
Festivalul Internațional de Literatură de la Iași
– Desfășurată la Iași, între 2 și 6 octombrie, cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere a numărat 300 de invitați din toată lumea, 130 de evenimente desfășurate în paralel și peste 30.000 de participanți –
1. Orașul
…pentru că Iașiului îi stă nemaipomenit de bine în octombrie, sub haina de frunze aurii risipite pe străzi. Și pentru că, deși în timpul festivalului a plouat încât invitații să se zgribulească sub pelerine, vinul fiert și bucuria reîntâlnirii au ținut tuturor de cald. A ieșit și soarele timid de câteva ori, s-a prelins pe străduțele șerpuite, printre case vechi, înghesuite pe coline, și s-a odihnit o vreme pe turlele Bisericii Trei Ierarhi și pe pereții îngălbeniți de vreme ai Palatului Culturii. Librăriile și-au așteptat clienții, anticariatele și-au scos cărțile la vedere, cafenelele și-au deschis porțile și au oferit reduceri, târgurile de trufandale au ieșit în stradă, astfel ca lumea venită la Iași pentru FILIT să se bucure de toate. Nici n-ar fi putut exista un oraș mai bine ales pentru un festival de literatură. Ieșit al doilea după București, în topul celor mai activi cititori, Iașiul e și orașul unde se cumpără cele mai multe cărți. La Iași, ritmul e altul. Timpul are pur și simplu răbdare. Așa se face că bucuria FILIT-ului s-a simțit nu doar în cortul de festival special amenajat în Piața Unirii, ci și în forfota ceainăriilor, în foșnetul cărților proaspăt cumpărate și-n chicotitul vesel al celor revăzuți de curând.
2. Invitații

…pentru că ei sunt motivul principal pentru care publicul vine de peste tot din România la FILIT, și pentru că organizatorii se întrec an de an să pună în catalogul de festival nume dintre cele mai grele de pe scena literară contemporană. La Iași, și-au dat mâna cei mai importanți scriitori români ai momentului, alături de excepționali traducători, de editori și manageri culturali și de scriitori sosiți din Serbia, Belgia, Spania, Franța, Slovenia, Rusia și Islanda, SUA și Republica Moldova, Olanda, Irak, Bosnia și Herțegovina.
Elegant, purtând parcă pecetea familiei nobile în care s-a născut, francezul Lionel Duroy a povestit liceenilor de la Alecart despre cum “Jurnalul” lui Mihail Sebastian e atât de prezent și viu în propriul său roman. “Eugenia”, o poveste de dragoste răvășitoare, plasată în România anilor ‘30-‘40, și care readuce în atenție îngrozitoarele imagini ale pogromului de la Iași și cumplitul destin al evreilor din România.
Vândută în peste 5 milioane de exemplare și tradusă în 25 de limbi, spanioloaica Maria Dueñas, autoarea celebrului roman “Iubirile croitoresei” a vorbit pe scena Teatrului Național din Iași despre cum succesul a luat-o cu totul prin surprindere și a obligat-o să renunțe la catedra de lingvistică pe care o ținea la Universitatea din Murcia, despre cum niciodată nu și-a propus să se ocupe doar de literatură, despre cum propriii săi copii nu-i citesc cărțile, dar sunt încântați să aibă o mamă scriitoare.
Seara cea mai așteptată la FILIT a fost, de departe, cea dedicată marelui romancier american Richard Ford, laureat al premiului Pulitzer. Moderată cu abilitate și umor de Marius Chivu, discuția ne-a dezvăluit un scriitor deopotrivă sentimental și ironic, căruia nu-i lipsește nici empatia, nici spiritul caustic. La cei 75 de ani, marele maestru al prozei americane n-a ezitat să mărturisească că e dislexic, că a citit prima carte serioasă abia la 19 ani, că moartea tatălui său, la frageda vârstă de 16 ani, a fost “un act eliberator, care a făcut ca lumea să pară mai deschisă” și că-i datorează pe de-a-ntregul longeviva sa carieră soției sale, Kristina, prima și ultima iubire. “Mereu am văzut căsătoria ca fiind ceva pentru totdeauna”, a mai adăugat el cu religiozitate. În spatele acestei fidelități, se ascunde însă un autor original și temperamental, care, supărat pe o cronică proastă semnată de Alice Hoffman, i-a trimis acesteia prin poștă propriul ei roman găurit de-un glonț.
La Iași a fost prezent și Mihail Șîșkin, autorul celebrului “Scrisorar”, care l-a făcut unul dintre cei mai iubiți scriitori contemporani și unul dintre cei mai probabili candidați ai literaturii ruse la premiul Nobel. Considerat de mulți drept favorit al premiului care va fi anunțat chiar săptămâna aceasta de Academia Suedeză, Șîșkin a simțit nevoia să declare ironic că “Nobelul e o maladie a literaturii universale”. Molcom la vorbă, ca rușii adevărați, și neiertător ca toți cei care trăiesc sub regimuri opresive, Șîșkin a vorbit pe scena Teatrului Național și despre neajunsurile regimului Putin, despre neputința de a face compromisuri și despre succesul ciudat pe care îl are, care l-a făcut să fie tradus în 35 de limbi, dar care nu îl și “vinde” suficient.
Au fost prezenți la FILIT și Mathias Enard, laureat al premiului Goncourt, Herman Koch, unul din cei mai populari scriitori olandezi, și islandezul Sjón (al cărui interviu îl puteți citi în pagina alăturată).
3. Scrisorile către Julien Ospitalierul

…pentru că Emil Brumaru, poetul străfulgerat mereu de trăiri erotice, a fost marele absent al FILIT-ului de anul acesta și pentru că, fără plimbările lui, străzile Iașiului nu vor mai fi niciodată la fel. Dispărut dintre noi în luna ianuarie a acestui an, poetul Emil Brumaru a fost omagiat cu o expoziție de artă plastică ce a reunit artiști consacrați, alături de tinere talente, de la Sorin Ilfoveanu și Suzana Dan, până la Anca Boeriu, Joela Vișniec și Felix Aftene. În pete de culoare, colaje, picturi, litografii sau instalații metalice, artiștii au încercat să arate cum rezonează fiecare cu spiritul ludic și efervescent, cu lirismul și picturalitatea din versurile celui mai năstrușnic, erotic și revărsat poet român. Așezate sub mâna curatorului Dragoș Pătrașcu, artist și profesor la Facultatea de Arte din Iași, “Scrisorile către Julien Ospitalierul” și-au așteptat cuminți privitorii, în sala mare a cortului FILIT, acolo unde în penultima seară de festival a avut loc și marea desfășurare de poezie.
4. Noaptea Albă a Poeziei

…pentru că de șapte ani încoace nu există în România un eveniment poetic mai impresionant și mai exploziv, care să adune laolaltă voci de peste tot din lume, într-o lectură maraton, care durează, cum ne-am obișnuit deja, până a doua zi, în zori. I-am ascultat acolo pe Dan Coman și pe Angela Marinescu, pe Andrei Pintea și pe Robert Șerban, pe Victor Țvetov și pe Matei Vișniec, pe Ștefan Manasia și pe Svetlana Cârstean. Blândă sau răvășitoare, percutantă sau plină de tandrețe, cu rimă sau cu vers alb, abia șoptită sau țipată cu furie, poezia citită de cei 69 de poeți invitați a plutit câteva ore bune peste capetele celor câteva sute de ieșeni sosiți s-o asculte, s-a strecurat afară, în fața cortului FILIT, unde i-a zăpăcit cu vraja ei pe toți cei care-și așteptau rândul și-și încălzeau degetele pe cănile de cafea și și-a luat zborul peste clădiri, învelind orașul cu catifeaua ei. La Iași, am aflat că poezia e încă vie și chiar mai mult de-atât. Că, uneori, când nimic nu te mai ajută să înaintezi, îți poate ieși în întâmpinare ca un hap prețios, ca o licoare magică, dătătoare de viață și vindecare.
5. Organizarea
…pentru că și anul acesta, echipa festivalului s-a întrecut pe sine să pună la dispoziția invitaților, a jurnaliștilor și a publicului, tot ce a fost nevoie pentru ca experiența literaturii să curgă lin. Am participat la multe festivaluri la viața mea și întâmplarea face să fi fost prezentă și la ediția cu numărul 1. M-am bucurat să descopăr un festival care crește an de an cât alții în șapte și care reușește, aparent fără nicio sforțare, să adauge la aura lui și mai multă lumină.
*

Cu ce imagini rămân după trei zile de FILIT? Zeci de tineri nerăbdători cu cărți în mână, sala îmbrăcată în aur și catifea roșie a Teatrului Național plină ochi, ropotele de aplauze și acordurile ultimei piese cântate de trupa ieșeană Fine It’s Pink, în penultima seară de festival, mirosul vinului fiert și scârțâitul stiloului la autografe, îmbrățișările călduroase, dezvăluirile care ne-au emoționat, glumele care au făcut sala să se cutremure de râs, zâmbetele complice. Dar mai ales, bucuria oricărui iubitor de literatură că la Iași, pentru câteva zile, ești din nou “acasă, printre ai tăi”.