– Un somn scurt după masa de prânz este de ajuns pentru a ameliora și a preveni o mulțime de boli –
Susține sănătatea mintală

Potrivit unui studiu care aprofundează problematica demenței, siesta îmbunătățește activitatea cerebrală, în special după vârsta de 65 de ani. Un pui de somn după prânz ajută creierul „să se curețe”: sunt șterse informațiile inutile, astfel încât va fi mai mult spațiu la dispoziție pentru memoria de lungă durată. De asemenea, crește capacitatea de concentrare și învățare.
Ne ține treji și alerți în cursul zilei
Picoteala de după-amiază reduce cu până la 10% starea de oboseală de peste zi. Și iată un mic secret: cine bea mai înainte o ceașcă de cafea sau un espresso se va simți de două ori mai odihnit după aceea. Căci intervalul de repaus creează condiții favorabile pentru acțiunea cofeinei, care începe să-și producă efectele abia la 30 de minute după ingerare.
Protejează inima
Medicii specializați în somnologie afirmă că persoanele care dorm în timpul zilei câte 30 de minute în trei zile din săptămână își micșorează cu până la 40% riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară. O serie de studii confirmă că aceasta este, într-adevăr, o modalitate de scădere a tensiunii arteriale. Specialiștii sunt de părere că așa se explică și faptul că în țările sudice, unde oamenii au obiceiul de a se odihni după prânz, cazurile de infarct sunt cu mult mai rare.
Îmbunătățește calitatea somnului
Dacă ațipim puțin după-masă, putem ameliora tulburările de somn care ne chinuie noaptea. Încercând să descifreze resorturile fenomenului, cercetătorii presupun că, întrucât suntem mai odihniți, o parte dintre impresiile transmise creierului poate fi prelucrată deja în cursul zilei, prilej cu care se construiesc și strategii de soluționare a problemelor. Astfel, nu va mai fi nevoie să despicăm firul în patru în minutele lungi (sau chiar orele) când stăm cu capul pe pernă, în speranța că vom adormi. În plus, somnul de la mijlocul zilei contribuie la eliberarea de hormoni ai fericirii, care fac grijile să dispară ca prin farmec.
Dezvoltă creativitatea
Studiile științifice atestă faptul că, după un pui de somn, emisfera cerebrală dreaptă devine mai activă, comparativ cu modul de funcționare a creierului la cei ce nu se odihnesc după-amiază. Vorbim despre acea emisferă care este responsabilă pentru gândirea creativă, intuiție, emoții, spontaneitate, precum și pentru limbajul corporal și imagistic.