
• Există oameni dotați cu antene extrem de fine: sunt impresionabili, sensibili, plâng ușor și râd din orice, intuiesc și simt intens starea de spirit a celorlalți. Un dar? Se poate, dar unul care comportă riscuri ce duc la boli •
„Nu mai fi așa sensibilă! De ce iei totul personal?” Cuvintele astea le-a auzit în copilărie, tot timpul, minunata actriță de cinema Nicole Kidman. Iar fetița impresionabilă de odinioară a devenit o mare vedetă, care emoționează cu rolurile ei publicul din lumea întreagă. „Nu pot să joc ceva ce nu simt”, a mărturisit ea într-un interviu. „Atunci când joci o scenă traumatizantă, unde personajul îți cere să trăiești emoții profunde, corpul tău nu știe să facă deosebirea între ficțiune și realitate.” Oamenii de acest tip se disting prin capacitatea lor de a empatiza, de a se transpune cu ușurință în situația altora și de a le înțelege problemele. Ei receptează din exterior mai mulți stimuli, mai multe impresii și emoții, cu alte cuvinte simt mai mult decât cei din jurul lor. Psiholoaga americană Elaine N. Aron a introdus, încă în urmă cu 25 de ani, conceptul de „highly sensitive persons”, ceea ce în traducere ar însemna „persoane suprasensibile”. Acestea se simt agresate nu numai de o muzică ce răsună prea tare, de mirosurile puternice, de luminile stridente sau de prezența sufocantă a unei mulțimi, ci și de simpla realitate cotidiană (inevitabil imperfectă) a relațiilor interumane. De sentimentele nerostite și adesea trădate fără voie, care alterează comunicarea dintre doi oameni. De o critică aruncată cu asprime. De micile sau marile răni sufletești, pe care ni le provocăm reciproc, în treacăt. De suferința animalelor. De tristețea oamenilor săraci. Nedreptatea făcută altora le afectează propria ființă aproape fizic, la limita suportabilului. De unde atâta emotivitate? Specialiștii răspund că un creier hipersensibil prelucrează în mod diferit stimulii primiți din afară – și anume, îi filtrează în foarte mică măsură. Psihologii intervin aici cu o precizare necesară: „Hipersensibilitatea nu este o boală, ci o însușire determinată genetic. Uneori, ea poate fi și dobândită, de pildă în anumite perioade deosebit de stresante, parcurse în prima parte a vieții, respectiv în copilărie sau în adolescență.” De asemenea, este important să reținem că omul hipersensibil nu are neapărată nevoie de ajutorul unui terapeut. Cunoașterea acestui fapt îi va permite să se înțeleagă mai bine și să se accepte mai ușor. Pe de altă parte, nu trebuie să uite că structura sa psihică delicată îl va predispune la o serie de tulburări. Cel dintâi factor de risc îl reprezintă bombardamentul zilnic al stimulilor, o povară destul de grea chiar și pentru naturile mai robuste. Cu atât mai mult pentru unii care, vorba lui Caragiale al nostru, „simt enorm și văd monstruos”.
Prințesa pe un bob de mazăre
Ea însăși vulnerabilă și în același timp nonconformistă cu tot dinadinsul, prințesa Märtha Louise face figură aparte între rudele ei din Casa Regală a Norvegiei, trimițându-ne cu gândul mai degrabă la „prințesa pe un bob de mazăre” din basmul lui Andersen. Pasionată de medicina holistică, dar și convinsă că are talentul special de a comunica nu numai cu animalele, ci și cu îngerii, implicată într-o relație sentimentală cu un șaman, pe care nu s-a sfiit s-o deconspire pe rețelele de socializare, ea este și autoarea câtorva cărți pe diverse teme de dezvoltare personală. Anul trecut a publicat încă una, intitulată „Hipersensibilă din naștere – Cum poate sensibilitatea să te facă puternică”. În paginile ei, Märtha Louise se confesează fără rezerve, admițând că s-a străduit multă vreme să fie „normală”. Însă n-a reușit să se schimbe, trăirile i-au rămas aceleași și ea le descrie astfel: „Toate lucrurile cu care vii în contact le prelucrezi mai intens decât alții. Te simți ca și cum ai fi o aplicație de pe telefonul mobil care descarcă neîntrerupt informații. Dacă n-o oprești, îți consumă bateria. Asta înseamnă că vei obosi foarte curând, vei fi de-a dreptul extenuat, mai ales în situații în care te afli înconjurat de un mare număr de oameni – așa cum mi se întâmpla mie deseori, în copilărie”. Iar destăinuirea prințesei este cu siguranță sinceră, ar fi greșit s-o suspectăm că pozează din dorința de a părea interesantă. Dimpotrivă, hipersensibilii au, în general, tendința să-și ascundă emotivitatea. Fie n-o conștientizează pe deplin, fie suferă din pricina ei, se simt „ca niște extratereștri”.
De altfel, nici specialiștii nu au ajuns la un consens pe acest subiect. Unii medici și cercetători asimilează hipersensibilitatea cu nevroza sau o consideră doar un trend la modă, la fel cum era privit, cândva, sindromul burnout, care acum este acceptat ca boală. Totuși rezultatele studiilor nu pot fi contrazise. Iar ele prezintă imagini în care se vede clar că anumite arii cerebrale sunt mai puternic activate la persoanele hipersensibile. Cum se manifestă această sensibilitate exacerbată? În primul rând prin tendința de a reacționa exagerat la stimuli de orice tip. Deci, odată ce s-a produs o enervare, ea va rostogoli apoi ecouri mult timp în universul afectiv al unui hipersensibil, deoarece el trăiește cu maximă intensitate atât impresiile frumoase, cât și pe cele neplăcute. Este un dar care poate fi însă și un blestem, în momentul când amintirile dureroase refuză cu încăpățânare să dispară. Un alt factor constă în prelucrarea mai minuțioasă a impresiilor: o reflecție mai îndelungată, o examinare mai profundă. Datorită acestei însușiri, hipersensibilii sunt analiști excelenți și au șansa de a găsi cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă. Există însă și un revers al medaliei: ei își fac mai multe griji, sunt asaltați de temeri și pot ajunge la un nivel periculos al stresului sau la apariția unor afecțiuni de natură psihosomatică, de pildă migrene, tulburări gastrointestinale, alergii sau boli dermatologice. De obicei, au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a termina o lucrare sau a formula un răspuns, pur și simplu, fiindcă judecă totul mai temeinic și compară diversele variante posibile. De multe ori, cei din jur le interpretează eronat atitudinea, etichetând-o drept lipsă de randament sau dificultate de înțelegere. Ei iau cu întârziere deciziile, iar adesea le modifică repetat. În fine, un alt factor sunt inhibițiile. În împrejurări ce presupun expunerea la o multitudine de stimuli, hipersensibilii se tem că vor fi solicitați peste puterile lor – și se retrag, pentru a se proteja. Unii ocolesc sistematic anumite situații, cum ar fi reuniunile sau concursurile de orice fel.
Cine visează cu ochii deschiși este sancționat pe loc

Din păcate, oamenii sensibili au reputația de a fi incomozi și aroganți. Oricum, în societatea contemporană, care pune pe primul plan eficiența, nu se trăiește ușor cu un bagaj prea voluminos de gânduri și sentimente. Vulnerabilitatea este privită cu neîncredere și tratată cu dispreț. Încă din școală, viitorii cetățeni sunt evaluați pe criterii de performanță. Cine visează cu ochii deschiși este sancționat pe loc, fie și numai cu o mustrare, iar chemarea insistentă la ordine îl va aduce cu timpul „în rândul lumii”, făcându-l să-și piardă capacitatea de a asculta acea voce interioară, care îi spune fără greș de ce anume are nevoie pentru a se simți împlinit. Astfel, el riscă să ajungă într-o bună zi la blocaj emoțional, stres cronic și depresie. Societatea noastră are o problemă cu gestionarea sentimentelor și confundă sensibilitatea cu slăbiciunea. Mai ales bărbații hipersensibili – care, de altfel, există într-un număr aproape egal cu al femeilor – întâmpină mari dificultăți, și de aceea preferă să-și camufleze firea adevărată sub o mască de conveniență, spre deosebire de culturile asiatice, unde situația este diferită: acolo, afectivitatea se bucură de mai multă apreciere și se manifestă deschis. La o privire mai atentă, constatăm totuși că hipersensibilitatea are în fond utilitatea ei socială: în vreme ce o parte din indivizi supraviețuiesc datorită curajului și energiei lor, ceilalți au avantajul de a fi reflexivi și receptivi la nevoile altora și de aceea pot prelua în mod natural rolul de deschizători de drumuri în beneficiul întregii comunități.
„Când sensibilitatea devine excesivă necesită abordare terapeutică”
Cercetătoarea suedeză Maike Andresen știe ce potențial ascund în realitate oamenii cu o sensibilitate ieșită din comun: „Hipersensibilii posedă spirit analitic și o capacitate deosebită de concentrare. Ei pot aduce o contribuție importantă la optimizarea activității productive, deoarece dau dovadă de o mare disponibilitate de a-i susține pe alții, lăsând deoparte propriile interese și orgolii. Sunt oameni care creează o atmosferă pozitivă la locul de muncă, induc calmul și inspiră încredere. Lor li se datorează faptul că există o colaborare mai bună în interiorul echipei”. Din păcate, însă, par să fie „invizibili” pentru factorii de decizie din întreprinderile respective, care nu le prețuiesc calitățile la justa valoare. Aceasta se explică și prin modul de lucru consacrat în economiile dezvoltate. Un studiu de mari proporții, realizat în cadrul proiectului european GLOBE, a analizat stilul de conducere la nivelul firmelor, ajungând la constatarea că germanii, danezii și olandezii sunt orientați în principal spre atingerea obiectivelor economice și prea puțin spre cultivarea relațiilor interumane. Este o concluzie ce ar trebui luată în considerare, mai ales în condițiile unei solicitări psihice tot mai mari a angajaților, care duce la creșterea numărului de îmbolnăviri. De aceea, merită mai multă atenție acele persoane care sunt nu numai performante în plan profesional, dar totodată și capabile de abordări mai umane. Cu abilitățile lor de gândire complexă și creativitate, hipersensibilii ar putea fi buni conducători – dacă ar învăța să delege atribuții și să-și delimiteze suficient de ferm perimetrul de activitate, astfel încât să nu accepte sarcini care să-i depășească. Însă tocmai în aceasta costă dificultatea pentru cei mai mulți dintre ei. „Oamenii hipersensibili sunt preocupați în proporție de 90% de nevoile altora și le neglijează atât de frecvent pe ale lor, încât ajung în cele din urmă să nici nu le mai conștientizeze. Abia dacă se mai cunosc pe ei înșiși, în schimb îi pot caracteriza cu maximă exactitate pe cei din jur. Pacienții pierd obișnuința de a-și asculta vocea interioară și dezvoltă tulburări de somn, anxietate sau tendințe depresive”, spun psihologii, subliniind că în momentul când apar afecțiunile psihosomatice, acești oameni necesită asistență terapeutică. Căci hipersensibilitatea este o însușire ca oricare alta, însă totul depinde de modul cum izbutești s-o gestionezi. Cu alte cuvinte, este esențial dacă ai învățat să păstrezi un echilibru și să privești sensibilitatea ca pe o resursă de îmbogățire a personalității tale sau, dimpotrivă, o percepi ca pe o povară. De multe ori, hipersensibilii își creează o imagine de sine negativă, fiind convinși că nu sunt așa cum ar trebui să fie. Așadar, este important ca ei să-și accepte propria structură psihică și să deprindă un comportament de tipul celui pe care specialiștii îl numesc „asertiv”, adică să învețe cum să ceară ceea ce le este necesar pentru satisfacerea trebuințelor proprii, fără a-i leza pe cei din jur și totodată să-și asigure protecția spațiului psihologic personal, având curajul de a spune „Nu” atunci când e cazul.
Sensibilitatea poate deveni o forță

Pare imposibil și totuși este un scop care poate fi atins apelând la anumite strategii ce reduc stresul și ajută persoana în cauză să-și țină sub control propriile emoții, să le prelucreze și să le influențeze. Ne referim la aplicarea consecventă a unor tehnici deja cunoscute: antrenamentul atenției, yoga, meditație. Sunt de mare folos și ieșirile regulate la plimbare. De asemenea, s-au realizat unele instrumente auxiliare, de exemplu, un model special de ochelari cu filtru optic și căști, care sevesc la reducerea fluxului de informații senzoriale pentru protecție la locul de muncă, acolo unde nu există nicio posibilitate de izolare în spații retrase. Fiind deosebit de receptivi, inclusiv în plan fizic, mulți dintre oamenii hipersensibili reacționează foarte bine la tipurile de tratamente mai blânde, cum sunt homeopatia, fitoterarapia sau acupunctura. Pentru anihilarea complexelor de inferioritate și construirea unui echilibru psihic durabil, sunt sfătuiți să exploreze noi domenii, unde sensibilitatea și creativitatea lor se pot exprima liber, de pildă muzica, alte forme de artă sau religia.
Cei ce reușesc în sfârșit să se înțeleagă și să se accepte au și posibilitatea de a-și reevalua trecutul, toate acele momente în care li s-a reproșat că sunt fricoși, că plâng prea des și altele asemenea. Aceasta le acordă șansa de a duce o viață împlinită și interesantă. Și prințesa norvegiană Märtha Louise s-a împăcat cu sine, așa cum dă mărturie în cartea ei: „În adolescență, încercam mereu să-mi reprim emoțiile, fiindcă aveam prea multe. Astăzi, îmi dau seama că am primit de fapt un mare dar, acela de a putea simți atât de intens și în același timp de a respecta sentimentele altor oameni”.
TEST
Manifestați tendințe de hipersensibilitate?
Răspunsul este afirmativ, dacă la peste 7 din situațiile care urmează răspundeți cu „DA”.

1. Intuiție sigură și sentimente puternice – Aveți o viață lăuntrică bogată, o multitudine de percepții.
2. Conștiinciozitate exemplară – Vă concentrați asupra sarcinilor de rezolvat, faceți analize minuțioase, vă preocupați de detalii.
3. Reacții emoționale spontane în contextul vieții de fiecare zi – Atât evenimentele cotidiene, cât și experiențele artistice vă emoționează profund. Sunteți creativi, înclinați spre reverie, plângeți ușor.
4. Multă compasiune – Aveți o mare capacitate de a empatiza, vă repugnă violența.
5. Luați lucrurile personal – Reflectați în permanență la dvs. și la ceilalți și raportați aproape totul la propria persoană.
6. Vă faceți deseori griji – Priviți problema din toate unghiurile înainte de a lua o hotărâre, iar aceasta vă provoacă adesea temeri.
7. Când acționează asupra dvs. prea mulți stimuli, vă simțiți suprasolicitați – În asemenea situații vă enervați repede și transferați tensiunea nervoasă la nivelul organelor.
8. Un simț pronunțat al dreptății – Vă înfuriați ori de câte ori băgați de seamă că se folosește dubla măsură.
9. Aspirați continuu spre armonie – Sunteți mediatori înnăscuți și oameni de echipă. Trebuie să învățați cum să rezistați mai bine în împrejurări conflictuale.
10. Nivel ridicat de autoexigență – Tindeți spre perfecționism, iar astfel puneți singuri presiune pe dvs. Vă este greu să lucrați, atunci când sunteți ținuți sub observație.
11. Mai bine singuri pe drumul dvs. – Cel puțin în sport, unde evitați jocurile de echipă și concursurile.
12. Talentul de a asculta – Îi faceți pe ceilalți să se simtă bine, fiindcă sunteți oricând dispuși să le ascultați păsurile. Atenție însă: vă vine greu să stabiliți niște limite, ceea ce vă expune la pericolul de a vi se invada spațiul intim.
13. Este important să vă retrageți din când în când – Simțiți periodic nevoia de a vă „încărca bateriile”.
14. Luați cu greutate decizii – Cântăriți și prelucrați laborios fiecare amănunt.
15. Autoreproșuri – Greșelile pe care considerați că le-ați comis nu se dau duse din gândurile dvs., ci vă urmăresc multă vreme. Fiind propriul dvs. critic necruțător, nu vă vine ușor să mai acceptați și criticile altora.