– Scoate capul de la cutie la primele semne de frig. Dacă ați încercat zadarnic să o vindecați cu medicamente, dați foaia până la cuvântul „alimentație”. Face minuni!
Dacă faceți o gripă sau o răceală însoțite de flegmă, înseamnă că vă paște o bronșită. Boala se manifestă cu respirație șuierătoare, greutate la respirat, usturime în piept, dureri în gât și oboseală. Uneori, pot să apară și febră, frisoane, dureri musculare și nas înfundat.
Doi ani de tuse

Bronșita nu ține seamă de vârstă. Cel mai rău îi afectează pe copii. Până la vârsta de 5 ani, ei se îmbolnăvesc de două ori mai mult decât persoanele mature. În cazul acestora din urmă, fumatul, contactul cu gaze toxice și cu un mediu puternic poluat pot să cronicizeze boala. Specialiștii afirmă că în cazul bronșitei se tușește vreme de doi ani, la rând, cel puțin trei luni. Fumatul și poluarea (să nu uităm că Bucureștiul este în topul celor mai poluate orașe din Europa) duc la inflamații, mucoasele bronhiilor se umflă, căile respiratorii se îngustează. În ce privește cauzele bolii, doar când agenții provocatori sunt cunoscuți, se poate ști ce fel de antibiotice trebuie recomandate, altfel acestea n-au niciun efect. De altfel, cercetările nu au putut dovedi că în cazul bronșitelor acute antibioticele au vreun efect. Cu toate astea, medicii continuă să le recomande bolnavilor, în proporție de 80%. Chiar dacă efectul se instalează mai greu, în caz de bronșită ar trebui să se apeleze și la plante și alimente, care au un spectru larg de acțiune și limitează, pas de pas, ofensiva agenților care provoacă boala.
Alimente interzise
Bronșita se instalează când sistemul imunitar e slăbit, iar prima măsură eficientă este o alimentație care să-i redea vigoarea.
* Evitați alimentele grase și dulci. Dacă în loc de salată verde, legume și fructe, veți consuma cartofi prăjiți, tocături, maioneză și mâncăruri care plutesc în sos și smântână, iar în loc de un suc stors în casă, de portocale și grepfruit, veți bea băuturi acidulate și dulci, vă veți lipsi de alimentele esențiale care vă întăresc sistemul imunitar. Câtă vreme sunteți bolnavi, amânați-vă poftele culinare pe altă dată și alegeți alimentele care vă ajută să scăpați de bronșită.
* Laptele și produsele din lapte trebuie și ele evitate, pentru că sporesc producția de flegmă.
Alimente contra bronșitei
* Cătina – conține multă vitamina C și este de mare folos în vindecarea bronșitei. Cercetările au dovedit că alimentele cu conținut ridicat de vitamina C sunt foarte eficiente pentru vindecarea astmului și a infecțiilor căilor respiratorii.
Un sfat: Luați cătină de trei ori pe zi, zdrobită și amestecată cu miere. În plus, luați și un comprimat de vitamina C, de 1000 mg, o dată pe zi.
* Fructele de soc – vinul, sucul sau marmelada din fructe de soc au efect-șoc asupra infecțiilor respiratorii. Ele conțin sambucol, o substanță puternică, care întărește sistemul imunitar.

* Usturoiul și ceapa – usturoiul este cel mai eficient antiseptic natural în cazul bronșitelor. Evreii iemeniți tratau infecțiile căilor respiratorii cu usturoi, pe care îl zdrobeau și îl amestecau cu miere și lapte acru de capră. Usturoiul eliberează substanțe care pătrund în plămâni și combat infecțiile.
Un sfat: mâncați între 3 și 5 căței cruzi de usturoi pe zi sau dacă nu le suportați mirosul, apelați la capsule cu usturoi. Elimină rapid mucozitățile. Deși are efect mai slab decât usturoiul, ceapa potolește și ea bronșita, dacă e mâncată crudă, rasă și amestecată cu miere.
* Cimbrul – Ministerul Sănătății din Anglia recomandă folosirea cimbrului pentru tratarea inflamațiilor pulmonare cu mucozități. Acest condiment folosit și în bucătărie are acțiune antiseptică și ajută la eliberarea căilor respiratorii de flegmă.
Un sfat: faceți gargară de mai multe ori pe zi cu decoct de cimbru. Se pune o linguriță de plantă uscată la o cană de apă și se lasă să fiarbă pe foc mic 10 minute. Cimbrul conține mai mult de 12 combinații antiseptice, care îl transformă într-un veritabil antibiotic natural.
* Piperul, ardeiul iute, ghimbirul, hreanul și muștarul – dr. Irwin Ziment, de la Universitatea americană de medicină UCLA, recomandă în caz de astm, bronșită și alte boli cronice ale căilor respiratorii, administrarea regulată de condimente, precum piperul, ghimbirul, hreanul sau muștarul. Ele fac parte dintr-o veche tradiție de vindecare a mayașilor, care le puneau chiar și în cacao fierbinte sau ciocolată. Condimentele iuți irită mucoasele din gât și nas și le determină să elibereze o secreție cu ajutorul căreia mucozitățile se elimină mai repede.
Un sfat: se recomandă consumul zilnic al unui ardei iute, adăugat în mâncare, mai ales în supa de pasăre, care se administrează în stările de răceală. Ghimbirul se prepară infuzie, 4-5 feliuțe proaspete (nu se curăță coaja, se freacă bine cu peria) se opăresc cu o cană de apă. Se lasă 10 minute, apoi, eventual, se reîncălzește. Pișcă puțin, dar e foarte eficient în răceli și infecții bronșice. Hreanul se rade și se amestecă cu miere (se iau 3 lingurițe pe zi) sau se pune sub formă de cataplasme pe piept.

* Sos de muștar – 30 g semințe de muștar se macină prin râșnița de cafea. Se adaugă apă, până ce compoziția devine fluidă. Adăugați apoi o linguriță de hrean ras și 5-10 picături de suc de lămâie. Amestecul se îngroașă cu puțin mălai. (Corectează gustul.) Dacă vreți să faceți sosul și mai puternic, adăugați puțin usturoi ras. (Compoziția e foarte iute, dacă vreți să-i mai domoliți gustul, mai adăugați puțin mălai.) Sosul de muștar se pune în salate de legume sau se ia ca atare, câte o linguriță, de mai multe ori pe zi.
* Fulgii de ovăz – sunt de folos în vindecarea bronșitei, datorită conținutului lor ridicat în magneziu. Valorile prea mici ale magneziului din sânge cresc disponibilitatea organismului față de bolile căilor respiratorii.
Un sfat: o jumătate de cană de fulgi de ovăz conține 93 miligrame magneziu. Mâncați-i amestecați cu iaurt, presărați în salatele de legume sau puși în supe. Se recomandă să fie consumați peste zi, alături de alte alimente bogate în magneziu: migdale, nuci, alune.
* Menta – se recomandă inhalațiile cu mentă sau uleiul de mentă, picurat pe o batistă și ținut în dreptul nasului. Desfundă. Eficient este și ceaiul de mentă, băut fierbinte, cu miere.
* Anasonul – se folosește sub formă de infuzii, în supe, în lichioruri. Combate bronșitele prin componentele lui biologice foarte puternice.
* Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) – folosirea lui tradițională în medicina populară precum și cercetările științifice confirmă eficiența plantei în combaterea bronșitei. Teofrast (considerat întemeietorul botanicii) recomanda lemnul-dulce în astm, bronșită și tuse.
Un sfat: lemnul-dulce poate fi folosit sub formă de tinctură sau ceai. El are însă și efecte secundare, care trebuie menționate: folosirea lui îndelungată poate da dureri de cap, letargie, reținere de sare și apă în țesuturi, hipertensiune. Femeile gravide, mamele care alăptează, persoanele cu ficat gras sau boli de rinichi și inimă ar trebui să renunțe la lemnul-dulce.
Supă contra tusei

Cine suferă de bronșită, tuse, răceală, gripă, infecții ale sinusurilor ar trebui să încerce un vechi leac indian: supa preparată din legume crucifere: varză, broccoli, varză roșie, năsturel, sfeclă albă, gulie, frunze verzi de hrean. Se pun toate la fiert, până ce se înmoaie, se sărează, se piperează, se adaugă hrean ras sau usturoi. Este extrem de eficientă, în toate infecțiile căilor respiratorii. Cu cât e mai iute, cu atât e mai bună.