
• Ceea ce se petrece în mintea noastră ne influențează nemijlocit sănătatea. Iar noi putem interveni în funcționarea acestui mecanism în așa fel încât el să lucreze în avantajul nostru. Mai ales acum, când pandemia își face de cap și trăim o stare generalizată de panică, schimbarea gândurilor negre în albe devine o condiție obligatorie pentru a fi sănătoși •
În lunile din urmă, buletinul zilnic de știri al pandemiei Covid a făcut să planeze asupra noastră o amenințare difuză, mereu prezentă, care a generat inevitabil o stare de nesiguranță amestecată cu teamă. Ce ne poate ajuta, în astfel de situații critice, să ne păstrăm echilibrul? Refuzul de a ne lăsa acaparați de gândurile negre, adoptând deliberat o atitudine pozitivă, ca și cum am manevra un comutator în creier. Numeroase studii și experimente confirmă existența interconexiunii dintre gândurile și sentimentele unei persoane și problemele ei de sănătate. „Oamenii ar fi surprinși, dacă li s-ar arăta în ce măsură au posibilitatea să-și influențeze (în bine, ca și în rău) sistemul imunitar și procesele de vindecare, doar cu propriile lor gânduri”, afirmă specialiștii.
Cu asemenea teme de studiu se ocupă o știință apărută relativ recent: psihoneuroimunologia, al cărei fondator a fost psihologul Robert Ader (1932-2011), profesor la Universitatea Rochester (SUA). În 1974, el efectua experiențe de laborator cu animale, pentru a aprofunda teoria clasică a lui Pavlov, despre reflexul condiționat. A avut la dispoziție șobolani, pe care i-a hrănit cu o soluție de zaharină și în același timp le-a injectat Cytoxan, un medicament destinat să le provoace un pronunțat stres gastrointestinal și să le slăbească sistemul imunitar, ceea ce unora dintre ei le provoca moartea. După cum era previzibil, animalele deveneau treptat circumspecte și ezitau să bea apa îndulcită, încercând astfel să evite pericolul letal – totuși, foamea era mai puternică decât prudența. Deosebit de interesantă a fost însă a doua etapă a experimentului, când s-a constatat că șobolanii continuau să moară, deși li se oprise injectarea cu substanța imunosupresoare. Mai mult, rata mortalității lor era direct proporțională cu volumul soluției consumate. Concluzia profesorului Ader și a colegului său, imunologul Nicolas Cohen, nu putea fi decât una singură: se crease reflexul condiționat și animalele asociau gustul dulce cu răspunsul imun distructiv, resorturile subtile ale creierului lor fiind acum cele care le comandau moartea. Ulterior, un studiu de caz i-a oferit lui Robert Ader șansa de a dovedi că o condiționare similară a funcției imunitare este posibilă și la oameni – deci, depinde numai de ei s-o îndrepte într-o direcție pozitivă.
Aproape două decenii mai târziu, în anul 1993, o altă echipă de specialiști a realizat așa-numitul „studiu Fawzy”, des citat în literatura de specialitate, ca o contribuție de referință în domeniul psihoneuroimunologiei – disciplina care investighează modul în care activitatea psiho-neuronală se răsfrânge asupra sistemului imunitar, în ultimă instanță, asupra sănătății. Cei 66 de participanți voluntari erau pacienți cu melanom malign. Au fost împărțiți aleatoriu, în două grupuri, dintre care cel dintâi a beneficiat de o instruire specială, în scopul gestionării eficiente a stresului și de șase ședințe săptămânale de psihoterapie cu durata de 90 de minute, pe când cel de-al doilea grup a fost tratat numai prin metode convenționale. La o evaluare efectuată după 6 luni, s-au remarcat deosebiri evidente în favoarea primului grup: o stare psihică mai bună, o activitate sporită a celulelor imunitare (macrofage) și normalizarea nivelului limfocitelor. A doua (și ultima) trecere în revistă a rezultatelor s-a făcut la distanță de șase ani, când s-au înregistrat printre pacienții din primul grup mai puține cazuri de revenire a bolii și un număr mai mare de supraviețuitori, comparativ cu grupul de control. În pofida acestor succese de necontestat, a trebuit să mai treacă o vreme și să se deruleze o sumă de proiecte de cercetare de mai mare anvergură, cu subiecți umani, până la începutul secolului XXI, când psihoneuroimunologia a încetat să fie privită ca o fantezie îndrăzneață și i s-a recunoscut statutul de știință – mai întâi în SUA, apoi și în Europa. În 2004, specialiștii californieni au reușit să demonstreze printr-un studiu clinic de lungă durată faptul că pesimismul duce la o creștere semnificativă a încărcăturii virale la persoanele infectate cu HIV.
Cui nu-i e frică de coronavirus are șanse mai mari de a nu se îmbolnăvi

Raportând cele spuse mai sus la atotputernicul Coronavirus, care ne domină în prezent viața și a izbutit să ne schimbe deprinderile zilnice, aceasta înseamnă: cei ce sunt ferm convinși că inamicul nevăzut nu-i va doborî au efectiv mai multe șanse de a nu se îmbolnăvi, respectiv, de a lupta mai bine cu infecția, pentru a se însănătoși. Ca dovadă convingătoare, să recapitulăm povestea bătrânului Alberto Bellucci din Rimini. Italianul în vârstă de 101 ani a trecut prin destule primejdii în tinerețe. Ca vânător de munte, în al doilea război mondial, el a reușit să scape nevătămat din multe confruntări militare pe teren, cu invadatorii germani. Anul acesta, la mijlocul lunii martie, a fost internat în spital, cu dublă pneumonie. Diagnosticul: Covid-19. Având în vedere vârsta înaintată a pacientului, medicii pronunțaseră la început un prognostic rezervat, totuși, în final, seniorul centenar a supraviețuit, devenind un simbol al speranței pentru orașul său. Mai târziu s-a aflat că familia adunată în jurul lui îi insuflase curaj, cu cuvintele: „I-ai învins tu pe nemți, care erau mai tari decât Corona, n-are cum să te răpună pe tine un virus!” Așadar, soldatul de odinioară primise acum o nouă misiune, aceea de a reveni sănătos acasă. Iar Bellucci a îndeplinit-o. „Mi-ați cerut să mă întorc la voi. Uite că m-am întors!” – și-a întâmpinat el rudele venite să-l ia de la spital.
Probabil că multora dintre noi le este greu să-și păstreze optimismul astăzi, mai greu decât le-a fost vreodată. Căci pandemia, cu consecințele ei politice, economice și sociale la dimensiuni planetare, urzește un veritabil coșmar. Nenumărați factori de stres ne răpesc liniștea: boli mai vechi sau griji financiare, singurătate sau disconfortul psihic al izolării, plictiseală sau tulburări de somn. La toate acestea se adaugă și lipsa unei perspective clare. Nimeni nu ne poate spune când va fi posibil să reluăm ritmul de viață cotidian așa cum îl cunoșteam înainte de criză. Stresul cronic și spirala gândirii negative sunt toxice pentru sănătate. Pe de-o parte, ele determină creșterea secreției de cortizol, ceea ce pe termen lung slăbește răspunsul imun, vulnerabilizându-ne în fața infecțiilor, iar pe de alta, activează trunchiul cerebral, generând un fel de blocaj psihic, contraproductiv, mai ales în situația prezentă, când gravitatea problemelor ne cere să fim cât mai creativi, pentru a elabora soluții optime.
„Deseori, încordarea nervoasă cedează atunci când acceptăm faptul că nu avem posibilitatea de a influența anumite evenimente din viață, că ele se petrec independent de voința noastră, dar, totodată înțelegem că depinde de noi ce semnificație le acordăm și cum reacționăm la ele”, subliniază psihologii. Astfel, în contextul actual, noi nu putem împiedica virusul Corona să existe, în schimb, stă în puterea noastră să respectăm cu maximă rigurozitate măsurile de igienă, pentru a evita o eventuală contagiune, să ne lăsăm de fumat și să ne hrănim sănătos pentru ca, în cazul în care totuși ne vom infecta, să beneficiem de o evoluție favorabilă a bolii. Iar dacă restrângerea activității economice face ca locul nostru de muncă să nu mai fie la fel de sigur ca acum câteva luni, să privim acest lucru nu ca pe o amenințare, ci ca pe oportunitatea de a ne reorienta profesional, pe care poate chiar ne-o doream de o bucată de vreme, numai că ne lipsea curajul de a face acest pas. Oricare ar fi subiectul temerilor noastre, psihologii ne sfătuiesc să nu le reprimăm, ci să ne detașăm de ele și să le examinăm de la distanță, dintr-o perspectivă mai largă, aflată la marginea orizontului. „Imaginați-vă că întindeți brațul și țineți răul departe de dvs. Așa vom tolera mai ușor lucrurile ce nu pot fi schimbate și ne vom dirija toată energia spre cele care sunt într-adevăr importante pentru noi”.
Gândurile pozitive pot fi produse prin antrenament

Când organismul este complet relaxat, iar mintea se eliberează de gânduri, poate intra în acțiune psihoneuroimunologia. Ea propune un antrenament mental, cu vizualizarea unor imagini pozitive, reprezentând scopul ce se dorește a fi atins, însoțită de evocarea repetată a unor secvențe concrete din trecut, amintiri cu o mare încărcătură emoțională, menite să contrabalanseze și să „șteargă” gustul amar al experiențelor negative. Astfel, pacientul își întărește treptat încrederea în sine, convingerea că poate gestiona cu forțe proprii provocările vieții. Tehnica se bazează pe cercetările neuropsihiatrului american Eric Kandel, profesor la Columbia University, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 2000. El a descoperit că reluarea frecventă a unor gânduri constructive („pot”, „mă descurc”, „izbutesc”), asociate cu imagini și emoții (pot să fiu sănătos pentru că știu că trupul mă ajută, izbutesc să duc la capăt proiectul pentru că mă bucură munca pe care o fac), determină creierul să formeze noi sinapse și duce în final la adoptarea unei atitudini mai optimiste față de tot ce ne oferă viața – bun sau rău.
Unii oameni rezistă mai bine decât alții la stres și la șocuri psihice. Această însușire, numită de specialiști reziliență, se dobândește încă din perioada intrauterină: „Dacă gravida este foarte stresată în cele nouă luni de sarcină, cortizolul trece prin cordonul ombilical în sângele fătului, influențând dezvoltarea creierului său. Ceea ce înseamnă că mamele stresate aduc pe lume copii de asemenea stresați, mai puțin rezilienți și vulnerabili în fața depresiilor, a bolilor psihosomatice și altor afecțiuni”. Deosebit de importanți sunt și primii doi ani ai copilăriei: „Cine îi petrece într-o atmosferă calmă și plină de afecțiune va fi dotat cu un scut emoțional ce-l va proteja pentru tot restul vieții”. Totuși, psihologii ne încredințează că și cei care au pășit în viață sub auspicii mai puțin favorabile pot compensa mai târziu acest dezavantaj, dacă sunt dispuși să depună efort: „Calmul și rezistența la stres se pot însuși prin antrenament, la orice vârstă”.
În avantaj: oamenii credincioși și cei cu spirit de organizare
În condițiile distanțării sociale impuse de Coronavirus, două tipuri de oameni au șansa de a suporta mai ușor schimbările neobișnuite, ce ne-au perturbat deprinderile cotidiene. În primul rând, cei organizați, capabili să-și reconstruiască rapid programul zilnic, în așa fel încât să-și asigure structuri ferme, puncte de sprijin pentru susținerea sănătății psihicului și a trupului. Apoi cei religioși, deoarece, deși izolați, nu sunt singuri, ci integrați într-o comunitate care le împărtășește credința și unde, toți împreună, se simt ocrotiți de o forță superioară.
Dacă ne-am hotărât să gândim pozitiv, ar trebui să privim această criză ca pe un exercițiu de echilibru și de încredere în sine. Când ea se va sfârși, în cele din urmă, vom fi aflat multe nu numai despre semenii noștri, ci și despre noi înșine. Vom ști atunci cât de puternici suntem de fapt și câte lucruri putem realiza prin propriile noastre forțe.
Măsuri de prim ajutor contra fricii și a atacurilor de panică

Ce-i de făcut, când grijile vă apasă tot mai tare? Inima bate nebunește, nu mai sunteți în stare să gândiți limpede, vă simțiți ca sugrumați de o mână invizibilă, nu mai puteți trage aer în piept? În ziua de azi, stările de anxietate și panică se propagă chiar mai rapid decât Coronavirusul. De fapt, ele nu sunt altceva decât manifestări ale instinctului ancestral de supraviețuire – care, din păcate, nu ne sunt de niciun folos în contextul actual. Vă prezentăm mai jos trei exerciții simple, care vă vor ajuta să depășiți momentele de stres acut.
1. Concentrați-vă pe respirație
Respirația este însoțitorul dvs. fidel. Pentru a vă liniști, fixați-vă atenția pe expirație, care trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât inspirația (ex. trei secunde inspirați și șase secunde expirați). Astfel se activează parasimpaticul, acea parte a sistemului nervos vegetativ care vă asigură calmul și relaxarea.
2. Creați o imagine mentală pregnantă
Întrebați-vă: „Ce animal posedă însușirile de care aș avea nevoie în cutare situație (ex. frică, singurătate, conflicte)?”. Apoi identificați-vă fizic cu animalul respectiv: câine, pisică etc. Imitați felul cum stă. Cum respiră. Oare cum credeți că ar reacționa el acum, dacă ar fi în locul dvs.? Încurajați-vă cu ajutorul acestei imagini mentale ori de câte ori vi se pare necesar.
3. Scuturați-vă!
Sunt oameni care au nevoie de mișcare, pentru a-și simți corpul. De exemplu: scuturați-vă ca un câine cu blana udă. Relaxați-vă mușchii în zona maxilarelor. Dacă situația și locul unde vă găsiți o permite, nu vă sfiiți să scoateți și niște chiote, strigăte sau urlete sălbatice, fiindcă aceasta activează nervul vag. Apoi bateți-vă ușor cu palmele pe conturul întregului corp, începând cu labele picioarelor și urcând până la cap. La sfârșit, întindeți-vă așa cum fac pisicile somnoroase.
Consolidați-vă resursele personale care vă fac echilibrați și optimiști
Fiți vigilenți – Dați atenție semnalelor emise de corpul dvs. și aveți grijă de el. Faceți pauze la anumite intervale, hrăniți-vă echilibrat și sănătos, dormiți suficient și nu ezitați să spuneți „Nu”, atunci când considerați că vi se cere prea mult.
Râdeți cât mai des – Râsul stimulează producția de „hormoni ai fericirii”. Chiar și un zâmbet artificial vă schimbă în bine dispoziția și starea generală de confort.
Gândiți pozitiv – Afirmațiile destinate subconștientului sunt scurte propoziții motivaționale, formulate clar, care evaluează pozitiv o anumită situație („Reușesc să fac asta”). Compuneți-vă două sau trei afirmații corespunzătoare problemelor cu care vă confruntați și purtați-le permanent cu dvs., pentru a le putea rememora și rosti în momentele dificile.
Combateți stresul – Hormonii stresului blochează procesele de autovindecare. Sportul, tehnicile de relaxare, yoga sau meditația ajută eficient la eliminarea tensiunilor nervoase. Muzica poate fi, de asemenea, un ajutor prețios. Instalați-vă pe smartphone una sau mai multe aplicații cu muzică de relaxare, meditație sau pregătire pentru somn. Unele dintre ele combină sonoritățile instrumentale cu sunete înregistrate direct din natură, cum ar fi ciripitul păsărilor, zgomotul ritmic de valuri sau cel liniștitor al ploii. (În Magazin Play vă așteaptă o ofertă extrem de bogată, iar pe YouTube găsiți înregistrări de la concertele susținute de Gheorghe Iovu și colaje alcătuite din compozițiile lui atât de speciale, pe care el însuși le recomandă ca „terapeutice”.) Sau clipuri ale muzicianului ecuadorian Leo Rojas: melodii inspiratoare, interpretate la nai, într-un peisaj de o frumusețe aparte. Ori poate vă atrage mai mult vioara lui Andre Rieu? În funcție de preferințele dvs., alegeți ceva care să vă mângâie și să vă încălzească sufletul.
Oferiți-vă momente de fericire – Înconjurați-vă cu oameni și cu obiecte care vă ajută să vă simțiți bine și cultivați hobby-uri pe care le îndrăgiți (ex. sport, muzică, ieșiri în natură).
Modificați-vă postura – Când avem o stare de bine, ea se reflectă și în atituditudinile noastre corporale. Dimpotrivă, dacă suntem descurajați, ne strângem instinctiv și ne prăbușim parcă în noi înșine. „Uneori, ne invadează brusc o frică inexplicabilă, venită de nicăieri. Noi nu-i putem identifica sursa, însă corpul nostru își amintește în clipa aceea o situație neplăcută din trecut. Preluați imediat controlul: executați câteva mișcări, eliminați încordarea mușchilor și corectați-vă postura”, ne recomandă terapeuții.