Lichior de ANGELICĂ
– pentru dureri de stomac–

O mână de rădăcini proaspete sau uscate de Angelică se pun la macerat într-un litru de țuică de țară, vreme de o săptămână. Se strecoară, se amestecă cu o jumătate de kilogram de miere sau de zahăr. Băutura care rezultă este un adevărat elixir pentru afecțiunile de stomac și intestine. Stimulează apetitul și digestia și acționează asupra peristaltismului. Se ia câte un păhăruț de lichior, după masa de prânz sau de seară, diluat în puțină apă sau ca atare. Seamănă la gust cu băutura numită benedictină (lichiorul franțuzesc Chartreuse).
Ceai de SILUR
– pentru conjunctivită –

Se ia o linguriță cu amestec din: Silur, semințe de anason și flori de mușețel în cantități egale, se opărește cu o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 3 minute. Se adaugă un vârf de cuțit de sare marină (se găsește la magazinele cu produse naturiste), apoi se strecoară lichidul prin tifon dublu. Cât e încă călduț, se pune într-un castronel de servit dulceață și se fac băi de ochi, dimineața și seara, vreme de 2-3 minute. Bolnavii de conjunctivită trebuie să-și ferească ochii de soarele puternic al verii, purtând ochelari.
Sirop de PODBAL
– pentru boli de plămâni –

Un kilogram de flori proaspete de Podbal se amestecă cu o jumătate de kilogram de zahăr candel sau zahăr brun pudră. Se pun într-un vas de sticlă închis ermetic și se lasă vreme de 2 luni într-un loc cu temperatură constantă (cel mai bine ar fi să se îngroape în pământ, la o adâncime de 50 de centimetri). Când timpul expiră, conținutul se strecoară printr-o sită, presând bine plantele macerate. Lichidul obținut se încălzește la 70 de grade și se toarnă încă fierbinte în sticle curate. Se ia câte o lingură, de mai multe ori pe zi, în toate afecțiunile pulmonare.
Miere cu PODBAL
– contra inflamațiilor din zona bronhii-plămâni –
Cine nu vrea să aștepte două luni, cât durează prepararea siropului de Podbal, poate recurge la o rețetă rapidă și foarte eficientă: mierea de Podbal.
Rețeta: se ia o sticlă de 1 litru, cu gura largă, și se umple pe o înălțime de 5 cm cu flori proaspete de Podbal. Se toarnă miere de albine cât să acopere florile. În ziua următoare, se mai pune în sticlă un strat de flori de podbal, gros de 5 cm, și se toarnă iarăși miere, cât să le acopere. Procedeul se repetă până când vasul e plin. Deasupra se presară câteva flori de Sunătoare, Ciuboțica-cucului și muguri de brad. Sticla se închide etanș și se pune pe marginea ferestrei, la soare, două săptămâni. Când timpul expiră, mierea se trece prin sită și se pune în borcane curate. Se ia cu lingurița, de mai multe ori pe zi.