MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Este știut că atât chimioterapia, cât și radioterapia pot avea diverse efecte adverse pentru organism, în funcție de medicamentele folosite, locul unde sunt aplicate (radiațiile) și de dozele folosite. Alături de efecte ca greață, diaree, căderea părului, dificultăți de deglutiție, vomismente, sângerări, oboseală accentuată etc., aceste proceduri afectează și celulele normale pe lângă cele canceroase. Astfel, cel mai frecvent afectate par a fi celulele care se divid rapid, cum sunt cele din măduva osoasă hematogenă, din mucoasa gastrică, din aparatul reproducător și din foliculii piloși. Mai puțin frecvente sunt cazurile în care pacienții supuși chimio-radioterapiei prezintă afectări la nivelul inimii, ficatului, plămânilor sau nervilor (amorțeli și furnicături în mâini sau picioare). Cu toate acestea, de cele mai multe ori, reacțiile adverse dispar odată ce tratamentul s-a încheiat, la fel cum și elementele figurate ale sângelui (leucocite, eritrocite, trombocite) revin la valori normale.
Nu este greu de înțeles că, și în cazul dvs., scăderea numărului de leucocite, diminuarea nivelului de hemoglobină, amețelile și oboseala persistentă sunt urmări directe ale tratamentelor de radio-chimioterapie, urmări care pot fi contracarate atât prin medicamente specifice, menite să reducă sau chiar să elimine aceste reacții adverse, cât și prin remedii naturiste, care vizează același scop. Astfel:
* Polenul, în diferite forme de administrare, oferă bune rezultate în tratamentul anemiei consecutive radioterapiei sau administrării anumitor medicamente citostatice.
* Păstura conține, la rândul său, factori antianemici (fier, anumite vitamine ale grupului B și vitamina C). Compușii din păstură, alături de secrețiile salivare ale albinelor, constituie așa-numitul „factor proteic de origine animală” care facilitează absorbția fierului ne-heminic (de origine vegetală) și se poate constitui într-un adjuvant important în tratamentul anemiilor feriprive și al celor hipocrome.
* Lăptișorul de matcă exercită o importantă acțiune eritropoietică, intensificând procesul de formare a globulelor roșii, eliminând defectele morfologice ale hematiilor și prevenind procesele anormale de distrucție ale acestora. Este de preferat ca lăptișorul de matcă să se administreze în formă crudă – 2-5 g pe zi, timp de o lună, cu pauză de 10-14 zile între cure.
Studiile clinice efectuate pe pacienții diagnosticați cu patologii neoplazice pun în evidență faptul că mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă și propolisul, administrate complementar chimio-radioterapiei, stimulează sistemul imunitar și activitatea antioxidanților celulari fiziologici (în principal a enzimelor antioxidante – superoxid-dismutaza etc.), ameliorând starea generală a pacienților. Mai mult, mierea este un produs apicol excelent în formarea hemoglobinei, grație conținutului remarcabil de fier, cupru și mangan.
La rândul lor, alunele, migdalele, Pătrunjelul, Urzicile, Păpădia, sfecla roșie, sucul de morcovi, Cătina, drojdia de bere (pentru fier și acid folic), germenii de grâu, fructele uscate sau cerealele integrale sunt capabile, în timp, să normalizeze deficitul de hemoglobină.
În privința leucopeniei (scăderea numărului de leucocite), trebuie știut că, prin administrarea extractelor de Ginseng siberian, atât leucocitele, cât și limfocitele, celulele T, se multiplică spectaculos. S-a constatat clinic că după 3 doze a câte 10 ml extract pe zi, în numai 4 săptămâni de tratament, sistemul imunitar al bolnavilor s-a dublat, iar în unele cazuri chiar s-a triplat. În același timp, prin utilizarea extractelor din această plantă, au fost diminuate efectele devastatoare ale chimio-radioterapiei la care bolnavii de cancer au fost supuși și a fost blocată formarea metastazelor.
* Rădăcinile de Ghințură (Gențiană) conțin gentianoză, gentiobioză, gentiacaulină, izogențină și C-flavonozidă, ultimele în special fiind substanțe capabile să stimuleze înmulțirea leucocitelor și prin aceasta să crească rezistența organismului la agresiuni externe de natură infecțioasă. Din rădăcina plantei se prepară infuzie sau decoct (2-3 căni pe zi), ori se administrează sub formă de pulbere (3-4 lingurițe pe zi), obținută prin râșnirea plantei uscate.
Și uleiul esențial de Lămâie se poate folosi cu succes în combaterea leucopeniei, prin stimularea „leucocitozei curative”, fiind un foarte bun activator al globulelor albe în procesul de apărare a organismului. Se administrează sub formă de esență – 5-10 picături la o linguriță de miere, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat – București. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: [email protected]
„Există tratament naturist pentru Zona Zoster?”

Zona Zoster este o boală infecțioasă, care se datorează unei infecții cu virusul varicella-zoster, responsabil și pentru varicelă sau „vărsatul de vânt”. Zona Zoster este considerată o manifestare a acestui virus la oamenii care au suferit deja cândva de varicelă. Boala este autolimitată, adică netratată se vindecă de la sine în 1-2 săptămâni. Ea se repetă des doar la oamenii cu sistemul imunitar slăbit. Se manifestă prin apariția de vezicule (bășici foarte mici) cu o distribuție de-a lungul traiectului nervos. În cazul dvs., care afirmați că ați folosit „tot felul de tratamente”, există probabilitatea să vă confruntați cu sechele post-zosteriene, cea mai frecvent întâlnită fiind neuropatia post-zosteriană, ce se manifestă cu usturimi, dureri, senzații de junghiuri, înțepături și amorțeli. Este esențial să vă adresați unui dermatolog, mai ales dacă leziunile sunt în zona cefalică. Tratamente naturiste pentru faza cu leziuni și după pot fi următoarele:
* Crema din Ardei iute, aplicată local, este excelentă, mai ales dacă simptomele de usturimi predomină. Uleiul de Mentă, disponibil și sub formă de pastile, ajută la calmarea simptomelor. Ceaiul de sunătoare este bun pentru simptome de neuropatie. Lemnul-dulce este dovedit a avea efect puternic antiviral.
* Două fructe, Papaya și Ananasul, conțin unele enzime care pot combate infecțiile virale și calmează simptomele de neuropatie.
* Ovăzul măcinat, făcut pastă, poate fi aplicat pe vezicule și calmează leziunile.
* Remediile homeopate au un rol foarte important. Pot fi folosite în stadiul de erupție, dar și pentru dureri post-zosteriene: Apis mellifica, Belladonna, Rhus toxicodendron, Arsenicum album, Aurum metallicum, Causticum, Hypericum, Ledum, Staphysagria.
* Acupunctura ajută și ea în stadiul de dureri post-zosteriene și la parezele ce pot avea loc în faza post-zosteriană.
* Loțiunea cu calamine (oxid de zinc + aproximativ 0,5% oxid de fier) calmează pruritul (mâncărimea) leziunilor veziculare și ajută la uscarea lor.
Vă urez succes!