
• Remedii de pe vremea bunicii •
Terci de măr cu salvie contra diareei
Se spală două mere, li se scoate căsuța cu sâmburi și se taie bucăți. Se pun la fiert cu puțină apă. Când merele se terciuiesc, se adaugă 1 linguriță cu miere, 1 lingură cu unt și 1 linguriță cu salvie uscată și mărunțită. Se lasă să stea 15 minute, apoi se ia câte o lingură de mai multe ori pe zi, pe stomacul gol.
Bere fierbinte contra răcelii
Este un leac vechi, folosit mai demult în Banat, iar acum dat uitării, deși este deosebit de eficient. Se pune o cană de bere pe foc și se lasă să se încălzească, dar fără să depășească 40 de grade, pentru că substanțele active se pierd. Se bea cu înghițituri mici, cât se poate de caldă. Corpul începe repede să transpire și se elimină în felul acesta germenii răcelii.
Băutură energizantă cu ou
O lingură cu miere se amestecă cu un albuș de ou, o banană zdrobită, o linguriță cu tinctură de propolis, sucul unei lămâi, o stafidă și o cană cu lapte fierbinte. Apără contra răcelilor care se află la început.
Comprese cu oțet contra temperaturii

Se amestecă oțet de mere și apă în părți egale. Se înmoaie în lichid o compresă și se stoarce ușor. Trebuie să fie udă, dar fără să curgă. Ambele picioare ale bolnavului se înfășoară în comprese, de la glezne până la genunchi. Deasupra se pun prosoape uscate. Bolnavul nu trebuie acoperit, se reduce efectul compreselor cu oțet.
Ceai “adio dureri de stomac”
Se amestecă câte o lingură cu semințe de chimen și anason, se pun la fiert în 500 ml de apă și se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară lichidul și se pun în el câte un plic (sau o linguriță) de mușețel și de mentă. Se lasă să mai dea un clocot, apoi se pune vasul la infuzat 5 minute. Se strecoară ceaiul și se bea cu înghițituri mici, cât mai fierbinte.
Oțet de usturoi contra tusei și bronșitei
Circa 150 g de usturoi proaspăt zdrobit se pun într-un litru de oțet de mere și se amestecă bine. Amestecul se lasă două săptămâni la loc întunecos, apoi se păstrează în frigider câteva săptămâni. Contra tusei și bronșitei, se pun cataplasme cu oțet de usturoi pe piept, iar în caz de dureri de gât, se face gargară cu oțet diluat cu puțină apă fierbinte. La fel de eficient este și în răceli cu nas înfundat, când se pun picături în fiecare nară.
Pelinul și intestinele
30 g frunze uscate de pelin se pun la macerat 24 de ore în 60 ml alcool de 70 de grade, după care se adaugă 100 ml vin alb. Se lasă la macerat 10 zile. Se ia o linguriță, dimineața, pe stomacul gol.
Lămâie contra crizelor de bilă
Se stoarce o lămâie, apoi se toacă mărunt și se fierbe în 300 ml apă, într-un vas acoperit, la foc mic, timp de 20 de minute. Se strecoară, se îndulcește cu puțină miere, apoi se adaugă și sucul stors înainte. Întreaga cantitate se bea într-o zi.
Rețetă pentru hepatite
Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 3 kg morcovi, 3 kg miere, 3 kg lămâi, 1 kg pătlagină. Morcovii se rad pe răzătoarea mică, lămâile se spală și se taie mărunt, pătlagina se fierbe într-un litru de apă, până rămâne o cană. Se amestecă toate ingredientele, se pun în borcane și se păstrează în frigider. Se ia în fiecare dimineață o lingură cu amestec pe stomacul gol, înainte de masă cu 15 minute.
Spanacul contra hemoroizilor
Se râșnesc fin 100 g semințe de spanac și se amestecă cu 400 g miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Gențiană, ghimbir și rozmarin pentru digestie lentă
Se râșnesc și se amestecă în părți egale: rădăcină de gențiană, ghimbir și rozmarin. Se administrează câte o linguriță cu pulbere sublingual, timp de 15 minute, de 4 ori pe zi, timp de două luni. După ce a fost ținută sub limbă, pulberea se înghite cu o cană de ceai din flori de salcâm.
Insomnie: scorțișoară și miere
Se adaugă o jumătate de linguriță cu pudră de scorțișoară și o linguriță cu miere, la o cană cu lapte cald. Se bea înainte de culcare.
Alifie pentru infecții ale unghiilor, furuncule, arsuri, tăieturi
Se face o alifie din ceară de albine și ulei de floarea-soarelui presat la rece, topite și amestecate pe baie de aburi. Cicatrizarea și vindecarea sunt rapide.
Ceai de soc pentru lumbago
Se bea 1 litru de ceai de soc pe zi: 4 linguri cu soc se infuzează, 15 minute, într-un litru de apă clocotită. Se frecționează zona afectată cu untură amestecată cu usturoi pisat.
Noduli tiroidieni
Se râșnesc și se amestecă următoarele plante: drăgaică (sânziene) – 4 părți, coada-calului – 4 părți, gălbenele – 2 părți, traista-ciobanului – 2 părți, salvie – 2 părți, ciuboțica-cucului – 3 părți, urzică – 2 părți și tătăneasă – 3 părți. Se ia sublingual, câte o linguriță cu pulbere, de patru ori pe zi. Se ține 5 minute, după care se înghite cu o cană cu ceai din același amestec. Tratamentul se face timp de 3 luni. Apoi încă 3 luni se folosește ceaiul din amestecul de mai sus, din care se beau 4 căni pe zi.
Suc contra obezității
Se beau 2 pahare de suc din rădăcini de pătrunjel și păstârnac între mese, timp de 7 zile. Cura se repetă la fiecare două luni.
Ceai de frasin: se face un ceai din 2 lingurițe frasin (frunze sau flori), la 500 ml apă clocotită. Se infuzează 20 de minute. Se bea neîndulcit, în trei reprize, după mesele principale.
Obezitate și menținerea siluetei
Se consumă de trei ori pe zi câte un pahar cu suc făcut din: țelină, varză și mere, în părți egale.
Ceai pentru regenerare celulară
Se face un amestec în părți egale (câte o linguriță) din scorțișoară, nucșoară și frunze de dafin uscate. Se pun într-o cană cu apă fierbinte și se infuzează 20 minute. Se strecoară. Conținutul se împarte în două. Se bea jumătate de cană dimineața și jumătate de cană după-amiaza.
Macerat de hrean contra reumatismului articular
Se introduc într-o sticlă de 1,5 l următoarele: o cană cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, o cană și jumătate cu hrean ras, gaz – până la umplerea sticlei. Se lasă la macerat 10 zile, la temperatura camerei, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se strecoară și se folosește la masajul zonelor dureroase.