Români care au reușit
În fotografii, par să fie bunicii noștri, copii, îmbrăcați în hăinuțe ce păstrează culoarea naturală a firului de in, de bumbac sau de cânepă, tivite cu dantele fine și cu croieli de-o eleganță discretă. Doar jucăriile pe care le strâng la piept trădează actualitatea imaginilor. Hăinuțele nu sunt nicidecum recuzită, scoase din vreun dulap prăfuit, ci sunt creații originale, marca „Pernille”. N-o fi românesc numele, dar Cristina Căpitan, proprietara ei, e româncă, și încă una care a reușit să transforme un hobby într-o afacere de succes.
Copiii, mama, bunica

Cristina Căpitan are la bază studii în drept, comunicare și relații publice, dar pasiunea pentru modă și estetică a fost un fir roșu în viața ei. Mamă a trei copii, o fetiță și doi băieți, Cristina și-a dorit să-i îmbrace ca în povești, în hăinuțe din materiale naturale, inspirate de moda retro-vintage. O poveste care s-a transformat în realitate și într-o afacere de succes. „Deși nu am studii în fashion sau design, am decis să îmi urmez pasiunea și am urmat câteva cursuri de specialitate la Milano, unde am aprofundat cunoștințele în acest domeniu. Așa s-a născut ideea de a contura brandul Pernille, pas cu pas, cu multă dedicare și entuziasm”, spune Cristina Căpitan.
Prima investiție a fost de doar vreo 5000 de euro, sumă completată treptat, pe măsură ce brandul Pernille a devenit cunoscut. „Am investit în marketing, promovare și tipare de calitate, elemente esențiale pentru a menține standardele brandului ridicate și pentru a atrage noi clienți. Totul a fost finanțat din resurse proprii, fără a apela la fonduri europene sau alte surse externe de finanțare, dar am gestionat cu grijă fiecare investiție, pentru a maximiza impactul”, precizează Cristina Căpitan. În 2023, cifra de afaceri a firmei, aflată în Corbeanca – Ilfov, s-a triplat, față de anul anterior, iar profitul a fost reinvestit constant.
Atelierul cu copii
– Hainele dvs. pentru copii par desprinse din cărțile cu povești. De unde vă inspirați?

– Copiii mei sunt o sursă constantă de inspiraţie. Împreună alegem ţinutele, iar ei se implică în deciziile de design, ajutându-mă să creez piese care să reflecte inocenţa şi bucuria copilăriei. Pe de altă parte, mă bazez pe colaborări cu profesioniști din diverse domenii, care contribuie în mod esențial la succesul brandului. Fiecare colaborator are un rol bine definit, iar împreună formăm un ansamblu armonios, ca un puzzle în care fiecare piesă este vitală. De la designeri și producători, până la specialiști în marketing și vânzări, fiecare contribuie la crearea și dezvoltarea brandului „Pernille”. Aceste colaborări sunt fundamentale, pentru ca afacerea să funcționeze bine și pentru a menține standardele înalte pe care ni le-am propus.
– Cum ați ales numele firmei? Are vreo semnificație anume sau e doar un cuvânt ales întâmplător, cu o bună rezonanță publicitară?
– „Pernille” provine din limba daneză și înseamnă „piatră”. Varianta românească a acestuia este Petra, numele bunicii mele, cea care a avut un rol esențial în viața mea. Bunica Petra a fost un pilon de stabilitate și iubire, iar amintirile cu ea, sfaturile și poveștile ei despre importanța tradițiilor și a valorilor familiale mi-au marcat copilăria într-un mod profund. Botezând acest brand cu un nume similar numelui bunicii, mi-am dorit să păstrez vie amintirea ei și să transmit aceleași valori și emoții prin designurile noastre, oferind clienților produse care să reflecte tradiție, calitate și atenție la detalii.
Eleganță vintage
– Materialele din care sunt confecționate hăinuțele joacă un rol decisiv în modelele propuse de dvs. De unde vă procurați materia primă?
– Materia primă provine din mai multe țări, în funcție de specificul fiecărui produs. În primul rând, colaborez cu furnizori locali din România, care produc materiale de o calitate excepțională. De asemenea, ne aprovizionăm cu materiale din Spania și Portugalia, dar și din India, unde am găsit o sursă unică pentru broderii realizate manual. Acest detaliu special m-a inspirat să integrez broderiile manuale în colecțiile mele, oferindu-le astfel o notă de autenticitate și rafinament.
„Reacțiile au fost peste măsura așteptărilor”
– Au avut impact hăinuțele dumneavoastră, sau stilul vintage e considerat la noi „vechituri”?

– Fiecare piesă vestimentară poartă o bucată din eleganța vintage a României interbelice și este realizată meticulos, pentru a asigura durabilitate și atemporalitate, permițând copiilor să-și creeze amintiri prețioase în ținutele lor preferate. Fiind lucrate din materiale naturale, e firesc ca prețul hăinuțelor marca „Pernille” să fie mai ridicat decât al celor din materiale sintetice, nesănătoase, existente mai peste tot în comerț. Însă reacțiile oamenilor care ne aleg creațiile au fost peste măsura așteptărilor, mi-au dat un impuls semnificativ să merg mai departe și să continui să dezvolt brandul. Fiecare apreciere, fiecare hăinuță vândută au fost confirmări că n-am muncit în zadar, ceea ce m-a motivat să îmbunătățesc constant produsele. În plus, această susținere m-a încurajat să explorez mereu noi idei, fără a face rabat de la viziunea mea inițială.
– Ați avut momente în care să vă fi dorit să renunțați?
– Da, am avut și momente în care am simțit că sunt depășită de situație. La început, totul era nou pentru mine, volumul de muncă era foarte mare, mă aflam pe un teritoriu necunoscut, fără să am pe cineva care să mă sfătuiască. Mă simțeam copleșită, mai ales când lucram sub presiune, căci livrările trebuiau făcute la timp, iar noua colecție, care se suprapunea peste sarcinile existente, trebuia să fie gata. A fost o perioadă în care am simțit că, din cauza afacerii, mi-am neglijat familia și mi-a fost foarte greu să accept asta. Cu toate acestea, am decis să nu renunț. Mi-am propus să optimizez procesele necesare pentru a susține afacerea și să aduc alături de mine oameni competenți, care să mă ajute să cresc și să mă descurc mai bine în fața tuturor acestor provocări. A fost o lecție importantă, care m-a învățat să-mi echilibrez mai bine atât viața personală, cât și pe cea profesională. Nu este ușor să fii antreprenor în România, căci multitudinea de taxe și reglementări fac lucrurile foarte dificile pentru IMM-uri. Cele mai mari provocări sunt menținerea unui echilibru între calitate și costuri, dar și adaptarea la schimbările diverse de pe piață. Cred, totuși, că, prin perseverență și inovație, putem depăși obstacolele și putem construi un brand durabil. În plus, există posibilitatea de a accesa fonduri europene, lucru pe care intenționăm să-l facem în viitor, pentru că ne dorim să ne extindem pe piața asiatică și în Emiratele Arabe Unite.
(Hăinuțele marca „Pernille” se pot găsi pe site-ul firmei, în câteva magazine din țară, din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Israel, dar și la evenimente sau târguri de modă.)