
• Nu e niciodată târziu să ne amintim de leacurile populare străvechi, care sunt înzestrate cu un dar fermecat: vindecă fără a face rău •
Ridichea neagră

„Istoria” ei pornește încă din Antichitate. Se știe că în Egipt, în timpul construcției piramidelor, muncitorii egipteni consumau ridiche neagră pentru a-și menține sănătatea, tonusul și rezistența corpului. În prezent, ridichea neagră este cultivată în Europa, America de Nord, Australia și în climatul temperat al Asiei. Cel mai bun sol pentru creșterea ridichii negre este solul umed și adânc. Ridichile sunt consumate crude, uscate, fierte, coapte, prăjite, folosite pentru prepararea supelor, salatelor, tocănițelor cu carne și a feluritelor aperitive. Pulpa și sucul de ridiche sunt remedii eficiente pentru combaterea și prevenirea multor boli.
Rețete
Alegeți ridichi negre de dimensiuni medii, cu „cozi” elastice și groase. Pe suprafața lor nu trebuie să existe depuneri cenușii sau albe, mucegaiuri, putregai, fisuri și lovituri. Ridichile de bună calitate trebuie să fie tari. Se păstrează într-un loc întunecos și răcoros, în frigider sau în pivniță.
Suc de ridiche neagră și ceai de mesteacăn
Se prepară în storcător suc proaspăt de ridiche neagră. Se beau de 2 ori pe zi, înainte de mese, câte 20 ml de suc în primele trei zile, apoi cantitatea crește progresiv, până la 150 ml pe zi. În paralel, se bea ceai din frunze de mesteacăn. Se prepară un ceai din 2 linguriţe cu frunze de mesteacăn, opărite cu o cană de apă. Se lasă la infuzat până se răceşte, apoi se strecoară şi se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi.
Recomandări: tratamentul este benefic pentru dizolvarea calculilor la nivelul tractului urinar (rinichi, vezică sau pe căile urinare – uretere, uretră).
Suc de ridiche neagră și morcovi
Amestecați 50 ml suc de ridiche neagră cu 50 ml suc de morcovi și beți de două pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Recomandări: insuficiență hepatică, colecistită, dischinezie biliară, litiază biliară.
Suc de ridiche neagră, morcov și țelină
Amestecați 20 ml suc de ridiche neagră cu 20 ml suc de țelină și 40 ml suc de morcovi și beți de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.
Recomandări: rinită, sinuzită și răceli.
Sirop de ridiche neagră
Tăiați o ridiche bine spălată în felii subțiri, peste care presărați zahăr sau miere. După 24 ore, adunați siropul rezultat. Se iau 4-5 lingurițe pe zi.
Recomandări: tuse, răceală, gripă, bronșită, pneumonie, astm, alte boli cu inflamații ale sistemului respirator.
Salată de ridiche neagră

Preparați o salată din ridiche neagră, curățată de coajă și dată pe răzătoarea fină, cu puțin suc de lămâie, ulei și sare. Se poate combina și cu morcovi sau mere rase. Consumați o porție de salată pe zi (100-150 grame).
Recomandări: un efect vindecător și stimulant asupra sistemului digestiv, stimulează peristaltismul intestinal, producția de suc digestiv, vindecă microflora intestinală, ajută la combaterea constipației cronice, promovează eliminarea toxinelor și a excesului de apă.
Sfecla roșie

Este una dintre legumele nelipsite din tradițiile populare de vindecare. Menționarea ei se găsește până și în basme, ca să nu mai vorbim de rețetele culinare. Cu un conținut de vitamine și minerale uimitor, sfecla roșie este un leac natural excepțional.
Rețete
Alegeți sfecle de mici dimensiuni, netede, ferme, cărnoase, rotunde și fără pete. Depozitarea lor se face fără a fi spălate, puse într-o pungă de hârtie la frigider, de la 2 la 3 săptămâni. Nu este indicat să înghețați sfecla crudă, deoarece se înmoaie.
Suc de sfeclă
Se curăță sfecla de coajă, se spală, se taie bucăți și se stoarce în storcătorul de fructe. Se amestecă un sfert de pahar cu suc de sfeclă cu o jumătate de pahar suc de morcovi și se bea de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Recomandări: prevenirea și tratamentul cancerului (ca adjuvant), stimularea imunității, anemie, osteoporoză, prevenirea tromboflebitei și aterosclerozei, tratamentul infecțiilor cronice, vindecarea rănilor și ulcerațiilor, împotriva microlitiazei urinare și biliare, a hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, pentru a crește rezistența fizică, pentru detoxifiere.
Sfeclă coaptă
Puneți la cuptor o sfeclă roșie întreagă necojită, dar bine spălată. Când s-a înmuiat, o tăiați feliuțe și o preparați sub formă de salată. Adăugați suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Consumați de două ori pe zi, câte o porție de 50 – 100 grame.
Recomandări: răceală, gripă, tuberculoză, anemie, pentru protecția și regenerarea ficatului, în hepatită cronică, ciroză, steatoză hepatică, colită, pentru prevenirea tromboflebitei și aterosclerozei, pentru vindecarea rănilor și ulcerațiilor.
Prazul

Deși se găsește pe tarabele din piețe pe tot parcursul anului, prazul este considerat o legumă „de iarnă”, fiind folosit în multe preparate culinare gustoase, dar și ca remediu popular pentru felurite boli.
Originar din Asia Centrală, era binecunoscut în Egiptul antic, precum și printre greci și romani. În interiorul unor piramide, s-au găsit desene și hieroglife care indică faptul că utilizarea prazului era comună în țara faraonilor. Se spune că filosoful grec Aristotel și, de asemenea, împăratul roman Nero au folosit și ei această legumă, pentru a-și consolida vocea și a ține departe de ei bolile respiratorii. A fost cultivat pe scară largă în Evul Mediu și, ulterior, extins la restul lumii.
Rețete
Alegeți praz cu tulpină dreaptă, fără pete sau îngroșări. Dacă partea verde este îngălbenită, poate fi un semn că leguma este veche. În stare crudă și ținut la frigider, prazul rezistă maximum 10 zile, dar gătit, nu mai mult de două zile. Nu îl spălați înainte de depozitare.
Decoct de praz
Fierbeți 200 grame de praz tăiat rondele, într-un litru și jumătate apă, la foc mic, timp de 10 minute. Lăsați să stea acoperit 30 de minute, apoi strecurați lichidul. Se beau trei căni pe zi.
Recomandări: tuse, răceală, traheită, laringită, bronșită, nivel crescut de uree în sânge, litiază urinară, artrită, gută, retenție de apă.
Praz fiert

Tăiați prazul în rondele și fierbeți-l în puțină apă, la foc mic, până se înmoaie. Consumați de două ori pe zi câte o porție (100 grame) de praz fiert, înainte de mese cu 10 minute.
Recomandări: dispepsie, constipație, balonare, anemie, ateroscleroză, obezitate, nivel crescut de uree în sânge, litiază urinară, boli reumatice.
Cataplasme cu praz
Cataplasmele cu praz fiert grăbesc vindecarea, aplicate pe abcese, furuncule, înțepături de insecte, ulcerații, umflături cauzate de gută. De asemenea, în cazul cistitei sau al retenției urinare, se aplică pe partea de jos a abdomenului cataplasme calde cu praz.