
• Natura ne oferă un mare dar: o categorie specială de plante medicinale – numite „adaptogene” – care ne ajută la păstrarea echilibrului în situații de solicitare intensă, fizică și emoțională. Căci îngrijorarea și temerile reprezintă un stres nociv pentru organismul nostru. Însă cele 6 superplante prezentate mai jos pot face și alte lucruri minunate, pentru a ne ajuta să ne adaptăm la mediu și la lumea în care trăim •
Temperaturi scăzute, altitudini spectaculoase, uscăciune extremă – acestea nu sunt nici pe departe caracteristicile unui mediu prietenos, menit să încurajeze dezvoltarea vegetației. Și totuși, anumite plante, ca Rhodiola rosea sau Ashwagandha, răsar și cresc fără probleme, chiar și în asemenea condiții aspre. Datorită principiilor active pe care le conțin, ele ne pot ajuta să suportăm condiții de viață ce ne pun rezistența la grea încercare, și tocmai de aceea li s-a dat denumirea de „adaptogeni” (termen derivat din cuvântul latin „adaptare” – „a adapta”). Pentru noi, oamenii, stresul are același efect ca un mediu natural neprielnic pentru dezvoltarea plantelor. Perioadele agitate, criza cronică de timp sau experiențele de viață care tulbură echilibrul psihic ne supun la eforturi epuizante. Plantele adaptogene sporesc capacitatea noastră de a rezista la situațiile de acest tip.
Păducelul – ajutor pentru o inimă obosită

Întâlnit frecvent pe continentul european, în Nordul Africii și în Asia de Vest, păducelul apare ca un arbust de dimensiuni medii sau, în rare cazuri, ca un arbore mai scund (cu înălțimea maximă de 8-10 metri). În frunzele și florile sale se găsesc, printre altele, procianidine oligomerice, substanțe cu rol protector, care consolidează nu numai nervii, ci și sistemul cardiovascular. Situațiile stresante determină o creștere rapidă și abruptă a tensiunii arteriale. Pe termen lung, aceasta face ca vasele de sânge să-și piardă elasticitatea, ceea ce va obliga inima să pompeze în forță, pentru a face față rezistenței opuse de o rețea de vase rigidizate. După o perioadă mai îndelungată de suprasolicitare, inima va slăbi. Păducelul întărește inima, ajutând-o să funcționeze mai bine. Totodată, el păstrează vasele elastice, astfel încât sângele circulă mai ușor.
Utilizare – Din farmacii se pot procura extracte de calitate garantată, cu o concentrație corespunzătoare, prezentate sub formă de comprimate și tincturi (de la Dacia Plant), capsule (Rotta Natura) sau produse gemoterapice (PlantExtract). Din când în când, puteți bea și câte un ceai preparat din 1 linguriță cu frunze și flori uscate, lăsate 15 minute la infuzare, într-o cană cu apă clocotită, și apoi strecurate.
Rozmarinul – susține memoria

Originar din bazinul mediteranean, crește în tufe perene, cu durata de viață de până la 20 de ani. Tulpinile sunt acoperite de frunze înguste, în formă de ace, colorate într-un verde închis. Datorită aromei sale puternice, rozmarinul este una dintre plantele cel mai des întrebuințate în bucătărie, pentru a da un gust deosebit preparatelor culinare. Însă el poate face mult mai mult pentru noi. În momentele când suntem stresați, secreția de cortizol crește. Hormonul acționează și asupra zonei din creier responsabile pentru calitatea memoriei. În consecință, aceasta va funcționa mai greoi. Uleiurile eterice ale rozmarinului activează circulația cerebrală, dându-ne posibilitatea să ne concentrăm mai bine.
Utilizare – Chiar și mirosul de rozmarin stimulează creierul. Puneți 1-2 picături de ulei pe o batistă și inspirați. Pentru administrarea internă se recomandă un ceai: turnați o cană cu apă în clocot peste o crenguță proaspătă de rozmarin și infuzați-o 10 minute.
Ginsengul – alimentează rezervele de energie

Medicina tradițională chineză îl folosește de mii de ani ca remediu pentru sănătate și viață lungă. În vechime, era mai scump decât aurul, și atât de căutat, încât a fost cules masiv, până când aproape a dispărut din flora spontană. În prezent, el provine mai ales din plantații situate în Nordul Chinei, Coreea de Sud, Rusia și, mai nou, America de Nord. Există unsprezece soiuri diferite, cel mai apreciat pentru calitățile sale fiind ginsengul coreean. Este un puternic tonic fizic și psihic. Principalele substanțe bioactive din compoziția lui, ginsenozidele, cresc rezistența la efort. Sau, altfel spus, ne furnizează un supliment de energie. Totodată, rădăcina de ginseng influențează sistemul nervos central, având fie un efect stimulator, fie unul sedativ, în funcție de necesități.
Utilizare – În general se administrează sub formă de capsule, dar în magazinele naturiste găsiți și pulbere pentru ceai: 1 linguriță la o cană cu apă clocotită, se infuzează 5 minute.
Ginsengul siberian – un imunostimulator eficient

Botaniștii l-au numit Eleutherococcus senticosus, însă denumirea curentă i se trage de la locul său de baștină, taigaua siberiană. I se mai spune ardei sălbatic și, nu se știe de ce, tufișul diavolului. Cercetătorii au constatat că polizaharidele prezente în rădăcina lui stimulează sistemul imunitar, devenit mai puțin activ în condiții de stres. În Rusia, medicina populară l-a folosit dintotdeauna ca leac contra gripei. Luat preventiv, poate bloca evoluția unei infecții bacteriene sau virale.
Utilizare – Extractul se comercializează de obicei sub formă de tablete. Magazinele naturiste oferă și rădăcină uscată și mărunțită. Puneți 1 linguriță într-o cană cu apă clocotită. După 15 minute, strecurați și beți.
Rhodiola rosea – îmbunătățește starea de spirit

Fiind foarte rezistentă la temperaturi scăzute, această plantă cu tulpini cărnoase și suculente se întâlnește, în special, în zonele arctice ale Europei și Asiei. Partea ei cu valoare terapeutică este rădăcina (ceea ce explică și denumirile „rădăcina arctică” sau „rădăcina de aur”). A fost unul dintre leacurile predilecte ale împăraților chinezi, iar în Europa, vikingii o foloseau pentru a-și reface forțele după istovitoarele lor expediții marine. Rhodiola atenuează simptomele stresului acut, cum sunt oboseala și senzația de slăbiciune. Și nu doar atât: unele substanțe din compoziția sa, combat stările depresive, prin faptul că mențin la un nivel ridicat secreția de serotonină, hormonul fericirii. Acesta este un lucru foarte important în momentele stresante.
Utilizare – Turnați o cană cu apă clocotită peste 2 lingurițe cu rădăcină uscată și tăiată mărunt, infuzați timp de 5 până la 10 minute și după aceea strecurați ceaiul. Mai simplu de procurat și administrat sunt preparatele cu pulbere de Rhodiola încapsulată, care mai au în plus și avantajul unei concentrații superioare.
Ashwagandha – vă dăruiește nopți liniștite

Acest arbust veșnic verde, care crește mai ales sub soarele dogoritor al Indiei și al unor ținuturi africane, este una dintre cele mai puternice plante ayurvedice. Mai poartă numele de „ginseng indian”, ca și pe acela de „cireș de iarnă” (din pricina fructelor: niște boabe roșii, asemănătoare cu cireșele). Frunzele și fructele au și ele anumite proprietăți terapeutice, însă mai interesantă prin efectele pe care le produce este rădăcina, unde se află concentrate cele mai multe din principiile active. Acestea au o acțiune vitalizantă în cursul zilei, iar seara creează o stare de relaxare completă, fizică și nervoasă, favorizând astfel un somn odihnitor.
Utilizare – Amestecați 1 linguriță cu pulbere din rădăcină de Ashwagandha, în 250 ml de apă sau lapte (de preferință, vegetal) și dați totul într-un clocot. Se poate îndulci cu miere. Dacă totuși nu-i suportați gustul amar și mirosul nu tocmai plăcut (în sanscrită, „Ashwagandha” înseamnă „miros de cal”), aveți la dispoziție și varianta de a vă administra un preparat sub formă de capsule.