
– Moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă a creat haos. Nu era obligatoriu ca Opoziția să pregătească o alternativă concretă și imediată? Bălmăjeala creată nu face decât să scadă încrederea electoratului în schimbarea mult visată…
– Bineînțeles că opoziția ar fi trebuit să pregătească o formulă viabilă pentru susținerea unui nou guvern, dar acest lucru era, practic, imposibil, pentru că, după cum se știa deja, partidele care au votat moțiunea aveau de fapt fiecare o agendă proprie: PNL executa o comandă a președintelui Iohannis, care voia să se laude în campanie că ne-a scăpat de PSD, Victor Ponta voia să scape de Viorica Dăncilă pentru a avea, spera el, cale liberă spre o fuziune cu un PSD care ar fi rămas decapitat, iar PMP, UDMR și ALDE au intrat în joc pentru că nu mai puteau rămâne alături de PSD, fără să-și piardă aproape tot electoratul și pentru a putea negocia ulterior ceea ce nu și-ar fi permis să ceară decât unui PNL strâns cu ușa, cum se află acum. Este deci important să-i identificăm pe principalii responsabili pentru actuala derivă politică: Klaus Iohannis, care, obsedat exclusiv de propria campanie, nu a pregătit și partea a doua a „filmului moțiunii,” Victor Ponta, care își urmărește strict interesul de fost și viitor psd-ist, în dauna țării, și micile partide șantajiste de care am vorbit. Din cauza lor, schimbări necesare, cum ar fi desființarea SSIIJ, pe care o cere UE, sau alegerea primarilor și a președinților de CJ în două tururi, riscă să fie compromise. Numai alegerile anticipate ne-ar scăpa de acești paraziți politici, ca și de toxicul PSD, și ar asigura majoritatea necesară reformelor, dar numai USR le cere. Din acest motiv, dar și pentru că Dan Barna este candidatul la președinție care pune probleme, atât pentru Viorica Dăncilă, cât și pentru Klaus Iohannis, USR a devenit ținta tuturor atacurilor politice și din media. Proiectul unui guvern viabil fără PSD a căzut victimă jocurilor electorale din cursa pentru Cotroceni și jocurilor personale ale domnilor Ponta, Tăriceanu și Kelemen. Să sperăm că alegerea președintelui nu va fi viciată de aceste demersuri mizerabile.
– Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a intrat în colimatorul DNA pentru furtișaguri care au dus la prăbușirea CFR – una dintre cele mai mari întreprinderi de stat. Același individ e vinovat și de falimentul autostrăzilor. Ce pedeapsă poți să-i dai pentru asemenea ticăloșii?
– Pedeapsa prevăzută de lege, de preferință după ce legea va reveni la forma sa inițială, dinainte de mutilarea efectuată de PSD, Pro România, ALDE și UDMR, partide preocupate exclusiv de salvarea penalilor. Chiar și acum cred însă că s-ar găsi prevederi legale pe care domnul Cuc le-a încălcat, doar că administrarea de probe în cazurile de corupție și abuz în serviciu a devenit mult mai dificilă, din cauza hotărârilor CCR și a legilor votate de majoritatea toxică de care s-a bucurat PSD până nu demult. De altfel, și ultimul raport din cadrul MCV observă că lupta anticorupție a scăzut din intensitate. Să admitem însă că DNA găsește destule probe pentru incriminarea domnului Cuc, dar chiar și așa, viitorul acestui ministru catastrofal tot luminos rămâne, pentru că, fiind parlamentar, nu poate fi anchetat decât cu încuviințarea Parlamentului. Nu cred că își imaginează cineva că PSD și acoliții săi, care au rămas fideli cauzei salvării corupților, vor încuviința vreodată o anchetă DNA asupra propriilor membri. Deci, Cuc poate să scape, cum a scăpat și Rovana Plumb de ancheta din dosarul Belina. În acest Parlament, voința politică pentru eliminarea corupției și a corupților lipsește. Din păcate, chiar și cu un nou guvern în jurul PNL, devenit necesar după moțiune, situația va fi aceeași, pentru că nu se schimbă componența politică a legislativului. Dar nu numai Cuc ar trebui judecat pentru răul făcut țării, ci aproape toți miniștrii guvernului Dăncilă, pentru că și în sănătate, și în învățământ și în alte ministere, situația este aceeași. Poate că ministrul Transporturilor este printre cei mai catastrofali, într-adevăr, iar recentul scandal în care este implicat, cel legat de tentativa de a bloca sosirea în București a parlamentarilor opoziției în ziua moțiunii, este revoltător și strigător la cer. Impunitatea lui Cuc este însă, să nu uităm, strict de sorginte politică și nu poate fi eliminată decât politic, adică prin alegerea unui nou parlament, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Altă soluție democratică nu există.