Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ucigașii răcelilor (1)

Foto: 123RF – 6

• Un om răcește, în medie, de trei ori pe an. Adică de 200 de ori într-o viață. În total, trei ani de tuse, temperatură, dureri în gât. Neplăcut și, mai ales, scump. Remediile pe care vi le ofe­rim în paginile care urmează, nu doar că sunt mai ieftine decât medicamentele, dar acționează, adeseori, mult mai bine decât ele și n-au efecte adverse. Încercați-le cu încredere! •

Laptele și mierea

Dacă aveți gâtul iritat, nu mai scăpați de tuse ori vă sâcâie alte simptome tipice de răceală, solu­ția e simplă: beți un pahar de lapte cald cu miere. Laptele și mierea sunt alimente bogate în nutrienți, care vă pot fi de ajutor în combaterea virușilor gripali. Dar atenție: laptele nu trebuie încălzit decât până la maximum 40Propolisul

Provine dintr-un amestec de ră­șini recoltate de pe diverse specii de arbori și apoi prelucrate de albine, în final rezultând o materie brună, cleioasă, care la căldură se poate modela ușor, în schimb devine ri­gidă și casantă la temperaturi scă­zute. Albinele se ser­vesc de ea pentru astuparea crăpă­turilor din pereții stupului și etanșarea lui. De asemenea, izolează într-un înveliș de propolis intrușii pe care i-au omorât dar nu-i pot transporta afară – insecte mai mari, uneori chiar și șoareci – cu scopul de a împiedica intrarea lor în putrefacție. Însă propolisul nu este doar un material de con­struc­ție pentru lucrătoarele stupului, ci și cel mai puternic antibiotic natural, spectrul său de acțiune deosebit de larg cuprinzând, alături de bacterii, și ciupercile parazite și virușii. Aceasta este, de altfel, prima întrebuințare pe care i-o dau albinele. Cu aju­torul lui, ele își asigură protecția împotriva unor eventuale infecții. De exemplu, îl aplică într-un strat subțire în celulele fagurilor, unde matca urmează să-și depună ouăle. Medicii naturopați îl prescriu ca tratament pentru nume­roase afecțiuni. Luați-l de trei ori pe zi, 40 de picături, în puțină apă, și veți scăpa de răceli.

Cătina

Fructele arbustului de cătină, relativ mici (6-8 mm) și colorate în galben-portocaliu, se culeg toam­na. Boabele moi, suculente, conțin în primul rând o mare cantitate de vitamină C cu biodis­ponibilitate ridicată, iar apoi multe alte vitamine: B1, B2, B9, E, F, P, K, betacaroten, precum și ta­nanți, uleiuri și o serie de minerale: calciu, mag­neziu, potasiu, fosfor, sodiu, fier. Datorită acestei combinații generoase de substanțe active, fructele de cătină întăresc sistemul imunitar și ajută orga­nismul să lupte eficient cu infecțiile virale. Pentru a le evita, ar trebui să consumați cătină zilnic, în diferite forme: suc, pastă, gem etc. Din magazinele naturiste se poate procura și ulei – la sti­clă sau încapsulat.

Scoarța de salcie

Unul dintre cele mai longevive remedii uilizate de medicina tradițională, iar ulterior și de cea cla­sică, este scoarța de salcie (Salicis cortex), obținută prin jupuirea crengilor cu vârsta de 2-3 ani. În com­poziția ei chimică se regăsește la loc de frunte salicina (în proporție de 0,3-0,8%), folosită încă din secolul XIX de in­dus­tria farmaceutică pen­tru producerea acidului acetilsalicilic – faimoasa aspirină, veșnic prezentă la datorie, în dulăpiorul cu medicamente de aca­să. Puteți renunța la ea, dacă aveți la îndemână scoarța de salcie, căreia specialiștii i-au recu­nos­cut de mult proprietățile analgezice, sedative, an­tireumatice, de scădere a febrei și reducere a in­fla­mației. Ceaiul din scoar­ță de salcie atenuează simptomele răcelii la fel de bine ca medicamentele de sinteză, ba chiar mai bine, deoarece vă oferă în plus o multitudine de com­puși cu valoare terapeutică dovedită.

Cistus

Mai exact: Cistus incanus. Este vorba despre o plantă din bazinul Mării Mediterane care, deși utilizată de peste două milenii de către vindecătorii populari, uitată și apoi redescoperită, declarată de specialiștii de la Universitatea din Würzburg (Ger­mania) drept „planta medicinală a anului 1999”, rămâne în continuare prea puțin cunoscută. Frun­zele ei conțin polifenoli, uleiuri și o rășină aromată, numită labdanum. Aceasta are o puternică acțiune cicatrizantă, fiind întrebuințată în tratarea diver­selor boli de piele. Polifenolii produc efecte tera­peutice dintre cele mai diverse: antivirale (putând stopa evoluția unei răceli), bactericide, antifungice, dar și antiinflamatoare, antioxidante și antihista­minice. Bând în mod regulat o infuzie din frunzele de Cistus incanus, veți răci mai rar, iar dacă simp­tomele s-au instalat deja, vor dispărea repede.

Glutamina

Este partea cea mai importantă a celulelor imunitare. Fără glutamină, sistemul de apărare a organismului ar avea viață grea. Celulele ucigașe, la fel ca și flora intestinală au nevoie de glutamină în compoziția lor. Efectul glutaminei este așa de important, încât ea li se administrează pacienților înainte și după operațiile grele. Multe vedete de la Hollywood, precum și sportivi profesioniști, iau zilnic o porție de glutamină, pentru a-și întări siste­mul imunitar. Asta nu înseamnă că trebuie să dați iama la farmacie pentru a vă procura glutamină. Ea se găsește în multe alimente. Cea mai puternică concentrație se află în următoarele: gelatină, soia, făină de soia, caș, urdă, cașcavaluri tari (Emmen­tal, Greyer, Parmezan), unt de alune.

Somnul

Repaosul nocturn nu are doar rolul de a alunga oboseala și de a permite cor­pului să se odihnească, el este foarte important și pentru buna desfășurare a metabolismului și menține­rea unei greutăți normale. În același timp, studiile au pus în evidență faptul că somnul exercită o influență semnificativă asupra capa­cității de autoapărare a or­ga­nismului. „Dormi, ca să te faci bine”, este sfatul pe care mamele îl dau adesea copiilor bolnavi. Cum anu­me contribuie somnul la în­sănătoșire? Odihna din tim­pul nopții, cu o durată co­res­punzătoare vârstei, favo­rizează buna funcționare a sistemului imunitar. Prin urmare, participând la întărirea imunității, som­nul face parte din prevenție, dar totodată el constituie și o componentă a luptei cu boala, deci a terapiei. Dacă doriți să evitați o infecție virală, ar trebui să dor­miți între 6 și 8 ore în fiecare noapte. Așa veți fi sănătoși. Și supli. Fiindcă prin­tre efectele pozitive ale unui program regulat de somn se numără și acela de a vă împiedica să deveniți supraponderali.

Irigația nazală

Ați încercat vreodată un lavaj nazal? Se execută cu ajutorul unui irigator special (se găsește în farmacii), care trimite o soluție salină călduță, să intre și să iasă prin nări și sinusuri, pentru a le curăța de alergeni, bacterii și viruși. E simplu și nici pe departe atât de neplăcut cum își imaginează cei ce n-au experimentat încă procedeul. Spălă­turile nazale previn guturaiul, iar dacă el s-a declanșat, elimină secrețiile vâscoase și eliberează căile respiratorii. Dificultățile de respirație vor fi înlăturate în cel mai scurt timp.

Mișcarea și sportul

Pe lângă faptul că dezvoltă mușchii, exercițiul fizic practicat cu consecvență este benefic pentru sistemul cardiovascular și metabolism. S-a do­vedit, de asemenea, că el conferă organismului o rezistență sporită la atacurile din partea microor­ganismelor patogene. Cine dorește să aibă un sis­tem imunitar activ ar trebui să introducă pe agen­da sa zilnică mai multă mișcare. Transformați plimbările într-un obicei constant, lăsați mașina în garaj și mergeți la serviciu cu bicicleta, urcați scara cu piciorul, în loc să luați liftul. Activitatea fizică permanentă va determina sistemul imunitar să se adapteze la necesitățile organismului. Rețineți însă că exagerările sunt contraproductive. Eforturile extreme provoacă microleziuni la nivelul fibrelor musculare și, întrucât ma­crofagele au în „fișa postului” lor și îndatorirea de a distruge ce­lulele lezate sau îm­bătrânite, ele vor fi solicitate pentru înlăturarea deșeurilor celu­lare. Total mobilizate în această direcție, nu vor mai avea capacitatea de a ur­mări cu suficientă aten­ție intrușii. Astfel riscul de îmbolnăvire va fi consi­derabil mai ridicat. Atunci când simțiți că v-a prins o răceală, ar trebui să vă ab­țineți de la orice pro­gram sportiv și, în general, ar fi bine să limitați activitatea fizică intensă. În locul unei ture de jogging, vă recomandăm să faceți o plim­bare în pas de voie.

Relaxarea și reducerea stresului

În principiu, stresul reprezintă o stare normală care pune organismul nostru în situația de a reacționa adecvat la agresiunile ex­terioare. În zilele noastre, stresul înre­gis­trează însă un nivel în con­tinuă creștere și îmbracă for­me diverse, de la cel men­tal sau psihic, provocat de rit­mul istovitor al vieții coti­diene și de exigențele profe­sionale, până la tulburările induse de poluarea mediului. Există în prezent atât de mulți factori stresanți, încât meca­nismele de adaptare ale corpului nostru nu mai pot face față, se dereglează – și astfel apare boala. Hi­pertensiunea arterială, surplusul de greu­tate corporală, problemele digestive, migrenele, dure­rile de spate, sindromul burnout, nenumărate alte patologii acute și cronice sunt cauzate – parțial sau în întregime – de stresul care ne apasă zi de zi.

Este esențial să vă împo­triviți acțiunii lui distructive. Încercați să vă dați seama dacă sunteți efectiv stresați și în ce mă­sură. Cercetați ce se petrece în trupul și sufletul dvs. Nu ascultați doar ce vă spun șeful, colegii de muncă sau partenerul, ci concen­trați-vă asupra propriei dvs. per­­soane, străduiți-vă să aflați ce vă șoptește vocea dvs. lăun­trică, căci ea vă va împărtăși lucruri de o însemnă­tate vitală. Oamenii atenți la nevoile organismului lor sunt relaxați și împăcați cu sine, iar corpul lor are șanse optime de a respinge infecțiile sau de a le depăși fără dificultăți deosebite. Dar cum ne putem destresa, cum ne alimentăm cu energie, pentru a avea un sistem imunitar intact? Există nenumărate modalități:

* Antrenamentul autogen și yoga sunt deosebit de indicate, ele vă vor învăța să vă destindeți și să vă desfășurați activitățile zil­nice fără grabă. Însă, bine­înțeles că nu veți reuși, dacă le veți practica numai o dată pe an. Premisele in­dis­pensabile ale succesului sunt consecvența și ritmi­citatea.

* Metoda relaxării mus­culare progresive poate fi și ea de ajutor la combaterea stre­sului. (Culcați pe spate, vă rela­xați, pe rând, fiecare parte a corpului, cu ajutorul gândului.)

Fiecare om se destresează în felul său. Unii pic­tează, alții ascultă muzică simfonică sau meditează. Poate ar trebui să testați diverse variante, pentru a o descoperi în final pe cea ideală pentru dvs. Re­zervați-vă minimum 20 de minute pe zi, în care să vă deconectați și să vă liniștiți – în modul preferat de dvs. Dacă vă planificați riguros treburile zilnice, veți putea să vă permiteți acest mic program de relaxare. Iar atunci când vă aflați realmente în criză de timp, faceți măcar un exercițiu de respirație, căci și el vă va ajuta să reduceți nivelul de stres. Nu re­nunțați, amintiți-vă că astfel vă consolidați protec­ția imunitară și preveniți o sumă de posibile sufe­rințe viitoare: afecțiuni ale sistemului cardiovas­cular, migrene și cefalee, dureri de spate și de ceafă, greutate corporală excedentară și tulburări de somn.

O zi anti-răceală

• Vă oferim mai jos câteva sugestii de meniuri și alte sfaturi de organizare eficientă a unei zile capabile să vă asigure imunitate la răceală •

Micul dejun

(la alegere)

* Müsli din cereale integrale sau fulgi de ovăz, combinați cu salată de fructe și iaurt. Tartine cu pâine din făină integrală.

* Friptură rece tăiată felii, cu hrean proaspăt ras și brânză cu roșii.

* Dulceață cu un conținut ridicat de fructe (peste 60%).

* Un ou.

* Cafea sau ceai (verde ori negru).

* 1 pahar de băutură tonică: 1 linguriță cu droj­die de bere, 50 ml kefir, 50 ml borș, 1 linguriță cu germeni de grâu, 1 linguriță cu propolis, 100 ml suc de grepfruit proaspăt stors, 1 lingură cu mie­re, rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare.

Între mese

* Multă apă plată cu ghimbir și suc de limetă.

* Fructe proaspete.

Prânzul

* Supă de găină, cu găluște de griș sau tăieței.

* La alegere: carne de vită (de două ori pe săptămână), pește marin (de minimum două ori pe săptămână)

* Supe de legume fără carne.

* Salate din legume crude, preparate cu ule­iuri vegetale și condimente (piper, nucșoară, scor­țișoară, rozmarin, chimen).

* Legume fierte înăbușit, asezonate cu ver­dețuri proaspete, hrean ras, ceapă și usturoi.

* Fructe proaspete.

* 1 iaurt probiotic fără zahăr și cu un procent redus de grăsime (com­bi­nat cu 1 linguriță cu droj­die de bere, 1 linguriță cu miere și o lin­gură cu pastă de cătină sau mă­ceșe).

* 1 pahar de băutură pen­tru întărirea imuni­tății: 1 lin­guriță cu drojdie de bere, 50 ml kefir, 50 ml borș, 1 lin­guriță cu pastă de măceșe, 1 lin­guriță cu pastă de cătină, 100 ml suc de portocale proas­păt stors, 1 lingură cu miere, ghimbir ras.

Între mese

* Fructe proaspete sau un iaurt probiotic.

* Un pumn de se­mințe: fistic, migdale sau nuci.

* Ceai verde sau ne­gru, cu puțin suc de limetă (lămâie ver­de).

Cina

* Multe crudități sub formă de salate, la care adăugați dressinguri preparate cu uleiuri de cali­tate (ex. de rapiță, in sau nucă) și potrivite de gust cu verdețuri proas­pete, condimente, eventual cu usturoi și hrean.

* Fructe proaspete.

* Ceai de ghimbir.

* 1 pahar de suc stors: roșii, morcov, varză mu­rată sau un amestec de sucuri de legume (fără adaos de sare), stoarse prin presare. (Sucul trebuie băut imediat, căci altfel se oxidează.)

În plus

* În cursul zilei se con­sumă minimum 2 litri de li­chide – pre­ferabil apă fil­trată, apă mine­rală plată, ceaiuri de plante și de fructe ori sucuri de legume și fruc­te subțiate cu apă.

Destindere și mișcare

* Faceți o plimbare de 15-20 minute la aer curat, cu grija de a purta o îmbrăcăminte adec­vată.

* Expuneți-vă la soare mâi­nile și fața, pentru a favoriza sin­teza vitaminei D la nivelul pielii.

* Un program de relaxare de 20 de minute, de exemplu an­trenament autogen, yoga sau re­laxare musculară progresivă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian