Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Acord istoric pentru România: 80 de miliarde de euro pentru infrastructură și pentru relansarea economică

Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea Uniunii Europene, convenit de liderii statelor membre ale UE.

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică”, a explicat președintele.

Summit de la Bruxelles, primul „față în față” după izbucnirea pandemiei, reprezintă una dintre cele mai lungi și mai dure runde de negocieri din istoria UE. Acordul dintre șefii de stat și de guvern a fost obținut abia la ora 6:30, marți dimineață, după patru zile și patru nopți de negocieri în care „s-a bătut cu pumnul în masă”.

Cei 27 de lideri europeni au agreat, până la urmă, în privința unui pachet gigantic de relansare economică a Uniunii, în urma crizei provocate de coronavirus. Este vorba despre un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.

O veste bună pentru România este că, în premieră, acordarea fondurilor europene va face obiectul unor norme privind respectarea statului de drept, în timp ce acordarea granturilor din cadrul NGEU va fi evaluată din perspectiva obiectivelor cuprinse în recomandările specifice de țară.

1 Comment
  1. 80 de miliarde de minciuni „opera” presedintelui part itme, primulnavetist al tarii, primul schior, primul golfer , primul turist, prima „sososaca prezidentialam anti masca ” si acum cu cele 80 de miliarde de minciuni si „primul trombonist ()/mincinos) „al tarii !! Scoate bade miliardele de care ai facut vorbire !! sau a fost doar gargara cu oua clocite!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian