PRIMARII NOȘTRI
Albac este o localitate cu rezonanță istorică din județul Alba. Aici se spune că s-ar fi născut Horea, pe Dealul Fericetului. Doar vârfuri de munți și adâncuri de pădure vor mai fi rămas așa cum au fost în acele vremuri. Albac este astăzi o comună modernă, bine gospodărită, atât de administrația locală, cât și de locuitorii săi.
Petru Tiberiu Todea este primarul comunei Albac încă din 2004. Dascăl de profesie, învățător și profesor de muzică, fiu al satului, a candidat la îndemnul consătenilor, sătui de încremenirea ce părea să fi cuprins comuna. Sunt 16 sate care o compun, întinse pe o suprafață de 54 kilometri pătrați, și are aproximativ 2000 de locuitori.
„Copiii noștri își cunosc rădăcinile și sunt mândri de ele”
– Domnule primar, am celebrat recent Ziua Națională a României. Moții din Albac mai țin sărbătoarea?

– Moții nu-și uită niciodată eroii. Poate că în nicio altă parte a României istoria nu este trăită ca aici. Când am venit primar, în centrul localității era doar bustul lui Horea; astăzi, îi stau alături și ceilalți doi tovarăși de luptă și suferință, Cloșca și Crișan, avem această trinitate martirică în centrul comunei. Nu doar de 1 Decembrie, ci și în fiecare zi a vieții lor, copiii noștri știu care le sunt rădăcinile și sunt mândri de ele. De 1 Decembrie, am fost prezenți la manifestările de la Alba Iulia cu o delegație a comunei.
„Moții trăiesc din turism, din creșterea animalelor și prelucrarea lemnului”
– Să vorbim și despre „istoria” dvs. Cum ați ajuns primar? Ce nu mergea în comună când ați decis să candidați?
– În 2004, niciunul din satele comunei nu avea drumuri modernizate, nici măcar în centrul de comună nu aveam rețea de apă și canalizare, clădirea primăriei arăta jalnic, nu exista un cămin cultural funcțional. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să le rezolvăm pe toate, iar la ora actuală, Albac arată ca o comună europeană civilizată. Mai avem în derulare asfaltarea a două drumuri, în satele Valea Lămășoi și După Pleșe, ce vor fi realizate prin Programul „Anghel Saligny”, ultimele drumuri rămase neasfaltate din comuna noastră. Avem rețea de canalizare, un centru de informare turistică, am construit o clădire nouă pentru sediul primăriei și un cămin cultural, am modernizat internatul și cantina de la Liceul Tehnologic „Țara Moților”, am asfaltat baza sportivă a localității, am dotat serviciul de specialitate cu tot ceea ce este necesar pentru situațiile de urgență. Cu fonduri proprii am amenajat piața agroalimentară și am introdus apă în satele care nu aveau apă potabilă.
„Mulți oameni din alte zone ale țării vin și cumpără pământuri în Munții Apuseni”
– În ce constă bugetul propriu al comunei Albac? Aveți investitori?

– Avem investitori relativ mari, care se ocupă de prestări servicii în domeniul prelucrării lemnului. De la aceștia și din turismul din zonă ne vin la buget sume importante de bani, care ne permit să facem anumite investiții, pentru bunăstarea locuitorilor comunei.
– Din ce anume mai trăiesc astăzi moții?
– Cei din Albac, din turism, din creșterea animalelor și prelucrarea lemnului. Fiind o comună cu specific de munte, cam astea sunt îndeletnicirile de bază. Un lucru bun este că în ultimii ani a început un aflux de oameni din alte zone ale țării, care vin și cumpără terenuri aici, în Munții Apuseni, își construiesc case de vacanță și pensiuni. Faptul că pot dispune de toate utilitățile moderne a făcut ca prețurile terenurilor și caselor din zonă să fie în creștere.
– Zona Apusenilor era un tezaur de tradiții vechi, populare. Se mai păstrează?
– Da, se mai păstrează, și asta în primul rând datorită cadrelor didactice din comună, care-i antrenează în activități culturale pe elevi, îndemnându-i să nu-și uite rădăcinile și să ducă mai departe moștenirile din bătrâni. În plus, aproape toți locuitorii comunei au costume populare, pe care le îmbracă la toate activitățile culturale pe care le organizăm. Este o mândrie a noastră, a moților, să îmbrăcăm portul popular, mai ales la biserică, de Paști și de Crăciun.
„Singurul târg turistic din țară se află la noi, în Albac”
– „Târgul de turism” de la Albac e un reper important în calendarul operatorilor din domeniu. De unde ideea de a organiza un astfel de eveniment la țară, în creierii munților?

– În 2005, Albac a fost declarată stațiune turistică de interes local. De atunci a apărut și ideea organizării unui târg de turism, în care să punem la un loc cererea cu oferta. Din turism se pot câștiga bani buni, dacă oferi servicii de calitate și ești un om serios. Iar concetățenii mei stau bine la ambele capitole. La ora actuală, „Târgul de turism” de la Albac este singurul din țară și va ajunge, în 2024, la cea de-a 20-a ediție. Aici se întâlnesc meșteri populari din diverse zone ale țării, vin administratori ai pensiunilor turistice cu produsele lor tradiționale. Agențiile de turism vin să încheie contracte cu pensiunile din Albac și de pe Valea Arieșului, iar beneficiile se văd deja. La început, erau doar trei-patru pensiuni, iar la ora actuală avem peste 52 de pensiuni, clasificate de la două la patru margarete, care oferă condiții moderne, având spații de cazare de aproximativ 900 de locuri pe noapte. Există chiar o concurență între proprietarii de pensiuni: care are cele mai bune condiții de cazare și cine le oferă cele mai gustoase produse culinare turiștilor.
– Din păcate, în ce privește aspectul exterior, multe pensiuni sunt urâte, stridente, nepotrivite cu arhitectura tradițională a locului. Nu există reglementări în privința asta?
– La noi, proiectele pe care oamenii le fac ajung la primărie, pe baza lor eliberăm certificatele de urbanism, cu condiția să respecte arhitectura specifică zonei. Într-o vreme, s-a construit haotic, fiecare după bunul plac și după propriul gust, dar încet-încet, introducem aceste măsuri arhitecturale, ca măcar acoperișurile să fie specifice zonei montane. Când vine în Țara Moților, turistul vrea să vadă ceva specific legat de ea, case ca-n zona nostră, nu ca la București.
„Sunt bătăios din fire. Inclusiv când e vorba de ușile din București”
– Fiindcă i-ați rostit numele: mai e nevoie să bateți drumul în Capitală sau vă descurcați pe plan local?
– Deși ne despart de București 500 km, pe care îi facem în zece ore, cu aglomerația de pe șosele, suntem obligați să batem la ușile diverselor ministere, pentru a obține finanțări sau avize. Nu vine nimeni să-ți ofere proiecte și sume de bani, ca să-ți dezvolți localitatea, dacă nu bați la ușă. Dar eu sunt bătăios din fire și mă străduiesc să duc la bun sfârșit ceea ce îmi pun în cap. De multe ori mi s-a închis ușa, dar băteam din nou, intram, eram refuzat, iar băteam și tot așa. Din fericire, într-un final, drumurile astea până la București au meritat, ce-am obținut se vede în comună.
– Care sunt tristețile și bucuriile unui primar, după 20 de ani de mandat?
– Tristețile, doamnă, vin atunci când vrem să facem anumite lucruri și suntem îngrădiți, ba de legislație, ba de lipsa fondurilor. Acum, au fost emise măsurile astea de austeritate financiară, nu mai avem voie să cumpărăm absolut nimic, să cheltuim nimic. Dar o administrație locală, o primărie, nu poate funcționa fără cheltuieli, n-ai cum! Iar ca primar, bucuria vine atunci când proiectele pe care le-ai demarat ajung la bun sfârșit, și ai fericita ocazie să tai panglicile de inaugurare. Și când vezi în jurul tău oameni mulțumiți, chiar dacă nu-i vei putea mulțumi niciodată pe toți. Astea sunt bucuriile noastre.