• Întăriți-vă zi de zi, vreme de o lună, capacitatea naturală de apărare a organismului. Schimbarea de anotimp vă va găsi pregătiți. O primăvară fără probleme •
Ziua 1
Scorțișoara, dinamul metabolismului

Scorțișoara, binecunoscutul aromatizant provenit din scoarța unor arbori exotici, activează circulația și astfel face să crească numărul celulelor imunitare în toate regiunile corpului. Deoarece conține cumarină, o substanță toxică pentru ficat, nu consumați niciodată mai mult de jumătate de linguriță de scorțișoară pe parcursul unei zile.
* Pentru fortificare – Umpleți un castronaș cu nisip fin, puneți deasupra o pastilă de cărbune pentru fumigații, presărați pe ea o jumătate de linguriță de pulbere de scorțișoară și aprindeți-o. Apoi încărcați-vă cu o nouă forță, inspirând profund și regulat.
Ziua 2
Concentrat de vitamine: sfecla roșie
Ea conține în primul rând betaină, un pigment vegetal ce stimulează sistemul imunitar. Pe lângă aceasta, mai cuprinde cantități apreciabile de provitamină A, vitamine din complexul B, ca de pildă acidul folic, fier (indispensabil pentru formarea sângelui), iod, potasiu și magneziu – o serie întreagă de substanțe de importanță vitală, cu care va umple depozitele organismului.
* Ca aliment – O puteți consuma sub formă de salată, combinând-o cu mere și hrean și adăugând o vinegretă preparată din trei părți ulei de nucă și șapte părți oțet de zmeură.
Ziua 3
Protecție celulară cu rodie
În sâmburii roșii ai rodiei se găsește în proporție de până la 40% acid elagic, un polifenol ce neutralizează eficient acei compuși instabili ai oxigenului atât de periculoși pentru celule, radicalii liberi.
* De băut sau mâncat – Beți 500 ml de suc, ori puneți sâmburii într-o salată de fructe proaspete.
Ziua 4
Detoxifiant natural: nucșoara
Nucșoara (cel mai bine, proaspăt rasă de fiecare dată) conține uleiuri eterice. Acestea elimină din organism substanțele toxice, care în timp pot slăbi considerabil sistemul imunitar.
* De băut – Puneți o linguriță de miere și un vârf de cuțit de nucșoară într-o cană cu ceai de plante. (Trebuie reținut că nucșoara se întrebuințează cu prudență, fiindcă în ea există și miristicină, o substanță halucinogenă, care în anumite cantități devine otrăvitoare.)
Ziua 5
Antibiotic vegetal: CĂLȚUNAȘII
În fața uleiurilor eterice din călțunaș (numit și „condurul doamnei”) capitulează bacteriile, ciupercile și virușii. Planta trebuie să fie însă proaspăt culeasă, căci dacă este depozitată mai mult timp, substanțele active conținute în ea dispar, fiind extrem de volatile.
* De băut – Turnați 500 ml de apă în clocot peste 7-8 flori și 7-8 frunze proaspete de călțunași, așteptați să se infuzeze 7 minute, apoi strecurați. Beți trei căni pe zi.
Ziua 6
Ghimbirul vă asigură protecția
Pentru a-și îndeplini misiunea de a identifica și distruge rapid antigenii, celulele imunitare au nevoie de o tripeptidă hidrosolubilă cu acțiune antioxidantă, derivată din glicocol, cisteină și acid glutamic. Ghimbirul vă ajută să dispuneți de ea în cantitate suficientă.
* De băut – Fierbeți 250 ml lapte, adăugați o linguriță de pastă de ghimbir sau 30 g rădăcină de ghimbir proaspăt rasă, îndulciți cu miere și beți fierbinte.
Ziua 7
Reiki vă dăruiește energie vitală

Cu ajutorul mâinilor, fiecare dintre noi își poate stimula centrii energetici ai corpului, de exemplu intestinul – „pupitrul de comandă” al imunității.
* De exersat – Puneți o mână pe stern și cealaltă la mijlocul abdomenului. Rămâneți astfel timp de cinci minute.
Ziua 8
Ayurveda la micul dejun
Medicii indieni știu de milenii că sistemul imunitar funcționează ireproșabil numai atunci când trupul, mintea și sufletul se află în echilibru. Iată o băutură care vă ajută.
* De băut – dimineața, o jumătate de cană de lapte cald cu un praf de cardamom, un praf de nucșoară și o linguriță de unt clarificat (ghee). Rețetă pentru ghee: tăiați în cubulețe 1 kg de unt, încingeți-l, pe urmă lăsați-l să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 minute, apoi turnați-l în borcane, strecurându-l printr-un șervet de bucătărie. Se păstrează la rece.
Ziua 9
Lovituri digitale pentru un plus de energie
Potrivit medicinei tradiționale chineze, meridianele energetice ale corpului pot fi activate nu numai cu ajutorul acelor de acupunctură, ci și cu bătăi ușoare, executate pe traseul lor.
* De exersat – Timp de 3-5 minute, ciocăniți cu degetul mijlociu meridianul splinei. El pornește de pe latura exterioară a degetului mare de la picior, urcă la gleznă, continuă pe interiorul pulpei și pe partea de jos a bazinului și se termină la subsuoară.
Ziua 10
Clătiți-vă cu Kneipp
Băile reci la brațe activează circulația în cele mai subțiri vase de sânge, în rețeaua capilarelor, favorizând astfel formarea de noi celule imunitare în toate țesuturile.
* Pentru fortificare – În cursul dimineții, umpleți chiuveta din baie cu apă rece, la o temperatură de 12 până la 18°C, și cufundați brațele în ea pentru 30-40 secunde, până când aveți senzația de frig. După aceea, ștergeți brațele fără să le frecați cu prosopul, ci numai tamponând.
Ziua 11
Feniculul blochează infecțiile
Bulbul de fenicul conține de două ori mai multă vitamină C decât o portocală, menține elasticitatea vaselor de sânge și astfel contribuie la o bună aprovizionare a țesuturilor cu oxigen.
* De băut – Puneți câte o lingură de fenicul și de coada-șoricelului în 250 ml apă, fierbeți 15 minute și strecurați. Beți cam trei căni pe toată durata zilei.
Ziua 12
Socul pune frână virușilor

În florile sale delicate se ascund substanțe cu acțiune puternică, uleiuri eterice și flavonoide, ce întăresc apărarea naturală a organismului. Două căni de infuzie pe zi sunt suficiente.
* De băut – Turnați o cană de apă clocotită peste două lingurițe de flori de soc, lăsați să infuzeze 5 minute, strecurați, eventual îndulciți cu miere. Ceaiul se bea fierbinte.
Ziua 13
Paznicul organismului: CURCUMA
Principala substanță activă din curcuma este curcumina, un pigment care se găsește și în curry. El ajută organismul în procesul de constituire a celulelor T, cele ce joacă un rol determinant în anihilarea germenilor patogeni.
* De băut – Curățați de coajă o rondea de 5 mm grosime, tăiată dintr-o rădăcină de ghimbir, mărunțiți-o și introduceți-o în mixer, împreună cu o linguriță de curcuma, o lingură de ulei, 125 ml lapte bătut degresat, zeama stoarsă dintr-o lămâie mică, un mango, puțin piper și sirop din flori de soc. Amestecați-le trei minute, apoi beți cu înghițituri mici.
Ziua 14
Respirația de foc arde virușii
Bhastrika Pranayama – aceasta este denumirea unei tehnici de respirație foarte eficientă din Ayurveda, despre care se spune că ar aprinde un foc în corp (metaforic vorbind, bineînțeles). Ea întărește plămânii și face să crească numărul celulelor imunitare.
* De exersat – Inspirați profund pe nări, apoi expirați cu presiune, dând aerul afară de 30 de ori. Accelerați treptat ritmul – ca o locomotivă cu aburi care, pornind la drum, își mărește viteza din ce în ce mai mult. Exercițiul se execută de câte 15 ori. Repetați dimineața și seara.
Ziua 15
Ceaiul incașilor ajută la formarea celulelor
Străvechii locuitori ai Americii de Sud au procedat așa cum trebuie, confirmă în prezent specialiștii, în urma efectuării unor studii: ceaiul de lapacho conține substanțe cu efect detoxifiant, care stimulează formarea de noi globule roșii. Aceasta oferă protecție împotriva infecțiilor și, de asemenea, grăbește procesul de vindecare.
* De băut – Puneți într-un litru de apă clocotită 1 lingură cu vârf de scoarță de lapacho, 3 cuișoare, 1 bețișor de scorțișoară și 1 păstaie de vanilie, lăsați-le să fiarbă cinci minute, luați-le de pe foc, acoperiți oala și așteptați să infuzeze alte 20 minute. Ceaiul se bea cu înghițituri mici, repartizat pe toată durata zilei.
Ziua 16
O armă redutabilă: ridichile
Uleiurile eterice iuți din ridichi omoară virușii, bacteriile și ciupercile și favorizează formarea de mucus pe căile respiratorii, prevenind răgușeala, tusea și inflamarea bronhiilor. Totodată, ele activează formarea în organism a unor enzime cu acțiune detoxifiantă.
* De mâncat – Ronțăiți un pumn de ridichi (cam 50 g) pe tot parcursul zilei.
Ziua 17
Apăsați cu un deget, pentru a fi în formă
Potrivit medicinei tradiționale chineze, presopunctura fortifică potențialul energetic și astfel face să crească rezistența la îmbolnăviri.
* De exersat – Cu buricul degetului arătător masați timp de trei minute, cu intensitate medie, un punct de pe degetul mare de la picior. Punctul este situat pe latura exterioară a degetului, în dreptul patului unghiei. Apoi treceți la piciorul celălalt.
Ziua 18
Bacteriile urăsc cimbrul

Această plantă medicinală, întrebuințată din antichitate drept condiment, conține numeroase uleiuri eterice, între care unele cu acțiune bactericidă foarte puternică. Efectul de protecție este completat de prezența zincului și a fierului.
* De băut – Opăriți o linguriță sau două de cimbru cu 200 ml de apă clocotită.
Ziua 19
Mobilizare cu băi
„Rece la cap, cald la picioare, așa trimiți doctorul la plimbare”, spune o zicală populară. E adevărat. Băile la picioare mobilizează mecanismele naturale de apărare, iar efectul este durabil.
* Pentru fortificare – Puneți într-un lighean un pumn de flori de fân uscate și turnați peste ele un litru de apă fierbinte. După 3 minute, umpleți pe jumătate ligheanul cu apă caldă, atât cât o suportă mâna, și îmbăiați-vă amândouă picioarele timp de 10 minute.
Ziua 20
Goji sau porția de fericire
Micile fructe roșii sunt supranumite în medicina tradițională chineză „boabele fericirii”, fiind considerate un remediu excelent pentru fortificarea întregului organism. Polizaharidele prezente în ele acționează ca un imunomodulator. De asemenea, conțin și vitamine în cantități foarte mari.
* De mâncat – Luați o mână de fructe uscate și ciuguliți-le ca pe stafide… (Există și la noi, în magazinele naturiste.)
Ziua 21
Celulelor „ucigașe” le place râsul
Când râdem, crește producția substanței imunitare interferon gamma, sunt activate celulele T „ucigașe”, secreția de „hormoni ai fericirii” devine mai abundentă, în schimb cea de cortizol (imunosupresor) scade la jumătate.
* De exersat – Faceți ca și cum ați avea o convorbire amuzantă cu telefonul mobil la ureche. Râdeți în hohote. Dimineața, la prânz și seara, câte 5 minute.
Ziua 22
Oțetul care imunizează
Oțetul de mere conține 7 din cele 13 vitamine energizante, pe lângă minerale și oligoelemente. La un pahar de apă se pune o lingură, eventual se îndulcește cu o linguriță de miere. Zilnic!
Ziua 23
Călătorii imaginare în loc de guturai
Diversele tehnici de meditație, cum ar fi vizualizarea creativă („călătoriile imaginare”), reduc nivelul hormonilor ce slăbesc sistemul imunitar.
* De exersat – Așezați-vă comod ori stați întinși și relaxați-vă. Gândiți-vă la un loc unde v-ați putea simți bine, de exemplu o plajă, un luminiș odihnitor din mijlocul pădurii. Auziți țipetele pescărușilor, bătaia ciocănitoarei în trunchiul unui copac? Afundați-vă degetele în nisipul cald sau în pătura moale de mușchi. Imaginați-vă totul cât se poate de intens. Cel mai bine veți reuși cu situații pe care le-ați trăit în realitate. Respirați liniștit în tot acest timp.
Ziua 24
Detoxifierea ne face mai rezistenți

Când produșii reziduali ai metabolismului se adună în organism, suprasolicită inutil sistemul imunitar. El confundă aceste substanțe cu intrușii pe care trebuie să-i combată, deci se aruncă în luptă și încearcă să le anihileze, astfel epuizându-se fără rost.
* De băut – Amestecați câte 40 g de urzici, frunze de mesteacăn, frunze de păpădie, părți aeriene de coada-șoricelului și semințe de fenicul. Luați 2 linguri din această combinație de plante și turnați peste ele 1 litru de apă clocotită, acoperiți vasul și lăsați să infuzeze 5-10 minute, după care strecurați. Beți întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Ziua 25
Regele apiterapiei
Lăptișorul de matcă favorizează formarea de anticorpi și de globule albe. Pe lângă aceasta, secreția albinelor acționează ca un antibiotic.
* De băut – Puneți o jumătate de fiolă de lăptișor de matcă într-un pahar cu suc de cătină, de soc sau de măceșe. Amestecați puțin și beți.