri punctuale (individualizate) ale cazului dvs., vă rog să mă contactați telefonic!
Să auzim numai de bine!
„Sufăr de sindromul ovarelor polichistice” (Răspuns pentru F. P. – București, F. AS nr. 1560)
Într-adevăr, ciclurile menstruale neregulate sau lipsa lor, infertilitatea, hirsutismul, hiperglicemia etc. sunt simptome caracteristice sindromului de ovare polichistice (SOP), care este cea mai frecventă afecțiune hormonală printre femeile de vârstă reproductivă. Majoritatea femeilor cu SOP nu au niciodată un ritm menstrual normal și, uneori, menstruația dispare imediat după apariție. În general, ciclurile menstruale nu sunt dureroase, iar femeile care au această afecțiune ovulează arareori. O femeie cu SOP produce o cantitate excesivă de hormoni masculini (androgeni), care pot duce la apariția în exces a părului facial și acneei, devenind uneori supraponderale. Numele bolii vine de la aspectul ovarelor, care sunt mari și pline cu numeroase chisturi. Aceste chisturi sunt foliculi, săculeți umpluți cu lichid care conțin ovule imature. Deși poate fi tratată, afecțiunea determină uneori infertilitate. Medicii nu cunosc cauza SOP, dar unele cercetări sugerează o legătură cu insulina, hormonul produs de pancreas, care facilitează transportul zahărului (glucoza) din sânge în interiorul fiecărei celule. De obicei, afecțiunea durează toată viața și necesită supraveghere și tratament atent pentru a preveni apariția cancerului endometral. În altă ordine de idei, femeile care au SOP prezintă un risc crescut de diabet, hipertensiune arterială, niveluri anormale ale grăsimilor sanguine, afectarea arterelor coronare. Deoarece SOP întrerupe ciclul reproductiv normal și expune uterul unor cantități constante de estrogeni – ca urmare a lipsei ovulației – femeile cu SOP au un risc crescut de apariție a unor sângerări uterine anormale și a neoplaziei uterine.
În privința tratamentului, trebuie știut că femeile cu SOP supraponderale au semne și simptome mai grave, astfel că scăderea în greutate poate reduce atât nivelurile de insulină, cât și de hormoni androgeni. Se pot prescrie pastile anticoncepționale sau progestative, cu durată lungă de acțiune, cum este medroxiprogesteronul, pentru a inhiba ovulația și a vă feri de apariția eventuală a unor modificări precanceroase la nivelul mucoasei uterine (endometru). Totodată, se poate prescrie un medicament, cum ar fi spironolactona, pentru a contracara efectele excesului de hormoni androgeni. Un alt medicament util este Metformina, care inhibă producția și eliberarea de glucoză de la nivelul ficatului. Dacă doriți să aveți un copil, vi s-ar putea administra un medicament pentru fertilitate, care să producă ovulația. Dacă, în ciuda tratamentului, nu reușiți să aveți un copil, în cazuri foarte rare se poate face o intervenție chirurgicală la nivelul peretelui ovarian, care să vă amelioreze șansele de a concepe.
Sunt convins ca înțelegeți, din exemplificările de mai sus, faptul că SOP este o afecțiune deosebit de complexă și dificil de tratat. De aceea, nu mă pot hazarda să vă recomand un tratament naturist, înainte de a cunoaște unele particularități ale stării dvs., cum ar fi condiția fizică, istoricul bolii de la debut și până în prezent, eventualitatea unor afecțiuni colaterale sau obiceiurile nutriționale în care vă încadrați. Pentru lămurirea acestor aspecte, vă rog să mă contactați telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Sufăr de alergie la polen și praf” (Răspuns pentru ȘERBAN D., F. AS nr. 1567)

Alergia reprezintă un răspuns imun exacerbat, generat de organism în urma contactului cu anumiți alergeni, în cazul de față – particulele de polen eliberate în aer. Afecțiunea se manifestă mai ales la copii și adulți. Alergiile reprezintă afecțiuni dobândite de-a lungul vieții, ca urmare a expunerii repetate la anumiți alergeni, pe fondul unui teren atopic (predispoziție genetică). O alternativă naturală la medicaţia clasică o reprezintă gama de produse Imunyze, suplimente alimentare ce au la bază imunoglobulina Y de tip aviar. Aceste produse au proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene şi imunomodulatoare. În plus, au capacitatea de a consolida sistemul imunitar. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic adecvat, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară.
Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Sufăr de ulcer gastric prepyloric” (Răspuns pentru MARIA T. – Vaslui, F. AS nr. 1569)

Dacă răsfoiți arhiva revistei „Formula AS”, veți vedea că au fost publicate extrem de multe articole despre virtuțile vindecătoare ale argilei „ALGO”. Nimeni nu a acuzat efecte secundare în urma curei cu argilă. Tractul digestiv (intestine, duoden, stomac, colon) are 15-16 m și de aceea este necesar să consumați doze mari de argilă (150 g/zi) timp de aproximativ trei luni.
Vă recomand și o singură cură cu probioticul Biokult.
Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.