Boli de inimă – declanșatorul pentru insuficiență cardiacă

Aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de boli de inimă nu dorm. Până acum, nu se știa de ce. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München au descoperit recent că persoanele cardiace produc prea puțină melatonină, hormonul somnului. Administrarea unui beta-blocant (Betalok – Zok) rezolvă problema.
Cancer – durere cronică: ce ajută la ameliorarea ei?
Mulți pacienți cu cancer avansat suferă de dureri cronice. Metodele de terapie alternativă pot contribui la ameliorarea lor pe termen lung, după cum arată un studiu publicat în Journal of American Medical Association (JAMA). Acupunctura și masajul prezintă rezultate la fel de bune. 298 de participanți de vârstă mijlocie au fost împărțiți în mod egal între cele două grupuri de tratament. Intervențiile au durat o perioadă de zece săptămâni. În perioada de studiu, acupunctura a reușit să reducă durerile, în medie cu 2,53 puncte, iar masajul, cu 3,01 puncte. Ambele au avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra reacțiilor adverse însoțitoare, cum ar fi oboseala și insomnia, și au contribuit la o creștere a calității vieții. Cercetări ulterioare vor trebui să clarifice modul în care terapiile pot fi integrate cel mai bine în gestionarea durerii pacienților cu cancer avansat.
Tensiunea arterială ridicată – renunțați la comprimatele efervescente

Tabletele efervescente sunt populare, dar ele trebuie folosite cu prudență, mai ales dacă suferiți de hipertensiune arterială. Ele conțin adesea cantități mari de sare de masă, ingredient util pentru dizolvarea rapidă a medicamentului în apă. Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Saarland (Germania) au folosit metode speciale de măsurare, pentru a determina conținutul de sodiu din 39 de tablete efervescente, cu vitamine, minerale, calciu și magneziu. Ei au analizat, de asemenea, 33 de analgezice, medicamente pentru tuse și răceală și preparate de calciu care sunt disponibile sub formă de tablete efervescente. „O singură tabletă de vitamine conține în medie 380 mg de sodiu. Acesta acoperă, deja, aproximativ 20% din necesarul zilnic’’. De asemenea, „analgezicele și medicamentele pentru tuse și răceală au un conținut și mai ridicat de sodiu, cu o medie de 450 mg per tabletă efervescentă”, subliniază medicii.
Efectul salviei împotriva transpirației
Știați că inhibarea transpirației abundente obținută cu salvie este de până la 52%!? Este important ca extractele respective să fie obținute din salvie proaspătă; preparatele realizate din plante uscate sunt mai puțin eficiente. Salvia (Salvia officinalis, planta medicinală a anului 2023) se utilizează pentru transpirație excesivă și transpirații nocturne și oferă o ușurare blândă. Ingredientele active ale plantei medicinale, în special uleiurile sale esențiale, normalizează secreția glandelor sudoripare și reglează sistemul nervos central, care este responsabil de controlul transpirației. Întotdeauna este o idee bună să cultivați salvie pe balcon sau în grădina proprie, astfel încât să aveți mereu frunze proaspete la îndemână. Sfat de preparare: turnați 500 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de frunze proaspete de salvie, acoperiți vasul și lăsați la infuzat timp de 10-15 minute. Se folosește ceaiul de salvie răcit, pentru spălături în zonele de transpirație.
Risc de tinitus în timpul jocurilor video (gaming)

Alertă pentru practicanții de jocuri video: practicarea lor regulată crește riscul de tinitus. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de zgomot în timpul jocurilor este aproape întotdeauna peste valorile limită recomandate. Potrivit studiilor, nivelul mediu de zgomot pentru jocurile de tip shooter (jocuri cu împușcături) a fost de până la 91 decibeli. Acest nivel este echivalent cu zgomotul unui camion care trece prin apropiere. Așa-numitul zgomot de impuls, adică exploziile scurte de sunet, care sunt cu cel puțin 15 decibeli mai mari decât zgomotul de fond, pot avea, de asemenea, efecte de lungă durată. Peste 100 db deteriorarea auzului este inevitabilă.
Cafeaua de dimineață – beți-o mai târziu
Cafea imediat după trezire, de preferință la căldurica confortabilă a patului? Nu este o idee bună, spun cercetătorii. Stimulează în exces cortizolul, hormonul de stres propriu organismului. Corpul nostru eliberează o cantitate mare, atunci când ne trezim. Cofeina, la rândul ei, duce la o creștere a nivelului de cortizol. Un astfel de dublu stimulent este contraproductiv. Pe de o parte, fluxul natural de cortizol este perturbat, pe de altă parte, efectul cofeinei este slăbit. De altfel, nivelul de cortizol de dimineață scade din nou după aproximativ 45 de minute. Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland recomandă să beți prima ceașcă de cafea, la aproximativ 1,5 ore după ce v-ați trezit.
Muzica protejează creierul

Muzica ne menține în formă, din punct de vedere mental. Persoanele în vârstă care cântă la instrumente sau cu vocea, se pare că au un creier mai eficient, arată un studiu realizat în Anglia. Un grup de cercetare condus de oameni de știință de la Universitatea din Exeter a realizat un studiul menit să afle cum îmbătrânește creierul și de ce oamenii dezvoltă demență. Participanții selectați, a căror vârstă medie era de 68 de ani, au fost întrebați despre experiența lor muzicală și despre expunerea la muzică de-a lungul vieții. Astfel, cântatul la instrumente, în special la pian, a fost asociat cu o îmbunătățire a memoriei și a capacității de a rezolva sarcini complexe, de peste 63%. A face muzică cu instrumente de suflat din lemn sau alamă a avut, de asemenea, un efect pozitiv. Cântatul cu voce, continuat până la o vârstă înaintată, are beneficii și mai mari.
DIANA ROUA