
Economia României – încotro?
Suntem la un ceas de cumpănă. Epidemia de coronavirus nu ne testează doar sănătatea, ci și sistemul economic. În astfel de momente, e mai necesar ca oricând să știm pe ce ne putem baza. Să aflăm ce puls au astăzi agricultura, serviciile, industria, adică sectoarele vitale care ne asigură pâinea de pe masă. Domnul profesor dr. Bogdan Glăvan, de la Facultatea Româno-americană din București, este un macroeconomist în stare să explice pe limba noastră complicatele noțiuni și grafice de care se folosesc specialiștii.
„Performanța unei economii este determinată fundamental de calitatea investițiilor”
– Domnule profesor, economiștii fac tot felul de ierarhizări ale țărilor, folosind o multitudine de indicatori, dar cel mai cunoscut și utilizat este „Produsul Intern Brut”, care în cazul României nu este prea grozav. Poate fi el interpretat ca un indice precis al stării economiei?
– Din capul locului trebuie făcută o precizare. Slăbiciunile și punctele forte ale unei economii cu greu pot fi apreciate în termeni cantitativi. Ele nu trebuie căutate în mărimea PIB, nici chiar în mărimea PIB/locuitor, deoarece o țară cu un nivel foarte ridicat al PIB poate avea o economie fragilă. Tăria sau slăbiciunea unei economii nu stă nici în soldul schimburilor externe (al contului curent), adică în cât de mult exportă față de cât importă; aceasta, reflectă, de fapt, o viziune foarte veche, mercantilistă, din „preistoria” științei economice, care nu are în mod necesar legătură cu bunăstarea cetățenilor sau cu sustenabilitatea dinamicii economiei. O economie în bună stare este o economie viabilă, care se dezvoltă sănătos și trainic, în beneficiul tuturor cetățenilor. Putem încerca o paralelă între sănătatea unei economii și sănătatea umană, pentru a ilustra și mai bine observațiile făcute mai devreme. Așa cum sănătatea omului nu este exprimată de culoarea părului, înălțimea sau masa lui corporală, tot așa viabilitatea unei economii nu este surprinsă de mărimea unui anumit sector (IT, să zicem), de mărimea producției în general sau de nivelul exporturilor.
– Și dacă PIB-ul nu ne poate răspunde la întrebarea cum stăm cu economia, cine ne poate lămuri?
– Performanța unei economii este determinată fundamental de calitatea instituțiilor sale: o economie cu instituții incluzive, care oferă șanse fiecărui cetățean să își împlinească potențialul, să se educe, să lanseze afaceri, să colaboreze fără opreliști cu cine dorește, este o economie care crește durabil și care surclasează în mod inevitabil economii care sunt, poate, bogate în resurse, dar cu instituții proaste, cu instituții extractive, care concentrează beneficiile exploatării acestor resurse în mâna unui grup restrâns, în vreme ce majoritatea cetățenilor sunt împiedicați să se dezvolte, să înainteze în carieră, să acumuleze avuție.
„Administrația românească nu promovează oamenii capabili și, în consecință, în funcții de conducere ajung persoane nepotrivite”
– Înțeleg că vă referiți la competivitate. Poate ea defini performanța și viabilitatea unei economii? Din ce puncte de vedere are România o economie competitivă, și ce anume trage în jos competitivitatea țării noastre?
– Slăbiciunile României sunt bine rezumate într-un studiu internațional anual, intitulat „Raport asupra competitivității în lume”, elaborat în cadrul Forumului Economic Mondial. Această analiză arată că România are una dintre cele mai puțin competitive economii din Europa și, anul trecut, se situa pe locul 51 în lume. Încercând o ordonare logică a punctelor slabe ale României, așa cum sunt ele surprinse în Raport, aș începe cu calitatea administrației publice și, în general, calitatea instituțiilor. Din perspectiva meritocrației și a stimulentelor pentru o administrare profesionistă în toate domeniile, România este abia pe locul 83 în lume. Putem spune că administrația românească nu promovează oamenii capabili și, în consecință, în funcții de conducere ajung persoane nepotrivite. Așa se explică, mai departe, avalanșa de legi proaste, de hotărâri și decizii care se bat cap în cap și care sunt modificate peste noapte. Să ne uităm, de exemplu, la povara reglementărilor guvernamentale, adică la barierele pe care aceste reglementări le pun în calea cetățenilor: suntem pe locul 102 în lume! Apoi, în ceea ce privește viziunea pe termen lung a guvernului, eram în 2019 pe locul 113 în lume! Lipsa unei gândiri pe termen lung constituie o mare vulnerabilitate a României. De pildă, ideea creșterii abrupte a cheltuielilor publice, fără ca bugetul să aibă resursele necesare, a făcut ca deficitul bugetar să crească și, odată cu el, riscul ca România să experimenteze din nou o criză precum cea din 2009. Cei care au implementat aceste cheltuieli au urmărit doar un interes electoral imediat – mulțumirea clientelei politice sau a publicului vârstnic, care să îi voteze din nou; dar nu s-au gândit la cine va suporta aceste cheltuieli, la generațiile viitoare, care vor avea de plătit o datorie publică tot mai mare.
Calitatea slabă a educației este un alt punct nevralgic al României, de care bunăstarea noastră depinde, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, fiindcă nu oferă cetățenilor abilitățile necesare dezvoltării personale, creșterii veniturilor și implicit a nivelului de trai. Astfel, dacă judecăm după pregătirea forței de muncă, România ocupă locul 106 în lume, ceea ce răstoarnă mitul conform căruia România este o țară educată, cu o forță de lucru calificată. Pe termen lung, așa cum spuneam, educația precară a majorității cetățenilor deschide drumul către putere unor „elite de pradă”, care vor da legi proaste și vor guverna doar pentru propriul interes.
„Acolo unde România a avut reguli bune, care au permis inițiativa privată, efectul a fost dezvoltarea accelerată”
– Avem și puncte tari, cu care să ne putem lăuda?
– Efectul calității instituțiilor se vede și asupra structurii economiei. Acolo unde România a avut reguli bune, care au permis inițativa privată și au lăsat oamenii liberi să-și exprime preferințele, efectul a fost dezvoltarea accelerată. Cel mai bun exemplu este sectorul IT. Această ramură a economiei a beneficiat de reglementări puține și, ulterior, de un nivel mai scăzut de impozitare. Numeroși mici antreprenori au început să investească în domeniu, să extindă rețele, să înființeze firme producătoare de programe informatice. Așa am ajuns pe locul 5 în lume la viteza cu care putem naviga pe internet, iar sectorul IT și-a crescut ponderea în PIB de la 1,5% la 6%, adică de patru ori mai mult decât la momentul aderării la Uniunea Europeană. Tot ca pondere în PIB a acestui sector, ne situăm peste media europeană.
„Industria românească, bazată acum pe firme private, este de o eficiență incomparabilă cu energofagii mamuți dinainte de 1990”
Alte sectoare și-au redus importanța. În primul rând, vorbim de agricultură. La Revoluție, agricultura reprezenta peste 20% din PIB, astăzi este sub 5%. Ne-am îndepărtat din ce în ce mai mult de stadiul economiei bazate pe sectorul primar, agricol, în direcția unei economii cu un sector al serviciilor foarte dezvoltat. În viitor importanța acestui sector va continua să scadă (agricultura reprezintă azi 1-2% din PIB în țări precum Germania sau Franța). Industria și-a redus la rândul său ponderea în PIB, de la 45% în 1990 la sub 30% în prezent. Această tendință este în ton cu schimbările globale. Per ansamblu, ponderea industriei în PIB-ul global a tot scăzut. Industria s-a delocalizat către acele țări și regiuni unde mâna de lucru încă a rămas ieftină (de exemplu, China). În același timp, ca valoare, producția industrială a României este mai mare acum, decât pe vremea lui Ceaușescu. Dar poate cea mai importantă deosebire față de perioada comunistă este că industria românească, bazată acum pe firme private, este de o eficiență incomparabilă cu energofagii mamuți dinainte de 1990. Consumăm mai puțină energie, în special petrol, poluăm mai puțin, în timp ce producem bunuri mai sofisticate și de valoare mai mare. Secretul acestei evoluții favorabile sunt investițiile străine, companiile străine care au venit cu echipamente și cunoștințe noi, care au permis creșterea productivității și integrarea industriei într-un lanț global de valoare adăugată, din ce în ce mai mare.
„Ar trebui să luăm lecții de la cele mai bune modele din lume”
– Și ce credeți că am avea de făcut pentru a fi mai performanți?
– În viitor, economia României are șanse să continue procesul de convergență cu statele occidentale. Pentru a accelera acest lucru, este necesar să îmbunătățim calitatea instituțiilor, a regulilor din economie. Instituțiile și regulile sunt cele care atrag sau descurajează investitorii, spiritul antreprenorial. Cu un sistem de educație mai performant, cu mai puțină corupție și mai multă meritocrație, România ar deveni cu siguranță mai atractivă pentru toți cei care doresc să investească aici. Investițiile suplimentare ar duce imediat la creșterea veniturilor și a nivelului de trai. Statul ar trebui să renunțe în a interveni în economie, în special prin impozite mari, reguli inegale sau birocrație împovărătoare. Aceste lucruri inhibă potențialul creativ al cetățenilor și ele explică de ce, în ciuda unor progrese consistente înregistrate în ultimii 30 de ani și la care am făcut referire mai sus, România are încă o economie puțin competitivă, în comparație cu restul lumii. Să nu uităm că în acești 30 de ani nici restul lumii nu a stat pe loc, ci și-a îmbunătățit instituțiile și guvernarea. Ar trebui să luăm lecții de la cele mai bune modele din lume.