– E co-fondatoarea Asociației „Agora for life” din Belgia, inițiatoarea proiectului „Adoptă un țăran” și realizatoarea emisiunii „Timpul reîntoarcerii”, de la Trinitas TV. Pentru ea, acasă e și România, și Belgia –
„Simt că n-am plecat deloc de acasă”
– De ce ai plecat din țară, Mihaela?

– Ca să fiu soția lui Marco, cel care a venit să mă ceară părinților mei, la București, în casa în care am copilărit, într-un cartier cu istorie și parfum de tei. Nu-mi dorisem niciodată să plec din țară, dar m-a făcut să mă răzgândesc dragostea. Sunt deja 16 ani de atunci.
– Stai în Belgia, dar faci emisiuni TV în România…
– Dumnezeu a rânduit ca, încă de la început, tot ceea ce aveam să fac în Belgia să aibă, într-un fel sau altul, legătură cu România. Așa încât, deși locuiesc acolo, simt că n-am plecat deloc de-acasă. După ce am făcut niște cursuri, ca să învăț limba flamandă, mi-am găsit loc de muncă la o firmă de consultanță, la o secție care se ocupa de fonduri europene pentru firmele belgiene care aveau filiale în România. Astfel, împreună cu soțul meu, am organizat tot felul de activități prin care am promovat România, ca destinație de afaceri pentru investitorii belgieni. S-a întâmplat ca, la un moment dat, în țară să ia amploare câteva scandaluri: proiectul mineritului cu cianuri de la Roșia Montană, cel de exploatare a gazelor de șist, dar și cel al tăierilor ilegale de păduri românești, transformate în rumeguș de o firmă austriacă. Acela a fost momentul în care am început să mă implic în a conștientiza factorii de decizie, la nivel național și european, asupra pericolului pe care îl presupuneau proiectele amintite. Așa am ajuns în Parlamentul României, apoi în Parlamentul European. În acel context am cunoscut-o pe Daria Pîrvu, care mi-a devenit repede prietenă dragă și împreună cu care, în 2015, am fondat Asociația „Agora for Life”. Primul nostru eveniment, cel prin care ne lansam oficial, în aprilie 2015, a fost un recital de muzică clasică, susținut de muzicieni români, din țară și din Austria. Era cu totul altceva decât făcuserăm până atunci, iar întreg procesul de pregătire și de organizare a fost extrem de plăcut, ne-a adus bucurie și o pace sufletească de care aveam mare nevoie. După evenimentul de lansare a asociației, primul nostru invitat a fost scriitorul și fostul deținut politic, regretatul Marcel Petrișor, la o „Șezătoare pentru suflet”. De la domnia-sa am învățat ce înseamnă să fii un bun creștin, să ierți, să faci pomană pentru cei care te-au torturat în închisoare, am învățat că există frumos și speranță chiar și în cel mai cumplit întuneric, atunci când există credință. Tot cu domnia-sa, am organizat un mini-turneu, cu piesa de teatru creștin „Candele nestinse”, de Ivona Boitan, turneu realizat cu sprijinul Parohiei Ortodoxe din Antwerpen/ Anvers și al Bisericii Catolice Sf. Maria din Bruxelles. Am continuat cu un concert Grigore Leșe, în colaborare cu Biserica Ortodoxă din Aalst, apoi am invitat oameni din lumea satului, în cadrul unei serii de evenimente numite generic „Sub aripa Cerului”.
– „Adoptă un țăran” e tot o campanie a asociației voastre. De unde această idee?
– Aceasta a fost o campanie prin care ne-am propus, alături de două asociații din Brașov, să ajutăm benevol mici gospodării țărănești să își vândă produsele, să supraviețuiască. Durerea mea cea mare este că românii își vând pământul, fără să gândească la consecințele acestui gest, pe termen mediu și lung. Anul 2016 a fost dedicat în întregime acestei campanii. Am condus mii de kilometri prin toată țara, căutând și promovând țărani și produsele lor cât mai naturale. O perioadă minunată, din care am rămas cu inima plină de amintiri.
Horă românească în Belgia
– Un alt eveniment care se bucură de mare apreciere se numește DOR. Alegeți nume extrem de sugestive pentru acțiunile voastre.

– Priveam, de nenumărate ori, cu jind spre superba clădire a Conservatorului Regal din Bruxelles, și visam să putem organiza, cândva, un concert aici. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să ne vedem visul cu ochii, în 2018, anul Centenarului Marii Uniri. Am numit evenimentul DOR, căci cum altfel am fi putut numi un eveniment dedicat României? Am făcut să se audă, la Bruxelles, susurul izvoarelor și foşnetul codrilor din România, am străbătut sate pitoreşti şi am întâlnit tineri ieşiţi la horă, descoperind – sau regăsind – România profundă. Tot atunci am avut parte și de câteva momente superbe: la final, la „Hora Unirii” a lui Enescu, ne-am ridicat cu toții în picioare, ne-am prins de mâini şi ne-am legănat, în faţa scaunelor, într-un fel de horă. A fost amprenta noastră, românească, pusă în acea prestigioasă sală de spectacole din Belgia. Iar când cineva din sală a strigat: „Bravo, Roemenië!”, au dispărut cearcănele, am uitat toate eforturile. A fost cea mai frumoasă apreciere pentru tot ceea ce făcusem. Cu timpul, DOR a devenit evenimentul cel mai cunoscut, un eveniment care aduce pe scenă muzicieni români extraordinari, la început de drum sau având în spate o carieră prodigioasă. Concertul DOR reușește să atragă, de fiecare dată, români aflați departe de țară, din mai multe țări învecinate, din Olanda, din Luxemburg, din Germania, ba chiar și din România.
„Se poate reuși și în România”
– Emisiunea „Timpul reîntoarcerii”, pe care o realizezi la Trinitas TV, e despre români care se reîntorc în țară, după ani petrecuți în străinătate. Ea cum s-a născut?

– Pe de o parte, și pentru mine e dureroasă realitatea că ni se golește țara, că ne plâng satele, dealurile, fiindcă oamenii aleg să plece „pentru un trai mai bun”. Pe de altă parte, văzându-i pe mulți români cum se chinuie în străinătate, câte umilințe îndură pentru câțiva euro în plus, mi-am dorit să vin cu acest mesaj: „Oameni buni, se poate să reușești și în România! Avem o țară bogată, putem face și acasă la noi ceva, dacă ne dorim cu adevărat! Nu putem să reconstruim țara dacă plecăm toți!”. Emisiunea a plecat de la constatări făcute în timpul campaniei „Adoptă un țăran”. Colaboram cu Trinitas TV deja de câțiva ani, trimiteam materiale legate de comunitatea românească din Belgia, așa că, atunci când am propus această emisiune, baza exista, iar propunerea mea a fost acceptată. Sunt aproape doi ani de atunci.
– Întoarcerea în România tinde să devină un fenomen social. Cifra urcă spre zeci, chiar sute de mii…
– Din fericire, mesajul nostru începe să ajungă, și el, la tot mai mulți români care muncesc în străinătate, le dă curajul sau ideea de a se întoarce. Ba, mai mult decât atât, știu câțiva români care au renunțat să mai plece. O doamnă cu o carieră de excepție mi-a scris așa: „De 11 ani sunt pe picior de ducă din România, dar, după una dintre emisiunile tale, mi-am dat seama că sunt unde trebuie și mi-e bine așa. Parcă m-a înrădăcinat acea poveste de viață. E extraordinară România! Nu suntem săraci deloc. Avem oameni care pot face absolut orice!”. Ușor nu e, dar nicăieri nu e.
– Cum văd românii țara după ce s-au întors?
– Toți eroii emisiunilor mele s-au dovedit a fi oameni cu rădăcini puternic înfipte în pământul țării! La chiar prima ediție filmată, când am întrebat „Ce înseamnă România pentru dumneavoastră?”, o doamnă mi-a răspuns: „România este izvorul meu de apă vie!”. Sau o altă doamnă, reîntoarsă din Canada, unde a lucrat la cel mai înalt nivel de IT pentru instituții bancare, a spus așa: „Dumnezeu m-a ținut zece ani în deșert, pentru a prețui mai mult momentul reîntoarcerii!”. Excepționali oameni! Și nici unul, absolut nici unul din cei cu care am vorbit, nu regretă că s-a întors acasă. Dimpotrivă, regretă că nu s-au întors mai curând, că au pierdut ani prețioși departe de țară, că și-au risipit sănătatea și energiile departe de locurile dragi, de părinți, de prieteni. Toți recunosc că, pe unde-au fost, n-au făcut decât „să-și vândă timpul” și spun că acasă și-au regăsit liniștea, tihna și – foarte mulți vorbesc despre asta – libertatea.
– Dar tu, Mihaela, te gândești să te întorci?
– Eu nu am părăsit România din motive economice. Pur și simplu, s-a întâmplat ca soțul meu să fie belgian. Pentru filmări la „Timpul reîntoarcerii”, vin în țară din două în două luni și stau cam câte trei săptămâni, așa că nici prea plecată nu se poate spune că sunt. Inima mea, oricum, a rămas aici. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că îmi îngăduie să fac toate aceste lucruri, să întâlnesc acești oameni minunați, să organizez în Belgia evenimente care să vorbească despre România. Este modul meu de a lăsa o urmă de bine prin lume.