
• Treizeci de milioane de oameni pășesc, anual, pe mozaicul superbei citadele italiene •
Până să ajungă să se scufunde de tot, Veneția se confruntă cu o problemă imediată, de proporții copleșitoare: invazia turiștilor. Aproape 30 de milioane de străini se îmbulzesc anual în micuțul oraș italian, gonindu-i pe localnici. În doar câțiva ani, acest loc unic în lume riscă să devină un oraș-muzeu, din care populația să dispară cu totul. Sau, așa cum i se spune într-o amarnică bătaie de joc, un „Disneyland al mării”. Oare mai are Veneția vreo șansă?
„Iubesc Veneția”

O doamnă trecută de 40 de ani, cu o frumusețe de o noblețe aparte, își deapănă povestea lângă o fereastră. Aceasta dă spre un peisaj fermecător, tipic venețian: palate cu terase maiestuoase, ridicându-se din ape, poduri elegante, canale înguste străbătute de gondole și o romantică piațetă însorită, forfotind de oameni, celebra „Piazza San Marco”. Femeia este tristă. La fel ca filmul documentar în care joacă. „Iubesc Veneția”, spune. Mărturisește că-și adoră orașul, dar nu mai poate trăi sub nicio formă aici. A plecat de mult, căutând refugiu într-o altă regiune a Italiei, incomparabil mai ternă…
Totul a început acum vreo douăzeci de ani. Pe atunci, Veneția era un loc mai degrabă liniștit și foarte pitoresc. Tinerii ieșeau seara la plimbare pe străduțele înguste ale orașului, pe podurile din piatră înflorită, în piața cea mare din fața Catedralei „San Marco” și a stâlpului cu leul de aur înaripat. Copiii le dădeau porumbeilor de mâncare și se jucau, veseli, printre tarabele încărcate cu bunătăți, în timp ce din zona canalelor se auzeau romanțele cântate de gondolieri. Pentru ca într-o zi, ca într-o poveste urâtă, porțile orașului să fie rupte de hoardele de turiști.
Coadă la apă și la WC
Să fii locuitor al Veneției înseamnă astăzi, între altele, să-ți fie tare greu să-ți cumperi lucruri dintre cele mai banale, precum o bucată de pâine, un kilogram de cartofi, lapte ori prosoape de bucătărie. Pentru că locul băcăniilor, al tarabelor cu fructe, al brutăriilor a fost de mult luat de magazine destinate aproape exclusiv produselor de lux, mai ales din domeniul modei. Așa se face că firmele Prada, Gucci, Ghivency se găsesc la tot pasul. Dar cine își dorește să găsească o alimentară trebuie să alerge jumătate de oraș. Partea cu alergatul reprezintă, însă, la rândul ei, o problemă. La fel cum n-ați putea fugi printr-un metrou din Japonia, în care oamenii stau înghesuiți ca sardelele, nu ați putea alerga nici prin Veneția, care a devenit aproape la fel de aglomerată. Ca să mergi, trebuie să dai, efectiv, din coate. Legiunile de turiști, cu aparate de fotografiat atârnate de gât sau smartphone-uri ținute strâns în mână, ca niște arme, străbat umăr la umăr străduțele și cele peste 400 de poduri pitorești ale orașului, iar înghesuiala nu poate fi evitată nici cu ajutorul canalelor, ticsite de gondole, ca mașinile pe autostrăzi. Bicicletele nu sunt nici ele o opțiune: nimeni, în afara copiilor, nu are voie să le folosească în orașul istoric. Așa că cine merge la vreo alimentară, va trebui să-și care singur cumpărăturile până acasă. Deși orașul vechi nu este mare, să-l străbați poate dura și o oră, dat fiind hățișul de străduțe și poduri care se întrețes ca un păienjeniș, peste tot.
Nici să fii turist nu-i ușor!

Se apreciază că Veneția este vizitată anual de circa 22-30 de milioane de turiști. Atenție! Nu e o țară! Doar un oraș. Potrivit unor estimări din 2017, numărul lor se ridică în medie la aproximativ 60.000 pe zi. Ajunși la fața locului, turiștii rămân întâi șocați de înghesuială. Iar apoi de prețuri. O plimbare de 40 de minute cu gondola costă 140 de euro. Nu vă gândiți însă la o plimbare romantică, cu un gondolier vesel, care cântă în timp ce vă conduce agil pe canale, pe sub poduri sculptate magnific și pe lângă palate impunătoare. Închipuiți-vă mai degrabă cum gondolele (peste număr de multe) se înghesuie și se ciocnesc pe canale ca mașinuțele electrice care se tamponează în parcurile de distracție. Dacă vizitatorii doresc să facă o poză a Veneției, trebuie să aibă mare grijă să nu le-o strice un alt turist, intrat din greșeală în cadru. Dacă li se face sete, vor trebui să stea la ditamai coada la apă. Iar dacă doresc să meargă la toaletă, așteaptă cu orele. Dacă au ceva de aruncat la gunoi, vor constata că nu găsesc niciun coș care să nu fie deja plin până la refuz. Iar dacă vor să ia prânzul, se poate ca prețurile exorbitante să le taie instantaneu pofta de mâncare.
Patru fripturi, pește și apă = 1.366 de dolari
Scandalurile privind prețurile piperate cu care restaurantele îi taxeză pe vizitatori se țin lanț în Veneția. Patru studenți care comandaseră într-un restaurant din apropierea Pieței San Marco doar patru fripturi, un platou de pește și niște apă îmbuteliată au aflat, cu stupoare, că aveau de plătit nu mai puțin de 1.366 de dolari. Ei au depus o plângere, iar primarul însuși a fost silit să recunoască episodul drept unul „rușinos”. Un alt client, de data aceasta al unei cafenele, s-a pomenit că are de plătit 50 de dolari pentru două cafele și o apă…
Unde se duc banii?
S-ar putea crede că afluxul turiștilor ar trebui privit cu ochi buni de venețieni, cărora vizitatorii le aduc bani frumoși. Adevărul este însă diferit. Tipul de turism care se practică în Veneția nu prezintă avantaje pentru localnici. Cei mai mulți vizitatori stau doar o zi, nu se cazează în oraș și sursele de venit nu intră în buzunarul locuitorilor, care se aleg doar cu hărmălaia și gunoiul turistic. Nici banii de pe tonele de suveniruri prezente peste tot în oraș nu îi îmbogățesc pe locuitori, majoritatea lor fiind falsuri, simple kitsch-uri importate din est. Mai mult: venețienilor nu le revine mare lucru nici de pe urma restaurantelor. Pentru că – surpriză! – cele mai multe dintre ele nu le aparțin și nici măcar nu sunt deservite de ei. Un purtător de cuvânt al unei asociații venețiene care luptă pentru drepturile civile ale locuitorilor a declarat pentru CNN că doar 1% dintre restaurantele din Piața San Marco sunt patronate de localnici, restul fiind deținute de străini.
Acuzații de incompetență și corupție

Și totuși, Veneția produce bani. Enorm de mulți bani! Atât doar că aceștia nu se prea întorc la venețienii din orașul istoric, adică la cei care trag cele mai mari ponoase de pe urma turismului, ci intră, în majoritatea lor, în circuitul administrativ. Iar de aici începe bătaia de joc. Poate cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al mega-proiectului „MOSE”, inițiat în anul 2000, pentru a împiedica inundațiile din Veneția cu ajutorul a zeci de bariere. Până în 2018, sistemul ar fi trebuit să fie gata, ceea ce ar fi scutit orașul de inundațiile-record din luna noiembrie, anul acesta. Dar ce să vezi? Totul a fost întârziat, din cauza unui uriaș scandal de corupție. Nu mai puțin de 20 de milioane de euro din fonduri publice ar fi fost expediați în conturile unor bănci străine și folosiți pentru finanțarea partidelor politice. 20 de milioane nu reprezintă însă decât o picătură în oceanul de două miliarde de euro, despre care se spune că au fost sifonați în total de cei care au profitat cu nerușinare de fondurile destinate proiectului „MOSE”.
Venețienii, o raritate în Veneția
Două venețiene în vârstă povesteau în documentarul cu pricina („Iubesc Veneția”) cât de tare se bucură turiștii când dau cu ochii de ele și realizează că sunt de prin partea locului. Venețiene autentice! De ce? Pentru că cine e mai nimerit să te ghideze prin întortocheata Veneție decât unul dintre locuitorii ei? Dar cum numărul acestora a scăzut vertiginos, să întâlnești un venețian în Veneția a devenit un lucru de seamă.
Ca să înțelegem mai bine situația, să ne uităm puțin la cifre. Dacă e să le dăm crezare statisticilor, venețienii din orașul vechi sunt azi sensibil mai puțini decât turiștii care-l asaltează zilnic. Din 120.000 de locuitori, câți erau în 1980, s-a ajuns la circa 60.000 în 2009 și la sub 55.000 în 2016. Se estimează că, în medie, câte doi-trei venețieni părăsesc în fiecare zi orașul, a cărui populație se reduce cu peste 1000 pe an. Iar jumătate din populația rămasă este una îmbătrânită, fiind trecută de 65 de ani. Îngroziți de situație, unii venețieni s-au reunit în asociații care luptă pentru salvarea orașului și încearcă să tragă un semnal de alarmă privind starea dramatică a locuitorilor. Cineva a avut ideea lugubră de a instala în fața unei farmacii un ecran, pe care se poate urmări ritmul terifiant în care scade populația Veneției, om cu om, familie cu familie. Azi trei, mâine unul, poimâine poate și cinci, dacă familia care a decis să se autoexileze era numeroasă.
Vasele de croazieră. Se scufundă Veneția?

Mulți cred că cea mai mare și mai imediată temere a locuitorilor Veneției este legată de scufundarea orașului. Aceasta se produce lent, la o rată de circa 1-2 mm pe an. Un pericol imediat și teribil pentru venețieni este în schimb reprezentat de giganticele vase de croazieră care străbat și de câte cinci sau șase ori pe zi laguna. Nu doar pentru că transportă, uneori, și câte 30.000 de turiști (de o zi, care nu le aduc locuitorilor aproape niciun profit, ci doar necazuri). Dar cea mai mare problemă este alta. Enormele vase de croazieră le tulbură venețienilor apele. La propriu. Ele poluează laguna, răscolesc sedimentele de la fundul acesteia și determină eroziunea malurilor. Daunele provocate Veneției sunt atât de mari, încât locuitorii, pur și simplu, nu au mai putut să rabde. Exasperați la culme, au început să protesteze în fel și chip, mergând uneori până acolo încât le ies vaselor în întâmpinare, arătându-le turiștilor dosul și strigându-le la portavoce să plece de unde-au venit. În luna august, după ce un vas cu o capacitate de 2.675 de pasageri a lovit faleza pe canalul Giudecca, rănind mai multe persoane, presa a anunțat că vapoarele vor fi pe viitor obligate să ancoreze în porturile Fusina şi Lombardia, la distanţă de centrul Veneției. Activiștii susțin însă că măsura este departe de a rezolva problema și le cer autorităților soluții mai eficiente.
Toată lumea este de acord că „Regina Adriaticii” nu va mai supraviețui mult în condițiile date. Însuși spiritul ei dispare, pe măsură ce oamenii pleacă. Puținii locuitori care s-au încăpățânat să rămână s-au reunit în asociații care luptă pentru salvarea vechiului oraș de relele abătute asupra lui. Ei propun, bunăoară, ca numărul turiștilor care pot vizita orașul, în decursul unei zile, să fie limitat, astfel încât traiul locuitorilor să redevină suportabil. Activiștii cer, totodată, impunerea unor standarde severe, vizând protejarea mediului de navele de croazieră. Eforturi se fac și pentru salvarea orașului în fața apelor, din care s-a ridicat atât de mândru odinioară. Multe dintre soluțiile propuse de oameni sunt de bun simț. Ele vin însă de la baza piramidei, adică din partea oamenilor de rând. Se va auzi oare ceva și acolo, la vârf? Se vor mobiliza, în sfârșit, autoritățile pentru a evita dezastrul?