– În jurul stațiunii turistice Rânca, din Gorj, mai cu seamă în partea de nord a acesteia, se întinde un veritabil și străvechi areal pastoral. Pășunile din vecinătatea pensiunilor și hotelurilor se umplu vara de turme de oi și cirezi de vaci, aparținând localnicilor din așezările de la poala sudică a Parângului (Novaci, Baia de Fier, Crasna). Într-o zi din iulie, am urcat până în mijlocul splendorilor alpine și m-am oprit la stâna soților Stanciu: Dumitru (nea Mitică) și Elena (tanti Leana), care își ignoră vârsta și îngrijesc cu temei și sprinteneală o cireadă de zeci de văcuțe. –
Stâna cu aragaz

Șoseaua Transalpina taie stațiunea Rânca în două: de-o parte și alta a drumului, vile, pensiuni și hoteluri de neimaginat cu douăzeci de ani în urmă. Ajung la o bifurcație, ies pe partea dreaptă de pe șoseaua principală, având sub ochi vârful Păpușa, unul dintre cele mai frumoase piscuri din Masivul Parâng. De sub vârf, coboară linia de telescaun, folosită iarna de schiori. După asfaltarea drumului transalpin, Rânca a ajuns una dintre cele mai cunoscute și vizitate stațiuni pentru sporturile de iarnă din România. Construcții din lemn și beton concurează cu înălțimile. Acum este însă liniște sub Păpușa, scaunele atârnă imobile deasupra golului alpin. Sus, pe pajiștea montană, văd o turmă de oi. Aud niște lătrături îndârjite, venind din înaltul muntelui: o fi vreun urs, or fi niște lupi, sau câinii s-au repezit la niște bieți turiști? Urmez un drum forestier, pe curba de nivel care mă duce spre sud, de-a lungul unei muchii prelungi, apoi, la capătul acesteia, o cotește brusc spre nord și schimbă complet perspectiva. Am pe partea dreaptă o vale adâncă, pe unde curge râul Galben, ascuns de păduri de molid, în stânga este un versant cu jnepeniș, iar în față se ivesc, uriașe, spinările înalte ale culmii principale a Parângului. Este un căuș imens, în care a zăcut odinioară un ghețar care s-a topit și a lăsat în urmă căldarea asta înierbată, cu pante repezi, pe care oierii locului au numit-o Tigvele. Stâna de vaci a familiei Stanciu din Baia de Fier se află chiar în marginea drumului. Tanti Leana mă așteaptă în poartă, am anunțat-o prin telefon că le voi face o vizită. E o femeie cu un chip mereu surâzător, cu obraji înroșiți de aerul tare al munților. Când o vezi, îți trec toate supărările. Mă invită înăuntru. Stâna e bine clădită, pare mai degrabă o căsuță din sat. Au aragaz, apă la chiuvetă, podea acoperită cu gresie. E ordine și curățenie. Focul arde într-o sobă din cărămidă, cu plită, siropul din cetină de brad fierbe încetișor într-un ceaun mare. Viața la munte, lângă animale, s-a schimbat mult după revoluție și, mai ales, după aderarea la Uniunea Europeană. Sigur, intemperiile și sălbăticiunile au rămas, dar aici, în interiorul stânelor, e mult mai bine ca altădată, mai ales dacă stăpânii sunt oameni gospodari.
Nea Mitică

În timp ce vorbesc cu tanti Leana despre viața la munte, iată-l și pe nea Mitică, venind pe drum, la deal, ținând bicicleta de coarne. Da, are o bicicletă, drumul îi permite să o încalece, când merge în stațiune, să mai cumpere una-alta. Nea Mitică e cu adevărat un om al munților: încă sprinten, muncitor, rezistent. Ne așezăm la masa mare, întinsă în sală. Afară e un soare puternic, arșiță de munte, care te bronzează pe loc. Vântul suflă destul de tare, văd pe fereastră cum se clatină vârful molizilor, dar dinăuntru nu-l auzi. Pereții din lemn sunt bine clădiți și căptușiți. „Urcăm aici de douăzeci de ani, vară de vară. Eu în tinerețe am fost cioban, apoi am lucrat la pădure, de acolo m-am dus la mină, la grafit. După revoluție, am fost disponibilizat și ne-am apucat să creștem vaci. Închiriem pășunea asta de la Primăria comunei Baia de Fier și venim aici în fiecare an”, îmi spune nea Mitică. La începutul lunii iunie, pun vacile în mișcare, din sat, și le urcă pe clinurile munților, până aici, la Tigvele. Fac câteva ore bune, pe drumul de plai. Cu mașina, prin Rânca, aduc și găini, și porci. Stâna se însuflețește, pustiul montan se umple dintr-odată de mugete, de zbierete, iar dimineața, cântatul cocoșului perforează liniștea văilor, înainte ca soarele să răsară. „Noi ne trezim, oricum, la ora cinci. Facem cafeaua, o bem și-apoi mergem să mulgem vacile. Avem de toate treizeci de vaci, dar cu lapte, sunt douăzeci. După ce le mulgem, le trimitem spre pășune, pe coasta muntelui. Se duc singure. De aici, din bătătura stânii, le avem sub ochi, ca la televizor”, îmi descrie tanti Leana începutul unei zile la munte. Apoi vin, înlănțuite, treburile de peste zi. Din lapte, obțin brânză telemea, brânză de burduf, unt, urdă, smântână. Stâna este o mică făbricuță de lactate, amenajată vara sub crestele munților. Buna funcționare a făbricuței depinde de covorul ierbos. Anul acesta, datorită ploilor, a crescut iarbă din abundență. Munții sunt verzi, ca o grădină imensă. Un verde matur, intens, cum n-au mai văzut păstorii de mulți ani în Munții Parâng. Aici natura e plină de daruri. Soții Stanciu culeg peste zi zmeură, afine și mure de munte și prepară niște dulcețuri de te lingi pe degete. Toată munca lor peste vară se transformă în bunătăți. Nu-i de mirare că i-au descoperit turiștii din Rânca. „Ne sună de la pensiuni și ne întreabă dacă putem oferi un meniu tradițional unui grup de turiști. Ușa stânii noastre este deschisă musafirilor cu gânduri bune”, mă asigură tanti Leana, cu chipul ei zâmbitor, sincer, care te face să uiți de toate supărările. Rânca le trimite turiști, pentru o masă bună, ciobănească, dar tot de acolo vin și turiști pe ATV-uri și fac viraje, pentru distracție, în locul larg din fața stânii: „Fac virajele alea în viteză și sar pietricele de sub roți spre stână, îmi pot sparge geamurile, ne pot face pagubă!” spune nea Mitică, supărat pe aventurierii care cred că, suindu-se pe un ATV, munții sunt ai lor, sunt terenul lor de distracție.
Cămara autorizată

Cu bune și cu mai puțin bune, trece vara în muntele Tigvele, plin de stâni de oi și de vaci. Vremea e schimbătoare, pot veni furtuni din senin, tunete și fulgere, ploi torențiale. În mijlocul zilei, se întâmplă ca soarele să fie acoperit, cât ai clipi, de neguri care se ridică te miri de unde. Seara târziu, văile și spinările munților se umplu de întuneric, nu mai sclipesc decât stelele, dacă e senin. Din depărtări, răzbat lătrături îndârjite, poate vreo jivină hămesită dă târcoale turmelor. În prima jumătate a lunii septembrie, de regulă, sezonul pastoral ia sfârșit. Crescătorii de animale din Munții Parâng fac invers mișcarea din primăvară: coboară în satele unde își au gospodăria. E ca un ritual, un ritual al munților, urmat an de an, din vremuri străvechi. Nimic nu mai rămâne în munte, decât stâna pustie. Nu este abandonat niciun lucrușor care ar putea fi de trebuință. Totul este strâns și pus în camion. De bunătățile preparate aici, peste vară, au mare grijă. Sunt măsura muncii lor. Brânza telemea, brânza de burduf, untul și urda, siropurile și dulcețurile sunt duse acasă, în cămară. Soții Stanciu, e bine de precizat, au un spațiu de depozitare autorizat de Direcția Sanitară Veterinară Gorj. Patalamaua oferită de autorități le dă dreptul să vândă în piață. În lunile de toamnă și de iarnă, când sus, în munți, viscolul suflă puternic, gata să zboare acoperișul stânii pustii din Tigvele, tanti Leana stă la o tarabă din piața agroalimentară din Târgu Jiu și așteaptă clienți. Testul muncii lor, acolo, la munte, e pe limba acelor mușterii de la oraș. Ei revin mereu, dovadă că brânzeturile sunt apreciate cum se cuvine. Un fost comisar european pentru Agricultură, Phill Hogan, a spus că fermele de familie, aceste mici ferme care nu au caracter industrial, sunt „inima agriculturii europene”. Iată, această inimă comunitară bate, vara, și în muntele Tigvele din Masivul Parâng.