• Cu condiția să fie curată, obținută din zone nepoluate și neapărat românească, mierea este leacul minune al bolilor provocate de umezeală și frig. Un adevăr confirmat de prezența ei glorioasă în medicina populară, în care e folosită de mii de ani •
• Remediu pentru tuse: Miere și cafea

Dacă tușiți, puteți obține o alinare imediată cu miere și cafea. Combinația lor poate ușura manifestările răcelii și poate oferi celor care suferă de tuse persistentă o mai bună alinare chiar decât medicamentele clasice.
Ingrediente: o lingură de miere, o jumătate linguriță cafea instant, 1 pahar cu apă caldă
Amestecați mierea cu cafeaua și turnați peste ele un pahar cu apă caldă. Amestecați în continuare până se dizolvă complet. Se bea câte un pahar, de 3 ori pe zi.
De asemenea, o linguriță de miere de Tei, luată înainte de a merge la culcare, are un efect calmant asupra tusei induse de infecțiile căilor respiratorii superioare.
• Leac pentru durere în gât: Miere și lămâie
Ingrediente: sucul de la o lămâie, o lingură de miere polifloră, o cană de apă caldă (nu fierbinte).
Amestecați sucul proaspăt stors dintr-o lămâie cu mierea, apoi turnați apa caldă. Obțineți o limonadă care hidratează, decongestionează și calmează mucoasele, anihilează microbii și grăbește vindecarea. În plus, acționează și ca tratament pentru întărirea imunității. Se beau 3 căni de amestec pe zi, cu înghițituri mici.
• Infecții și inflamații respiratorii (bronșită acută sau cronică, pneumonie, astm, sinuzită): Miere și Cimbru
Ingrediente: 300 ml miere, 50 g Cimbru uscat.
Amestecați Cimbrul uscat și mărunțit cu mierea, lăsați la macerat o lună, apoi filtrați. Luați câte o linguriță de amestec, de 4 ori pe zi.
• Stimularea imunității: Miere și conuri de Pin
Ingrediente: 300 ml miere, 50 g conuri de Pin.
Culegeți conurile de Pin, tăiați-le bucăți și amestecați-le cu mierea. Lăsați la macerat o lună, apoi strecurați preparatul. Luați câte o lingură de miere cu Pin, de 3 ori pe zi.
• Remediu împotriva frigului: Miere și ceai negru
Ceaiul negru cu miere este o opțiune excelentă dacă sunteți în căutarea unei băuturi care să vă ajute să evitați răceala. Vă energizează cu mai puțină cafeină decât cafeaua, stimulează circulația și vă încălzește în iernile reci! În același timp, se opune „asaltului” bacteriilor și virusurilor, răcelilor și gripelor specifice vremii friguroase.
Ingrediente: o linguriță miere, o lingură ceai negru, o cană de apă.
Puneți apa pe foc și, când clocotește, turnați-o peste ceaiul negru. Lăsați la infuzat între 3-5 minute, în funcție de preferințe. Când ceaiul este călduț, strecurați și adăugați mierea. Beți câte o cană, de două ori pe zi.
• Tonic al sistemului cardiovascular, dacă sunteți răciți
Următorul preparat este un tonifiant puternic al sistemului cardiovascular și sistemului nervos, în perioada când organismul luptă cu boala.
Ingrediente: 50 g frunze și flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, 50 g miere, 200 ml apă.
Fierbeți hreanul (planta sau răzătura) în 200 ml apă, la foc mic, timp de 5 minute. Lăsați apoi să se răcească și strecurați. Amestecați 100 ml din decoctul obținut cu 50 grame miere și păstrați preparatul la rece, în recipient de sticlă, închis ermetic. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, după mese.
• Protecția stomacului, în perioada când se iau medicamente anti-gripă
Mierea în combinație cu merele reduc inflamația și acționează ca un prebiotic natural.
Ingrediente: o linguriță miere, un măr.
Consumați un măr dat pe răzătoarea fină, la care adăugați o linguriță de miere, zilnic, după masa de prânz.
• Prevenție contra răcelii și gripei: Miere și scorțișoară
Studii recente au arătat că mierea în combinație cu scorțișoara este un remediu ideal pentru protecția împotriva virușilor și bacteriilor care provoacă răceală și gripă.
Ingrediente: o lingură de miere, un sfert linguriță scorțișoară pulbere.
Amestecați un sfert de linguriță de scorțișoară pulbere cu o lingură de miere neagră (de mană). Consumați de trei ori pe zi, între mese.
• Greață și balonare: Miere și ghimbir
Uneori, gripa e însoțită de stări de slăbiciune și greață. Mierea și ghimbirul au proprietăți digestive și antiinflamatorii.
Ingrediente: o cană apă, o lingură ghimbir ras, 2 linguri de miere.
Puneți apa la fiert și când clocotește, adăugați ghimbirul ras. Lăsați-le pe foc 3 minute, apoi la infuzat 5 minute. Strecurați și adăugați mierea. Se bea o cană de ceai, de 2 ori pe zi.
• Pentru o noapte liniștită: Miere și flori de Tei
Ingrediente: o cană de apă, o lingură de flori de Tei, o linguriță de miere.
Puneți apa pe foc și, când clocotește, adăugați florile de Tei. Lăsați la infuzat 15 minute, strecurați și adăugați mierea. Se bea o cană de ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Lapte, Levănțică și miere
Ingrediente: o cană cu lapte, o lingură flori de Levănțică, o linguriță miere.
Puneți la fiert laptele, împreună cu Levănțica, pe foc mic timp de 2 minute. Lăsați apoi la infuzat 15 minute, strecurați și adăugați o lingură de miere. Se bea cu o jumătate de oră înainte de culcare.
• Combaterea apatiei din timpul convalescenței
Ingrediente: o linguriță miere, o cană de apă, o lingură Rozmarin.
Puneți apa pe foc și, când clocotește, adăugați Rozmarinul. Lăsați la infuzat 15 minute, strecurați și adăugați mierea. Beți câte o cană, de două ori pe zi.
• Împotriva menstruației dureroase și neregulate: Miere și Măghiran
Ingrediente: o linguriță de miere, o lingură Măghiran, 300 ml apă.
Puneți apa pe foc și, când fierbe, adăugați Măghiranul. Lăsați să dea în câteva clocote, trageți vasul deoparte și puneți capac. Peste 20 de minute, strecurați și adăugați o linguriță de miere. Se bea câte o cană de ceai de 2-3 ori pe zi, între mese.
• Leac pentru herpes (provocat de febră): Miere și propolis
Ingrediente: o linguriță de miere, o linguriță de tinctură de propolis alcoolică.
Amestecați mierea cu tinctura de propolis și tamponați acest amestec pe zona afectată a pielii, la primul semn al unui focar de herpes. Repetați de câteva ori pe zi, până când herpesul dă înapoi.
• Pentru protecția ficatului, afectat de medicamente: Miere și Armurariu
Ingrediente: miere, pulbere de Armurariu.
Pulberea de Armurariu se obține prin măcinarea semințelor de Armurariu. Se găsește la magazine naturiste și în farmacii. Luați câte o linguriță de pulbere de Armurariu, în amestec cu o lingură de miere, de două ori pe zi, la distanță de o oră, înainte sau după mese. Preparatul sprijină detoxifierea și regenerarea hepato-biliară.
• Pentru îmbunătățirea circulației periferice
Varicele și circulația periferică defectuoasă se pot ameliora cu ajutorul unui preparat pe bază de miere și ceapă.
Ingrediente: 50 g miere, 100 ml suc de ceapă roșie.
Sucul obținut din ceapă roșie cu ajutorul storcătorului electric se amestecă cu mierea. Din preparat se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi, înainte cu jumătate de oră de fiecare masă.