– Soluții „verzi”, pentru întinderi și contracturi –
Oximel

– Pentru asimilare optimă de vitamine, substanțe minerale și microelemente
Ingrediente: câte 20 g de Coada-racului, Urzică, Coada-șoricelului, Roiniță, Coada-calului (uscată sau proaspătă), 200 ml oțet de mere tulbure (natural), 200 g miere (de la apicultorii din zonă).
Preparare:
* Se taie plantele foarte mărunt și se pun într-un borcan. Se adaugă oțetul de mere și mierea și se amestecă bine. * Se lasă preparatele să se pătrundă, cel puțin o săptămână la răcoare și întuneric, scuturând mereu borcanul.
* Se strecoară oximelul printr-o sită măruntă și se toarnă într-o sticlă. Se poate păstra circa 1 an, la rece.
Utilizare:
* Sub formă de cură se ia zilnic 1 lingură de oximel pur sau diluat cu apă, cu 30 de minute înainte de mâncare. Plantele stimulează digestia, stopează inflamațiile și ajută intestinul să „mărunțească” mai bine alimentele și să le facă utilizabile pentru organism. Oțetul de mere e vitalizant, iar mierea ne alimentează, suplimentar, cu o mulțime de substanțe minerale, vitamine și microelemente.
Bile energizante
– Conferă forță și energie –
Ingrediente: 50 g rondele de măr (uscate), 25 g alune, 25 g sâmburi de nucă, 10 g semințe de Cânepă, 1-2 lingurițe de miere, 10 g semințe de Urzică.
Preparare:
* Se taie mărunt toate ingredientele uscate (sau se mixează) și se amestecă cu mierea, până ce se obține o pastă lipicioasă.
* Din pasta respectivă se formează bile, care se tăvălesc prin semințele de Urzică, după care se lasă să se pătrundă cel puțin 12 ore la frigider. Păstrate la rece, bilele pot fi administrate minimum 4 săptămâni.
Utilizare:
Bilele energizante sunt perfecte și pentru a le potoli foamea celor aflați undeva, pe drum. Alimentează organismul și musculatura cu fibre, proteine și substanțe minerale din natură. Proteina de Cânepă este o proteină extrem de prețioasă, pe care organismul o asimilează foarte bine. Semințele de Urzică sunt bogate în vitamine, substanțe minerale și albumină.
Cură cu ceai
– Pentru stimularea irigării sanguine și calmarea durerilor reumatice –
Ingrediente: Coada-șoricelului, Rozmarin, Urzică, Roiniță – în părți egale.
Preparare:

* Pentru un macerat: se taie, nu prea mărunt, câte un fir (crenguță) din fiecare plantă și se pun într-o cană. Se toarnă deasupra 1 l de apă rece de la robinet și se acoperă.
* Se lasă să se pătrundă cel puțin o oră sau peste noapte. Cantitatea de plante se adaptează în funcție de disponibilitate și de gustul fiecăruia.
Utilizare:
Se bea minimum 1 l pe tot parcursul zilei. Ceaiul potolește setea, stimulează circulația sângelui și irigarea (cu sânge) întregii musculaturi. Este bun și pentru calmarea durerilor reumatice. O băutură bună pentru a asigura „aprovizionarea” cu lichide. După o lună se face o pauză de cură, de cel puțin 2 săptămâni.
Rețete pentru relaxarea și regenerarea musculaturii
Adaos pentru baie
Ingrediente: 250 ml lapte sau frișcă lichidă, eventual 50 ml ulei de migdale (în caz de piele uscată), câte 4 picături de ulei eteric de pin, ienupăr și molid.
Preparare:
* Se amestecă laptele sau frișca lichidă cu uleiul de migdale (la nevoie) și se adaugă uleiurile eterice.
Utilizare: Se lasă apa să curgă în cadă, adăugând „laptele”. Temperatura apei n-ar trebui să depășească 38º.
Durata băii: 25 de minute Se savurează momentul, în timp ce musculatura se relaxează și se regenerează. Circulația sângelui se întremează, iar uleiurile pot fi asimilate și prin piele, care se destinde și devine catifelată.
Rețete pentru calmarea durerilor musculare
Alifie pentru cei ce fac sport

Ingrediente: 1 pumn de Rozmarin proaspăt, 10 g boabe de Ienupăr, 50 ml ulei de măsline, 5 g ceară de albine.
Preparare:
* Se mărunțește Rozmarinul, se pune într-un borcan și se adaugă boabele de ienupăr – proaspete sau uscate – zdrobite într-un mojar.
* Se toarnă deasupra uleiul de măsline și se încing toate, cu grijă, într-o baie de apă. Uleiul fierbinte n-ar trebui să depășească 70º, pentru că plantele nu sunt de prăjit! Se lasă Rozmarinul și Ienupărul să stea în ulei minimum 30 de minute (până la 2 ore) amestecându-le din timp în timp. Apoi se strecoară.
* Se toarnă uleiul de plante într-un borcan curat și se adaugă ceara de albine și se mai încălzește încă o dată în baia de apă, amestecând până ce se topește ceara.
* Se toarnă alifia în borcănele curate, care se închid doar când aceasta s-a răcit complet. Altminteri, condensul care se formează ar stimula dezvoltarea bacteriilor, ceea ce ar afecta durata de păstrare a alifiei, care este de minimum 1 an.
Utilizare: Se unge alifia, după sport, pe brațele și picioarele „grele”. Ajută la prevenirea febrei musculare. Alifia are efect antiinflamator, calmează durerile și stimulează irigarea sanguină. Este foarte eficientă și în cazul durerilor cronice ale articulațiilor și mușchilor. Și în acest caz ar trebui aplicată de cel puțin 2 ori pe zi.