Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ALERGIA LA POLEN

• Pentru milioane de oameni, bucuria primăverii e umbrită de aler­giile provocate de norii de polen, pe care vântul îi poartă prin aer. Când li se adaugă și efluviile toxice pro­vo­cate de poluare, discon­fortul devine boală: strănut în salve, mâncărime în gât, la ochi și la nas, obstrucție nazală sau secreție nazală abun­dentă, înroșirea mucoaselor ochilor și na­sului, lăcrimări, tuse, dispnee, respirație șuierătoare. Pri­mă­vara trece pe lângă tine fără să te bucuri de ea. Pe lângă tra­tamentele medicale ofe­rite de specialiști, medicina al­terna­tivă are, și ea, remedii eficiente care atenuează, până la su­portabil, simptomele •

Antihistaminice naturale

Foto: Shutterstock – 4

La baza simptomelor tipice alergiilor se află eliberarea de către sistemul imunitar a unei substanțe numite histamină. Antihistaminicele acționează prin limitarea eliberării de histamină și, prin urmare, determină scă­derea simptomelor aler­giilor. Anti­his­taminicele naturale au și marele avan­taj că, atunci când sunt utilizate co­rect, sunt alternative valoroase la medi­ca­mentele clasice și fără efectele secun­dare ale acestora (somno­lență, tulburări digestive, us­carea mucoaselor etc.).

Iată cele mai puternice anti­his­ta­mi­nice natu­rale:

* Coacăz-negru

Fructe proaspete sau uscate

Se consumă 100 – 150 g coa­că­ze proas­pete sau uscate pe zi, dimineața, la o oră distanță de masă.

Decoct de coacăze

Se prepară o infuzie din două lingurițe de coacăze uscate și mărunțite, opărite cu o cană de apă, lăsate la infuzat 30 de minute, înainte de fo­losire. Se strecoară prin presare. Se beau două căni pe zi.

* Trei-frați-pătați

Infuzie

Se pun pe foc 200 ml apă, și când clocotește se adaugă o lingură de plantă mărunțită. Se lasă la infuzat până se răcește. Se beau 3-4 căni pe zi.

Tinctură

Se ia câte o linguriță de tinctură, de 4 ori pe zi, cu puțină apă. Se găsește în farmacii.

Pulbere

Se obține prin măcinarea plantei uscate. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu apă, între mese.

* Eucalipt

Ulei esențial de eucalipt

Se iau câte 4-5 picături ulei esențial de eucalipt, puse pe o jumătate de linguriță cu miere sau pe puțină pâine uscată, de 3 ori pe zi. Se fac cure de câte 14 zile. Se poate repeta după o pauză de 2 săptămâni. Uleiul de eucalipt trebuie să aibă prescripția „pentru uz intern”.

* Urzică

Infuzie

Peste două linguri de urzici proaspete sau us­cate se toarnă o cană de apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, între mese.

Salată de urzici

Câteva urzici fragede (vârfuri) se amestecă cu frunze de salată verde. Se adaugă suc proaspăt de lămâie și puțin ulei de măsline. Se consumă câte o porție de salată, înaintea meselor principale.

Urzici fierte

Urzicile se fierb în apă cu sare, apoi se scurg și se toacă. Se adaugă puțin din zeama în care au fiert, sare, usturoi sau alte condimente, după preferință. Nu se adaugă ulei. Se consumă câte o porție de urzici pe zi.

Tinctură

Se iau câte 30 de picături de tinctură de urzici, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă, între mese. Se găsește în farmacii.

* Pătlagină

Infuzie

Peste o lingură de frunze de pătlagină mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la in­fuzat 20 de minute, apoi se stre­coa­ră. Se bea câte o cană de 3 ori pe zi, între mese.

Tinctură

Este obținută prin macerarea frunzelor de pătlagină în alcool alimentar. Se iau câte 30 de picături de tinctură, diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

* Lemn-dulce

Tinctură din rădăcină de lemn-dulce

Se iau câte 20 de picături de tinc­tură, diluate cu pu­țină apă, de 3 ori pe zi. Se găsește în far­macii.

Infuzie de lemn-dulce

Se toarnă o ca­nă de apă clo­cotită peste o lin­gură de rădă­cină mărunțită de lemn-dulce, se lasă la infuzat 20 de mi­nute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi, la dis­tanță de mese.

Decoct de lemn-dulce

O linguriță de rădăcină de lemn-dulce mă­runțită se pune la fiert cu o cană cu apă, vreme de 10 minute. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

* Brusture

Decoct de brusture

Se pun 500 ml de apă pe foc și când clocotește se adaugă 2 lin­guri de rădăcină mărunțită de brus­ture. Se lasă să fiarbă 2-3 mi­nute, apoi se ia de pe foc și se lasă 15-20 de minute la infuzat. Lichi­dul rezultat se bea, în 3-4 porții, de-a lungul zilei.

Tinctură de brusture

Se iau 4-5 lingurițe de tinctură de brusture pe zi, cu puțină apă.

Pulbere de rădăcină de brusture

Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de brusture, obținută prin măcinare, de 4-5 ori pe zi, cu puțină apă, pe stomacul gol.

* Măceșe

Pulbere de măceșe

Se obține din fructele de măceș uscate și măcinate fin. Se ia de 2-3 ori pe zi câte o ju­mătate de linguriță, ameste­cată cu o linguriță de miere și puțină apă.

Sirop de măceșe

Se fierb 100 g de măceșe uscate și mărunțite în 500 ml apă, timp de 5 minute, apoi se lasă să stea 20 de minute în vas cu capac. Se strecoară, se ada­ugă 500 g zahăr în lichid și se amestecă. Se pune pe foc și se lasă să dea câteva clocote. Se strecoară când se răcește. Se ia câte o linguriță de sirop cu puțină apă, de 2-3 ori pe zi.

ALTE SFATURI

Strănut, secreții nazale abundente

Se fac spălături nazale de mai multe ori pe zi.

* Apă sărată

Este foarte eficientă în curățarea temeinică a nărilor. Se pot folosi spray-uri cu apă de mare sau ser fiziologic sau vă puteți face propria soluție salină. Rețetă: puneți la fiert 250 ml apă, și când dă în clocot, adăugați o jumătate de linguriță de sare. Lăsați lichidul să se răcească și puneți-l într-o sticlă cu pulverizator sau picurător.

* Infuzie cu cimbru, gălbenele și coada-calului

Se prepară un ceai din 250 ml apă clocotită, turnată peste un amestec format din o linguriță din fiecare plantă. Se fac instilații nazale de mai multe ori pe zi.

* Inhalații cu eucalipt

10 g de frunze uscate de eucalipt se pun în jumătate litru de apă, se lasă să dea un clocot și se așteaptă să se răcească. Se pune vasul pe masă și se fac aburi, cu capul acoperit. Inspirați câteva minute.

Mâncărimi și lăcrimarea ochilor

* Decoct de in contra inflamațiilor ochilor

Se fierb două linguri de semințe zdrobite de in în jumătate de litru de apă, timp de 5 minute. Se strecoară, se lasă să se răcească și când este călduț, se înmoaie un tifon steril. Se aplică comprese pe ochii închiși și se lasă timp de 5-10 minute, de preferat seara, înainte de culcare.

Senzație de mâncărime în gât

Este unul dintre primele simptome ale aler­giei la polen și de obicei precede rinita și mân­cărimea ochilor. Pentru a preveni sau reduce disconfortul, este esențial să luați în seamă    următoa­rele măsuri de precauție:

* Păstrați gâtul hidratat. Cu cât este mai uscat, cu atât veți simți mai multă mâncărime și disconfort. Încercați să beți înghițituri de apă pe tot parcursul zilei.

* Sugeți pastile pentru gât. Salivația pe care o produc calmează mâncărimea și iritația.

* Limitați consumul de al­cool și cafea. Ambele usucă mu­coasa și agravează și mai mult simp­tomele.

Dificultăți de respirație

Dintre toate simptomele cauzate de alergii, problemele de respirație sunt cele mai grave, deoarece pot duce la astm bronșic.

* Puneți o jumătate de ceapă pe noptieră. Când este tăiată, ceapa eliberează substanțe cu un efect imediat anti-congestie. Nu utilizați acest remediu dacă aveți mâncărimi la ochi.

* Optați pentru produse de curățare bio. Când suferiți de astm, folosirea detergenților chi­mici poate irita și mai mult căile res­piratorii, așa că este mai bine să fo­losiți produse organice sau natu­rale, precum sare, lămâie, oțet…

* Interziceți fumatul acasă și evitați locurile cu fum, de­oarece crește sensibi­litatea la po­len și intensifică simptomele aler­giei.

* Instalați acasă un pu­ri­ficator de aer cu filtru de căr­bune activ, eficient în îndepărtarea polenului.

Măsuri pentru combaterea alergiilor

În locuință

* Aerisiți casa la prima oră dimineața sau după-a­miaza târziu, deoarece la prânz (de la 12.00 la 16.00) con­­cen­trația de polen este mai mare. Cinci minute sunt suficiente pentru a aerisi perfect o ca­meră. În restul zilei, țineți ferestrele în­chise.

* Aspirați, în loc să mă­turați și ștergeți pra­ful cu cârpe umede, astfel încât praful să nu „zboare” în jur.

* Nu depozitați hainele în aer liber, deoarece polenul aderă la haine.

* Așezați filtre în sistemul de aer con­diționat. Există filtre speciale anti-polen.

* Când ajungeți acasă, faceți duș și schimbați-vă hainele. Este recomandat să vă spălați părul, pentru a îndepărta particulele de polen.

În AFARA CASEI

* Încercați să nu ieșiți din casă la prânz, concentrația de polen este mai mare de la 12.00 până la 16.00.

* Evitați șederea prelungită în spații verzi: parcuri, grădini, zone împădurite. Prezența po­lenului din aer poate de­clanșa crize de astm.

* Purtați ochelari de soare, pentru a vă proteja ochii de polen.

* Purtați o mască, pentru protecția nasului și a gurii, dacă suferiți de simptome foarte puter­nice și sunteți obligați să ieșiți din casă.

* Atunci când alegeți o destinație de vacanță, marea este mai bună decât mun­tele, deoarece există mai puțin polen și aerul marin este ideal pentru cei care suferă de alergii.

* Călătoriți cu geamurile închise când cir­culați cu mașina, pentru a preveni pătrun­derea polenului. Există și filtre antipolen pentru vehicule.

Leacuri din lumea largă împotriva alergiilor

ISRAEL

Muștar pe pâine

Cultivat din negura timpurilor, muș­tarul este una din cele 5 plante amare consumate de iudei cu ocazia paștelui lor (Pessah). Este un sti­mu­lent natural puternic, care degajă si­nu­surile, mai ales în perioada pole­ni­zării. Mâncați dimineața și sea­ra o felie de pâine neagră unsă cu o ju­mătate de lin­­guriță de muștar. Stoar­­ceți dea­supra câteva picături de lă­mâie.

ELVEȚIA

Suc de legume

Rețetă: Persoanele care suferă de alergie la polen se tratează bând cel puțin doi litri de lichide pe zi, între care, un litru de suc de legume crude – sfeclă, morcov, țelină, varză, pă­trun­jel și verzituri (salată verde, ri­dichi de lună, lobodă, ștevie etc.)

FRANȚA

Lapte cu ceapă

Alergiile la polen duc adesea la sinuzite. Pen­tru a ușura dure­rile care le acompaniază, sătenii din sudul Franței prepară un remediu original, pe bază de lapte și ceapă.

Rețetă: Puneți la fiert 250 ml lapte, în care adăugați 1 lingură de supă plină cu ceapă rasă. Lă­sați să se răcească puțin, apoi beți cât mai cald preparatul, pen­tru a vă degaja căile nazale.

MACEDONIA

Un cățel de usturoi

În ciuda aerului curat din Munții Macedoniei, țăranii a­veau nevoie de remedii îm­po­triva alergiei, în anumite pe­rioa­de ale anului. Pen­tru a-și ușura congestiile nazale, ei mân­cau, în pe­rioadele critice, câte un cățel crud de usturoi, din șase în șase ore.

AUSTRIA

Tehnica elasticului

La sfârșitul sec. XIX, me­dicul Johann Schlandt a descoperit principiile acu­punc­turii chinezești. Ca om de ști­ință, a fost surprins să cons­tate că o simplă apăsare asupra degetelor mari de la mână poa­te atenua secrețiile nazale. Du­pă nu­meroase în­cer­cări, ace­lași medic a des­coperit că se poate servi de un elastic pen­tru a crește pre­siu­nea în degete.

Rețetă: Înfășurați strâns un elastic în jurul articulației de­ge­tului mare și lăsați-l vreme de 15 minute. Scoate­ți-l mai repede, dacă vă doare sau da­că degetul se învine­țește. Dacă pro­ce­dați la fel o dată pe zi și cu celelalte degete de la mână, nasul va înceta să mai curgă din cau­za alergiei.

NORVEGIA

Degetele înghețate

Pentru lăcrimare abun­dentă și curgerea nasu­lui, țăranii norvegieni foloseau o meto­dă ex­trem de ciudată: în­ghe­țarea de­getelor.

Rețetă: de la pri­mele semne ale aler­giei, înfășurați-vă de­ge­tele mari de la pi­cioare în fo­ițe de sta­niol ți­nute pes­te noap­te în con­ge­lator. Când încep să se încălzească, înlocuiți-le cu altele reci. Se pare că metoda dă roade.

AUSTRALIA

Decoct de semințe de dovleac

Preparați un ceai din 20 de se­mințe de dovleac fierte 5 minute în 500 ml apă. Lă­sa­ți-l să se răcească și beți 3 căni pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian