Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766.29.84.58

Eritemul nodos este o afecțiune inflamatorie a țesutului subcutanat, caracterizată prin apariția unor noduli dureroși sub piele. Această inflamație este rezultatul unei reacții exagerate a sistemului imun declanșată de anumiți factori. De obicei, acești noduli apar pe membrele inferioare, dar pot fi prezenți și pe membrele superioare sau alte zone. Ea se asociază cu febră, dureri articulare și stare generală alterată. În evoluție, nodulii devin violacei, apoi maro-gălbui, similar cu o vânătaie (echimoză). Acest proces poate dura 4-6 săptămâni. În unele cazuri, în funcție de cauza care a provocat reacția sistemului imun, evoluția este recurentă, cu episoade care se repetă. Cauzele cele mai frecvente care duc la apariția eritemului nodos sunt legate de infecții virale – virusuri herpetice, hepatitice sau alte virusuri, inclusiv HIV, de infecții bacteriene – streptococ, tuberculoză, salmonella, yersinia, campylobacter, mycoplasma pneumoniae, de infecții fungice (cu ciuperci) – coccidioidomicoza, blastomicoza, de infecții parazitare – amoebiaza, giardia, de boli autoimune – în special bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragică), de alte boli inflamatorii cronice – sarcoidoza, de anumite medicamente – în special contraceptivele orale, salicilați, amoxicilina, AINS, de boli neoplazice – limfom sau leucemie, de anumite situații fiziologice – sarcina. Boala apare cel mai frecvent la adultul tanăr (20-35 ani) și este mai frecventă la femei față de bărbați (raport 4/1). Evoluția este autolimitantă, episodul acut se remite de obicei în decurs 1-3 luni. Aceste episoade se pot repeta mai ales atunci când nu se descoperă și nu este tratată cauza. Chiar și în situația unei infecții streptococice, tratată corect, poate exista o recădere într-un interval de până la 6 luni. Există și cazuri în care nu se identifică nici o cauză – eritemul nodos idiopatic. În aceste cazuri, 30% din pacienți evoluează cu episoade repetate de eritem nodos. Tratamentul medicamentos clasic presupune, de obicei, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, naproxen) sau, în situații mai grave, de corticosteroizi (medrol, prednison) sau colchicina, la cei care nu răspund la tratamentele anterioare.
În cazul dvs., pentru că nu reușiți să scăpați de această afecțiune, vă recomand să efectuați investigații amănunțite, pentru a identifica o posibilă cauză care să vă întrețină această afecțiune. Trebuie luat în calcul inclusiv un eventual tratament medicamentos pe care îl urmați. Dacă se identifică o cauză anume, trebuie rezolvată printr-un tratament adecvat.
Ca remedii complementare pentru eritemul nodos, vă recomand o cură imunomodulatoare cu: extract de Artemisia absinthium (pelin), Morinda citrifolia (noni) și Ribes nigrum (coacăz-negru), 3 luni, cu pauză o lună, și apoi se reia. În plus, puteți administra acizi grași de tip omega 3, în doze de 2000-2500 mg pe zi, cu efect antiinflamator și imunomodulator. Un preparat bun în acest sens îl găsiți la Centrul de Viață și Sănătate Armonia – „capsule 4 uleiuri”. Ca remedii homeopate, vă recomand Apis ch5, Antimonium crudum ch5 și Bovista ch30, administrate câte două doze pe zi, o cură de 3 luni. De asemenea, vă recomand să reduceți sau să eliminați din alimentație produsele cu efect proinflamator – glutenul, proteinele animale din carne și lactate, grăsimile animale saturate.
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Cum mă pot vindeca de rectocolită ulcero-hemoragică” (Răspuns pentru ALEXANDRA – Galați, F. AS nr. 1607)

Rectocolita ulcero-hemoragică este un tip de boală inflamatorie intestinală care afectează în mod specific mucoasa rectului și se extinde variabil și la nivelul mucoasei colonului. Varianta naturală a diferitelor remedii existente în comerţ sunt produsele din gama Imunyze.
Imunyze Defense 140 g pulbere liofilizată conţine anticorpi aviari de tip Y. Produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare.
Mod de administrare: se administrează o perioadă de 60-90 zile, câte 4 doze de pulbere pe zi, dizolvată într-un lichid (100 ml), evitându-se consumul de alimente sau lichide timp de o oră după administrare. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou. Pentru mai multe informatii, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!
„Sufăr de hernie hiatală cu alunecare” (Răspuns pentru NICULINA – Caracal, F. AS nr.1607)
Un produs natural care vă poate ajuta este suplimentul alimentar Imunyze HEALTCARE 5 ml soluție.
Utilizarea produselor din gama IMUNYZE ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor cu germeni patogeni, prezentând activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Proteinele imunologic active conţinute asigură imunizarea pasivă a organismului şi au efect de stimulare a funcțiilor sistemului imunitar. Mod de utilizare: 1 flacon pe zi (5 ml/doza) (a se consuma în „tihnă”, soluția se plimbă prin cavitatea bucală și apoi se va înghiți). Produsul se utilizează o dată pe zi, timp de 30-90 de zile. Nu se mai consumă nimic două ore! În cazul dumneavoastră, cel mai probabil va fi necesară administrarea îndelungată a acestui produs. Pentru mai multe informații, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!
„Mama are mâncărimi insuportabile pe tot corpul” (Răspuns pentru G. A. – Iași, F. AS nr. 1607)
Mâncărimea este un simptom al bolilor de piele, cum ar fi eczema (inclusiv dermatita atopică) sau psoriazisul. Aceste afecțiuni dermatologice necesită sfatul unui medic specialist, dar puteți ajuta la combaterea lor și prin utilizarea unor produse adecvate. În cadrul companiei noastre se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes, inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate, aşa cum este şi afecțiunea de care suferiți. Aceste produse fac parte din gama Imunyze şi au la bază imunoglobulinele Y, precum şi alţi factori imunomodulatori. Produsele se pot administra topic în prima etapă și, în funcție de răspunsul imunitar al organismului, se stabilește etapa următoare. Local, administrăm soluție sterilă spray Imunyze Skin Repair 100 ml, cu rol antiinflamator, și crema Imunyze Skin Refresh 50 g, cu efect de hidratare și refacere în profunzime a zonelor afectate.
Pe baza unui consult şi a analizelor care să confirme diagnosticul clinic, medicii terapeuţi aparţinând Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze vă pot prescrie un protocol terapeutic benefic pentru afecţiunea mamei dumneavoastră.
Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788.23.38.73, 0258.86.56.77
„Sufăr de depresie majoră și ciroză hepatică” (Răspuns pentru VIORICA – Suceava, F. AS nr. 1607)

Din lista lungă de afecțiuni, ciroza hepatică și problemele renale (menționați că ați avut puroi la rinichi) se rezolvă consumând 150 g argilă „ALGO” pe zi timp de mai multe luni. Dumneavoastră consumați argilă, dar probabil că este de la altă firmă. Și dacă este ALGO, atunci cantitatea zilnică este prea mică.
Pentru depresia majoră, dacă vă permiteți financiar, vă recomand CBD ozonat 2000 u.i. Brain Regen. Nu are efecte secundare.
În Romania, încă se consideră că este jenant să apelăm la serviciile unui medic specialist psihiatru, dar pentru problema pe care o aveți există antidepresive eficiente.
Pentru detalii vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]
„Fiul meu are 15 ani și suferă de sindrom afectiv bipolar” (Răspuns pentru MARIA – Pitești, F. AS nr. 1604)

Sindromul bipolar se caracterizează prin schimbări de dispoziție, de la un moment la altul, fără a implica în mod necesar un factor declanșator.
Conduită terapeutică:
1. Menținerea unui tract intestinal salubru, știut fiind faptul că o mare parte din imunitate și din neurotransmițătorii stării de bine provin din zona abdominală. În acest sens, cele mai indicate plante pentru deparazitarea organismului sunt Măceșul, Ghințura, Iarba-mare, Țintaura, Pelinul, Nuca neagră și Cuișoarele. Plantele se pot folosi sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Se ține o cură de 14 zile, o dată la 3 luni. După perioada de deparazitare, se va urma, pentru o lună de zile, un tratament cu Simbiotice (prebiotic+probiotic).
2. Administrarea de remedii cu efect psiho-reglator precum: • Acizii grași Omega 3 și 6, uleiul de pește alternativ cu uleiul de cânepă și Omega din alge (câte o lună fiecare). • Complexul de Vitamine B, obținut din drojdie de bere și polen – susține funcționarea sistemului nervos și activitatea psiho-emoțională. • Roinița, Passiflora, Păducel, Sunătoare – se pot folosi alternativ, câte o lună, în formă de tinctură sau capsule.
3. Creare unui program zilnic care să implice:
• Practicarea unui sport adaptat vârstei (tenis de câmp, înot, dans, arte marțiale).
• Limitarea expunerii la tabletă/calculator, telefon.
• Consiliere psihoterapeutică.
• Plan nutrițional adecvat, bogat în proteine complete (ou, pește, leguminoase), grăsimi sănătoase (nuci, semințe, unt) și carbohidrați complecși (pâine integrală, cereale integrale).
• Plimbări frecvente în natură (mers desculț pe iarbă sau pe nisip în zone curate), excursii la munte, la mare, băi termale.
Pentru detalii vă aștept să-mi scrieți pe adresa de e-mail!
Gânduri bune!