• Cine dorește să scape de kilogramele în plus pe termen lung și fără să se chinuie nu ar trebui să mănânce mai puțin, ci mai mult. Dar în mod diferit: mai corect, mai inteligent și mai sănătos. Iată ce ne propun, la începutul anului 2024, nutriționiștii americani •
Savurați mâncarea fără regrete

Dietele severe și cele în cursul cărora ne înfometăm implică riscul producerii efectului yo-yo sau chiar al unei tulburări de alimentație. Mai bine și mai eficient pe termen lung poate fi ca, în loc să numărăm caloriile, să savurăm alimente care ne satură, dar care o fac într-o manieră benefică pentru silueta noastră. Recomandare: mâncați fructe și mai ales legume.
Cum slăbim? Recomandarea universală este aceeași: trebuie să mâncăm mai puțin și să facem mai multă mișcare! Există vreo persoană care să nu fi auzit acest sfat bine intenționat? Însă cine dorește să slăbească cu adevărat nu ar trebui să caute să mănânce mai puțin. Deviza sa ar trebui să fie, dimpotrivă, “mănâncă mai mult!”. Abstinența nu ne aduce mai aproape de îndeplinirea obiectivului de a slăbi, mai ales nu pe termen lung. În schimb e indicat să mâncăm cât mai multe dintre alimentele care nu ne îngrașă și care ne satură cu adevărat.
STRATEGIA 1
Mâncați în special alimente naturale
Cu cât mâncăm mai multe alimente neprocesate, precum peștele, carnea (fripte sau fierte), fructele, legumele și leguminoasele, adică mazăre, fasole, soia, linte și năut (suplimentate zilnic cu o mână de nuci), cu atât se reduce riscul de a deveni supraponderali. După cum s-a dovedit, aceste alimente ne ajută să slăbim. De asemenea, sunt recomandate doar alimentele ușor procesate, precum iaurtul natural, brânza de vaci, fulgii de ovăz și uleiul de măsline. O alegere bună este și pâinea cumpărată de la brutăriile tradiționale, în special pâinea integrală sau cea cu maia. Motivul este acela că aceste alimente ne fac mai repede să ne simțim sătui decât alimentele de tip junk food, produse la scară industrială și ultraprocesate.
Faptul că așa se petrec lucrurile a fost dovedit în anul 2019, când s-a desfășurat unul dintre cele mai importante experimente de cercetare nutrițională din ultimii ani. Experimentul a fost inițiat de cercetătorul american în nutriție Kevin Hall, de la National Institute of Health, principala agenție de cercetare biomedicală a administrației americane. Renumitul om de știință și echipa sa au invitat un grup de subiecți-voluntari supraponderali care au stat sub observație timp de o lună, cerându-li-se să urmeze două tipuri diferite de regimuri alimentare. Ei au primit timp de două săptămâni, mese constând în alimente neprocesate, și timp de alte două săptămâni, alimente puternic procesate. Remarcabil este că felurile de mâncare nu erau doar identice din punct de vedere al conținutului caloric, ci și foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional. Singura diferență era că alimentele erau ori naturale, ori ultraprocesate. Tot ce li s-a cerut participanților a fost să mănânce, pur și simplu, pe săturate. În urma studiului, s-a dovedit că atunci când participanților li s-au oferit alimente ultraprocesate (supe la plic, sosuri, hot dog, margarină etc.), aceștia au consumat zilnic cu 500 de calorii mai mult decât atunci când au primit alimente neprocesate, și s-au îngrășat. În schimb, când participanților supraponderali li s-au oferit alimente naturale (grătare, legume fierte), depozitele lor de grăsime s-au diminuat. Și asta, în ciuda faptului că ei au mâncat și în acest caz pe săturate.
Nu întotdeauna, dar în mod tipic, alimentele ultraprocesate sunt ambalate în plastic și conțin, cel puțin un ingredient cu nume ciudat, pe care nu l-am găsi niciodată într-o bucătărie normală. Este vorba despre fursecuri, chipsuri și numeroase produse gata preparate, dar și despre iaurturi cu fructe care sunt îndulcite și de alte deserturi gata preparate, precum și despre băuturi răcoritoare cum sunt Cola, limonada și băuturile energizante, despre care specialiștii consideră că sunt deosebit de dăunătoare și care îngrașă mult.
STRATEGIA 2
Consumați mai multe proteine

Cine mănâncă mai multe alimente bogate în proteine se simte foarte repede sătul. “Principiul proteic” ne ajută, de asemenea, în mod demonstrabil, să scăpăm de kilogramele în plus. Proteinele sunt în mod clar mai sățioase decât celelalte două surse de energie, respectiv carbohidrații (în această categorie intră diferitele forme de glucide, precum zahărul în sine, dar și alte produse, precum pâinea, pastele și orezul) și grăsimile (de exemplu sub formă de uleiuri și unt).
În cadrul unui experiment australian, de data aceasta oamenii de știință au servit timp de câteva zile unui grup de testare un bufet bogat în proteine, ticsit cu carne, pește și iaurt. Un alt grup de testare s-a ales în schimb în decursul acestei perioade cu un bufet cu conținut bogat în carbohidrați, constând în produse de patiserie, paste și cartofi. Rezultatul a fost impresionant: grupul de testare care a consumat alimente bogate în proteine a consumat cu 38% mai puține calorii decât de obicei. Pentru participanții celuilalt grup, a fost invers: aceștia au trebuit să mănânce mult mai mult decât de obicei pentru a se simți sătui și au consumat cu 35% mai multe calorii!
Printre alimentele bogate în proteine se numără, pe lângă pește, carne și iaurt, leguminoasele și legumele, semințele (de in, de floarea soarelui și dovleac)) sau nucile. Aceste alimente ne satură fără a ne îngrășa nici pe departe la fel de mult.
STRATEGIA 3
Mai multe fibre ajută și bacteriile intestinale să se simtă sătule
Un alt motiv pentru care, spre deosebire de hrana curată, din natură, produsele procesate industrial nu ne satură cu adevărat, sunt fibrele, care se găsesc doar în plante și alimente pe bază de plante, în special în fructe, legume și produse din cereale integrale. Leguminoasele sunt, de asemenea, adevărate tezaure de fibre. Fibrele devin hrană pentru trilioanele de bacterii cunoscute sub denumirea de microbiom. Iar aceste bacterii sunt la rândul lor înfometate. Când bacteriile se hrănesc cu fibre, se întâmplă ceva deosebit din punct de vedere biologic: ele formează așa-numiții acizi grași cu lanț scurt. Acești acizi grași pot migra către creier, unde raportează centrului responsabil cu senzația de sațietate: “Gata, ai mâncat suficient!” În acest fel, fibrele ne ajută să nu mâncăm mai mult decât este cazul.
STRATEGIA 4
Alimente antiinflamatoare
Printre alimentele antiinflamatoare se numără acizii grași omega-3, precum cei care se regăsesc în carnea de somon, hering, macrou sau păstrăv. Efecte antiinflamatoare au și multe condimente, între care se remarcă în special turmericul, ghimbirul și usturoiul. Printre alimentele cu proprietăți antiinflamatoare se mai numără roșiile, merele, fructele de pădure, morcovii, portocalele, piersicile și mandarinele, precum și boabele de soia. Din fericire pentru cei care apreciază aceste băuturi, ceaiul și cafeaua au și ele un efect antiinflamator.
În schimb, acizii grași saturați, care se găsesc preponderent în alimentele de origine animală, precum cârnații, carnea roșie, laptele și untul, sunt mai susceptibile de a favoriza inflamația.
STRATEGIA 5
Mâncând mai devreme, slăbim mai ușor

Și momentele în care alegem să mâncăm pot juca un rol crucial în procesul de pierdere în greutate. În cadrul unui experiment efectuat în 2022, oamenii de știință germani au pus un grup mic de subiecți supraponderali să urmeze două diete cuprinzând un număr identic de calorii. Singura diferență a fost că, într-o etapă a experimentului, subiecții de testare au mâncat la orele 11, 14 și 16, iar în a doua etapă, mesele au fost amânate, fiind luate la orele 12, 16 și 20. Experimentul a durat câteva zile, timp în care cercetătorii au colectat o serie de date. După cum s-a dovedit, atunci când participanții au mâncat la ore târzii, probabilitatea să se simtă înfometați era de două ori mai mare decât atunci când mâncau mai devreme. Ora ideală pentru ultima masă a zilei e 18.
Într-un studiu dedicat regimului alimentar și publicat în jurnalul Obesity, unui grup de femei i s-a cerut să mănânce un mic dejun bogat și o cină frugală, în timp ce alt grup de femei a mâncat mai puțin la micul dejun, bucurându-se în schimb de o cină bogată. Per total, ambele grupuri au consumat însă același număr de calorii. Rezultatul după douăsprezece săptămâni de dietă a fost uluitor: femeile care au mâncat un mic dejun copios și o cină frugală au slăbit cu cinci kilograme mai mult decât cele care au luat o cină îmbelșugată – și asta, în condițiile în care, după cum am menționat, numărul de calorii a fost același. Ne putem așadar folosi de această informație privind perioadele optime de a lua masa, pentru a ne crea un regim alimentar care să ne ajute cu adevărat să atingem și să ne menținem greutatea dorită. Nu mâncați după orele 18-19!
CONCLUZIE: o dietă care se bazează în primul rând pe abstinență este, pe termen lung, sortită eșecului. Aveți mai bine încredere în strategiile dovedite științific și mâncați mai multe alimente care vă satură, dar alimente “cuate”, simple, neprocesate, neîncărcate de E-uri și aditivi.