
• În zilele noastre, lucrurile vechi sunt relansate ca noi, însoțite de multă publicitate. Generații întregi de bunici se spălau iarna cu apă înghețată și se frecau cu zăpadă ca să fie mai sănătoși. Ei bine, mersul prin omăt cu picioarele goale, aplicațiile cu gheață și dușurile scoțiene sunt prezentate ca metode de ultimă oră, ce produc efecte spectaculoase asupra durerilor cronice, inflamațiilor, depresiei, ca și în tratarea tumorilor. Medicina a renunțat la trufie și se apleacă asupra trecutului, cu succes •
Dușul fierbinte de dimineață este o necesitate de la sine înțeleasă, radiatoarele încălzesc aerul din apartament la 23oC, asigurându-ne astfel confortul cu care ne-am deprins, iar pentru ieșirile din cuibul nostru călduț, suntem dotați cu o îmbrăcăminte adecvată, care ne apără de vreme rea: spre deosebire de strămoșii noștri, obișnuiți să reziste la schimbări bruște de temperatură, noi trăim astăzi într-o lume “bine temperată”. Ceea ce este foarte comod, însă nu neapărat sănătos, căci stimulii reci constituie un antrenament util pentru vasele de sânge și mușchi, activând în același timp metabolismul și dând un impuls energic funcționării sistemului imunitar. Iată de ce, în prezent, terapiile cu temperaturi scăzute revin la ordinea zilei. Chiar și medicina clasică întrebuințează curent tratamentele cu azot lichid și alte substanțe de răcire. Vă prezentăm în continuare principalele metode de acest tip – de la procedurile Kneipp, până la criochirurgie.
În formă maximă, datorită apei reci

Încă din antichitate, stimulul frigului s-a folosit în aplicații locale pentru vindecarea diverselor boli. Faimosul medic grec Hipocrat (460-370 î.Hr.), supranumit “părintele medicinei”, trata cu jeturi de apă rece tetanosul, guta și reumatismul și își răcorea pacienții febrili cu împachetări reci, umede. Mai aproape de zilele noastre, cel care a pus bazele hidroterapiei a fost germanul Johann Siegmund Hahn (1696-1773). Manuscrisele lui au fost descoperite la mijlocul secolului XIX, de studentul la teologie Sebastian Kneipp (1821-1897). Acesta s-a încumetat să experimenteze pe propria piele metoda lui Hahn, vindecându-și tuberculoza prin băi în apa înghețată a Dunării. Ulterior a conceput un sistem terapeutic complex, astăzi mai actual ca oricând, ce are în centrul său aplicațiile cu apă rece. În cadrul procedurilor clasice Kneipp, cum sunt jeturile la genunchi, băile la brațe sau dușurile alternative calde și reci, stimulul frigului determină o vasoconstricție de scurtă durată, urmată imediat de o creștere reflexă a irigației sangvine. Cine practică regulat aceste metode formează mai mult țesut adipos brun (producător de căldură), este mai puțin sensibil la temperaturi scăzute, își normalizează tensiunea arterială și reușește să-și întărească treptat sistemul cardiovascular, previne apariția varicelor, mărește capacitatea de apărare naturală a organismului, stimulează metabolismul și anihilează acțiunea distructivă a radicalilor liberi.
Nervii și psihicul profită de asemenea de pe urma frigului. Apa rece calmează simpaticul, acea componentă a sistemului nervos vegetativ care generează reacțiile organismului în situații de stres extrem sau pericol, în același timp consolidând componenta neurovegetativă de semn contrar, parasimpaticul, responsabil pentru odihnă, regenerare și desfășurarea corectă a digestiei. În plus, stimulii reci activează producția de hormoni ce induc sentimentul de fericire, astfel încât se creează o stare generală de bine.
Sportivii profesioniști obișnuiesc ca, după un antrenament sau un meci deosebit de solicitant, să intre pentru câteva minute într-un bazin cu apă la temperatura de 10oC, pentru a evita instalarea febrei musculare. Solicitarea fizică intensă declanșează un mic proces inflamator la nivelul musculaturii, care este stopat cu ajutorul băii reci. Astfel, țesutul muscular se regenerează mult mai repede.
Frigul extrem contra durerii
Tratamentele locale cu gheață (simplă sau combinată cu sare) fac parte dintotdeauna din arsenalul terapeutic standard al medicilor sportivi și ortopezilor: ele opresc sângerările și ameliorează durerea, împiedică formarea de hematoame și reduc inflamațiile. Mai impresionantă este crioterapia extremă (efectuată de regulă cu azot lichid), în timpul căreia temperatura coboară până la -150oC. Aplicată corect, răceala enormă întârzie pe o anumită perioadă de timp propagarea excitației de-a lungul fibrelor nervoase, atenuând în acest fel durerea, fără riscul de a provoca daune ireversibile. În cazul când se recurge la o inactivare drastică a nervilor implicați în transmiterea influxului respectiv către scoarța cerebrală, se poate obține o reducere considerabilă a senzației de durere pe o durată mai lungă, de până la trei ani. Un alt tip de anestezie locală îl constituie suflarea de aer rece, care se utilizează, de exemplu, în pregătirea infiltrațiilor intra-articulare. Ele sunt de multe ori foarte dureroase, însă jetul de aer răcește pielea până la 2-4oC, eliminând aproape în totalitate suferința provocată bolnavului de această manevră medicală.
Pacienților cu afecțiuni reumatice, artroză, sindrom de durere cronică sau contracturi musculare le pot fi de un real folos ședințele de crioterapie generală, în spații închise, proiectate anume și prevăzute cu dotări tehnice speciale. Bolnavul este introdus în criocameră pentru numai câteva minute, timp în care, cu ajutorul unui compresor frigorific, temperatura aerului este scăzută treptat până la -110oC. Zonele sensibile ale corpului sunt protejate cu un costum de baie, șosete, mănuși și o mască. Majoritatea persoanelor rezistă fără nici un fel de probleme acestui mic șoc termic, atent controlat din exterior. Pentru durerile cronice se recomandă, de regulă, cure compuse din tratamente zilnice, în vreme ce boala artrozică nu necesită decât serii de ședințe săptămânale. Studiile realizate pe această temă consemnează atât o reducere a percepției personale a durerii, cât și micșorarea concentrației în sânge a enzimelor proinflamatorii. Este însă important ca tratamentul în criocameră să fie completat cu diverse forme de recuperare medicală și activitate fizică, pentru a oferi pacienților posibilitatea de a profita la maximum de lipsa temporară a durerii și de relaxarea musculară.
Înfrumusețare sub zero grade
Tot mai multe persoane sănătoase – și în primul rând, numeroase staruri hollywoodiene – tind să apeleze la crioterapia generală, având convingerea că ea le va stimula metabolismul și reînnoirea celulară, iar astfel le va reduce surplusul de greutate corporală, ridurile și celulita. Asemenea speranțe sunt, deocamdată, lipsite de o fundamentare științifică solidă, ceea ce nu împiedică totuși industria frumuseții să facă eforturi pentru a le încuraja. De pildă, o companie californiană, specializată în tehnologii medicale, a lansat metoda de combatere a ridurilor frunții (numită “cryoneuromodulation”) prin destinderea mușchilor răspunzători pentru apariția lor. Relaxarea musculară se realizează plasând un dispozitiv cu azot lichid pe traiectul nervilor ce comandă mușchii în cauză. “Amorțirea” temporară a fibrelor nervoase face să dispară ridurile. Ședința de tratament durează 15 minute, iar efectele se mențin aproximativ trei luni. O variantă oarecum similară este reprezentată de procedeul Frotox, care vizează, de asemenea, eliminarea ridurilor de expresie prin injectarea nervilor de la nivelul frunții. Pielea se netezește pentru următoarele șase luni.
Slăbit, prin înghețul grăsimilor

Cei ce au ținut diverse diete în decursul anilor știu că există pe corp anumite zone-problemă, unde grăsimea se încăpățânează să reziste, în ciuda înfometării, așa cum sunt colăceii din jurul șoldurilor sau pernițele ce îngroașă coapsele. Pentru ele, cercetătorii de la Harvard University au dezvoltat criolipoliza, o tehnică de slăbire localizată care, spre deosebire de liposucție, este neinvazivă, întrucât nu presupune nici incizii și anestezie, nici vreun disconfort pentru pacient sau necesitatea ulterioară a unei perioade de recuperare. Stratul de grăsime de sub piele este subțiat prin îngheț. Pe porțiunea ce trebuie tratată se așează un dispozitiv care scade treptat temperatura la aproximativ -8oC. În decurs de 70 de minute, până la 40% din celulele adipoase situate în zona respectivă se desprind de restul țesuturilor și se desfac, urmând ca apoi să se descompună și să se elimine prin ficat și canalele limfatice, fără ca nervii și vasele de sânge din imediata vecinătate ori structurile mai profunde să aibă de suferit. În funcție de dimensiunea depozitelor de grăsime, sunt necesare 1-3 ședințe de tratament, care nu lasă în urmă decât o roșeață discretă, mici echimoze și o senzație de amorțeală, ce nu vor persista mai mult de câteva ore sau zile. Pacientul nu este nevoit să-și limiteze activitatea fizică și, uneori, are încă de la prima ședință satisfacția de a-și reduce mărimea hainelor cu un număr, însă până la obținerea rezultatului final va avea de așteptat, în medie, cam trei sau patru luni.
Criochirurgia în ofensivă

Expunerea la frig poate distruge nu numai țesutul gras nedorit, ci și celulele cu modificări patologice. Dermatologii întrebuințează spray-urile cu azot lichid pentru a îndepărta diverse tipuri de excrescențe ale pielii, cum sunt: verucile (negii), papiloamele (formațiuni mici, de natură virală, localizate pe gât, torace sau la subțiori), negii ano-genitali (cu transmitere sexuală, cauzați de virusul papiloma uman HPV), hemangioamele (tumorete vasculare benigne), keratoza seboreică și actinică (îngroșări precanceroase ale stratului superior al epidermei), precum și unele forme incipiente de boală malignă, și anume, carcinomul bazocelular (care face parte din categoria așa-numitelor “cancere albe” ale pielii). Avantajele în raport cu modalitățile chirurgicale obișnuite sunt evidente. Nu există incizii și nici sângerări. Sub influența temperaturii extrem de scăzute, în interiorul celulelor bolnave se formează cristale de gheață care le distrug, iar pielea se reface repede, protejată de o crustă.
O tehnică mai complexă este crioablația, folosită în cazul tumorilor maligne. Ea se recomandă în special pacienților cu afecțiuni asociate grave, cărora le este necesară o alternativă la operația clasică sau la tratamentele radiologice. În masa tumorii se introduc repetat ace tubulare, prin care circulă lichide aduse la temperaturi foarte joase, întreaga intervenție fiind asistată de computer. Înghețul duce la autodistrugerea țesutului malign, care se elimină apoi pe cale naturală. Metoda este întrebuințată frecvent la carcinomul renal și la metastazele osoase. O variantă specială o constituie ablația cu criobalon, utilizată în chirurgia cardiacă pentru suprimarea fibrilației atriale. Prin intermediul unei sonde, se umple cu lichid de răcire un balon plasat în atriul stâng, în contact cu peretele cardiac. Fibrele nervoase responsabile pentru fibrilație îngheață și devin nefuncționale. Manevra este minim invazivă și nu necesită anestezie generală.
Frigul salvator
Când temperatura corpului scade, toate procesele biochimice din organism se desfășoară mai lent. Acesta este motivul pentru care, în anumite clinici specializate, li se administrează pacienților aflați în situații critice (de pildă, un stop cardiac) perfuzii cu o soluție salină rece (la 33oC), în scopul de a câștiga timp pentru operația care le va salva viața. Revista americană “New Scientist” a dat publicității recent un caz ieșit din comun, petrecut în secția de chirurgie de la University of Maryland Medical Center. Echipa condusă de prof. Samuel Tisherman a reușit să scadă la 15oC temperatura corporală a unui bărbat care suferise o hemoragie masivă, pompându-i în vene o soluție salină rece ca gheața, drept înlocuitor pentru sângele pierdut. Astfel a devenit posibilă o operație cu durata de două ore. Dacă se va dovedi că procedura poate fi reprodusă în serie, frigul ar putea să salveze multe vieți în viitor.
Proceduri cu apă rece la domiciliu

Baie la brațe
Instrucțiuni – Cufundați brațul stâng până la cot în apă rece (la temperatura de 12-18oC), deplasați-l încolo și încoace, așteptați până începeți să simțiți o mică durere. Scoateți brațul din apă și nu vă ștergeți cu prosopul, ci doar îndepărtați surplusul de apă, netezind ușor pielea. Apoi puneți mâna rece pe ceafă. Procedați la fel și cu brațul drept.
Efecte – Înviorează, alină durerile resimțite la brațe și coate, consolidează sistemul circulator și mecanismele de apărare naturală ale organismului, stimulează metabolismul.
Jet în zona feței
Instrucțiuni – Plimbați jetul de apă rece pe frunte, de la tâmpla dreaptă la cea stângă și înapoi, iar după aceea de 3 ori, de la rădăcina părului până la bărbie. Înconjurați fața de 3 ori, după care mai duceți o dată jetul din mijlocul frunții până la bărbie.
Efecte – Împrospătează, remontează, conferă fermitate și elasticitate tenului, ajută ochii obosiți și combate durerile de cap.
Jet la genunchi
Instrucțiuni – Îndreptați jetul de apă rece pornind de la degetul mic al piciorului drept, trecând peste fața superioară a labei piciorului și urcați până deasupra genunchiului. Apoi mutați jetul pe latura internă a gambei și mergeți până la degetul mare. Repetați procedura la celălalt picior. Duceți jetul la talpa dreaptă, pe urmă și la cea stângă, îndepărtați prisosul de apă cu mâna și nu vă ștergeți, puneți-vă o pereche de șosete.
Efecte – Elimină senzația de greutate de la picioare, reduce tensiunea arterială, ameliorează tulburările circulației venoase, durerile de cap, migrenele și insomnia.
Mersul cu picioarele goale prin zăpadă/rouă
Instrucțiuni – Pășiți desculți, la început doar câteva secunde (ulterior durata se va putea prelungi până la 4 minute) prin zăpada proaspătă (nu întărită) sau prin iarba umezită de rouă. Scuturați-vă de apă și încălziți-vă picioarele cu niște șosete groase.
Efecte – Revigorează, activează irigația sangvină, previne varicele, întărește sistemul imunitar și nervii, ajută contra durerilor de cap.
Dușuri alternative

Instrucțiuni – Mai întâi faceți un duș cald, după care comutați bateria pe apă rece și plimbați dușul pe piciorul drept, apoi pe cel stâng, de jos în sus pe latura externă și de sus în jos pe cea internă. Procedați identic cu brațele și încheiați procedura cu pieptul, abdomenul, ceafa și fața.
Efecte – Asigură buna funcționare a sistemului imunitar, activează și stabilizează circulația, ca și sistemul nervos vegetativ, antrenează vasele de sânge, optimizează reglarea temperaturii corporale.
Ce e bine de știut
* Executați procedurile numai dacă sunteți sănătoși și nu vă simțiți înfrigurați. Terapia cu apă rece este contraindicată persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare grave, tulburări de circulație, probleme renale, infecții ale căilor urinare, inflamații ale organelor pelviene, sinuzită acută, glaucom și alte afecțiuni oculare, lumbago, precum și dureri cu cauze necunoscute.
* În momentul când apar dureri, încheiați procedura. Practicați hidroterapia pe cât posibil cu regularitate, crescând treptat durata.
* După tratament, nu vă ștergeți cu prosopul, ci doar cu mâinile. pentru ca răceala produsă de evaporarea apei rămase să acționeze în continuare pe piele.