• Pentru milioane de oameni, bucuria primăverii e umbrită de alergiile provocate de norii de polen, pe care vântul îi poartă prin aer. Când li se adaugă și efluviile toxice provocate de poluare, disconfortul devine boală: strănut în salve, mâncărime în gât, la ochi și la nas, obstrucție nazală sau secreție nazală abundentă, înroșirea mucoaselor ochilor și nasului, lăcrimări, tuse, dispnee, respirație șuierătoare. Primăvara trece pe lângă tine fără să te bucuri de ea. Pe lângă tratamentele medicale oferite de specialiști, medicina alternativă are, și ea, remedii eficiente care atenuează, până la suportabil, simptomele •
Antihistaminice naturale

La baza simptomelor tipice alergiilor se află eliberarea de către sistemul imunitar a unei substanțe numite histamină. Antihistaminicele acționează prin limitarea eliberării de histamină și, prin urmare, determină scăderea simptomelor alergiilor. Antihistaminicele naturale au și marele avantaj că, atunci când sunt utilizate corect, sunt alternative valoroase la medicamentele clasice și fără efectele secundare ale acestora (somnolență, tulburări digestive, uscarea mucoaselor etc.).
Iată cele mai puternice antihistaminice naturale:
* Coacăz-negru
Fructe proaspete sau uscate
Se consumă 100 – 150 g coacăze proaspete sau uscate pe zi, dimineața, la o oră distanță de masă.
Decoct de coacăze
Se prepară o infuzie din două lingurițe de coacăze uscate și mărunțite, opărite cu o cană de apă, lăsate la infuzat 30 de minute, înainte de folosire. Se strecoară prin presare. Se beau două căni pe zi.
* Trei-frați-pătați
Infuzie
Se pun pe foc 200 ml apă, și când clocotește se adaugă o lingură de plantă mărunțită. Se lasă la infuzat până se răcește. Se beau 3-4 căni pe zi.
Tinctură
Se ia câte o linguriță de tinctură, de 4 ori pe zi, cu puțină apă. Se găsește în farmacii.
Pulbere
Se obține prin măcinarea plantei uscate. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu apă, între mese.
* Eucalipt
Ulei esențial de eucalipt
Se iau câte 4-5 picături ulei esențial de eucalipt, puse pe o jumătate de linguriță cu miere sau pe puțină pâine uscată, de 3 ori pe zi. Se fac cure de câte 14 zile. Se poate repeta după o pauză de 2 săptămâni. Uleiul de eucalipt trebuie să aibă prescripția „pentru uz intern”.
* Urzică
Infuzie
Peste două linguri de urzici proaspete sau uscate se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, între mese.
Salată de urzici
Câteva urzici fragede (vârfuri) se amestecă cu frunze de salată verde. Se adaugă suc proaspăt de lămâie și puțin ulei de măsline. Se consumă câte o porție de salată, înaintea meselor principale.
Urzici fierte
Urzicile se fierb în apă cu sare, apoi se scurg și se toacă. Se adaugă puțin din zeama în care au fiert, sare, usturoi sau alte condimente, după preferință. Nu se adaugă ulei. Se consumă câte o porție de urzici pe zi.
Tinctură
Se iau câte 30 de picături de tinctură de urzici, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă, între mese. Se găsește în farmacii.
* Pătlagină
Infuzie
Peste o lingură de frunze de pătlagină mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 3 ori pe zi, între mese.
Tinctură
Este obținută prin macerarea frunzelor de pătlagină în alcool alimentar. Se iau câte 30 de picături de tinctură, diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
* Lemn-dulce
Tinctură din rădăcină de lemn-dulce
Se iau câte 20 de picături de tinctură, diluate cu puțină apă, de 3 ori pe zi. Se găsește în farmacii.
Infuzie de lemn-dulce
Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de rădăcină mărunțită de lemn-dulce, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi, la distanță de mese.
Decoct de lemn-dulce
O linguriță de rădăcină de lemn-dulce mărunțită se pune la fiert cu o cană cu apă, vreme de 10 minute. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.
* Brusture
Decoct de brusture
Se pun 500 ml de apă pe foc și când clocotește se adaugă 2 linguri de rădăcină mărunțită de brusture. Se lasă să fiarbă 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă 15-20 de minute la infuzat. Lichidul rezultat se bea, în 3-4 porții, de-a lungul zilei.
Tinctură de brusture
Se iau 4-5 lingurițe de tinctură de brusture pe zi, cu puțină apă.
Pulbere de rădăcină de brusture
Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de brusture, obținută prin măcinare, de 4-5 ori pe zi, cu puțină apă, pe stomacul gol.
* Măceșe
Pulbere de măceșe
Se obține din fructele de măceș uscate și măcinate fin. Se ia de 2-3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță, amestecată cu o linguriță de miere și puțină apă.
Sirop de măceșe
Se fierb 100 g de măceșe uscate și mărunțite în 500 ml apă, timp de 5 minute, apoi se lasă să stea 20 de minute în vas cu capac. Se strecoară, se adaugă 500 g zahăr în lichid și se amestecă. Se pune pe foc și se lasă să dea câteva clocote. Se strecoară când se răcește. Se ia câte o linguriță de sirop cu puțină apă, de 2-3 ori pe zi.
ALTE SFATURI
Strănut, secreții nazale abundente

Se fac spălături nazale de mai multe ori pe zi.
* Apă sărată
Este foarte eficientă în curățarea temeinică a nărilor. Se pot folosi spray-uri cu apă de mare sau ser fiziologic sau vă puteți face propria soluție salină. Rețetă: puneți la fiert 250 ml apă, și când dă în clocot, adăugați o jumătate de linguriță de sare. Lăsați lichidul să se răcească și puneți-l într-o sticlă cu pulverizator sau picurător.
* Infuzie cu cimbru, gălbenele și coada-calului
Se prepară un ceai din 250 ml apă clocotită, turnată peste un amestec format din o linguriță din fiecare plantă. Se fac instilații nazale de mai multe ori pe zi.
* Inhalații cu eucalipt
10 g de frunze uscate de eucalipt se pun în jumătate litru de apă, se lasă să dea un clocot și se așteaptă să se răcească. Se pune vasul pe masă și se fac aburi, cu capul acoperit. Inspirați câteva minute.
Mâncărimi și lăcrimarea ochilor
* Decoct de in contra inflamațiilor ochilor
Se fierb două linguri de semințe zdrobite de in în jumătate de litru de apă, timp de 5 minute. Se strecoară, se lasă să se răcească și când este călduț, se înmoaie un tifon steril. Se aplică comprese pe ochii închiși și se lasă timp de 5-10 minute, de preferat seara, înainte de culcare.
Senzație de mâncărime în gât
Este unul dintre primele simptome ale alergiei la polen și de obicei precede rinita și mâncărimea ochilor. Pentru a preveni sau reduce disconfortul, este esențial să luați în seamă următoarele măsuri de precauție:
* Păstrați gâtul hidratat. Cu cât este mai uscat, cu atât veți simți mai multă mâncărime și disconfort. Încercați să beți înghițituri de apă pe tot parcursul zilei.
* Sugeți pastile pentru gât. Salivația pe care o produc calmează mâncărimea și iritația.
* Limitați consumul de alcool și cafea. Ambele usucă mucoasa și agravează și mai mult simptomele.
Dificultăți de respirație
Dintre toate simptomele cauzate de alergii, problemele de respirație sunt cele mai grave, deoarece pot duce la astm bronșic.
* Puneți o jumătate de ceapă pe noptieră. Când este tăiată, ceapa eliberează substanțe cu un efect imediat anti-congestie. Nu utilizați acest remediu dacă aveți mâncărimi la ochi.
* Optați pentru produse de curățare bio. Când suferiți de astm, folosirea detergenților chimici poate irita și mai mult căile respiratorii, așa că este mai bine să folosiți produse organice sau naturale, precum sare, lămâie, oțet…
* Interziceți fumatul acasă și evitați locurile cu fum, deoarece crește sensibilitatea la polen și intensifică simptomele alergiei.
* Instalați acasă un purificator de aer cu filtru de cărbune activ, eficient în îndepărtarea polenului.
Măsuri pentru combaterea alergiilor
În locuință

* Aerisiți casa la prima oră dimineața sau după-amiaza târziu, deoarece la prânz (de la 12.00 la 16.00) concentrația de polen este mai mare. Cinci minute sunt suficiente pentru a aerisi perfect o cameră. În restul zilei, țineți ferestrele închise.
* Aspirați, în loc să măturați și ștergeți praful cu cârpe umede, astfel încât praful să nu „zboare” în jur.
* Nu depozitați hainele în aer liber, deoarece polenul aderă la haine.
* Așezați filtre în sistemul de aer condiționat. Există filtre speciale anti-polen.
* Când ajungeți acasă, faceți duș și schimbați-vă hainele. Este recomandat să vă spălați părul, pentru a îndepărta particulele de polen.
În AFARA CASEI
* Încercați să nu ieșiți din casă la prânz, concentrația de polen este mai mare de la 12.00 până la 16.00.
* Evitați șederea prelungită în spații verzi: parcuri, grădini, zone împădurite. Prezența polenului din aer poate declanșa crize de astm.
* Purtați ochelari de soare, pentru a vă proteja ochii de polen.
* Purtați o mască, pentru protecția nasului și a gurii, dacă suferiți de simptome foarte puternice și sunteți obligați să ieșiți din casă.
* Atunci când alegeți o destinație de vacanță, marea este mai bună decât muntele, deoarece există mai puțin polen și aerul marin este ideal pentru cei care suferă de alergii.
* Călătoriți cu geamurile închise când circulați cu mașina, pentru a preveni pătrunderea polenului. Există și filtre antipolen pentru vehicule.
Leacuri din lumea largă împotriva alergiilor
ISRAEL

Muștar pe pâine
Cultivat din negura timpurilor, muștarul este una din cele 5 plante amare consumate de iudei cu ocazia paștelui lor (Pessah). Este un stimulent natural puternic, care degajă sinusurile, mai ales în perioada polenizării. Mâncați dimineața și seara o felie de pâine neagră unsă cu o jumătate de linguriță de muștar. Stoarceți deasupra câteva picături de lămâie.
ELVEȚIA
Suc de legume
Rețetă: Persoanele care suferă de alergie la polen se tratează bând cel puțin doi litri de lichide pe zi, între care, un litru de suc de legume crude – sfeclă, morcov, țelină, varză, pătrunjel și verzituri (salată verde, ridichi de lună, lobodă, ștevie etc.)
FRANȚA
Lapte cu ceapă
Alergiile la polen duc adesea la sinuzite. Pentru a ușura durerile care le acompaniază, sătenii din sudul Franței prepară un remediu original, pe bază de lapte și ceapă.
Rețetă: Puneți la fiert 250 ml lapte, în care adăugați 1 lingură de supă plină cu ceapă rasă. Lăsați să se răcească puțin, apoi beți cât mai cald preparatul, pentru a vă degaja căile nazale.
MACEDONIA
Un cățel de usturoi
În ciuda aerului curat din Munții Macedoniei, țăranii aveau nevoie de remedii împotriva alergiei, în anumite perioade ale anului. Pentru a-și ușura congestiile nazale, ei mâncau, în perioadele critice, câte un cățel crud de usturoi, din șase în șase ore.
AUSTRIA
Tehnica elasticului
La sfârșitul sec. XIX, medicul Johann Schlandt a descoperit principiile acupuncturii chinezești. Ca om de știință, a fost surprins să constate că o simplă apăsare asupra degetelor mari de la mână poate atenua secrețiile nazale. După numeroase încercări, același medic a descoperit că se poate servi de un elastic pentru a crește presiunea în degete.
Rețetă: Înfășurați strâns un elastic în jurul articulației degetului mare și lăsați-l vreme de 15 minute. Scoateți-l mai repede, dacă vă doare sau dacă degetul se învinețește. Dacă procedați la fel o dată pe zi și cu celelalte degete de la mână, nasul va înceta să mai curgă din cauza alergiei.
NORVEGIA
Degetele înghețate
Pentru lăcrimare abundentă și curgerea nasului, țăranii norvegieni foloseau o metodă extrem de ciudată: înghețarea degetelor.
Rețetă: de la primele semne ale alergiei, înfășurați-vă degetele mari de la picioare în foițe de staniol ținute peste noapte în congelator. Când încep să se încălzească, înlocuiți-le cu altele reci. Se pare că metoda dă roade.
AUSTRALIA
Decoct de semințe de dovleac
Preparați un ceai din 20 de semințe de dovleac fierte 5 minute în 500 ml apă. Lăsați-l să se răcească și beți 3 căni pe zi.