• Primăvara e anotimpul miresmelor. Aroma gingașă a unui ghiocel de pădure sau parfumul invadator al unui toporaș înflorit au mult mai multe virtuți decât plăcerea și relaxarea pe care le dăruiesc. Miresmele binecuvântate ale naturii biruie boli •
CEI 7 MAGNIFICI
• Cu următoarele 7 uleiuri vă puteți amenaja o mică farmacie la domiciliu, ca să o aveți la îndemână în orice situație. Cumpărați doar uleiuri pure, esențiale, cu destinație internă, și urmăriți instrucțiunile de la „modul de folosire” •
1. MENTĂ – împotriva durerilor de cap

Limpezime, prospețime – menta ne menține treji și ageri. Diluat, uleiul de mentă aplicat pe tâmple calmează pe dată durerile de cap produse de starea de încordare. Liniștește, de asemenea, bufeurile perioadei de menopauză (picurat pe un burete ud, cu care se masează brațele). Utilizat intern, calmează durerile abdominale, datorită cantității mari de acid choleic pe care îl produce.
2. LĂMÂIE – pentru stomac și intestin
Limonenul, componenta principală a uleiului pur de lămâie, este puternic antioxidant, antimicrobian și ajută sistemele limfatic și imunitar. În călătorii, uleiul de lămâie este un remediu de primă urgență împotriva diareei. Câteva picături puse pe limbă anihilează bacteriile și calmează nervii digestivi iritați.
3. EUCALIPT – pentru căile respiratorii
Cineolul, uleiul eteric al arborelui de eucalipt, acționează intens în caz de bronșită, împotriva inflamației și blocării cu mucus a căilor respiratorii superioare. El intră și în compoziția unor remedii existente în farmacii. Folosit în spray-ul pentru interior, ne ușurează respirația și, în plus, reduce încărcătura bacteriană din aer, micșorând pericolul de contaminare.
4. LEVĂNȚICĂ – probleme de piele
Levănțica este foarte eficientă în caz de iritații ale pielii, leziuni ușoare, tăieturi și zgârieturi. În același timp, efectul calmant alină spaimele și starea de agitație. Mulți folosesc levănțica pentru a dormi mai bine și pentru relaxare.
5. CIMIȘIR – împotriva durerilor reumatice
Indiferent ce ne chinuie, ceafa înțepenită, spatele sau problemele reumatice, aplicând pe locurile dureroase ulei de cimișir (Buxus sempervirens), ne vom simți imediat mai bine. Conține substanța activă metylsalicilat, care intră în componența a numeroase alifii anti-reumatice. Are un efect calmant și antiinflamator și, în plus, stimulează irigarea sanguină. Deci: un remediu fierbinte pentru picioare reci. Se masează pe tălpi, și gata cu senzația de frig!
6. BERGAMOTĂ – garant al bunei dispoziții
Influența ei pozitivă în cazul spaimelor și depresiilor a fost cercetată începând de prin anii ‘70. Uleiul de bergamotă acționează benefic asupra dispoziției sufletești, dar rezultate bune s-au observat și în combaterea lipsei poftei de mâncare și a problemelor de concentrare.
7. TĂMÂIE – un remediu bun la toate
În Biblie se vorbește despre darul înțelepților din Orient care foloseau tămâia și ca medicament, despre ungerea pielii regilor cu ulei de tămâie. Tămâia ne înarmează pentru orice situații neplăcute ale vieții, atât fizice, cât și psihice. Ea ne stabilizează emoțional, ne echilibrează și ne ajută să rămânem cu picioarele pe pământ dar, totodată, ea insuflă și zboruri spirituale înalte. Pe plan fizic, are proprietăți imunostimulatoare calmante, antiinflamatoare și întreține pielea.
Administrarea uleiurilor eterice – 5 REGULI DE AUR
1. Cumpărați produse de calitate
Uleiurile aromate și parfumurile sintetice din comerț sunt adesea contrafăcute. Când le cumpărați, fiți atenți la informația „Ulei eteric natural 100%”. Și notațiile „genuin” sau „autentic” indică o calitate nefalsificată. Pe etichetă trebuie să apară întotdeauna denumirea botanică completă, metoda de producere, țara unde a fost produs și data expirării.
2. Nu aplicați uleiul eteric pur pe piele
Uleiurile eterice conțin substanțe active superconcentrate și pot irita, parțial, pielea. De aceea, ar trebui folosite doar în formă diluată, cu excepția uleiului de arbore de ceai, de trandafir, de lemn de santal și de levănțică, care sunt mai puțin iritante. Pentru a masa uleiurile eterice pe piele, aveți nevoie de un așa-numit ulei purtător. În acest scop, cele mai adecvate sunt uleiurile vegetale grase, precum cele de măsline, migdale și susan.
3. Dozați-le cu grijă
Atenție: persoanelor sensibile uleiurile eterice le pot provoca reacții alergice. Iar bebelușilor și copiilor mici uleiurile eterice nu le sunt, în general, recomandate.
4. Depozitați-le corect
Producătorii pun uleiurile esențiale în sticluțe de culoare închisă, pentru a le proteja de lumină. În plus, fiind sensibile la temperatură, ar trebui ținute în locuri mai reci, dar nu la frigider. Orientați-vă în funcție de data expirării înscrisă pe etichetă. Unele uleiuri ar trebui consumate într-un interval de 6 luni, altele pot fi păstrate mulți ani.